Himmerland met kinderen
Himmerland & Limfjorden
Mireille Steegmans
Himmerland & Limfjorden
09/05/2023
12 min

Van Limfjord Museum tot de grootste Vikingburcht

09/05/2023
12 min

Denemarken staat bekend om haar rijke geschiedenis en erfgoed. We reizen met ons gezin naar de regio Himmerland in een stukje ongerept Denemarken. Dit is zo'n plek waar je de echo's van het verleden kunt beleven als liefhebber van geschiedenis. We verkennen de verborgen schatten van Himmerland en het Limfjord, een regio die omsloten wordt door de serene wateren van het Kattegat, het adembenemende Mariager Fjord en de kabbelende beken van Ondsild Å en Skals Å. Ik neem je mee op een gezinsvriendelijke reis waar je kinderen oog in oog komen te staan met de wonderen der natuur en waarbij je als volwassene een stap terug in de tijd doet naar de dagen van de Vikingen. Onze tiener vindt dit trouwens ook machtig interessant! Trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker en vergeet vooral je gevoel voor avontuur niet.

Himmerland Denemarken met kinderen

Limfjord museum, kennismaken met het Limfjord

We trappen onze vakantie aan het Deense Limfjord af met een bezoek aan het Limfjord Museum (Deens: Limfjordmuseet). Zoals op veel Deense websites in onze ogen het geval is, hebben we ook hier niet echt een idee wat we nu precies kunnen gaan verwachten in dit museum. Onderweg van Landal Rønbjerg naar het museum zien we net als gisteren toen we arriveerden al direct hoe prachtig de natuur hier in Noord-Jutland is. We parkeren de auto en moeten even zoeken naar de ingang van het museum dat uit twee gebouwen blijkt te bestaan. We spotten ook direct een restaurant waar we straks een vers visje kunnen eten en gaan vervolgens vol goede moed het museum in waar de geschiedenis van het Limfjord centraal staat.

Limfjord museum Himmerland met kinderen

Museum bij het Limfjord

Het Limfjordsmuseet ligt direct aan de oevers van het Limfjord en neemt je mee op reis door de geschiedenis, cultuur en natuur van deze regio. Er zijn in dit Limfjord Museum diverse tentoonstellingen en educatieve programma's, we kunnen er ook kennismaken met de maritieme geschiedenis van de regio, van de Vikingtijd tot het moderne tijdperk van de scheepvaart. De tentoonstellingen omvatten artefacten, multimedia-displays en interactieve elementen die de bezoekers betrekken bij het verhaal. Het ziet er allemaal echt mooi en compleet uit.

Helaas voor ons ontbreekt de vertaling naar het Engels in het eerste gedeelte van het museum. Duits is wel beschikbaar, maar als het om nautische- en natuurgeschiedenis gaat is ons huis-tuin-en-keuken Duits toch echt wel onvoldoende om dit allemaal echt goed te begrijpen en dan ook nog eens op een interessante manier te vertalen en vertellen tegen onze kinderen. Alles is dus verder in het Deens voor ons in het hoofdgebouw van het Limfjord Museum. We raadplegen Google Translate om wat te kunnen opsteken en dat lukt gelukkig best aardig, onze tiener heeft ook volop interesse en maakt er voor zijn broertje een mooie verhaal omheen. De films slaan we gedeeltelijk over; we kijken alleen naar de films met mooie plaatjes. Ons bezoekje duurt ongeveer 20 minuten in dit gedeelte van het museum. De kinderen willen graag door naar wat meer avontuur dus zo gezegd, zo gedaan!

Limfjord museum Himmerland Deens

Naast het rijke historische aspect richt het museum zich ook op de ecologie en biodiversiteit van de Limfjord en de omliggende gebieden. In het andere gebouw van het Limfjord Museum, dat naast het restaurant Kanalfogedens Køkken ligt, kunnen we meer leren en zien over de verschillende diersoorten die in en rondom de fjord leven. Gelukkig is hier wel een Engelse vertaling beschikbaar dus we maken kennis met de ecologische uitdagingen waarmee dit unieke ecosysteem rondom het Limfjord wordt geconfronteerd. We zien zeesterren en krabben, eigenlijk alle afzonderlijke onderdelen van een krab.

