Strand in Denemarken met auto
Denemarken
Mireille Steegmans
Denemarken
08/25/2023
5 min

Praktische informatie Denemarken met kinderen

08/25/2023
5 min

Denemarken is iets groter dan ons land en telt ongeveer 5,7 miljoen inwoners. Het land heeft prachtige natuur en er is zoveel te beleven voor gezinnen. Er is ook wat praktische informatie die handig is om vooraf te lezen, bij deze helpen we je met je vakantievoorbereiding.

Pretparken en attracties voor kinderen

Denemarken heeft meer dan 400 eilanden en een kustlijn van zo’n 7.300 kilometer. Denemarken is bij ons zelf het meest bekend vanwege LEGOLAND, echt een ontzettende aanrader is dit. Er is echter veel meer dan alleen LEGOLAND. Sta bijvoorbeeld oog in ook met een echte Viking bij Ribe VikingeCenter. Reis meer dan 1.000 jaar terug in de tijd en leer alles over de manier van leven van de Vikingen. Voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar heb je hier zelfs ‘warriors training’. Ga naar het waterpark Djurs Sommerlande voor de meest gave achtbanen en attracties en bezoek ook absoluut een aantal interessante musea. Ten noorden van Kopenhagen ligt het meer dan 430 jaar oude pretpark Dyrehavsbakken, in het kort ook gewoon Bakken genoemd. Kortom: genoeg leuke uitjes in Denemarken met kinderen.

Ribe Vikingecenter Denemarken

UNESCO Werelderfgoed

Denemarken heeft maar liefst 7 plekken die op de lijst van Werelderfgoed staan:

 • De stad Christiansfeld op  Zuidoost-Jutland.
 • Dyrhaven: Een prachtig natuurgebied met zeker 2000 herten.
 • Nationaal Park Waddenzee: Watterrijk in West-Jutland.
 • Jelling: een must-see voor elke Viking-fan.
 • Kathedraal van Roskilde: één van de belangrijkste gebouwen in Denemarken.
 • Stevns Klint: de 15 kilometer lange en tot 40 meter hoge krijtrotwand langs de kustlijn.
 • Kronborg Slot: Het kasteel van Shakespeare’s Hamlet.

Vakantie in Denemarken met een peuter op het strand

Tol betalen in Denemarken

De wegen in Denemarken zijn op twee bruggen na tolvrij, er zijn dus geen tolwegen in Denemarken. Voor de volgende bruggen moet tol betaald worden:

 • Grote Belbrug (Storebæltsbroen) tussen Funen en Seeland/Sjælland
 • Sontbrug (Øresundsbroen) tussen Denemarken en Zweden

Bij de gele poortjes is vaak een lange wachtrij, hier zit een medewerker waarbij je zowel in cash (Deense Kronen of Euro’s) als met de kaart kunt betalen. Bij de blauwe poortjes kun je betalen met passen met het Maestro logo. Bij de Sontbrug naar Zweden geld dezelfde procedure en kun je ook met Zweedse Kronen betalen.

Ontdek de Deense natuur

Denemarken ligt gunstig als je van het strand houdt, het strand is altijd dichtbij. Je kunt met kinderen naar de brede stranden in het westen gaan of juist naar de kleinere en pittoreske stranden aan de oostkust. Lekker wandelen in de duinen en uitwaaien aan het strand en als een echte strandjutter op zoek gaan naar leuke schelpen. Bouw mooie zandkastelen en ga vliegeren op het strand. Wij doen het hier vaak niet meer, maar juist op vakantie is dit zo ontzettend leuk. Wil je actief zijn in het water? Dan kunnen kinderen en natuurlijk ook ouders in Denemarken (leren) snorkelen, surfen, duiken en zeilen. Er zijn genoeg mogelijkheden en ook in de bossen kun je geweldig wandelen. Kortom: de natuur van Denemarken heeft genoeg te bieden tijdens een vakantie met kinderen. En is paardrijden door de prachtige natuur van Denemarken niet de  droom van veel tienermeisjes?!

