Kopenhagen, van bier brouwen tot Tivoli
Seeland & Kopenhagen
Mireille Steegmans
Seeland & Kopenhagen
11/25/2021
4 min

Kopenhagen, van bier brouwen tot Tivoli

11/25/2021
4 min

Kopenhagen, de hoofdstad van het mooie, rustige Denemarken. Zeker geen goedkope stad, maar absoluut een bezoek waard voor gezinnen. Er zijn ontzettend veel leuke uitjes om te beleven met kinderen in Kopenhagen. Ik neem je mee naar de kindvriendelijke hoogtepunten van deze heerlijke stad op Seeland.

Kopenhagen Christiania

Kopenhagen highlights in een notendop

Het is erg leuk om door Kopenhagen te lopen en met kinderen te kijken wat voor een bijzondere design meubels je bijvoorbeeld ziet. Maak er een spelletje van en ga op zoek naar de meest gekke vaas of het meest vreemde schilderij.

Verder is natuurlijk de wisseling van de wacht bij Amalienborg een aanrader en Tivoli zullen kinderen ook erg leuk vinden. Je kunt hier in de zomeravond ook naartoe gaan, heerlijk! Nyhaven is misschien wel het meest bekende plaatje van Kopenhagen. Verder is de Carlsberg Bierbrouwerij erg leuk, maar dan moet je je kinderen wel zelf wat meer tekst en uitleg geven en dingen laten zien. Ook het brouwproces van bier is educatief ontdekten wij!

Kopenhagen in de winter

Kopenhagen is ontzettend leuk om te ontdekken met kinderen, maar nogmaals: wel als je ze goed warm aankleedt in de winter. Het is serieus vernikkelen van de kou op sommige plaatsen en vooral aan het water als je naar de kleine zeemeermin (Den lille Havfrue) wil gaan kijken in de haven van Kopenhagen. Met kinderen raden wij zelfs liever aan om de kleine zeemeermin over te slaan of om direct daarna een warme chocomel te gaan drinken. Kopenhagen is trendy en het historisch centrum is echt prachtig. Het bekende Nyhavn, Tivoli, Christiania, het winkelgebied Nørrebro, Vesterbro en Christianshavn en de Carlsberg Brouwerij die tot de grootste brouwerijen ter wereld behoort. Natuurlijk is ook het wisselen van de wacht bij het Amalienborg Paleis de moeite waard, dat blijft ook altijd tot de verbeelding spreken bij kinderen.

Amalienborg wisselen van de wacht

Tivoli, het bekendste park van Denemarken

Wie Kopenhagen met kids bezoekt die moet naar Tivoli natuurlijk! Geen gezinstrip naar Kopenhagen is compleet zonder Tivoli. Het is waarschijnlijk de populairste toeristische attractie van Denemarken naast LEGOLAND en een begrip bij de Denen zelf. Tivoli is een pretpark midden in het hart van Kopenhagen, best uniek dus. Het is één van de oudste amusementsparken ter wereld en het park inspireerde Walt Disney om Disneyland te starten. Het pretpark werd geopend in 1843 dus we kunnen wel stellen dat “De Tivoli Tuinen” een lange historie hebben.

De legende van de Kleine Zeemeermin

Ieder kind kent het verhaal van de Kleine Zeemeermin, een sprookjesfiguur uit de verhalen van Hans Christian Andersen. Ga samen op zoek naar het iconische bronzen beeld, gemaakt in 1913, en ontdek de geschiedenis. Let wel, het is even wandelen, dus zorg voor comfortabele schoenen voor de kleintjes. De Kleine Zeemeermin werd hier geplaatst in opdracht van de baas van de Carlsberg Brouwerijen, Carl Jacobsen.

Schaatsen in de winter

Midden in het centrum van Kopenhagen bij Kongens Nytorv ligt altijd een grote ijsbaan in de winterperiode van ongeveer november tot en met februari. Het ziet er prachtig uit! Het pretpark in Tivoli is helemaal omgetoverd tot een winter wonderland, echt genieten voor gezinnen! Veel verlichting, kerstbomen, gezellige kerst winkels en gløgg en natuurlijk warme chocolademelk.

Daarnaast zijn er in Kopenhagen natuurlijk ook kerstmarkten te vinden die je gratis kunt bezoeken zoals Højbro Plads Julemarked op de hoek van de winkelstraat Købmagergade en Strøget. Deze kerstmarkt is iedere dag geopend en in het weekend zelfs langer.

Tivoli Garden Kopenhagen

Op bezoek bij Arne Jacobsen

Na onze tour door Kopenhagen belanden we op oudejaarsavond bij het nieuwjaarsdiner in het Radisson Collection Royal Hotel waar veel Deens design te zien is. Wat een pareltje is dit prachtige hotel wat bekend door haar Arne Jacobsen Suite – kamer 606 in het hotel voor insiders. Het diner is geweldig, de aankleding perfect, het gezelschap erg leuk en gezellig en het diner en het wijnarrangement zijn perfect op elkaar afgestemd. Wat een rijkdom om hier te mogen zijn en mee te genieten van deze pracht en praal.

Natuurlijk mogen we nog een quick view nemen in de Arne Jacobsen Suite die nog steeds heel erg populair is. Toegeven: het design is nog steeds trendy en dat is echt knap voor een ontwerp dat al decennialang mee gaat. Als het nieuwe jaar is aangebroken gaan we snel naar het Alberto K at The Royal. Hier heb je op de 20e verdieping van het Radisson Collection Royal Hotel een prachtig 360 graden uitzicht over heel Kopenhagen. Dit is echt machtig mooi en een plaatje om nooit meer te vergeten, alleen toegankelijk voor gasten!

TIP! Vanuit Kopenhagen kun je gemakkelijk naar de Zweedse stad Malmö via de brug. Een heel erg leuk uitje!

Handig om te weten voordat je naar Kopenhagen gaat

Met kinderen raden wij aan om 3 dagen naar Kopenhagen te gaan om de stad goed te kunnen zien. Wil je een aantal excursies boeken? Dan is het slim om 4 dagen te plannen. Kopenhagen is prima om te voet te ontdekken. De zeemeermin ligt wat verder weg, maar is ook prima te bereiken. Een hele leuke optie is Kopenhagen op de fiets ontdekken. Houd wel rekening met het wisselvallige weer. In Kopenhagen kan het soms onverwacht regenen, daar valt niet op te plannen. Over het algemeen kun je het beste tussen april en oktober naar Kopenhagen gaan met kinderen. De kerstperiode is wel echt een aanrader.

Zoek je meer tips? Lees alle blogs over Denemarken met kinderen en neem onze tips mee over Fredrikshavn, Jutland en het eiland Funen.

Nyhaven in Kopenhagen