Praktische informatie voor Denemarken met kinderen
24 december 2020 
5 min. leestijd

Praktische informatie voor Denemarken met kinderen

Denemarken is iets groter dan ons land en telt ongeveer 5,7 miljoen inwoners. Het land heeft prachtige natuur en er is zoveel te beleven voor gezinnen. Er is ook wat praktische informatie die handig is om vooraf te lezen, bij deze helpen we je met je vakantievoorbereiding.

Pretparken en attracties voor kinderen

Denemarken heeft meer dan 400 eilanden en een kustlijn van zo’n 7.300 kilometer. Denemarken is bij ons zelf het meest bekend vanwege LEGOLAND, echt een ontzettende aanrader is dit. Er is echter veel meer dan alleen LEGOLAND. Sta bijvoorbeeld oog in ook met een echte Viking bij Ribe VikingeCenter. Reis meer dan 1.000 jaar terug in de tijd en leer alles over de manier van leven van de Vikingen. Voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar heb je hier zelfs ‘warriors training’. Ga naar het waterpark Djurs Sommerlande voor de meest gave achtbanen en attracties en bezoek ook absoluut een aantal interessante musea. Ten noorden van Kopenhagen ligt het meer dan 430 jaar oude pretpark Dyrehavsbakken, in het kort ook gewoon Bakken genoemd. Kortom: genoeg leuke uitjes in Denemarken met kinderen.

UNESCO Werelderfgoed

Denemarken heeft maar liefst 7 plekken die op de lijst van Werelderfgoed staan:

  • De stad Christiansfeld op  Zuidoost-Jutland.
  • Dyrhaven: Een prachtig natuurgebied met zeker 2000 herten.
  • Nationaal Park Waddenzee: Watterrijk in West-Jutland.
  • Jelling: een must-see voor elke Viking-fan.
  • Kathedraal van Roskilde: één van de belangrijkste gebouwen in Denemarken.
  • Stevns Klint: de 15 kilometer lange en tot 40 meter hoge krijtrotwand langs de kustlijn.
  • Kronborg Slot: Het kasteel van Shakespeare’s Hamlet.

Tol betalen in Denemarken

De wegen in Denemarken zijn op twee bruggen na tolvrij, er zijn dus geen tolwegen in Denemarken. Voor de volgende bruggen moet tol betaald worden:

  • Grote Belbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Seeland/Sjælland
  • Sontbrug (Øresundsbroen) tussen Denemarken en Zweden

Bij de gele poortjes is vaak een lange wachtrij, hier zit een medewerker waarbij je zowel in cash (Deense Kronen of Euro’s) als met de kaart kunt betalen. Bij de blauwe poortjes kun je betalen met passen met het Maestro logo. Bij de Sontbrug naar Zweden geld dezelfde procedure en kun je ook met Zweedse Kronen betalen.

Ontdek de Deense natuur

Denemarken ligt gunstig als je van het strand houdt, het strand is altijd dichtbij. Je kunt met kinderen naar de brede stranden in het westen gaan of juist naar de kleinere en pittoreske stranden aan de oostkust. Lekker wandelen in de duinen en uitwaaien aan het strand en als een echte strandjutter op zoek gaan naar leuke schelpen. Bouw mooie zandkastelen en ga vliegeren op het strand. Wij doen het hier vaak niet meer, maar juist op vakantie is dit zo ontzettend leuk. Wil je actief zijn in het water? Dan kunnen kinderen en natuurlijk ook ouders in Denemarken (leren) snorkelen, surfen, duiken en zeilen. Er zijn genoeg mogelijkheden en ook in de bossen kun je geweldig wandelen. Kortom: de natuur van Denemarken heeft genoeg te bieden tijdens een vakantie met kinderen. En is paardrijden door de prachtige natuur van Denemarken niet de  droom van veel tienermeisjes?!

Leuke musea voor kinderen in Denemarken

Veel musea in Denemarken zijn interessant voor kinderen, omdat ze educatief en ook interactief zijn. Kinderen lopen daardoor niet verloren rond en je kunt zelf ook nog even rustig kijken. Natuurlijk ben je voor mooie kastelen op de juiste plek in Denemarken met kinderen. Hans Christian Andersen komt uit Denemarken en dat is te merken! Het sprookjesthema is op verschillende vlakken doorgetrokken en je kunt zelfs slapen in sprookjeskastelen in Denemarken.

Leuke musea in Denemarken zijn onder andere het Zoological Museum en het Children’s Museum in Kopenhagen. Het laatstgenoemde museum ligt in het National Museum waar overigens ook het Open Air Museum ligt. Dit openlucht museum is meer dan 100 jaar oud en daarmee het oudste openlucht museum ter wereld.

Je hond meenemen naar Denemarken

Aangelijnde honden zijn op heel veel plekken in Denemarken van harte welkom dus je kunt jullie trouwe viervoeter zeker meenemen. Wel even controleren of je in je accommodatie ook een hond mag meenemen. In 2019 konden honden mee naar LEGOLAND, Den Fynske Landsby of Ribe Vikinge Centrum. Check altijd vooraf de betreffende site voor het actuele toelatingsbeleid voor honden.

Ook leuk om te lezen:

Leuke Roompot met kinderen
KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN
ROADTRIPPEN IN EUROPA
NEDERLAND ONTDEKKEN
Kleine Wereldreiziger PLUS

Vragen over deze bestemming(en)?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!

✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

arrow_drop_up arrow_drop_down