Koala’s spotten op Magnetic Island
Australië
Daphne Liebrand
Australië
09/11/2019
9 min

Koala's spotten op Magnetic Island

09/11/2019
9 min

Als je aan Australië denkt zijn er een paar ‘aaibare’ dieren die uit je brein omhoog ploppen: wombats, kangoeroes en koala’s! Dat is tenminste wat er bij mij en mijn kinderen gebeurt. Wil je ze spotten in Australië? Dan is Magnetic Island met kinderen the place to be tijdens je rondreis Down Under. Dus wat doe je dan als je een reis naar Down Under plant? Dan ga je zoeken naar plekken waar je deze schattige diertjes in het wild kunt bewonderen. Wat betreft de koala schijnt Magnetic Island -een paar kilometer voor de kust van Townsville- een goede plek te zijn. Vanuit Cairns is dit slechts 4 uur rijden. We pakken dus onze spullen bij elkaar en zetten koers naar Townsville. Laat de koala’s maar komen!

Een rit langs de plantages van Queensland

In de stromende regen verlaten we onze iglo in Trinity Beach bij Cairns dat de afgelopen week ons knusse huisje is geweest. Via Paronella Park, waar we een Spaans landgoed bezoeken, rijden we door regenwouden en langs suikerriet- en bananenplantages. Wij hebben er beide nooit over nagedacht dat er in Australië bananen zouden groeien. Sterker nog, als ik ooit bij Weekend Miljonairs zou zitten en ‘Australië’ was 1 van de 4 opties geweest bij de vraag: ‘In welk land zijn bananenplantages?’ dan had ik Australië direct weggestreept en dat zonder hulplijn in te schakelen. Niet doen dus. Australië verbouwt wel degelijk bananen. Een heleboel en hele grote zelfs!

Hoe dichter we bij Townsville komen hoe meer de lucht opentrekt. Hier is het warm en zonnig, jippie! Het Beach House Motel waar we overnachten, ligt aan het strand met uitzicht op Magnetic Island. Wauw, dat is nog eens boffen. Wat een leuke familiekamer hebben we hier. Dat hadden we eigenlijk niet verwacht. Dit was de enige plek waar we geen Airbnb konden vinden en dus ‘noodgedwongen’ een hotelkamer moesten boeken. Om eerlijk te zijn hadden we een bedompt, klein, naar vocht stinkend kamertje verwacht. Het tegendeel is waar. Het is heerlijk ruim en fris én compleet met keuken. Ideaal voor een gezin met jonge kinderen. Als we gesetteld zijn lopen we over de boulevard naar de viswinkel op de hoek en kopen daar de lekkerste fish and chips ooit. Op een bankje met uitzicht over de zee en de blote voeten in het gras eten we het op. Wat is het heerlijk om weer van de zon te kunnen genieten!

Family Room Beach House Motel

Townsville is extreem buggyproof

Goedemorgen zonnetje! Wat fijn om jou te zien bij het ontwaken. We hebben je gemist en gaan vandaag volop van je genieten, dat is één ding dat zeker is. Terwijl Barry brood, melk en eieren haalt bij de supermarkt, zorg ik dat de kinderen en de tafel, klaar zijn voor het ontbijt. Vandaag is een luie relax-dag, dan kunnen we morgen fit op pad naar Magnetic Island. We slenteren door de grote, groene parken aan de waterkant en bewonderen de prachtige, tropische bomen met lianen die daar groeien. Al wandelend door het park, luisteren we naar de historische verhalen die uit de verspreid staande zuilen klinken. We ontdekken een speeltuintje in de schaduw, waar de kids lekker schommelen, glijden en klimmen. Aan speeltuintjes geen gebrek hier, je vindt er zelfs meerdere aan deze kindvriendelijke boulevard.

Afkoelen in het waterpark

In de hal van een prachtig, monumentaal wedstrijdbad, dat tot 1960 kampioenen heeft voortgebracht bekijken we oude foto’s. Ook bewonderen we de vele glimmende bekers en medailles die in de loop van de jaren binnengesleept zijn door de pupillen die hier zijn opgeleid. Op dat moment neemt onze zoon zich voor om ook zwemkampioen te worden. Prima jongen, that’s the spirit! Bij het naastgelegen Strand Waterpark, wordt al flink gespetterd. Dit waterpark is vrij toegankelijk en alle dagen open vanaf 9:00 uur. Goed om te weten: buiten de public holidays is het op dinsdag gesloten voor wekelijkse schoonmaakwerkzaamheden. Als we dan toch bezig zijn, nog een ander weetje: ook hier kun je -net als in Cairns – van oktober tot en met mei niet in de zee zwemmen vanwege de levensgevaarlijke marine stinger, een soort reuzenkwal, dus dan is dit waterpark een ideaal alternatief voor de broodnodige verkoeling.

