Weekendje uitwaaien in Texel met de Mini oldtimer
Noord-Holland
Daphne Boersen
Noord-Holland
07/21/2019
8 min

Weekendje uitwaaien in Texel met de Mini oldtimer

07/21/2019
8 min

Ik ben zelf toen ik een peuter was al eens op Texel geweest. Al kan ik me daar helemaal niets meer van herinneren. Nu is het tijd voor een voor een familieweekend Texel met onze peuter, let’s go!

Onze eerste indruk van Texel

Het eiland Texel is wat vlak en onze eerste indruk valt een beetje tegen. Maar naarmate we kennismaken met de gemoedelijke sfeer, de vriendelijke bewoners van Texel en de leuke activiteiten, snappen we heel goed dat dit een geliefd vakantieplekje is voor veel mensen. Je waant je door het boottochtje toch al snel buiten Nederland en dat is perfect voor het vakantiegevoel. Op de vrijdag, tegen het middaguur, stappen we in Fien -onze klassieke Mini- en beginnen we aan de tocht naar Den Helder voor ons familieweekend Texel.

Zandstorm en even wachten op de boot

We gaan voor de toeristische route naar Texel en rijden heen via de Markerwaarddijk. Nooit verwacht dat we daar in een heuse zandstorm terecht zouden komen. Erg bijzonder om dit binnen Nederland te ervaren, maar we laten ons er niet door afschrikken: Texel here we come! Al vrij vlug komen we aan in Den Helder en we moeten even wachten voor we de boot op kunnen, het is druk. We hebben via internet een tickets geboekt voor de boot, maar omdat we langer zijn dan 6,5 meter kunnen we niet via de ‘versnelde’ rij de boot op. Even geduld dus en circa 45 minuten later is het zover en rijden we de boot op. We gaan nog even het dek op en kijken hoe we Den Helder achter ons laten.

Bij aankomst rijden we meteen door naar de andere kant van Texel, we slapen op camping de Krim. De weg naar de camping is vrij recht toe recht aan en we kunnen dus wel stellen dat de camping goed bereikbaar is. We missen wel een beetje de charme van een eilandje zoals Ameland waar we nu meerdere keren zijn geweest.

Ecomare, ideaal tijdens slecht weer

Na het opbouwen van onze vouwwagen, gaan we gezellig uit eten op de camping. Later die avond, als Tess in bed ligt spelen we bordspelletjes met de familie en gaan laat naar bed. Doordat de regen maar blijft aanhouden, besluiten we naar Ecomare te gaan de volgende dag. Ecomare is onder andere een natuurmuseum en heeft ook een zeehondenopvang. Het voordeel is dat dit deels overdekt is, perfect voor deze dag! Na een klein stukje rijden -we kiezen een toeristisch stuk door het centrum van de Koog- komen we bij Ecomare aan.

Het entreegeld is €12,25 per volwassene (prijspijl juli 2019), Tess is nog gratis (t/m 3 jaar). We gaan eerst naar het natuurmuseum dat er interactief is opgezet en daardoor dus erg leuk is voor kinderen. Je leert er onder andere wat plastic doet in het water en wat dat voor effect heeft op de dieren die in het water leven. Er is ook een powerboat waar je foto’s kunt maken, Tess vindt hierop spelen erg vermakelijk.

Ecomare met een peuter

Zeehonden en bruinvissen spotten bij Ecomare

Een bezoekje aan Ecomare zonder de zeehonden en bruinvissen te hebben gezien is natuurlijk geen bezoekje. We trotseren de wind en komen er buiten achter dat het zowaar eventjes droog is! We bekijken de dieren, er zijn ook nog enkele vogels in de opvang. Niet veel later worden de zeehonden gevoerd. Een hele horde aan mensen -waar komen ze ineens allemaal vandaan?- verzamelen zich om het zeehondenbasin. Veel van deze zeehonden verblijven permanent in Ecomare omdat ze bv. blind zijn aan 1 of 2 ogen.

De zeemeeuwen zijn erg brutaal en proberen vis af te pakken van de dierenverzorgers. Nadat een aantal zeehonden gevoerd zijn is Tess er wel klaar mee en vertrekken we naar het zeeaquarium. Een goede keuze, omdat alle mensen zich bij de zeehonden verzameld hebben kunnen we hier rustig rondstruinen. In de verschillende aquariums zitten allerlei soorten vissen en zeedieren. Bij ieder aquarium staat een touchscreen welke toelichting geeft over de dieren die er te vinden zijn. Na hier even rond te hebben gelopen gaan we naar het restaurant.

Restaurant bij Ecomare

Iedereen heeft trek gekregen en we genieten van een lekker broodje bij Ecomare. Na de lunch kijken we nog even in de walviszaal, hier hangen onder andere twee walvisskeletten. Ze zijn echt immens groot! Er zijn allemaal interactieve computerspellen langs de kanten, maar Tess is daar nog te jong voor. We hebben het eigenlijk wel gezien en gaan terug naar de camping. Van horen zeggen is er nog een kleine duinwandeling en een speeltuin bij Ecomare, maar deze hebben we door het slechte weer niet gezien. Ben je hier met mooier weer dan kun je dit zeker meepakken als je hier bent. Calculeer even wat tijd daarvoor in.

