Cruisen met kinderen in de Cariben
Noord- en Midden-Amerika
Daphne Liebrand
Noord- en Midden-Amerika
07/03/2019
12 min

Hoe is een cruise met kinderen door de Cariben?

07/03/2019
12 min

Als je veel reist moet je soms iets nieuws uitproberen. Voor ons is dat een cruise maken! Aan het eind van onze wereldreis hebben we een cruise door de Cariben gepland met de MSC Seaside.  We zijn op de eerste plaats erg benieuwd of we deze manier van reizen leuk gaan vinden. Het lijkt ons -vooral voor de kinderen- een relaxed einde van de reis, omdat we een week lang dezelfde kamer hebben. Bovendien zien we nog wat verschillende plekken in dit prachtige Caribische gebied. Waar we wat tegenop zien is het inleveren van onze vrijheid -waarvan we de afgelopen maanden zo genoten hebben- en het massale, er zitten tenslotte wel 5000 andere mensen aan boord en dan hebben we de crew niet meegerekend. Maar zoals altijd gaan we ervoor!

Cruisen met een peuter
Cruisen met een kleuter

Is reizen met een cruiseschip duur?

Dat is een vraag die wij veel gehoord hebben toen we vertelden dat we de laatste week van onze reis op een cruiseschip zouden stappen. Je moet een cruise-reis qua prijs vergelijken met een all-inclusive vakantie. Bij bijvoorbeeld AIDA, Costa Cruises en MSC Cruises betaal je niet -of een gereduceerd tarief- voor de kinderen als ze bij je op de kamer slapen. Wel betaal je -net als voor jezelf- de havengelden en de verplichtte fooien. Voor de kinderen is dit de helft van wat volwassenen betalen. Het eten plus koffie, thee, water en vruchtensap uit automaten is inclusief. Afhankelijk van de regio waar je vaart worden prijzen in Euro’s of Dollars berekend, de Cariben zijn Dollarvaargebied.

Voor de overige drankjes betaal je apart. Je kunt ook kiezen voor een drankpakket waarbij je de keuze hebt uit een Easy Package, Premium Package, Premium Plus Package, Non-alcoholic Package en een Non-alcoholic Package Child. Het drankpakket moet dan wel voor je hele gezin afgenomen worden en je bent verplicht om hetzelfde pakket af te nemen. Om je een indicatie te geven. Kies je voor een Easy Package dan betaal je een bedrag van € 29 per persoon per dag en mag je alle drankjes drinken met een waarde tot € 6 per stuk. Een biertje of wijntje valt daar ook onder en een selectie van sterke dranken ook. Voor een kinderpakket betaal je € 14 per dag en dat is dan geldig voor kinderen van 3 tot 17 jaar. Of het slim is om een drankpakket aan te schaffen, hangt af van de hoeveelheid. Drink je veel alcohol of nooit? Heb je veel dagen op zee of ga je vaak van de boot? Die overwegingen moet je zelf maken. Lees in ieder geval goed de kleine letters rondom drankpakketten.

Daarnaast is er nogal wat prijsverschil tussen het huren van een binnenhut, buitenhut, een hut met een balkon of een suite. Tenslotte kunnen de kosten oplopen als je excursies via de rederij boekt. Dit is uiteraard niet verplicht en je kunt er ook op eigen houtje op uit. Er zijn overigens veel verschillende schepen bij MSC.

Je kunt overigens zelf geen drank meenemen aan boord. Alle bagage wordt bij het aan boord gaan -bij elke haven- gecontroleerd en drank wordt er onherroepelijk uitgevist. Als je aan boord in een van de tax-free winkeltjes alcohol koopt, wordt dat voor je bewaard tot je het schip verlaat.

Hoe is het eten op een cruiseschip

Tips voor het boeken van een cruisevakantie met kinderen

Niet iedere cruise is geschikt voor gezinnen met -jonge- kinderen. Sterker nog, soms geldt een minimum leeftijd om mee te mogen. Rederijen als MSC, AIDA en Costa cruises hebben voldoende faciliteiten voor gezinnen zoals zwembaden, entertainment en kindvriendelijke restaurants. Ga dus op zoek naar hét schip dat bij je gezinssamenstelling en wensen past!

