Leuke uitjes in Jutland met kinderen
Himmerland & Limfjorden
Mireille Steegmans
Himmerland & Limfjorden
10/31/2023
12 min

Actieve uitjes rondom het Limfjord in Noord-Jutland

10/31/2023
12 min

Als je met kinderen reist en op zoek bent naar een mix van avontuur, natuur en cultuur, dan is Noord-Jutland in Denemarken de plek waar je moet zijn. De highlights zijn makkelijk te vinden, maar in Himmerland en rondom het Limfjord zijn behoorlijk wat plekken te vinden die nog onbekend zijn bij het grote publiek. En dat maakt ze meteen ook aantrekkelijk. Dit is een regio om te ontdekken, van pittoreske vissersdorpjes tot adembenemende natuur en natuurlijk ook rust en stilte. Een familievakantie in Himmerland biedt volop activiteiten voor het hele gezin. Bij Verdenskortet kun je een miniatuurwereldkaart verkennen, gebouwd door de Deense boer Søren Poulsen. Mariagerfjord biedt een serene kajakervaring en een potje lasergamen is ook zeker weten een hit. En wat dacht je van een heus Deens openluchtmuseum? Ontdek Herregården Hessel en het historische Deense plattelandsleven als je interesse hebt in de geschiedenis van Denemarken.

Museum Limfjord Herregården Hessel

Noord-Jutland, genoeg te beleven voor gezinnen

Noord-Jutland is een schatkist vol avonturen voor gezinnen. Als je gaat zoeken naar uitjes in Noord-Jutland voor het hele gezin dan kom je al snel highlights als Aalborg, Skagen, het vissersdorp Lønstrup, Nationaal Park Thy, Hanstholm, Fårup Sommerland en het Kattegat tegen. Vanuit Lønstrup kun je een mooie wandeling maken naar de Rubjerg Knude Fyr vuurtoren. Het landschap van Nationaal Park Thy met haar duinen, strand, zee, heide, bos en meren is geweldig en het uitzicht vanaf de Lodbjerg Fyr gewoonweg magisch, zeker met zonsondergang. In Blokhus kun je een unieke Deense ervaring opdoen door met de auto het strand op te rijden. Geen gedoe met het sjouwen van strandspullen!

Maar je ziet nog een regio over het hoofd als je alleen de highlights van Noord-Jutland zoekt en dat is de regio Himmerland, direct tegen het Limfjord aan. Aan de rechterkant van het Limfjord en linksonder Aalborg zeg maar. Deze regio rondom Løgstør is er eentje om te ontdekken kan ik je vertellen! Ik schreef ook een uitgebreid blog over musea en andere educatieve uitjes in Himmerland, maar er is nog zoveel meer te doen in deze regio voor gezinnen en daarom neem ik je in dit blog mee door de natuur en tip ik een aantal actieve uitjes rondom het Limfjord in Noord-Jutland met kinderen.

> Boek een huisje bij Landal Rønbjerg in Himmerland

Tips Himmerland met kinderen

Verdenskortet, springen over de wereldkaart

We waaien weg bij The World Map vlakbij Horbo in het dorpje Klejtrup, nabij Hobro, maar wat een leuke plek aan het water is dit om heerlijk te vertoeven met je gezin! Deze plek is voor kinderen een dag lang genieten en liefhebbers van foto's maken en aardrijkskunde kunnen natuurlijk hun hartje ophalen bij de wereldkaart waar je letterlijk overheen kunt lopen bij Verdenskortet in Hobro, Denemarken. Dit is een plek waar je in één dag de hele wereld kunt zien en je hebt niet eens een paspoort nodig! Verdenskortet is een miniatuurweergave van de wereld, gebouwd door de Deense boer Søren Poulsen tussen 1944 en 1969. Het is een kunstwerk en een educatieve ervaring in één en inmiddels heeft een nieuwe generatie dit nog steeds groeiende park overgenomen. Elk land is vertegenwoordigd en uitgebeeld, je vindt op The World Map rivieren, bergen, steden en andere kenmerkende eigenschappen van alle landen. Je kunt letterlijk over de landen heen lopen en van Europa naar Afrika springen... en weer terug!

