Vakantie Cornwall met kinderen
Engeland
Daphne Boersen
Engeland
09/12/2019
7 min

Sprookjesachtige kastelen, zon, zee en zeehonden spotten

09/12/2019
7 min

Cornwall is geweldig voor gezinnen. Ik heb onze Cornwall tips voor het zuidelijke stukje van Cornwall samengevoegd, hiermee heb je gegarandeerd een aantal dagen plezier in dit prachtige stukje Engeland met kinderen.

Zon, zee en strand bij Cornwall voor gezinnen

Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden om te ontspannen in Cornwall met je gezin. Vanaf het kleurrijke, bruisende centrum van Falmouth zakken we daarom verder zuidelijk in Cornwall. We komen langs de drukbezochte stranden Gyllynvase Beach, Swanpool Beach en Maenporth Beach. Deze laatste is het minst druk en we besluiten hier even op het strand te spelen met onze peuter en even te zwemmen in de zee. De zee is wel een stukje lopen, het is eb en daardoor ver teruggetrokken. Uit de rotsen komen nog stroompjes water. Het water is ondiep en wordt snel opgewarmd door de zon. Een genot voor vele peuters en gezinnen. Eenmaal bij de zee spelen we eventjes in het water, we springen over de golfen. Tess giert het uit van plezier!

Naar het strand in Cornwall

Rockpooling met kind op Grebe beach

Leuke strandjes bij Cornwall met kinderen

Na enkele uren zon, zee en strand besluiten we op zoek te gaan naar de minder ontdekte strandjes. Vlakbij Glendurgan doolhof (ook leuk te bezoeken met kids!) vinden we na een klein wandeltochtje Grebe beach en Durgan beach. Prachtige idyllische plekjes om heerlijk te ontspannen. We zoeken waterdiertjes tussen wat grotere stenen en bouwen eens in plaats van met zand, met stenen een kasteel.

Als we nog wat verder zuidelijk rijden, komen we bij een prachtige kreek; Leggan cove. Het is een kiezelstrand, maar het is er zo ontzettend stil. Naast een stel die de hond uitlaat is hier niemand te bekennen. Aan beide kanten van de kreek zijn er rotsen met wandelpaden. Ideaal om op verkenning te gaan met ons gezin. Hoewel het noordelijkste puntje bekend staat om uitgestrekte zandstranden (met name bij St. Yves – let op, erg toeristisch!) zijn ook hier in het zuiden van Cornwall met kinderen mooie (zand)stranden te vinden.

Cornwall met kinderen Grebe Beach

Cornwall met gezin naar Leggan Cove

Zeehonden spotten bij Cornish Seal Sanctuary in Gweek

We brengen in de middag een bezoek aan Cornish Seal Sanctuary. In deze opvang vind je onder andere zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns en otters. We zien op de plattegrond dat er ook een kleine kinderboerderij bij is met wat pony’s, geiten en schapen. De hele opvang is erg ruim opgezet. Vanaf de entree kun je met een safaribus of wandelen via een ‘nature trail’ naar het zeehondenziekenhuis. Wij kiezen voor het natuurpad. Let op! Dit natuurpad is niet toegankelijk voor buggy’s, want de route is namelijk behoorlijk heuvelachtig en smal. Wel heel erg leuk! Volgens de caissière is het circa 10 minuten wandelen, maar we zijn er sneller, zelfs met het tempo van Tess dus dat is ruim aangehouden.

Zeehondenziekenhuis en Virtual Reality

Aangekomen bij het ziekenhuis begrijpen we dat er momenteel geen pups zijn, een goed teken natuurlijk. Ook al is het ziekenhuis momenteel leeg, ze proberen het wel interessant te houden voor bezoekers. Voor een klein bedrag kun je tickets kopen voor een Virtual Reality ervaring, dit is nieuw sinds dit jaar. Wij laten deze aan ons voorbij gaan, Tess is hier nog te jong voor en ze wil graag naar de zeehonden toe. De Virtual Reality ervaring is zeker een aanrader met oudere kinderen.

We lopen verder naar de bassins en zien al snel de eerste zeehonden. Iets verderop kun je ook de zeehonden van onder het water bekijken, echt een aanrader! Een bijkomend voordeel is dat je daar droog staat. We zijn er helemaal alleen en de zeehonden geven een mooie show voor ons weg. André, een zeehond die al heel lang hier woont, is erg aanhankelijk en maakt graag oogcontact. Dochterlief is hier niet weg te slaan, ze vindt het geweldig! Nog even genieten en daarna lopen we toch verder naar de andere dieren.

Meer dan alleen maar zeehonden

We lopen via de zeeleeuwen en de pinguïns naar de otters aan het einde van het park. Via hier kun je over een nature trail, langs de kinderboerderij terug naar het begin. Bij mooi weer kun je halverwege het park ook nog picknicken bij een kleine speeltuin. Het is toegestaan om je eigen etenswaren mee te brengen. Helaas hebben we hier geen gebruik van kunnen maken doordat het maar steeds bleef regenen. Als we al enkele uren hier rondlopen en wel klaar zijn met de regen besluiten we terug naar de auto te gaan. En hoewel het een mooie opvang is, zijn de meeste zeehondenopvangcentrums wel vergelijkbaar. Het is dat Tess geen genoeg van dieren kan krijgen, dat maakt een bezoekje aan Cornish Seal Sanctuary de moeite waard.

