Aalborg met kinderen
Jutland (noord & zuid)
Daphne Liebrand
Jutland (noord & zuid)
11/18/2022
9 min

Onze top 7 in Frederikshavn en omstreken

11/18/2022
9 min

Vanaf Frederikshavn in Noord-Jutland kun je met de ferry naar Göteborg in Zweden, Oslo in Noorwegen en het Deense eiland Læsø. Veel gezinnen rijden direct de veerboot op. Zonde vinden wij, want al is het centrum van Frederikshavn niet erg inspirerend, haar omgeving is wel hartikke leuk om met kinderen te ontdekken, we delen graag onze top 7 met je!

Aalborg Streetfood Køkkenfabrikken

Gezellig Sæby

Sæby is een gezellig vissersdorpje ten zuiden van Frederikshavn. Hier kun je heerlijk slenteren door Middeleeuwse straatjes met kinderkopjes en gekleurde vakwerk huizen, zoeken naar schelpen op het strand en wandelen door de haven. Onderweg kom je ‘Spot’ tegen. Een bruine vlek met oogjes en een mond en onze kleuter vindt die vlek best schattig. Als je Spot volgt, kom je langs de leukste plekjes van Sæby. Schuin tegenover de Marie Kirke, een mooi oude kerk, zit de glasblazerij. Je kunt hier zo binnenlopen en kijken naar hoe de glasblazer aan het werk is. Ondertussen krijgen we wat uitleg en als de groene bol waaraan ze werkt, klaar is mogen de kinderen even in de buurt van de oven voelen hoe heet 1000 graden is als de deur een beetje open staat. Bloedheet dus! Wil je een leuk kindvriendelijk museum bezoeken in Sæby, dan tippen wij Kystmuseet Sæby. Het ‘kustmuseum’ zit in het prachtige vakwerkhuis ‘Konsul Ørums gård’ in het hart van de stad. De boerderij stamt uit de 17e eeuw. In het Kystmuseet maak je kennis met de historische ontwikkeling van marktstadje Sæby. Je vindt er verschillende tentoonstellingen, een museumwinkel en een mini-café. Kinderen mogen gratis naar binnen.

Gratis uitje bij Frederikshavn Denemarken

Veelzijdig Bangsbo

Bangsbo is een gebied in Frederikshavn dat vooral uit fraaie natuur bestaat. Het gebied is heuvelachtig en ontstaan in de laatste ijstijd. Begin je bezoek bij Pikkerbakken. Vanaf het glazen plateau heb je een weids uitzicht over de stad en de haven. Er staat een mooie, houten verhoging waarop je bijvoorbeeld kunt picknicken.

In Bangsbo staat het Kystmuseet Bangsbo Fort. Dit museum ligt op 82 meter hoogte en vanuit het fort heb je een formidabel uitzicht over Frederikshavn en het Kattegat. Bij helder weer kun je zowel Skagen, Sæby als Læsø zien liggen. In het museum kun je een aantal rondleidingen voor zowel kinderen als volwassenen volgen, die gratis zijn als je entree hebt betaald. Kinderen mogen gratis naar binnen.

Rijd daarna door naar de parkeerplaats van de botanische tuin. Hier heb je eigenlijk alles in een: een hertenpark, een speeltuin, de botanische tuinen en een aantal musea. In het hertenpark ligt een heerlijke speeltuin, waar onze kinderen dankbaar gebruik van maken. Mocht je willen barbecueën, in veel parken in Denemarken vind je daarvoor mogelijkheden waarvan je gratis gebruik mag maken, zo ook hier in Bangsbo. In het hertenpark kun je verschillende routes lopen variërend van ruim 2 tot 8 kilometer. Check daarvoor de borden bij de parkeerplaats. Het park is prachtig en het maakt niet zoveel uit welke route je kiest. Je hebt kans om tijdens de route de herten die hier leven tegen te komen.

De botanische tuinen zijn prachtig aangelegd. We lopen door tot aan het Møllehus. Naast dit restaurant ‘valt’ het riviertje dat door Bangsbo stroomt naar beneden. Dat vallen hebben ze heel leuk gedaan. Het water komt op meerdere plekken naar beneden en wordt zo geleid dat het lijkt alsof het in meerdere richtingen stroomt. De stroomversnelling gaat zelfs zo hard dat het voor de eenden in het water een wildwaterbaan lijkt. Een houten trol zit erbij en kijkt ernaar.