Zwemplezier op de Krim terwijl het buiten stormt

Die middag knapt het weer helaas nog niet op. We hebben vrijkaartjes voor het binnenzwembad op de Krim en besluiten daarheen te gaan. We vermaken ons meerdere uren met de verschillende glijbanen en de wildwaterbaan! Voor de kleinere kinderen is een Spray Park waar ze lekker kunnen spelen. Een top plek waar je weinig merkt van het slechte weer.

Een zonnige dag op Texel

De voorspellingen voor de volgende dag zijn goed. Na een wat langere nacht worden we in stilte wakker: de wind is gaan liggen! Als we buiten komen zien we zelfs dat de zon zich laat zien, hier hebben we lang op gewacht! We huren fietsen om onder andere de Slufter te verkennen. De Slufter is het meest bijzondere natuurgebied van Texel en ligt vlak achter de camping. De zee kan hier namelijk achter de duinen komen. We fietsen door de duinen naar de vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel. De natuur is hier prachtig. De vuurtoren is erg mooi en je kan deze beklimmen. Na de eerste trap betaal je voor iedereen boven de vier jaar een entreeprijs van €4,50. De weg naar boven is al de moeite waard, er is veel te zien op de verdiepingen. Eenmaal bovenaan kun je zover kijken als het oog reikt. Je ziet de zee, de duinen en zelfs in de verte een booreiland. Het is ons niet gelukt, maar met heel helder weer kun je Vlieland en soms zelfs Terschelling zien – hoe gaaf!

Vuurtoren op Texel

Fietsen op Texel

De terugweg fietsen we door Cocksdorp en kopen wat bolletjes van Texels meel bij de plaatselijke bakker. In de middag fietsen we naar het strand bij Paal 28, we nemen wat blikjes drinken mee, een tasje strandspeelgoed voor Tess en de vlieger. We kiezen een mooi plekje uit en genieten van het prachtige weer. Bizar hoe groot het verschil is met de dag ervoor, We leren de familie ook vliegeren en ze komen erachter dat het er toch echt makkelijker uitziet dan dat het is. Een aantal keren klapt de vlieger hard op de grond, maar dat mag de pret niet drukken. We zitten nog even lekker op het strand, nemen een kijkje bij de zee en fietsen dan terug om de fietsen weer in te leveren. Die avond maken we lekker pannenkoeken en kunnen we zelfs nog buiten eten, genieten!

Vliegeren op het strand van Texel

Gemoedelijk Texel in een charmant havenstadje

De laatste dag is alweer aangebroken, voordat we de boot terug naar het vaste land nemen gaan we nog even naar Oudeschild. Een charmant havenstadje met vissersboten en er starten verschillende excursies. Een aanrader is een droogvaltocht. Je gaat dan met een – voormalig – vissersbootje mee de Waddenzee op. De kapitein vaart dan naar een drooggevallen zandplaats, waarna je met (oude) schoenen over het wad kunt lopen. Voor kinderen kun je ook een schepnet lenen en op ontdekkingstocht. De kosten zijn ca. €18,00 per volwassene.

In Oudeschild winkelen we even bij de schattige boetiekjes voor wat souvenirs. Bij de jachthaven is ook een 32 meter lang piratenschip met touwen, netten en een uitkijktoren te vinden. Een leuke speeltuin om lekker even te klimmen en klauteren.

Oudeschild Texel met Peuter

Ervaar het boerenleven op Texel

We lopen hier even rond en gaan dan door naar de Novalishoeve. Dit is een biologische en dynamische zorgboerderij waar (jong)volwassenen met een hulpvraag wonen en werken. Je kunt vrij rondlopen door de stallen en op het erf. Het is een operatieve boerderij en dat is te zien in de schuren. Tess vindt de kippen en de kalfjes het leukst. De varkens zijn nogal lui en slapen lekker in de wei. We lopen verder langs een grote moestuin, terug naar de speeltuin aan het begin.

Op de boerderij is ook een restaurantje. Tess gaat lekker spelen en wij bestellen wat te eten en dalen neer op het terras. Het begint zowaar lekker warm te worden en genieten nog even van de tijd op Texel. Na een lekkere tosti, met Texelse kaas, rijden we terug naar de boot.

In de stal

Het zit er alweer op

We hebben geluk, we komen 1 minuut voor de afvaart aanrijden en kunnen direct de boot op. Na 20 minuutjes varen zijn we alweer op het vaste land en rijden terug naar huis. Jammer dat we niet langer kunnen blijven nu het weer zo mooi is opgeknapt, maar desalniettemin waren het topdagen met het gezin. Blijf je langer op Texel dan is een bezoekje aan Landgoed De Bonte Belevenis zeker een aanrader. Binnen kun je diverse oude ambachten aan het werk zien, zoals brood bakken, zeep maken, papier scheppen en zelfs een rondleiding in de bierbrouwerij. Buiten is er ook een kinderboerderij, een blotevoetenpad en zelfs een kleine kartracebaan in het bos.