We kiezen een plekje in de schaduw. Dat is geen luxe, want het kwik loopt al flink op en de zon knettert op onze hoofden. De kinderen krijgen hun UV-zwempakjes aan en houden de petjes op in het water. Zwemvleugeltjes zijn niet nodig, want het water is ondiep -op de meeste plaatsen komt het niet boven je enkel- en wij houden onze kroost natuurlijk constant in het oog. Onze zoon is meteen weg naar de glijbanen en watersproeiers, terwijl miss M zich nog prima met de fonteintjes in de schaduw vermaakt. Er wordt flink genoten door het voltallige gezin. Het water is heerlijk verfrissend en de koffie van de kiosk bij het wedstrijdbad smaakt voortreffelijk.

Dit is perfect: met de voeten in het water, hoofd in de schaduw, koffie in de hand, spelende peuter aan mijn voeten en een rondrennende kleuter in het vizier. Wat heeft een mens nog meer nodig. Wij in ieder geval niets!

Waterpark bij Townsville

Een wijds uitzicht vanaf Castle Hill

Na de boodschappen bij Coles en een flinke softijs bij de internationale fastfoodketen die wereldwijd te herkennen is aan de grote, gele M, rijden we naar het uitzichtpunt Castle Hill. Deze rotsachtige heuvel steekt een flink eind boven de stad uit. Omdat de rest van het landschap vrij vlak is kun je behoorlijk ver kijken. Je kunt hier op de heuvel naar verschillende uitzichtpunten lopen. Met de kinderen aan de hand -want zo hoog zijn de hekjes bij de afgronden nou ook weer niet- zoeken we wat herkenningspunten: het strand voor ons motel, check! De jachthaven, check! Het heerlijke waterpark waar we vanmorgen speelden, check! Én in de marineblauwe oceaan natuurlijk het groene Magnetic Island, check! Tot morgen Maggie we zijn benieuwd wat jij ons aan mooie ervaringen gaat brengen. We hopen in ieder geval koala’s te vinden!

Wandelen naar Castle Hill met kinderen

Met de ferry naar Magnetic Island

De kinderen zijn weer vroeg wakker deze ochtend. De gordijnen sluiten niet helemaal en de zon doet erg haar best om naar binnen te gluren. Eigenlijk komt het ook wel goed uit, want we willen vroeg op pad om de hele dag op Magnetic Island door te kunnen brengen. De lucht voelt nog aardig koel als we na het ontbijt naar buiten stappen. Rustig wandelen we over de boulevard naar de bootterminal. Het is erg makkelijk om naar Maggie -zoals het eiland liefkozend genoemd wordt- te gaan. Er vertrekken voldoende ferries per dag en reserveren is zelfs in het hoogseizoen niet nodig. Tenminste, als je te voet gaat. Wil je de auto of camper meenemen, dan wordt reserveren wel aangeraden. Bij je ferry-ticket kun je een dagpas voor de bus kopen, waarmee je de hele dag over het eiland kunt reizen. Ook kun je bij de ferry terminal een auto huren om het eiland op je eigen tempo te verkennen.

In ruim 20 minuten vaart de veerboot naar Magnetic Island. Wat een heerlijk tochtje! Met de wind in de haren genieten we van een koel briesje en het mooie uitzicht op onze bestemming. In de haven kunnen we direct de bus instappen naar Picknick Bay. Vanaf dit strand heb je een mooi zicht op Townsville in de verte. De meeuwen krijsen en er wordt fanatiek gevist vanaf de houten pier. Natuurlijk lopen we naar het einde en kijken of er nog wat binnengehaald wordt door de lokale vissers. Tot grote spijt van onze zoon is dit niet het geval.

Met de bus over Magnetic Island touren

Ferry naar Maggie, Magnetic Island

Kun je met jonge kinderen de Forts Walk lopen?