Als je een cruise wilt boeken waar je met je gezin op één kamer slaapt, moet je er op tijd bij zijn. Wij boekten onze reis ruim een jaar voor de afvaart. Houdt er rekening mee dat vliegtickets pas een jaar van tevoren te boeken zijn. Uiteraard kun je ook een pakket nemen inclusief vliegreis en transfer. Als je enigszins relaxed wilt starten aan de cruise is het fijn je vlucht een dag eerder te nemen dan het schip vertrekt. Mocht je vliegtuig flinke vertraging hebben, of je bagage komt niet tegelijk met jou aan, dan mis je de boot of je reist zonder bagage, want het schip wacht namelijk nooit op jou! Als je wat verder van huis gaat dan cruisen in Europa, dan heb je vaak te maken met een jet-lag. Ook dan is het fijn om wat speling te hebben met betrekking tot je vlucht. Dan ga je toch net wat meer uitgerust de boot op.

Sporten op een cruise met kinderen
Touwbruggen van Park Forest aan boord

Cruisen met kinderen: boek een hut met een balkon

Zeker met jonge kinderen die op tijd naar bed gaan raden wij aan om een hut met balkon te boeken. Een cruiseschip is zo groot dat een babyfoon vaak onvoldoende bereik heeft. Je kunt wel Wifi kopen om daar een babyfoon-app op te zetten, maar de wifi is niet stabiel. Bovendien is Wifi ontzettend kostbaar! Daarover later meer. Een balkonhut is wel duurder, maar het is zo ontzettend gaaf om ’s avonds op je eigen balkon in alle rust naar die eindeloze oceaan te kunnen kijken! Je hebt bovendien geen last van muggen midden op zee! Ook is het heerlijk ontbijten op je balkonnetje én je hebt je eigen privé plekje om te kijken naar het aanmeren in een nieuwe haven, of tijdens de afvaart. Daar hebben wij echt ontzettend hard van genoten!

Check ook altijd ruim van tevoren of je een visum nodig hebt voor je reis. Vlieg je -net zoals wij naar Amerika, dan moet je je Esta ruim van tevoren aanvragen. Én zijn je vaccinaties op orde? Ben je er niet zeker van, maak dan een afspraak bij thuisvaccinatie.nl of de GGD.

Inchecken; bereid je voor op wachten

Via de post krijg je voor je trip nog allerlei informatie thuis gestuurd. Dit pakket bevat naast je kofferlabels -het aan boord brengen van de bagage wordt centraal geregeld- ook informatie over excursies en kledingadviezen. Zo was er tijdens onze cruise bijvoorbeeld een keer een ‘white night’. Je bent vrij om daaraan mee te doen natuurlijk, maar je valt behoorlijk uit de toon als je de enige bent met een knalrode jurk. En dan is het zover, het avontuur gaat beginnen! Stukje vliegen, nachtje overbruggen in een leuk hotelletje of B&B en dan een taxi naar de cruiseterminal. Zoals ik hierboven al schreef, wordt de bagage naar je hut gebracht. Deze lever je in als je uit je taxi stapt. Je handbagage neem je zelf mee aan boord. Zorg ervoor dat je een aantal dingen bij de hand hebt: al je reisbescheiden -van je cruisetrip, maar ook vluchtnummers van zowel de heen- als terugreis- paspoorten en je visum -als je dat nodig had het land binnen te komen- dit heb je nodig om in te checken. Het is best handig een buggy of rugdrager mee te nemen als je kind nog niet zo ver kan lopen, of lang kan staan. Het is een heel circus voor je überhaupt aan boord bent. Aan boord is ruimte om de buggy te gebruiken en bovendien is iedere verdieping bereikbaar met liften. In je kamer is het te krap om de buggy uitgeklapt te laten staan. Als je zorgt voor een klein, makkelijk in te klappen model, dan zou je hem onder je bed of in de kledingkast kwijt moeten kunnen. En als laatste, spullen die je nodig hebt om je baby of kind te verzorgen. Meestal is je kamer nog niet klaar als je de boot op kunt. Met een beetje pech wordt je bagage pas in de avond bezorgd, dan is het best handig om voldoende luiers of flesvoeding bij de hand te hebben.

Cruise met kinderen maken

De stateroom en hoe zit het met Wifi aan boord?