Verdenskortet (Hobro)

Uitje bij Hobro met kinderen

Als je even klaar bent met de wereldkaart dan kun je lekker lunchen met zicht op The World Map met een Deens broodje of de beroemde "shooting star" of je gaat naar het BBQ-gedeelte in het park waar je lekker zelf wat kunt bereiden. Daarmee kun je de kosten wat behapbaar houden, want regelmatig gaan lunchen of uit eten gaan in Denemarken kost je toch een aardige hap uit je vakantiebudget.

Naast de wereldkaart kunnen kinderen ook geweldig spelen bij Verdenskortet, dolen door het doolhof, springen op de gigantische springkussens en knuffelen met de dieren van de kinderboerderij. Ook speel je hier een spelletje Kubb, kun je golfen en lekker picknicken. Je zelf meegebrachte eten en drinken mag je gewoon hier in het park nuttigen. Er is een speurtocht bij Verdenskortet beschikbaar die kinderen helpt om meer te leren over de verschillende landen. Wij vinden dit een leuke en leerzame manier om met de kinderen te gaan speuren naar landen. Verdenskortet organiseert vaak speciale evenementen, zoals muziekfestivals of culturele dagen en dan is de sfeer er nog beter denk ik. Ik heb me laten vertellen dat je er dan ook heerlijk kunt eten! De Denen weten deze plek te vinden en het leeft gewoon echt hier. Logisch natuurlijk, want als je twee keer naar Verdenskortet gaat dan kun je al beter een abonnement nemen bij dit park dat is geopend van ongeveer mei tot oktober dus dat doen veel locals.

Speeltuin bij Verdenskortet (Hobro)

Het is gezellig druk als wij bij Verdenskortet zijn, zeker niet te druk. Onze tiener van 11 jaar vermaakt zich hier en onze kleuter van 5 jaar ook en ik raad je dan ook aan om een hele dag te plannen voor Verdenskortet (The World Map). Dan kun je er lekker lunchen, samen een potje minigolf spelen op de baan met 18 holes (inbegrepen), op je gemak varen in de leuke bootjes bij de wereldkaart en de kinderen kunnen maximaal spelen in de speeltuin en het doolhof. Kijk voor meer informatie op de website van Verdenskortet en klik op de Deense vlag linksonder.

Verdenskortet (The World Map)

Mariagerfjord, het langste fjord van Denemarken

We rijden vanuit Landal Rønbjerg een klein uurtje naar het plaatsje Hobro om te lunchen bij het hippe en gezellige Café K en om een middag te gaan peddelen op het bekende Mariagerfjord met Carsten van Mariagerfjord Kajak. Het Mariagerfjord is een pittoresk plekje dat een heerlijke en serene rust uitstraalt als wij er zijn midden augustus. Dit fjord is een natuurlijk wonder, het is het langste en diepste fjord in Denemarken. Je kunt hier kajakken, zeilen en vissen. Na ons kajak avontuur trekken we nog even de schoenen aan en wandelen we een korte route langs het fjord. Wat een heerlijke plek met adembenemende uitzichten is dit!

Kajakken in Noord-Jutland met kinderen

Wij kiezen bewust voor een kajaktour met een gids, omdat we de weg niet kennen bij het Mariagerfjord en geen doorgewinterde peddelaars zijn. In een onbekende regio schatten we in dat dit niet handig is en dat blijkt absoluut de juiste keuze te zijn. Onze tiener en ik hebben ieder een eigen kajak en dat gaat prima, met de fijne kajaks van Mariagerfjord Kajak zijn we zo een eind weg. Gijs gaat met onze kleuter in een kajak en dat blijkt een enorme uitdaging te zijn, of zeg maar gerust een onmogelijke taak. We hebben de pech dat we oostenwind hebben, precies op deze middag waarop wij willen gaan kajakken. Zo'n 20 dagen per jaar kun je deze pech hebben op het Mariagerfjord. Het eerst uurtje gaat het nog best wel redelijk, al moeten we wel steeds meer tegen de wind in peddelen. Vooral Gijs heeft het heel hard te halen met de golven en het recht houden van zijn kajak samen met een kleuter die al aardig nat is geworden door de golven, maar geen seconde klaagt daarover. Als ze samen in het riet belanden en Gijs moet uitstappen in het lage water dan gaat het mis en slaat hij bijna om met de kajak als hij weer wil instappen. Allebei zijn ze drijfnat en dat is geen fijne basis om verder te gaan. Onze gids Carsten neemt het van Gijs over en we kunnen nog even lekker genieten van de stilte en het uitzicht op weg naar de echte mooie plekjes van het Mariagerfjord.