Met de auto het strand op in Denemarken

Hoe geweldig zou het zijn om met je auto direct op het strand te rijden? In Denemarken kan dat, zonder dat je naar een parkeerplaats hoeft te zoeken! Wij vinden dit echt een unieke ervaring en met kinderen is het serieus een avontuur op zichzelf. We nemen een emmer en een schepje mee, de vlieger ligt altijd al standaard in onze kofferbak.

Wel handig om te weten is dat rijden op zand niet hetzelfde is als rijden op asfalt. Volg liefst de gebaande paden en ga niet in los, hoog zand rijden. Zo voorkom je dat je vast komt te zitten. Niet op alle stranden in Denemarken is het per definitie toegestaan om er met de auto op te rijden. Een aantal stranden waar je met de auto wél op kunt rijden:

 • Lokken strand - bekend om haar brede zandstranden en prachtige zonsondergangen.
 • Rømø Strand - één van de breedste stranden van Europa, hier kun je echt de ruimte voelen en genieten van het rijden.

Het is handig om ervoor te zorgen dat je banden de juiste druk hebben voor zandrijden. Na ons bezoek aan het strand brandt er overigens ook een oranje lampje; de sensor op onze bumper is vol met zand gewaaid dus geeft een storing. Zand kan verraderlijk zijn dus weet wanneer je gas moet geven en wanneer niet. Vermijd plotselinge bewegingen en houdt goed afstand om geen botsingen te maken. Er is ruimte genoeg kan ik je vertellen uit eigen ervaring!

Met de auto het strand op in Denemarken

Leuke musea voor kinderen in Denemarken

Veel musea in Denemarken zijn interessant voor kinderen, omdat ze educatief en ook interactief zijn. Kinderen lopen daardoor niet verloren rond en je kunt zelf ook nog even rustig kijken. Natuurlijk ben je voor mooie kastelen op de juiste plek in Denemarken met kinderen. Hans Christian Andersen komt uit Denemarken en dat is te merken! Het sprookjesthema is op verschillende vlakken doorgetrokken en je kunt zelfs slapen in sprookjeskastelen in Denemarken.

Leuke musea in Denemarken zijn onder andere het Zoological Museum en het Children’s Museum in Kopenhagen. Het laatstgenoemde museum ligt in het National Museum waar overigens ook het Open Air Museum ligt. Dit openlucht museum is meer dan 100 jaar oud en daarmee het oudste openlucht museum ter wereld.

In Noord-Jutland bezoeken we ook aantal minder bekende musea met ons gezin. Gelegen in het hart van het pittoreske stadje Løgstør biedt het Limfjord Museum een duik in de maritieme geschiedenis van het gebied. We vangen en krabbetjes en maken een boottrip door het Frederik VII´s Canal en genieten volop. Verder bezoeken we ook Herregården Hessel waar we in de Deense geschiedenis duiken. Ontzettend leuk om een kijkje te nemen in de oude smederij, de keuken van vroeger en meer erfgoed van Denemarken. Wij zijn hier in het laagseizoen en dan leeft het museum helaas verder niet, dus ga liefst in het hoogseizoen naar deze musea wanneer er meer activiteiten (voor gezinnen) worden georganiseerd.

Museum in Jutland met kinderen

Je hond meenemen naar Denemarken

Aangelijnde honden zijn op heel veel plekken in Denemarken van harte welkom dus je kunt jullie trouwe viervoeter zeker meenemen. Wel even controleren of je in je accommodatie ook een hond mag meenemen. In 2019 konden honden mee naar LEGOLAND, Den Fynske Landsby of Ribe Vikinge Centrum. Check altijd vooraf de betreffende site voor het actuele toelatingsbeleid voor honden.

Hond meenemen naar Denemarken

Zoek je nog meer tips en uitjes voor jullie vakantie naar Denemarken? Lees meer over Zuid-Jutland, het sprookjeseiland Funen en bekijk onze tips voor kindvriendelijke accommodaties in Denemarken. Of keer hier terug naar alle vakantietips voor Denemarken met kinderen.