Aan boord van een cruiseschip worden de hutten opeens staterooms genoemd, dat klinkt ook net wat beter natuurlijk. Onze balkon-kamer is ongeveer zo groot als een hotelkamer. Er is een badkamer met douche en toilet en er staat een tweepersoons bed. Het bankje is omgevormd tot een stapelbed voor de kinderen. Onze peuter en kleuter hebben nog nooit in een stapelbed geslapen, dus dit is meteen feest. Er wordt overigens ook heel veel op gespeeld. Met een beetje fantasie is het een boot, of een vliegtuig! Wat wij al hadden verwacht, vinden onze koters het heerlijk om een week lang in hetzelfde bed te slapen en in dezelfde ruimte te spelen. Wat betreft de Wifi zijn er verschillende pakketten. Allemaal vreselijk duur. We doen het toch, want we vinden het fijn om enigszins bereikbaar te zijn. Bij sommige pakketten kun je Wifi kopen voor meerdere devices, bij anderen maar voor één. Mocht je dat laatste doen, denk dan van te voren iets langer na dan wij, voor welk device dat het handigst is. Wij kozen voor de tablet, maar achteraf gezien was in ons geval een telefoon handiger geweest. In de havens heb je soms gratis Wifi, of kun je bij een telecom-winkeltje Wifi kopen voor een bepaalde tijd. Denk er in ieder geval aan om je thuisblijvers te informeren dat je moeilijk bereikbaar bent. Zeker als je -zoals wij- 48 uur op zee zit, ben je zonder Wifi onbereikbaar. Nog een tip, zorg er ook voor dat je kinderen je 3- of 4G netwerk niet aan zetten, want dan krijg je later een gepeperde rekening. Dat hebben we gelukkig niet zelf meegemaakt!

Hoe ziet de slaapkamer eruit op een cruiseschip? Zo!

Eten en drinken op de MSC Seaside

Op een cruiseschip zijn diverse café’s, clubs en restaurants. De buffetrestaurants zijn zo’n beetje de hele dag open. Op de MSC Seaside zijn ze ontzettend kindvriendelijk en is er een hele afdeling met eten dat de meeste kinderen lekker vinden. Onze kinderen vonden het in ieder geval heerlijk en ze vonden het fantastisch hoeveel keuze er was! Houd er wel rekening mee dat het hier tijdens het ontbijt en de lunch ontzettend druk kan zijn. Dan is het soms echt zoeken naar een tafel. Voor het diner kun je naar een buffet- of tegen een meerprijs, een specialiteiten restaurant. Alle gasten worden bij voorbaat voor verschillende tijdstippen over twee a-la-carte restaurants verdeeld. Omdat wij jonge kinderen hebben zitten wij bij de eerste ‘lichting’ van kwart over vijf. De tweede lichting start om kwart over 7 en de laatste om kwart over 9. Het eten is prima en wordt snel opgediend. We zitten iedere avond aan dezelfde tafel en hebt een eigen ober. Deze kent je na een paar dagen dan ook zo goed dat hij precies weet hoe we heten, wat de kinderen lekker vinden en wat we willen drinken.

Club aan boord van MSC schip
Last night the dj saved my life

Wat is er allemaal te doen aan boord voor kinderen?

Behalve dat het hele schip al één grote belevenis is, waar van alles te zien is, zijn er natuurlijk zwembaden en zonnedekken. Op de MSC Seaside is er een speciaal waterpark voor kinderen. Hier kunnen ze heerlijk spetteren en niet onbelangrijk: glijden! Voor onze kinderen was het echter een teleurstelling. Kinderen mogen namelijk pas op de ‘grote’ glijbanen als ze 7 jaar of ouder zijn. Deze informatie -ik heb er naar gezocht- is nergens te vinden, dus met name onze kleuter had zich enorm op de wedstrijdglijbanen verheugd. Hij is gelukkig vrij lang en omdat hij langer dan 1.10 meter was, mocht hij -na het invullen van de aansprakelijkheidsformulieren- toch glijden van een ‘slome’ glijbaan.

