arrow_drop_up arrow_drop_down
Struinen door de botanische tuin van Eden Project
3 september 2019 

Struinen door de botanische tuin van Eden Project

Het Eden Project in Cornwall is een liefdadigheidsinstelling met een missie: een educatieve missie! Ze onderzoeken in de huidige wereld hoe we samen kunnen werken aan een betere toekomst.

Wat kun je verwachten bij Het Eden Project?

Het bezoekerscentrum van Het Eden Project ligt in een enorme krater in Cornwall, dat alleen al is interessant. In een verlaten tin mijn hebben ze hier een waar paradijs gecreëerd. De botanische tuin van Eden Project bestaat onder andere uit twee kassencomplexen waarin biomen nagebootst worden. Vanaf de entree heb je een mooi overzicht over de enorme koepels. Wat is een bioom? Zul je je misschien afvragen. Dat is een verzameling van verschillende soort flora en fauna die samen in een habitat leven. Je ziet hier enorme biomen met het regenwoud, prachtige planten, verhalen en tentoonstellingen. Het totale gebied van Eden Project is uitgestrekt. Je kunt er het hele jaar door ontzettend veel ontdekken. Dus dat gaan we doen!

The Core @ Eden Project

We beginnen bij ‘The Core', dit is een educatief centrum met meerdere tentoonstellingen. De tentoonstellingen wisselen en op het moment van ons bezoek ging het over het binnenste van de aarde. Voor wat oudere kinderen (8+) vinden er in het laboratorium op de eerste verdieping twee keer per dag proefjes plaats. Voor de jongere kinderen zijn er op de eerste en tweede verdieping (bij een restaurantje) binnenspeelplekken. We lopen hier even rond en Tess speelt in de speelhoek terwijl ik de expositie bekijk. Daarna gaan we snel verder, eigenlijk zijn we erg benieuwd naar de biomen.

In 'The Core' van Eden Project

In ‘The Core' van Eden Project

Klimmen, klauteren en picknicken

Via de moestuinen en exotische planten wandelen we in de richting van de koepels. Onderweg komen we langs een erg groot bijenhotel. Als we dichterbij komen zien we dat dit een bijzonder insectenhotel is. Deze is namelijk voor kleine mensjes en helemaal ingericht om in te spelen, met glijbaan en veel klim- en klautermogelijkheden. Jouke en ik gaan op een stoeltje zitten en besluiten hier te picknicken. We hebben lunch meegenomen en dit is een leuke plek hiervoor.

Insectenhotel voor kinderen bij Eden Project

Een enorm insectenhotel! Maar dan speciaal voor kinderen, met volop klim- en klautermogelijkheden

In Mediterraanse sferen

Als Tess uitgespeeld is en we allemaal wat hebben gegeten lopen we door het parkje naar de kassen. We besluiten eerst naar de kleinere koepel te gaan. Dit is een Biome met een aangename temperatuur, hier wordt namelijk een mediterraans klimaat nagebootst. Er is een wandelpad om het meeste van de biome te zien. Er zijn heel veel tropische planten te vinden. Daarnaast is er een klein restaurantje en een plek met zitzakken om lekker te relaxen.

Mediterraanse Biome Eden Project

De Mediterraanse Biome bij Eden Project, helemaal in sfeer

Op expeditie in het regenwoud

Via een brug over het grote restaurant is de kleine kas in verbinding met een grote kas; ideaal als het buiten regent en daardoor ook een geliefd uitstapje als het weer wat minder is.
Als we de deuren door lopen van de grote kas lopen we door nevel en koele lucht. Daarna kijken we onze ogen uit. Een enorm tropisch regenwoud ligt voor ons, enorme bananenbladeren wuiven ons licht gedag. We horen water stromen en lopen rustig in die richting. We vinden een kleine waterval en een bruggetje.

Op expeditie op de touwbrug

Op een van de bordjes hier staat een plaatje van een touwbrug met de tekst ‘expeditie'. Dat triggert ons en we volgende de bordjes. We klimmen omhoog en komen op een plateau. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de bomen, tropische planten en verscheidende watervallen. Ook zijn hier twee routes, één over een ‘vaste' brug en de ander over een touwbrug. Natuurlijk gaan we voor de uitdagende route! Jouke loopt nonchalant naar de andere kant en roept Tess. Tess loopt voorzichtig, vindt het gewiebel nog wel wat griezelig maar al gauw rent ze zonder moeite over de brug naar papa toe.

Hoe hoger we komen hoe klammer het aanvoelt. De luchtvochtigheid is erg hoog en het wordt wat onaangenamer. Hoewel het hier echt prachtig is hebben we het meeste nu wel gezien en lopen langzaam naar de uitgang. Wat een indrukwekkende botanische tuin in Zuid-Engeland is dit, dit wil je echt gezien hebben!

Praktische informatie over Het Eden Project

Edin Project leeft van liefdadigheid, opgehaald geld ondersteunt allerlei projecten en leerprogramma's. Het goed om je dat te realiseren als je een bezoek brengt aan dit prachtige project. Edin Project is dus niet zomaar een attractie voor toeristen, het is een goed doel en een leerervaring die moet inspireren. Ze zijn betrokken bij verschillende conserveringsprojecten en geld wordt dus zeer goed besteed.

De reguliere entreeprijs voor volwassenen is £28,50. Koop je ticket ten minste één dag van tevoren online en je bespaart 10% op je tickets. Kinderen tot en met 4 jaar betalen geen entree, kinderen tussen de 5 en 16 jaar betalen £15,00. Als gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) kun je het best een familieticket kopen, deze kosten £75,00 (prijspeil september 2019).

Make the Change!

Als je een Advance Annual Pass koopt dan heb je onbeperkt toegang tot Eden Project en worden de kosten van je entree volledig gedoneerd aan het goede doel. Het kost hetzelfde, maar heeft dus een ander doel. Dus waarom zou je geen Advance Annual Pass kopen?

Locatie/route: Eden Project

Coördinaten50.360128, -4.744664

Geregistreerd goed doel nummer 1093070 (The Eden Trust)

Over de schrijver
Ik ben Daphne. Getrouwd met Jouke en we genieten volop van onze dochter Tess (2016) en Mia (2020). Naast moeder ben ik ook actief bij onze plaatselijke scoutinggroep, geef ik training bij de atletiekvereniging en werk ik 32 uur per week als accountmanager. Als ontspanning sport ik regelmatig, probeer ik creatief bezig te zijn én reizen we graag. We zijn in het bezit van een prachtige, al zeg ik het zelf, klassieke groene Clubman Estate (station Mini) en een gele Mini Marcos (kit car). Deze laatste is echter een tweezitter en met ons huidige gezinnetje past dat niet helemaal... For the time being zul je dus vaker verhalen lezen over onze avonturen in de Mini Estate, die ook wel de naam Fien draagt.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.