Praktische informatie Cornish Seal Sanctuary

Cornish Seal Sanctuary valt onder SEA LIFE Trust en vangt zeehonden op die om welke reden dan ook in de natuur even niet kunnen overleven. Ze zijn gevestigd aan de kust van Cornwall en ieder seizoen worden er ongeveer 70 zeehondenjongen gered van bijvoorbeeld ondervoeding of het gescheiden zijn van hun moeder. Daarnaast is de opvang een permanent thuis voor dieren die echt speciale zorg nodig hebben. Tickets kosten £ 10,85 (prijspeil september 2019) en als je online boekt kun je tot 30% besparen op je ticket. Om dit goede initiatief te steunen kun je ook een ontbijtje met een zeehond boeken of een zeehond adopteren. Kijk voor meer informatie daarover op sealsanctuary.sealifetrust.org

Locatie/route: Cornish Seal Sanctuary

Coördinaten: 50.095378, -5.205848

Als een prinses op St. Michael’s Mount

Als we Tess vertellen dat we naar een kasteel gaan beginnen haar ogen te schitteren; dan ben ik een echte prinses, hé mama! Euh slik, tja, wat zeg je dan als je haar juist niet wil opvoeden als ‘prinses’? Het is nog vloed als we in Marazion aankomen, de motregen maakt het wat onaangenaam om buiten  te zijn. Dat laatste komt ten goede van het aantal toeristen. Als we de auto hebben geparkeerd en naar de verste opstapplaats moeten lopen voor de boot naar het eiland komen we wel groepjes toeristen tegen, maar het valt nog mee. St. Michael’s Mount is dus een eiland, met daarop de Engelse kopie (het kleinere broertje) van de Franse Mont Saint-Michel. Bij laag water verschijnt het ‘geheime’ wandelpad en bij hoog water is het per boot bereikbaar. We kunnen droog in de bootjes zitten en voor £ 5,00 (£ 2,00 per volwassene en £ 1,00 voor een peuter) vaart de schipper ons naar de rots.

St. Michael's Mount met gezin

Kasteeltuinen aan de voet van de rots

Helaas zijn de tuinen deze dag gesloten, maar gelukkig kunnen we wel in het kasteel terecht. Het kasteel staat op het bovenste puntje en het is een behoorlijke klim. De tuinen aan de voet van de rots zien er schilderachtig uit. Door de subtropische golfstroom groeien er onder andere Indiase gemberlelies, Zuid-Afrikaanse aloë’s en Mexicaanse agaven. Jammer dat het weer niet mee zit en dat de tuinen gesloten zijn anders zijn hier meerdere prachtige plaatsen voor een picknick met het gezin.

Als we bovenaan zijn aangekomen stuift Tess meteen naar de kanonnen, er moet kruit in en al vlug schiet ze zogenaamd een zeilboot kapot. Daarna klimmen we nog een klein stukje verder naar de ingang van het kasteel. Tess krijgt een quiz, deze is nog een beetje te moeilijk, maar ze vindt het stickervel machtig interessant. In iedere kamer van het kasteel mag ze een sticker plakken op een plek die ze leuk vindt.

Magische pad naar St Michaels Mount

Kanon schieten in het kasteel

Cream tea en overheerlijke scones

Het wordt wat drukker in het kasteel en we worden er wat kriegelig van, snel lopen we door het kasteel en komen weer bij de kanonnen uit. Nog even spelen waarna we met een knorrende maag naar beneden lopen. Intussen is het weer opgeknapt en kan de jas uit. We bestellen een cream tea en genieten weer van de overheerlijke Engelse scones. Nog even wachten en dan is het eb, via het magische pad lopen we terug naar het vaste land. Het lopen gaat niet zo snel Tess vindt de stenen mooi en alles moet van dichtbij bekeken worden. Ze is lekker op ontdekkingsreis. Als we allemaal weer in de auto zitten rijden we nog even door naar Mousehole. Een pittoresk vissersdorp met smalle straatjes. Meerdere toeristen hebben dit schattige plaatsje gevonden, we rijden er even doorheen en houden het dat voor gezien. Via een ijssalon rijden we terug naar de camping.

Cornwall met kinderen St. Michaels Mount

Uitzicht vanaf het kasteel

Praktische informatie St. Michael’s Mount

St. Michael’s Mount is een schatteneiland met mythes en legendes, geweldig om met kinderen te ontdekken. Er zijn faciliteiten om een baby te verschonen en er zijn ook kinderstoelen beschikbaar in het Island Café and Sail Loft Restaurant. Kijk voor je bezoek op stmichaelsmount.co.uk voor actuele openingstijden, deze zijn erg seizoensafhankelijk. Je kunt tickets kopen voor het kasteel, de tuin en ook een combinatieticket is mogelijk. Volwassenen betalen voor een combinatieticket £ 16,00, voor kinderen betaal je £ 8,00. Bezoek je St. Michael’s Mount met 2 kinderen? Dan kan en familieticket van £ 40,00 een goede keuze zijn. (prijspeil september 2019).

De laatste entree tot de tuin is één uur voor sluitingstijd, het is niet toegestaan om hier met een drone te vliegen. National Trust memberships krijgen gratis entree.

Locatie/route: Sint Michael’s Mount

Coördinaten: 50.117356, -5.477816