Voor de allerkleinsten -baby tot en met kleuter- is er een ‘Aquaplay’ ruimte waar ze kunnen klimmen en glijden op en over dieren uit de films van de Leeuwenkoning. Voor kinderen vanaf de kleuterleeftijd is er ‘Park Forest’. Hier zijn touwbruggen die over het waterpark heen lopen. Verder kun je er sporten en tegen betaling naar de bioscoop, het theater en zelfs bowlen. Mocht je als ouders even tijd voor jezelf willen, of hebben de kinderen me-time nodig, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn diverse clubs voor kinderen vanaf 1 jaar oud, waar professionals -op ons schip geen Nederlanders- je kinderen een paar uurtjes vermaken. Ook voor tieners zijn er voorzieningen als game-rooms, een bioscoop en disco.

We zijn wel weer een ervaring rijker, de kinderen hebben genoten én het was een prima afsluiting van onze fantastische wereldreis!

Aquaplay speeltuin aan boord van een cruise

Spelen aan boord van een cruiseschop

Moet ik een excursie boeken?

Uiteraard zal het schip een aantal verschillende havens aandoen. Hier kun je van de boot af en de plaats of het eiland ontdekken. Dit kun je op eigen gelegenheid doen, maar je kunt ook via de rederij verschillende excursies boeken. Het is aan te raden om al thuis naar deze excursies te kijken en te boeken wat je echt niet wilt missen. De excursies zijn namelijk snel volgeboekt en vaak krijg je korting als je voor de afvaart boekt. Als je met een excursie mee gaat zie je veel van de plaats of het eiland. Het is echter wel massaal. De groepen zijn groot en alles gaat uiteraard volgens een strakke tijdsplanning. Als je dat geen probleem vindt, zeg ik: vooral doen! Is dit iets minder je ‘ding’ en vind je het leuk om van tevoren goed uit te zoeken waar je heen wilt, ga dan vooral op eigen gelegenheid. Het is echter wel goed om je te realiseren dat je op tijd terug moet zijn aan boord, want er wordt op niemand gewacht!

Zonsondergang bij Miama Beach

Onze conclusie over cruisen met kinderen

De cruise heeft ons een ervaring rijker gemaakt. De reclame die ervoor wordt gemaakt is adembenemend mooi en dat vormt al een bepaalde -positieve- verwachting voor je überhaupt aan boord bent. Deze verwachting kan echter zo hoog zijn, dat het best tegen kan vallen als je daar niet een beetje doorheen prikt. Het was uiteraard geen verrassing dat het bijvoorbeeld druk zou zijn, dat geven de cijfers over de capaciteit van ruim 5000 gasten al aan. Ook weet je van tevoren dat je vrijheid meer ingeperkt is dan tijdens een roadtrip. Dat zijn dingen waar we rekening mee hadden gehouden. We hoopten dat we het leuk zouden vinden en wisten daarom dat een week een mooi uitgangspunt zou zijn.

We hebben genoten van: Miami en alle mogelijke uitzichten op deze wereldstad, het prachtige schip, de weidsheid en de unieke kleuren van de oceaan, avonden op ons balkon met een cocktail en de rust die deze manier van reizen de kinderen gaf. Zij gaven aan dat ze alles leuk vonden en dat kunnen we goed begrijpen. Zij konden in alle rust spelen, ze vonden het stapelbed en het zwembad fantastisch. Zelf eten uitkiezen in een buffetrestaurant blijft een leuke ervaring voor ze en ook zij hebben genoten van de uitzichten over het eindeloze, blauwe water, wakker worden in een andere haven, zwemmen in de zee en spelen op de verschillende strandjes tijdens de excursies.

Wij zagen ook nadelen, waardoor we voorlopig het cruise-avontuur in deze massale vorm aan ons voorbij laten gaan. Zo misten we in eerste plaats de vrijheid van bijvoorbeeld het zelf tijden kunnen kiezen om te eten of spontaan een restaurant naar keuze binnen lopen. Ook omgaan met de drukte is niet onze specialiteit. Geef ons maar plaatsen waar we in ieder geval nog een beetje het idee hebben dat we iets (her)ontdekken. Daardoor waren de excursies ook echt niet voor ons gemaakt. Veel te massaal, platgetreden paden, veel te veel in de rij staan en wachten en veel te weinig uitstappen op echte mooie plekken om te fotograferen. Maar wat ik al zei, we zijn wel weer een ervaring rijker, de kinderen hebben genoten én het was een prima afsluiting van onze fantastische wereldreis!