De highlights van 75 jaar Operation Market Garden
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
09/12/2019
6 min

De highlights van 75 jaar Operation Market Garden

09/12/2019
6 min

Operatie Market Garden (17-09-1944 – 26-09-1944) was de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis. Eén van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. In 2019 is het 75 jaar geleden en wordt dit grootst herdacht.

Wat was Operatie Market Garden?

Het doel van Operatie Market Garden was om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Op deze manier kon de goed verdedigde Siegfriedlinie worden omzeild en een snelle opmars naar Berlijn geforceerd worden. Doel was om Hitler, de Duitse dictator te verslaan. Door deze snelle opmars naar Berlijn hoopte men de Tweede Wereldoorlog nog voor Kerst te kunnen beëindigen. Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery. Het werd uitgevoerd door 41.628 man Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen. Parachutisten moesten de bruggen over de grote rivieren bij Grave, Nijmegen en Arnhem veroveren. Uiteindelijk duurde het veel langer voor het geallieerde leger bij Arnhem aankwam. De brug bij Arnhem kon niet meer ingenomen worden. Het was “een brug te ver”…

Dit jaar wordt deze enorme operatie herdacht en zijn er veel evenementen tijdens 75 jaar Market Garden.

Operation Market Garden herdenking

Market Garden met kinderen in de omgeving van Arnhem

De evenementen van Market Garden zijn in 2019 gepland rondom Grave, Nijmegen en Arnhem. De volgende evenementen wil ik tippen voor gezinnen. Let op, de tijdstippen zijn soms in de avond. Je kunt zelf het beste inschatten of je kinderen dit wel of niet mogen meemaken. Dit is onderdeel van onze geschiedenis en ik vind dat mijn kinderen mogen weten wat er voor gruwelijke dingen zijn gebeurd in onze geschiedenis. Het staat eenieder vrij hier een eigen mening over te hebben.

# Airborne at night (Oosterbeek)

Op het gemeentehuis is er iedere 20 minuten een videoprojectie die gaat over de operatie Market Garden. Hier spelen Glider vliegtuigen de hoofdrol. De Airborne geschiedenis en specifiek die van de Gliders (zweefvliegtuigen) en hun bemanning wordt dan op spectaculaire wijze in beeld gebracht. Toegang is gratis.

Glider operation market garden

Soldaten Operation Market Garden

Demo Operation Market Garden

# Glider collection Wolfheze (Wolfheze)

Er landden duizenden gliders op 17,18 en 19 september in Zuid-Oost Gelderland, zweefvliegtuigen die bijna geruisloos door de lucht glijden. Ze waren perfect om vlakbij de frontlinie te kunnen landen en ze werden dan ook ingezet tijdens Operatie Market Garden. Een collectie met gliders is tijdens Operatie Market Garden te bezichtigen.

# 15 t/m 21 september Bezoek Basecamp DZA Vlagheide

Op het Basecamp aan de Dakotaweg te Schijndel zijn veel deelnemende voertuigen van Operation Market Garden de hele week te zien van dichtbij. Deze plek heeft ook een educatief karakter, er wordt verteld hoe de oorlog er in deze regio verliep en hoe er werd geleefd, gewoond en gewerkt in de oorlog. Erg leerzaam voor kinderen, omdat ze kennismaken met het leven van de soldaten aan het front. Ik kan me nog goed herinneren hoe de mannen aan het front zich aan het scheren waren, net als in de oorlogsjaren. De sfeer die er op Basecamp hangt is echt. Bestel je tickets vooraf online voor € 5,00, kinderen van 5 t/m 15 jaar betalen € 3,00. Parkeren is in inbegrepen. Een fotoreportage van Basecamp DZA Vlagheide vind je hieronder.

Route van Operation Market Garden

Kamp Basecamp DZA Vlagheide

Operation Market Garden met kinderen

Oud militair voertuig

Kleding uit de oorlog

Amphibisch voertuig

# 21 september Ginkelse Heide, Airborne 2019

Op 21 september kun je getuige zijn van een bijzondere gebeurtenis boven de Ginkelse Heide. Vanaf 10.00 uur springen er 1.000 parachutisten boven de Ginkelse Heide om hun dappere voorgangers te herdenken en te eren. Ook bij slecht weer gaat alles door, wellicht in aangepaste vorm. Houd dus social media in de gaten voor updates.

Om 11.00 uur worden de gebeurtenissen en slachtoffers herdacht bij het Airborne monument. Hierbij zullen prinses Beatrix, prins Charles, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, minister van Defensie Ank Bijleveld én de laatste veteranen aanwezig zijn. Er wordt stilgestaan bij hoe waardevol onze vrede en veiligheid is.

75 jaar Market Garden Ginkelse Heide

Ik wil de volgende gebeurtenissen in ieder geval tippen:

 • 9:30 uur – 09:45 uur – Demo  historische vlucht Koninklijke Luchtmacht
 • 09:45 uur – 10:05 uur – Parachute Group Holland springt uit Dakota
 • 10:05 uur – 10:35 uur / 12:30 – 13:00 uur / 15:00 – 15:30 uur: Luchtlandingen parachutisten (Ruim 1.000 parachutisten landden op de heide)
 • 11:00 uur – 11:15 uur: Red Devils parachute display team

Ginkelse Heide Airborne 2019

Dropping parachutisten Ginkelse Heide

Kinderactiviteiten bij de Ginkelse Heide

Voor kinderen is er veel te beleven tijdens de enorme dropping van de parachutisten. Er zijn bij de Ginkelse Heide Experience ook static shows van Defensie en kinderen kunnen terug in de tijd gaan met living history. Er is een hindernisbaan en er zijn verschillende workshops gepland, zoals buttons maken en een vrijheidsbloem maken met 3D-pen of oorlogsbrieven maken.

Locatie: Ginkelse heide (Verlengde van de Arnhemse weg)

Kijk voor meer informatie op de website van Airborne Herdenkingen. Hier is ook informatie te vinden over de bereikbaarheid en de opstapplaatsen van de pendelbussen. Er is in ieder geval een bushalte aan de zuidzijde van het treinstation Ede-Wageningen. Deze bus is voor mensen die met het openbaar vervoer komen en voor mensen die bij P ZUID
(Akoesticum) parkeren.Er is ook een bushalte voor mensen die geparkeerd hebben op P NOORD (MOB-complex). Beide bussen komen aan op de N224. Het is ongeveer 500 meter vanaf deze halte naar de Ginkelse Heide.

# 22 september: Route Noord

Op 22 september trekken ongeveer 450 voortuigen die gebruikt zijn door de geallieerden in colonne van het Noord-Brabantse Eerde naar de oversteek in Nijmegen. Hier zullen de amfibievoertuigen de rivier de Waal oversteken.

De route is als volgt:

 1. Eerde
 2. Veghel
 3. Mariaheide
 4. Uden
 5. Zeeland
 6. Grave
 7. Wijchen
 8. Averna
 9. Overasselt
 10. Heumen
 11. Molnhoek
 12. Mook
 13. Groesbeek
 14. Berg en Dal
 15. Nijmegen (oversteek)

Kijk voor de details van deze Route Noord op omg2019.nl

TIP! De Liberation Route Europe App geeft je meer inzicht in de hele operatie. Persoonlijke verhalen, foto’s, filmpjes en bovendien alle locaties waar die een belangrijke rol speelden. Staat jouw woonplaats er misschien ook bij?

Tweede Wereldoorlog Operatie Market Garden

Operation Market Garden Noord-Brabant

75 jaar Operation Market Garden

Foto’s: Ria de Vries / Nancy Alexander