Pikkerbakken

Botanische tuinen Bangsbo Botaniske Have

Zeehonden spotten op de landtong Grenen

Skagen is de noordelijkste plaats in Denemarken en daar ligt de landtong Grenen. De wandeling naar het uiterste puntje van de landtong is ongeveer drie kilometer lang (retour). Wil je wel naar dit puntje, maar wil je de wandeling niet maken, dan kun je een kaartje kopen voor de tractor waarachter een soort wagon hangt. Succes gegarandeerd met peuters en kleuters! Wij zijn hier op een warme dag en onze kinderen lopen met hun voeten door het water. Hier en daar ligt een dode zeehond en dat is geen fraai gezicht. We zijn dan ook erg verbaasd als we bijna op het uiterste puntje een levend exemplaar tegenkomen. Een pup zonder moeder. Hopelijk is die even vissen en komt ze snel weer terug. Vanaf het strand zie je de prachtige vuurtoren in de verte. Deze is te beklimmen. Ga jij de 150 treden met je gezin trotseren voor een grandioos uitzicht?

Landtong Grenen in Denemarken

Zeehonden spotten landtong Grenen Denemarken

De 4 leukste stranden in noord Denemarken

Bij het gehucht Bratten Strand, ligt - je raadt het al - het Bratten strand. Via een pad door de duinen wandel je zo een pier op. Als je richting het noorden kijkt, zie je de landtong Grenen liggen. De kinderen zijn door het dolle heen en stuiteren van links naar rechts over de pier. Deze is aangelegd, omdat de zee hier zo geleidelijk afloopt dat je heel ver moet waden voor je kunt zwemmen. Vanaf de pier kun je lekker zo het water in plonsen. Juist doordat de zee hier zo geleidelijk afloopt, is dit strand ideaal met jonge kinderen.

Op het Kandestederne Strand staan drie kazematten die langzaam in het strandzand wegzakken. Een heel bijzondere setting dus. Je zit hier heerlijk met je rug tegen de duinen te genieten van het bizarre tafereel. We vragen ons wel af hoelang het zal duren voor de kazematten helemaal onder het zand verdwenen zijn. Bij Kandestederne Strand is horeca aanwezig. Vlak bij dit strand vind je het wandelende duin Råbjerg Mile, waarop je verderop meer leest.

Nørre Lyngby bij Løkken en Lønstrup

Strand Noord-Jutland met kinderen

Nørre Lyngby strand ligt op een uurtje rijden van Frederikshavn en is leuk om te combineren met de vuurtoren Rubjerg Knude Fyr waarover we verderop meer vertellen. Hier brokkelen de kliffen langzaam af. Daardoor is er een enorme bunker van het randje van het duin naar beneden getuimeld. Je kunt via een trap naar beneden om op het strand te komen. Deze voert je langs het betonnen gevaarte. Het is behoorlijk bijzonder voor kinderen (en ook voor volwassenen trouwens) om een bunker vanuit deze hoek te bekijken. Op het strand staat een bunker die bijna onder het zand is verdwenen. Bij dit strand is horeca in de omgeving.

Palmestranden is het drukste strand in Noord-Jutland dat we bezoeken, maar door de palmen - je leest het goed, palmen in Denemarken - willen we hem graag tippen. Wij hadden eerlijk gezegd wat bakken met palmboompjes verwacht, maar op het strand staan ze gewoon in de grond. Zelfs de reddingsbrigade ontbreekt niet op dit tropisch ogende strand. Je kunt hier ook lekker beachvolleyballen en voetballen, dus gooi niet alleen schepjes en emmertjes in de auto, maar ook een bal. Bij de parkeerplaats vind je een strandtentje met vrolijk gekleurde, ouderwetse strandstoelen en een strandbibliotheek. De Donald Ducks die er liggen zijn uiteraard onleesbaar voor onze kinderen, maar dat mag de pret niet drukken!