Praktische informatie over het Limfjord Museum

In het hoogseizoen is er bij het Limfjord museum veel meer te beleven. Ik zie op hun website - zet deze met Google Translate even op Nederlands - dat je er dan bijvoorbeeld kunt zien hoe het lokale drankje "Snapseri" wordt gemaakt, je kunt op snorkelsafari of vissen in het fjord met een steltlopers pak aan. Kijk voor meer informatie, openingstijden en activiteiten op de website van Limfjordmuseet. Hier staat ook meer informatie over bijvoorbeeld het Mosseloogstfeest in april, het Mosselfestival in juli en het Maritiem feest in september.

Aquarium Limfjord museum Denemarken

Limfjord museum Himmerland

Limfjordmuseet Logstar

Krabbetjes vangen aan de kade

Op nog geen 20 meter vanaf de voordeur van het prachtige gebouw van het Limfjord Museum zien we de schepnetjes en hengels al klaarliggen. Het is tijd om te gaan vissen... krabbetjes vissen wel te verstaan! Julian (5 jaar) is nog wat afwachtend, vindt het toch best spannend en stelt volop vragen. Kan de krab mij niet bijten? Kan de krab springen? Kan de krab uit de emmer klimmen? Vindt de krab dit fijn? Allemaal hele goede vragen en bovendien een mooie insteek om hier echt wat te leren voor hem. Dat is ook hoe wij reizen met kinderen altijd benaderen: als educatief. En daar helpt het Limfjord museum ons prima bij in dit geval!

Overal is iets te leren en in dit geval leert hij meer over krabbetjes, maar overwint hij ook zijn angst om een krabbetje zelf te durven vangen. Zijn grote broer hengelt krab na krab op en ondertussen steek ik tijd en energie in het vangen van de krabbetjes met onze kleuter. De mossel die als aas dient trapt hij zonder problemen kapot gek genoeg, maar die doet niets meer zegt hij. Ik laat hem maar in die waan, want de mossel leeft natuurlijk nog gewoon, maar dat is voor later...

Limfjordmuseet musem Logstar

Krabbetjes vangen Limfjord

Na een paar keer toekijken en samen een gevangen krab in de emmer doen, waagt onze kleuter zich uiteindelijk zelf aan het vangen en in de emmer doen van een krabbetje. Missie geslaagd! We zijn beide enorm trots.. Dit is serieus zo´n ontzettend leuke bezigheid met kinderen. Om het voor de krabbetjes aangenaam te maken is het slim om ze een laagje water in de emmer te geven óf om ze niet al te lang in de emmer te laten zitten. We hebben hier bijna een uur dikke lol en stoppen, omdat we willen gaan lunchen. Zeker niet, omdat we geen zin meer hebben. De jongens besluiten ook meteen dat ze straks nog meer krabben willen vangen. Afgesproken, want omdat het geen hoogseizoen meer is - dat eindigt in Denemarken ongeveer eind juli ergens - zijn niet alle activiteiten van het museum beschikbaar. Gelukkig dus dat het krabben vangen zo in de smaak valt! Het is tijd om een visje te gaan eten bij Kanalfogedens Køkken.

Ik raad aan om hengels te knutselen voor je vakantie naar Denemarken. Een bamboe hengel, stevig touw daar aan vast gemaakt en een wasknijper waar je de mossel of ander aas mee kunt bevestigen. Heb je de hele vakantie plezier van!