Kajakken in Denemarken met kinderen

Kajakken actieve uitjes Limfjord Noord Jutland

Helaas bereiken we die plekjes niet over het water met onze kajak, want na 1,5 uur besluiten we terug te keren en dat is een prima besluit met het ruiger wordende water in dit fjord. Onze tiener en ik hebben een aantal keren moeten wachten en ook dat kost energie, onderschat dat niet wanneer het water ruig is. Als we terug zijn kleden we ons om en trekken we onze schoenen aan om nog een stuk te gaan lopen. De auto parkeren we een aantal kilometers verderop en van daaruit lopen we het bos en de natuur in. Wauw, wat is deze omgeving mooi en wat hadden we dit stuk graag met de kajak gezien, want we komen lopend niet zo ver als met de kajak over het water natuurlijk. Maar veiligheid gaat altijd voor en zeker met kinderen kun je beter te snel een knoop doorhakken dan te laat. Een kajak avontuur op een fjord is gewoon iets dat we nog een keertje moeten doen in de toekomst, zoveel hebben we er wel van mogen proeven om enthousiast te zijn!

Kajakken in Denemarken met kleuter

Lasergamen, besluip je tegenstander en verover hun fort

Lasergamen is een heerlijke activiteit, leuk voor zowel kinderen als volwassenen kan ik inmiddels uit eigen ervaring zeggen! Lasergamen is spannend en tegelijkertijd actief, wij zweten flink na een potje laseren! We weten niet zo goed of lasergamen een goede keuze is met onze 5-jarige kleuter. Er is maar één manier om daar achter te komen: het zelf gaan beleven en dat kan op een paar honderd meter van ons huisje bij Landal Rønbjerg. De ruimte waarin we lasergamen ligt in een soort verlaten gebouw op een terrein vlakbij Landal GreenParks. We hebben geluk, onze tegenstander is een Deens gezin met een jongen van ongeveer dezelfde leeftijd en we hebben uiteindelijk allemaal dikke lol in deze internationale strijd.

> Boek een huisje bij Landal Rønbjerg in Himmerland

Lasergamen bij Landal met kinderen

Hoewel we uiteindelijk als winnaars uit de bus komen, gaat het daar natuurlijk helemaal niet om als je met een klein kind voor het eerst gaat lasergamen. Het plezier en de beleving vonden we veel belangrijker en de uitkomst is dat we dit absoluut vaker willen gaan doen met ons gezin als onze jongste net iets ouder is. Wat een tof gezinsuitje is dit! Onze tiener was de ster van team rood en blies de basis van de tegenstander meerdere keren op. Ondertussen zorgen wij voor afleiding door vanaf de andere kant naar de vijandelijke basis te sluipen. Ik kan me goed voorstellen dat niet alle jonge kinderen dit leuk vinden, onze kleuter van net 5 jaar moest ook echt wel even wennen aan de donkere omgeving en de intense muziek. Als je kind iets snel spannend vindt dan zou ik even wachten tot een jaar of 7. Het is gewoon best schrikken als er ineens een vijand voor je neus staat met een pistool. Wij hadden geluk met onze tegenstanders die zich lieten beschieten door de jongste deelnemers net als wijzelf, maar dat is natuurlijk geen vast gegeven.

