Wandelen over the White Cliffs of Dover, een iconische plek
Engeland
Mireille Steegmans
Engeland
09/14/2020
7 min

Wandelen over the White Cliffs of Dover, een iconische plek

09/14/2020
7 min

Wij gaan met de ferry van DFDS Seaways van Duinkerke naar Dover. Direct bij aankomst besluiten we om naar de White Cliffs of Dover te gaan in combinatie met een snel bezoek aan Dover Castle. Slimme keuze of beter een uitje om over te slaan? Het is een dikke aanrader om na aankomst in Dover de White Cliffs te beklimmen. Pak de ferry dus op tijd vanaf Calais of Duinkerke, zodat je tijd hebt hiervoor of boek simpelweg een overnachting extra in de omgeving van Dover. Kun je Dover Castle op je gemak doen, daar hebben wij maar kort de tijd voor. Als je langer in Engeland blijft is een English Heritage Membershop trouwens een goed idee, hiermee kun je dan ook Dover Castle bezoeken. Voor £ 105,00 heb je met twee volwassenen en 2 kinderen toegang tot al het Engelse erfgoed, je kunt deze kaart gemakkelijk aanschaffen bij Dover Castle zelf. Het kasteel is zeker een bezoek waard en een fijne eerste kennismaking met Engeland en haar vriendelijke mensen. Passeer dus niet zomaar de havenplaats Dover!

Uitzicht vanaf Dover Castle

Dover Castle met kinderen

Hoe zijn de krijtrotsen van Dover eigenlijk ontstaan?

De krijtrotsen van Dover kan ik op z’n minst een bijzonder natuurverschijnsel noemen. De White Cliffs of Dover kennen hun ontstaan in het Krijttijdperk. De rotsen zijn eigenlijk opgebouwd uit heel veel kleine skeletten van waterdiertjes. De witte krijtrotsen zijn bij goed weer vanaf Cap Gris-Nez in Frankrijk te zien en ze strekken zich uit langs de kustlijn van Kent en ook aan de andere kant van Dover. Goed om te weten is dat er soms grote stukken rots kunnen afbreken, de erosiesnelheid van de rotsen is ongeveer 1 centimeter per jaar.

White Cliffs of Dover Engeland

Hoe kom je bij de krijtrotsen van Dover?

Vanuit de haven van Dover rijden we in een kwartiertje naar de kliffen van Dover. We passeren Dover Castle op weg naar het bezoekerscentrum van de White Cliffs. Rij een stuk door en vervolgens twee keer een afslag naar rechts, waarvan je de laatste voorbij bent voordat je het door hebt. Het bezoekerscentrum is met de auto alleen te bereiken als je betaalt, parkeren kost £ 5,00. Rij na de entree helemaal door naar level 4 bij de White Cliffs of Dover, geniet van het uitzicht en picknick lekker aan één van de gezellige picknicktafels. Deze trip is het parkeergeld meer dan waard. Normaal gesproken in de parkeerplaats geopend van 9.00 – 19.00 uur, even rekening mee houden in je planning met de sluitingstijd. Het visitor centre is open van 10.00 – 17.30 uur.

White Cliffs of Dover met gezin

Wandelen met uitzicht op Dover Harbor

Na het parkeren van de auto bovenop de kliffen genieten we even van een krentenbol aan één van de picknicktafels, fijn om voor de eerste picknick alvast wat bij ons te hebben vanuit Nederland. Dan hoeven we niet meteen op zoek naar een supermarkt voor de lunch. Leuk om te zien hoe de boten van DFDS Seaways en P&O Ferries af en aan varen. Waarom zijn sommige stukken van het water zo donker en andere stukken zo licht vraagt onze oudste van 8 jaar. Kijk, zo kun je meteen een les Aardrijkskunde geven! Diepere plekken zijn donkerder dus daar kan het mee te maken hebben. Sta je hoog en is er wat bewolking dan kan het ook de schaduw van de wolken zijn die op zee valt.

Passagiershaven Dover vanaf Cliffs of Dover

Na de lunch lopen we richting het poortje dat toegang geeft tot de kliffen. Er zijn verschillende routes, waarvan deze wandelroutes het meest populair zijn:

 1. De route naar de vuurtoren en Mrs. Knott’s tearoom (50 minuten, 3 kilometer)
 2. De route naar de rand van de kliffen met uitzicht (20 minuten, 300 meter)
 3. Als je nummer 2 hebt gedaan kun je bij Langdon Hole de Langdon Stairs naar beneden nemen om over het strand te lopen.