Frederik VII´s Canal, historische waterweg bij Løgstør

Na de lunch maken we een boottocht over het Frederik VII´s Canal, deze boottocht kun je los boeken bij het Limfjord Musem en de boottocht vertrekt ook echt pal voor de deur van het museum, aan de kade waar we ook de krabbetjes vangen. Het Frederik VII's Canal werd gebouwd in de 19e eeuw en was een verbinding tussen het Skagerrak en het Kattegat, twee belangrijke zeeroutes die de Noordzee en de Oostzee met elkaar verbinden. Het kanaal werd vernoemd naar koning Frederik VII van Denemarken en het was voor die tijd een knap staaltje werk. De bouw ervan heeft ook een blijvende impact gehad op de regio Himmerland en haar economie. De vaarroute over het kanaal is in totaal 4,4 kilometer en we genieten van het uitzicht en de natuur om ons heen. Deze boottocht is vanwege het laagseizoen alleen beschikbaar in het Deens, dus we missen de uitleg over dit kanaal en haar flora en fauna er omheen. Het is duidelijk te zien dat de oevers van het kanaal zijn omgeven door groene landschappen, schilderachtige wandelpaden die ik het liefst in de vroege ochtend zou trotseren en fietsroutes door een prachtige en vooral serene omgeving.

Je kunt vanuit het Limfjord museum ook lopend of fietsend naar het eindpunt van het kanaal gaan, de route die wij nu met de boot afleggen. Je eindigt dan bij het huisje waar vroeger de tol werd geheven om gebruik te mogen maken van deze doorgang. Als je de tijd hebt dan kan ik dat zeker aanraden, want deze route is echt heel mooi.

Frederik VII´s Canal

Boottocht Limfjord Denemarken

Aan het eind van de route mogen we een half uurtje rondwandelen voordat we weer terug varen naar het Limfjord Museum. We klimmen op stenen, zoeken krabbetjes en andere fossielen. Dikke lol dat klimmen, klauteren en strandjutten naar schatten! Na een half uur varen we weer terug en staan de kinderen te popelen om terug te rijden naar Landal Rønbjerg voor een lekkere duik in het zwemparadijs.

Boottocht Frederik VII´s Canal

Strandje bij Frederik VII´s Canal

Aggersborg, de grootste Vikingburcht van Denemarken

Eén van de meest opvallende overblijfselen uit het Vikingtijdperk is het indrukwekkende Aggersborg Vikingringfort en ook deze highlight ligt aan het Limfjord in Noord-Jutland. Wij krijgen deze tip in het Limfjord Museum en besluiten hier naartoe te rijden in een kwartiertje via de brug. Onderweg kopen we nog lekker wat verse honing en eitjes aan de kant van de weg, geweldig dat dit in Denemarken nog gewoon kan. Wij houden ervan!

Aggersborg is een archeologische schat die je meeneemt naar een tijd van krijgers, handel en ontdekking. Het werd gebouwd door Harald Blåtand in de jaren 980-81. We hebben met onze tiener natuurlijk de serie Vikings gekeken en daardoor is hij erg nieuwsgierig. In eerste instantie valt de cirkel die we zien hem wat tegen, totdat we naar het informatiecentrum lopen en ook de informatieborden lezen. We hebben ons laten vertellen dat Aggersborg binnen afzienbare tijd wordt bestempeld als UNESCO Werelderfgoed en onze tiener begrijpt goed dat het dan wel eens een andere ervaring wordt om hier te lopen. Meer toeristen en wellicht op termijn ook entreegelden. (Update 19-09-2023: Deense ringforten uit de Vikingtijd uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed)

Aggersborg werd gebouwd in de 10e eeuw en was oorspronkelijk één van de belangrijkste Vikingringforten in Denemarken. Het maakte deel uit van een netwerk van vestingwerken die bedoeld waren om de kustlijn te beschermen tegen aanvallen en invasies. Het fort is strategisch gelegen aan de Limfjord, een belangrijke waterweg die diende als handelsroute en verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. Van bovenaf is de cirkel goed te zien en met de uitleg erbij is het visualiseren hoe het er vroeger was gemakkelijker.

Aggersborg Vikingburcht Denemarken

Aggersborg Vikingburcht Denemarken

Vikingforten in Denemarken Aggers

Wat Aggersborg opmerkelijk maakt, is de enorme omvang en dus de architectuur er achter. Het fort heeft een bijna perfecte cirkelvormige indeling met een omtrek van ongeveer 240 meter. Binnen de stevige aarden wallen bevonden zich ooit 48 langhuizen die waren gerangschikt in concentrische cirkels rond het centrum. Deze langhuizen dienden als woningen, werkplaatsen en opslagruimtes voor de Vikinggemeenschap.

