Hastings Zuid-Engeland
Cornwall
Daphne Boersen
Cornwall
02/01/2021
5 min

Via de kustlijn van Zuid-Engeland naar Cornwall in een dag

02/01/2021
5 min

Al enige tijd staat Cornwall met onze peuter op mijn reis-verlanglijstje. Dit pareltje is voor Nederlanders een niet heel bekende vakantiebestemming. Cornwall heeft een mild en warm klimaat en is onder de Engelsen bekend als de ‘Engelse Rivièra’. Kijk niet raar op als je bijna tegen een groepje palmbomen aan rijdt tijdens je vakantie in Cornwall met het gezin.

Cornwall is het decor voor veel Engelse series

Veel Engelse series spelen zich af in het veelzijdige landschap van Cornwall, geef ze eens ongelijk? Dit stukje Zuid-Engeland is met recht een prachtig decor voor een romantische en/of historische serie. De noord- en zuidkust hebben allebei hun charme, de noordkust is vooral geliefd onder surfers. De statige, ruige kale kliffen, schilderachtige vissersdorpen en uitgestrekte witte zandstranden doen het ook goed bij strandliefhebbers. Voor aantrekkelijke uitzichten op beboste valleien, ruige natuur en mysterieuze slingerweggetjes die vaak niet breder zijn dan één auto moet je zeker weten bij de Zuidkust van Cornwall zijn met je gezin. De dichtbegroeide bossen, afgewisseld met rustieke boerendorpjes, zijn een perfecte omgeving voor een stevige wandeltocht of avontuurlijke autoroute.

De afwisselende natuur en het prettige klimaat zijn wat ons betreft echt perfect voor een vakantie met kinderen niet te ver weg van huis. De mensen in Engeland zijn erg vriendelijk en er is altijd wel een pub in de buurt voor gezelligheid en goed eten.

Mysterieuze landweggetjes
Kust Zuid-Engeland

We varen naar de overburen

Aan het begin van onze vakantie pakken we ’s ochtends vroeg de boot in Duinkerke om de overtocht te maken naar Engeland. Om onze vakantie meteen te laten beginnen, besluiten we snelwegen te mijden en zoveel mogelijk via de kust naar Cornwall te rijden met onze Mini Clubman Estate. Hier hebben we geen seconde spijt van gehad! Halverwege de ochtend rijden we de boot af in Dover en houden we links aan. We worden meteen in het diepe gegooid en moeten even drie keer nadenken bij de eerste rotonde als we de passagiershaven van Dover achter ons laten. Bij het aan de ‘verkeerde’ kant van de weg rijden, moeten ook de rotondes de andere kant op worden gereden. En dat is best gek de eerste keren!

Boot van Duinkerke naar Dover
DFDS Seaways

Imposante kustroute op weg naar de Seven Sisters

Al snel rijden we door Folkestone en later over de boulevard in Hastings, wat een leuke badplaats is dit eigenlijk! We genieten hier van een heerlijk kopje koffie en bekijken de prachtige houten pier van dichtbij.

De volgende stop die je kunt maken is Seven Sisters, gigantische krijtrotsen op de kustlijn die tegen elkaar aan staan, 2 uur verder rijden langs de Zuid-Engelse kustlijn af vanaf Dover. Een must om te bezoeken en nog imposanter dan de White Cliffs of Dover. Het is erg indrukwekkend om te zien en een mooi punt voor wat fotootjes. Tess is lekker in slaap gesukkeld, dus wij stoppen verder niet en rijden door. We hebben nog een hele tocht naar Cornwall voor ons en besluiten om wat grotere wegen te pakken, omdat onze peuter toch slaapt.

Wil je trouwens ook toeren door de prachtige natuur van Cornwall en heb je zelf niet het geschikte vervoersmiddel? Dan is een camper huren via Goboony het overwegen waard. Ze verhuren een behoorlijk breed scala aan campers van eenvoudige back to basic exemplaren tot luxe campers inclusief douche, toilet en tv. Dan ben je dus van alle gemakken voorzien en ben je erg flexibel. Er zijn trouwens plekken in Engeland waar wildkamperen is toegestaan. Informeer je vooraf wel goed, want de Engelsen zijn, heel terecht, niet te flauw om een boete uit te schrijven op plekken waar wildkamperen niet mag.

Seven Sisters Zuid-Engeland
Strand van Hastings in Zuid-Engeland

M27 naar New Forest National Park

Over de M27 rijden we door New Forest National Park. Het is dat we de vouwwagen achter onze auto hebben hangen, anders hadden we zeker wat kleinere wegen door dit prachtige natuurpark gepakt. Dit beboste landschap afgewisseld met uitgestrekte heidevelden staat bekend om de loslopende ‘New Forest’ pony’s. Rijden over de slingerende landweggetjes tussen de grazende paarden en geniet van het vrijheidsgevoel is echt geweldig.

Net na Bournemouth begint de Jurassic Coast, de kustlijn bestaat uit immense kliffen. Langs de kust zie je duidelijke voorbeelden van kusterosie, één van de meest bekende is Durdle Door, een natuurlijke brug. Niet te lang blijven we hier hangen, we willen graag voor het donker in Cornwall zijn. We rijden langs Dartmoor National park en zien vanaf de hoofdweg prachtige uitgestrekte heuvels, afgewisseld met dennenbossen. We noteren dit park op onze bucketlist om later te bezoeken.

Durdle Door aan de Jurassic Coast

Het weer waar Engeland bekend om staat

Als we bijna bij Bodmin rijden slaat het weer om. De wind trekt aan, de zon verdwijnt en regen komt met bakken uit de lucht. Als we eenmaal op de camping aankomen kiezen we een plekje aan de bomenrand met een fantastisch uitzicht op zee. We zetten snel alleen het slaapgedeelte op. Het waait erg hard, dus besluiten we om de rest morgen te doen. Snel brengen we Tess naar bed terwijl Jouke de haringen vastzet. We drinken nog een biertje samen en gaan dan zelf ook op één oor.

Ik slaap vrij onrustig door de harde wind en ben blij als het ochtend is en de wind wat is gaan liggen. Het miezert nog wat, maar zetten toch snel de voortent en luifel op. Daarna rijden we naar de ASDA superstore. De ASDA lijkt op een Tesco of Carrefour, het is een gigantische winkel. Naast food hebben ze hier ook een zéér grote non-food afdeling. Eerst daar ontbijten en dan boodschappen inslaan. De vakantie in Cornwall is begonnen! Hopelijk wordt het weer de komende dagen beter, zodat we kunnen genieten van de natuur, de schapen, Eden Project en meer.

Penwarne Farm campsite