Langdon Cliffs Dover National Trust

Wandelen bij de White Cliffs of Dover met kind

Handig om mee te nemen bij het lopen over de White Cliffs of Dover

Wij gaan na even twijfelen voor route 2 en 3. Dus inclusief de mogelijkheid om naar het strand af te dalen als we eenmaal aan de rand van de kliffen zijn. Verwacht hier geen bewegwijzering, maar de route is op zich goed te zien en anders vraag je het even. We komen hoogstens 25 mensen tegen onderweg dus ik kan stellen dat dit geen grote toeristische trekpleister is. Wel een aanrader!

 • Zonnebrandcrème
 • Regenjas
 • Iets te eten en te drinken

Bijzondere natuur White Cliffs of Dover

Waarom de White Cliffs? 5 goede redenen!

 1. Kijken naar alle bedrijvigheid in de drukste passagiershaven ter wereld.
 2. Een wandeling maken over de beroemde kliffen van Dover.
 3. Een glimp opvangen van Frankrijk op een warme dag. Check, gelukt!
 4. Genieten van de Victoriaanse stijl van de South Foreland Lighthouse.
 5. Ontdek zeldzame planten en insecten die op de kliffen wonen.

Wandelen bij de krijtrotsen van Dover

Uitzicht op Dover vanaf de rotsen

Wandeling met uitzicht op de Franse kust

De weg wijst zichzelf eigenlijk wel bij de krijtrotsen. Verkeerd kun je niet echt lopen, al is het ook wel een wirwar van paadjes, maar dat is juist wel heel erg leuk met kinderen. Het weer is helder als we er zijn en met uitzicht op het Engelse Kanaal denken we zelfs de Franse kust met eigen ogen te zien. Wij besluiten voor het avontuur te gaan en dalen af langs de krijtrotsen om uiteindelijk op het strand te staan. Ook mooi is de wandeling langs het kustpad naar de vuurtoren van South Foreland. We hebben helaas niet genoeg tijd daarvoor, maar wat je hier in ieder geval kunt verwachten is een fenomenaal uitzicht op de kliffen en de kalkgraslanden waar zoveel bijzondere planten en insecten leven. Ken jij de krijtwitte vlinder en de piramidale orchidee?

In mijn ogen moet je toch wel een halve dag uittrekken om op je gemak met de kinderen over de witte krijtrotsen van Dover te wandelen. Met warm weer is het afzien in de zon, met regenachtig weer is het opletten dat je niet uitglijdt. Overigens is een afdaling langs de klif met slecht weer in mijn ogen een slecht idee…

Cliffs of Dover

White Cliffs of Dover met kinderen

Krijtrotsen Dover met kind

Strand bij de kliffen van Dover

23 meter in de tunnels onder de White Cliffs of Dover

Onder de kliffen lopen tunnels die bezocht kunnen worden. Doe je helm op en wandel mee in de Fan Bay Deep Shelter. Dit is een tunnelcomplex dat in 1940/41 is aangelegd. Tegenwoordig heeft dit netwerk geen functie meer en zijn het eigenlijk verlaten tunnels. Wij besluiten dan ook om hier niet naartoe te gaan, onze oudste van 7 jaar mag hier niet naar binnen en wij hoeven zelf niet zo nodig. Als je naar deze tunnels gaat, ben je altijd onder begeleiding van deskundige vrijwilligers. Je komt meer te weten over de oorlog en toers vertrekken iedere 30 minuten. Tickets voor de tunneltours worden verkocht bij de ingang van de Fan Bay-tunnel en er is plek voor maximaal 12 personen.

Als lid van National Trust kun je de Fan Deep Shelter gratis bezoeken. Belangrijk om te weten is dat je moet betalen in contanten voor de tour. Je bent vanuit het White Cliffs Visitor Center ongeveer 45 minuten onderweg -te voet- om naar de ingang van de tunnels te lopen. Vervolgens zijn de tunnels bereikbaar via 125 steile trappen dus dichte schoenen die goed lopen zijn een must. De toegang tot de tunnels kan anders geweigerd worden. De dichtstbijzijnde toilet is 15 minuten lopen bij de South Foreland Lighthouse.