Forts Walk is een wandeling van 4 kilometer -zo’n anderhalf uur- naar een fort uit de tweede Wereldoorlog. Vanaf het fort zou je een fantastisch uitzicht hebben over het eiland én tijdens tocht schijn je erg makkelijk koala’s te kunnen spotten. Dat laatste is dan ook ons doel. Onze peuter gaat in de rugdrager en de kleuter rent traditiegetrouw voor ons uit. De omgeving is prachtig, het bos ruikt heerlijk naar de verschillende harsen en houtsoorten, de vogels kwetteren uit volle borst en daar zijn ineens de cicaden met een zomers concert. De droge hitte in combinatie met dit landschap vol kleine bomen met stug blad, doet ons denken aan de Provence. Er is echter een belangrijk verschil, in Frankrijk leven geen koala’s in het wild en hier ontbreekt de lavendel.

Wandelen tussen de eucalyptus bomen

Na lang speuren tussen de blaadjes van de vele, ritselende Eucalyptusbomen spotten we met wat hulp van andere avonturiers twee knuffelbeertjes!! Jippie, missie geslaagd! Een fatsoenlijke foto maken is een uitdaging. Beide koala’s zitten vrij hoog en tussen bewegende bladeren. Omdat deze dieren 20 uur per dag slapen is de verrassing compleet als nummer één, zijn oogjes opendoet, ons verbaasd -zover koala’s gezichtsuitdrukkingen hebben- aankijkt en vervolgens met zijn voorpoten door zijn snoet wrijft. Enthousiaster over een wilde koala kun je mij niet krijgen hoor!

Koala op Magnetic Island

De beklimming van het fort

De wandeling is zo heerlijk en onze kleuter kan het prima aan, dat we besluiten het fort helemaal te beklimmen. De gebouwen stammen zogezegd uit de tweede Wereldoorlog en op borden wordt het een en ander toegelicht. Wij komen vooral voor het uitzicht en de omgeving, hoewel de kinderen ieder leeg wapendepot in willen. Vanuit de hoogte zien we de groene bergen en blauwe baaien met witte stranden van Maggie en het moederland in de verte. Vanaf één van de torens heb je een 360 graden uitzichtpunt.

Het eiland, ter grootte van Schiermonnikoog blijkt toch nog vrij uitgestrekt als je het van bovenaf bekijkt. De weg naar beneden gaat een stuk vlotter, hoewel onze zoon nu zo moe is dat hij steeds onderuitgaat op de wegrollende steentjes. Al wandelend aan de hand gaat het gelukkig een stuk beter. Wat ons en hem betreft is deze wandeling prima te doen met kinderen. Denk er aan voldoende water mee te nemen. Er is onderweg overigens wel een kraantje waar je je flesje kunt bijvullen, dat vonden wij een uitkomst!

Uitzicht onderweg naar het fort

Pizza met uitzicht

We nemen de bus naar de terminal en vervolgens de veerboot naar het vaste land. Deze sluiten zelfs zo goed op elkaar aan dat het lijkt alsof we het zo gepland hebben. De temperatuur is nog steeds hoog als we over de boulevard terug slenteren richting ons motel. Bij Longboard Bar & Grill eten we overheerlijke pizza met kip. Het koude drankje dat we erbij bestellen doet ons goed. Al genietend van het uitzicht op Magnetic Island nemen we ons verblijf in Townsville door. Het is wederom een locatie met een gouden randje! Wij hebben genoten van dit stadje en Magnetic Island. Je kunt hier rustig een paar dagen met kinderen doorbrengen. Als je wat meer tijd hebt dan wij, is het ook ontzettend leuk om op het eiland te overnachten. Dat is voor ons iets voor een volgende keer!

Tip: op Magnetic Island ligt Bungalow Bay. Hier kun je redelijk budgetvriendelijk overnachten in een soort nationaal park. Tijdens een rondleiding wordt veel over de koala’s verteld én onder begeleiding kun je de diertjes zelfs knuffelen. De koala is niet het enige dier dat hier te bewonderen is, ze hebben ook slangen en krokodillen en in de omgeving zitten uiteraard veel kangoeroes en wallaby’s. Dit park is ook te bezoeken als je er niet overnacht. Het is wel verstandig om, in ieder geval in het hoogseizoen, de rondleiding van tevoren te boeken. Vol = vol -lees; wij wisten dit niet en konden dus niet mee met de tour- en dat vonden we erg jammer.