Viking Ringforten, reis terug naar de tijd van Harald Blauwtand
Vers van de pers: vijf historische Deense ringforten uit de Vikingtijd zijn opgenomen in de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. De forten werden onder het bewind van de Deense Vikingkoning Harald Blauwtand tussen 958 en 987 gebouwd en worden gekenmerkt door de opmerkelijke symmetrie. Wij bezochten in Himmerland het bijzondere Aggersborg en snappen goed dat dit inmiddels UNESCO Werelderfgoed is. De forten zijn één van de meest prominente archeologische overblijfselen uit de Vikingtijd in Denemarken, en laten de ambitie ten tijde van de bouw zien: het Deense koninkrijk verenigen en te beschermen tegen externe vijanden. Zet deze ringforten maar snel op jullie bucketlist als je houdt van historie en Vikingen!
UNESCO Werelderfgoed Denemarken
“De Vikingtijd heeft een unieke plaats in de wereldgeschiedenis, en de Ringforten zijn een fysieke manifestatie uit de tijd dat Denemarken als één koninkrijk verenigd was en Scandinavië deel uitmaakte van de christelijke beweging in Europa. Daarom is het geweldig dat de Deense Ringforten nu door UNESCO worden erkend als werelderfgoed; op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Piramiden en de Grote Muur van China. Deze toekenning zal toekomstig onderzoek en communicatie over de Ringforten ondersteunen - en hopelijk ook bijdragen aan het aantrekken van meer bezoekers”, aldus Rane Willerslev, museumdirecteur van het Nationaal Museum van Denemarken. De vijf forten zijn verspreid over verschillende regio´s in Denemarken:
Fyrkat, Noord-Jutland
Het fort van Fyrkat nabij Hobro in Noord-Jutland werd gebouwd rond de jaren 980. Ook nu biedt de wal nog steeds een indrukwekkend uitzicht. Ten noorden van het fort toont de begraafplaats dat Fyrkat bewoond werd door zowel mannen, vrouwen als kinderen – en de mogelijkheid bestaat dat dit fort misschien gebouwd werd om koninklijke macht te behouden. Buiten het fort is een reconstructie van een van de grootste huizen gebouwd: opgetrokken uit eikenhout en 28,5 meter lang.
Aggersborg, Noord-Jutland
Aggersborg, gelegen nabij Løgstør en het Limfjord Museum in Noord-Jutland, is het grootste van de Vikingtijd Ringforten en werd gebouwd rond de jaren 980. De interne diameter van het fort is 285 meter en was omgeven door een 9 meter brede en ongeveer 4 meter hoge cirkelvormige wal. Het fort heeft vier poortopeningen, elk op één kant gericht en met door poorten verbonden straten. In het midden werd een toren gebouwd die door 48 huizen omringd werd.
Tijdens ons bezoek aan Noord-Jutland kregen we de tip om het Aggersborg Vikingringfort te bezoeken, omdat het een archeologische parel uit de tijd van de Vikingen zou zijn. Het was een paar weken voordat deze parel UNESCO Werelderfgoed werd! Dit indrukwekkende fort, gesticht door Harald Blåtand rond 980-81, dompelde ons echt onder in het tijdperk van krijgers, handel en exploratie. Onze tiener, al gefascineerd door de Vikingenserie, was aanvankelijk teleurgesteld door de eenvoud van de cirkelstructuur. Maar na het lezen van de informatieborden en een bezoek aan het informatiecentrum, groeide zijn waardering. Hij realiseerde zich dat het fort binnenkort wellicht veel drukker zal worden door de UNESCO Werelderfgoed erkenning.
Aggersborg, eens een belangrijk verdedigingswerk, fascineert met zijn bijna perfecte cirkelvorm en de ruïnes van langhuizen, ooit het centrum van een bruisende Vikinggemeenschap. Het nodigt bezoekers uit om zich te verdiepen in de Vikinggeschiedenis, met een speelse touch. Als extra tip, download de Aggersborg app voor een blik op hoe het majestueuze Vikingkasteel er ooit uitzag. Deze plek is een ware schat voor geschiedenisliefhebbers en avonturiers, absoluut een bezoek waard.
> Lees meer over ons bezoek aan Aggersborg
Onze oudste nam zijn jongere broertje mee op een fantasierijke reis door het Vikingtijdperk, compleet met avontuurlijke verhalen over stoere Vikingen. Doe je ogen maar dicht en stel je maar alles voor wat ik vertel....
Nonnebakken, Funen
Nonnebakken, dat vandaag de dag verborgen ligt onder de moderne stad Odense op Funen, werd gebouwd rond het jaar 980. Vanwege zijn geschiedenis en aanzienlijke omvang is het een van de grootste en belangrijkste oude monumenten in het gebied. Nonnebakken (rechtstreeks vertaald: ‘De Nonnenheuvel’) is vernoemd naar een klooster dat zich in de 12e eeuw op de heuvel bevond.
Trelleborg, West-Zeeland
Het fort van Trelleborg bij Slagelse in West-Zeeland ligt in het prachtige landschap van Tude ådal. Door jaarringonderzoek op hout gebruikt voor de grachten, is het fort gedateerd op ongeveer 980 n. Chr.. Ook nu zijn de resten van het grote fort nog steeds duidelijk te zien, en bezoekers kunnen het Vikingleven ontdekken door het gereconstrueerde dorp Slagløse te bezoeken.
Borgring, Seeland
Het fort Borgring (in het Engels: ‘Fortress Ring’) was strategisch gelegen voor de baai bij Køge, in Seeland. Vanaf hier kon al het verkeer in en rond het gebied van Oost-Seeland worden gecontroleerd en gemonitord. Met een binnendiameter van 121,50 meter en wallen van ongeveer 10,5 meter breed zijn de afmetingen van Borgring vergelijkbaar met die van het Fyrkat-fort. Borgring blijft een archeologisch mysterie en elk jaar bezoeken archeologen het gebied om de geheimen van het fort te onderzoeken.
Zoek je nog meer tips en uitjes voor jullie vakantie naar Denemarken? Bekijk onze persoonlijke tips over de regio Himmerland en Limfjorden, Jutland en het sprookjeseiland Funen. Speur ook door onze persoonlijke selectie met kindvriendelijke accommodaties in Denemarken.