 Landal Ronbjerg fitness

Na een potje lasergamen duiken we nog even de sportschool in bij Landal Rønbjerg om daarna een duik te nemen in het heerlijke zwembad van dit fijne vakantiepark dat direct aan het Limfjord ligt. Een week hier verblijven is eigenlijk te kort als je wat uitstapjes wilt maken en ook nog in alle rust wilt genieten van dit vakantiepark.

Landal met zwembad in Denemarken

Actief én educatief uitje: Herregården Hessel

Het museum van Herregården Hessel kan ik het best vergelijken met het Openluchtmuseum in Arnhem. Dit openluchtmuseum ligt een half uurtje ten zuiden van Landal Rønbjerg en is echt een samenvatting van de manier waarop de mensen in deze regio vroeger leefden. Wij bezoeken dit museum half augustus en helaas zijn er dan geen activiteiten en demonstraties meer in dit museum, het leeft op dat moment dus niet zoals het dat in de zomerperiode wel doet. Zéker weten dat het er hier in het hoogseizoen compleet anders uitziet en dat je je hier echt met gemak een halve dag kunt vermaken met je kinderen. Doordat we informatie krijgen bij de kassa - en zelf aardig wat kennis hebben over de leefwijze van mensen vroeger - kunnen we prima zelf langs alle oude ambachten lopen in het museum. We maken kennis met de werkruimte van de smid, lopen door de keuken, zien het weefgetouw en er is genoeg om naar te kijken. Als hier tientallen vrijwilligers in actie zijn dan moet dit absoluut een levendig geheel zijn en dat is dan ook het voornaamst als je Herregården Hessel wilt bezoeken met kinderen: ga in het Deense hoogseizoen naar dit museum voor het leukste dagje uit.

Museum Noord-Jutland met kids

We doen een speurtocht langs rijtuigen, gedekte tafels, geweren, luxe zitkamers, de keuken, knusse slaapkamers, paardenstallen en nog veel meer plekken waar je letterlijk langs de geschiedenis loopt. Tussendoor picknicken we op het binnenterrein en schrijven we met een heuse kroontjespen met inkt. Dit is een fijne plek in een mooie omgeving waar je kinderen zeker weten wat kunnen leren. De mix van educatie en entertainment tijdens dagen waarop de vrijwilligers demonstraties geven maakt het ideaal voor een gezinsuitje.

> Boek een huisje bij Landal Rønbjerg in Himmerland

Neem naar Denemarken een loopfiets of step mee voor de kinderen. Er is hier meer dan genoeg ruimte om lekker rond te sjezen en zeker op vakantieparken is er veel vrijheid.

Museum met kinderen in Himmerland

We zien het in meer musea in Denemarken: de Engelse teksten ontbreken op informatieborden. Zorg dat je de Deense taal hebt geïnstalleerd in Google Translate, dan kun je alle informatie prima lezen.

Handig om te weten: je kunt gratis je auto parkeren bij Herregården Hessel waar je één van de laatste rietgedekte landhuizen met vier vleugels in Denemarken gaat vinden. Uniek dus! De eerste vermelding van het landhuis bij Herregården Hessel dateert al uit 1391, maar het gaat nog verder terug in de tijd. Dit landhuis heeft altijd gefunctioneerd als een rundveeboerderij, maar er zijn ook stallen voor schapen, paarden en pluimvee. Binnen in de boerderij vind je het originele meubilair uit de late 19e eeuw, precies zoals het was ten tijde van de laatste eigenaren, de familie Elle. Sinds 1966 is Herregården Hessel een museum en komt het in het seizoen echt tot leven door de oude ambachten die worden uitgebeeld. Eerder maakte ik de vergelijking met het Openluchtmuseum Arnhem, maar we zien ook zeker overeenkomsten met het Archeon Museumpark in Zuid-Holland. Als je een authentieke ervaring wilt van het Deense plattelandsleven zoals het ooit was, dan ga je dat hier zeker weten vinden. Kijk voor meer informatie op de website van Herregården Hessel.

Museum in Himmerland met kinderen