Trap naar Nørre Lyngby strand

Brattenstrand Denemarken met kinderen

Wandelend duin Råbjerg Mile

Råbjerg Mile is met ongeveer 1 km² het grootse wandelende duin van Noord-Europa. Het duin is een behoorlijk drukbezochte plek. Als je naar deze mini-woestijn, oftewel het wandelende duin gaat en je wilt het idee hebben dat je in de Sahara staat, dan is het slim om er vroeg in de ochtend te zijn. De kinderen vinden het heerlijk om 20 meter omhoog te sloffen door het witte zand, heuvel op en weer af. Het is hier inderdaad prachtig en met een beetje fantasie is het een mini-woestijn. Dit wandelende duin is blijkbaar op weg naar Skagen. Dan moet ie nog even.

grootse wandelende duin van Noord-Europa

De verplaatste vuurtoren Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude Fyr is een vierkante vuurtoren die verplaatst is. Door de zee en de wind was er zoveel zand van de kliffen afgesnoept, dat de vuurtoren in 2018 op het randje van de afgrond stond. Linke soep dus, daarom is deze baken een meter of wat verplaatst. Je moet ongeveer een kilometer lopen om vanaf de parkeerplaats bij de vuurtoren te komen. Dat is geen straf, want de duinen en je blik op je doel is geweldig, zeker met de strakblauwe lucht erboven. Voor kinderen is het ook hartstikke leuk om de vuurtoren te beklimmen. Willen de kinderen nog even lekker naar het strand? Combineer de vuurtoren dan met Nørre Lyngby strand. De vuurtoren vind je op ongeveer een uur rijden van Fredikshavn. Bij de parkeerplaatsen is een kioskje en staan toiletten.

Vuurtoren Rubjerg Knude Fyr Denemarken

Dagje Aalborg met het gezin

Aalborg is een stad die al eeuwenlang bewoond wordt. Ze ligt op minder dan een uur rijden van Frederikshavn en is het bezoeken zeker waard. Je kunt de dag bijvoorbeeld beginnen met een stukje geschiedenis snuiven op Lindholm Høje een eeuwenoude Viking begraafplaats. De begraafplaats werd al rond 800 na Christus gebruikt. Je ziet nog altijd heuveltjes aarde met daaromheen grote keien. Bij de begraafplaats ligt het gelijknamige museum. De expositie bestaat uit twee delen. In het eerste deel vind je informatie, afbeeldingen en opgravingen uit de Vikingtijd. In een ander deel van het museum ga je nog verder terug in de tijd. De begraafplaats kun je gratis bezoeken, voor het museum moeten volwassenen betalen. Onze kinderen vonden het museum leuk, maar het is niet speciaal op kinderen gericht.

We rijden door naar de haven van Aalborg. Daar zit een oude loods die is omgetoverd tot ‘Aalborg Streetfood’, een markthal waar je heerlijk kunt eten. Van Italiaans tot Mexicaans en van sushi tot salades, alle smaken en van lokale ondernemers. In de hal kunnen de kinderen spelen. We vinden onze 7-jarige terug in de ruimte waar moeders hun baby kunnen voeden. Hij is op zoek naar Wally in het gelijknamige boek. In de streetfood hal zit ook een ouderwetse arcade, een spellenruimte en een karaokebar. Voor ieder wat wils dus. Kijk ook even goed naar de mooie streetart. In heel Aalborg is prachtige streetart te vinden.

Strand Denemarken met kinderen

Het centrum van Aalborg bestaat uit winkelstraten met mooie gebouwen en kleurrijke huizen. Wandel vooral even door het oude straatje Hjelmerstald en breng een bezoek aan Nordkraft. Nordkraft is een oude energiecentrale die omgebouwd is tot cultureel centrum. Je vindt er een theater, bioscoop en kunt er naar concerten. Er zijn ook restaurants in gevestigd en de centrale hal ligt op het moment dat wij er zijn vol met zand. Overal staan strandstoelen, er liggen emmers en schepjes en er is plek om te beachvolleyballen, maar er is steeds een ander thema. Met mooi weer bezoek je Vestre Fjordpark. Hier kun je heerlijk zwemmen, wandelen en varen met je gezin. Er is onder andere een zandstrand, maar ook een openluchtbad met hoge duikplank. Dat is heerlijk toeven voor je kinderen! Ook bij Aalborg Havnebad kun je in de openlucht zwemmen. Er is een soort klimmuur in het water, altijd leuk voor de wat oudere kinderen.

Speeltuintje Lindholm Høje Denemarken

Zoek je nog meer tips en uitjes voor jullie vakantie naar Denemarken? Lees meer over Zuid-Jutland, het sprookjeseiland Funen en bekijk onze tips voor kindvriendelijke accommodaties in Denemarken. Of keer hier terug naar alle vakantie tips voor Denemarken met kinderen.