Als je interesse hebt in de Vikingen en hun historie dan is dit echt wel een plek om te bezoeken, want als je Aggersborg bezoekt, krijg je de kans om jezelf onder te dompelen in de Vikingtijd. Mits je je eigen fantasie en kennis ook gebruikt! Onze oudste zoon (11 jaar) neemt zijn broertje (5) mee naar de tijd van de Vikingen. "Doe je ogen maar eens dicht, dan neem ik je mee." Zo klinkt het heel lief. En vervolgens neem hij zijn broertje mee door de straten en langs de huizen. Hij vertelt over stoere Vikingen met een bijl in hun hand en met lange baarden en het drinken van bier uit koeienhoorns. Laten ze papa nou net een koeienhoorn hebben gegeven voor zijn verjaardag om zijn bier uit te kunnen drinken dus ze grinniken en grappen er samen op los. Lol hebben ze!

Vikingforten in Denemarken

Aggersborg Vikingfort in Denemarken

Bij Vikingfort Aggersborg is ook een kleine interactieve tentoonstellingen waar je een inkijkje krijgt in de geschiedenis. Leuk om even langs te lopen, je kunt hier gratis naar binnen lopen en de deur staat eigenlijk altijd open. Er is hier ook een toilet. Terwijl je door het gebied loopt en de Engelse informatie leest bij deze tentoonstellingen kun je je voorstellen hoe dit landschap met haar schilderachtige kerkje er 1000 jaar geleden uit moet hebben gezien. Het Aggersborg Vikingringfort is gewoon echt een ware schat voor geschiedenisliefhebbers en avonturiers die willen leren over het Vikingverleden van Denemarken. Het architecturale meesterwerk en de educatieve ervaring die het biedt, maken het een must-visit bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de Vikingcultuur vinden wij.

TIP! Download de Aggersborg app in de Google Play Store of in de App Store. Deze app laat je tijdreizen en ervaren hoe het grootste Vikingkasteel van Denemarken eruit moet hebben gezien met haar langhuizen en uitzicht op het Limfjord.

App Aggersborg Vikingfort

Aggersborg Vikingringfort informatiecentrum

Ideaal vakantiepark als uitvalsbasis voor Himmerland

Wij zijn een week aan het Limfjord in Himmerland en gebruiken Landal Rønbjerg als uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Wij vinden het fijn om aan het eind van de middag terug te kunnen komen bij Landal en daar dan lekker veel faciliteiten te hebben voor de kinderen. Zo kunnen wij even uitrusten, een boek lezen en een borrel pakken terwijl de kinderen spelen in de speeltuin of het indoor speelparadijs. Daarna gaan we dagelijks samen naar het zwemparadijs. Stel je voor: wakker worden midden in de natuur, met de frisse geur van het Limfjord in Denemarken dat zich slechts op een steenworp afstand van je deur bevindt. 's Avonds in alle stilte naar de zonsondergang kijken en strandjutten vlakbij de haven van Ranum.

We hebben tijdens onze vakantie in augustus wel het idee dat het in deze omgeving wat uitgestorven is, ons vakantiepark is ook niet volledig vol. Als we ergens naartoe rijden grapt Gijs dat de kinderen hem écht moeten helpen bij de volgende kruising, omdat het véél te druk is! Het is duidelijk laagseizoen en ik zou daarom ook aanraden om deze regio rondom het Limfjord in juli te bezoeken. Dan is er in de musea meer te beleven en er zijn volop activiteiten die wij in augustus helaas niet meer kunnen doen.

> Lees alles over ons verblijf bij Landal Rønbjerg

Zoek je nog meer tips en uitjes voor jullie vakantie naar Denemarken? Bekijk onze persoonlijke tips over de regio Himmerland en Limfjorden, Jutland en het sprookjeseiland Funen. Speur ook door onze persoonlijke selectie met kindvriendelijke accommodaties in Denemarken