Zuid-Denemarken met kinderen, de leukste uitstapjes
Denemarken
Daphne Liebrand
Denemarken
08/23/2019
7 min

De leukste uitstapjes in Zuid-Jutland (Zuid-Denemarken)

08/23/2019
7 min

Onze roadtrip door Denemarken met ons gezin begint in het gehuchtje Hus in Zuid-Denemarken. Dit deel van de provincie werd vroeger Zuid-Jutland genoemd en dat vind ik eerlijk gezegd veel avontuurlijker klinken dan Zuid-Denemarken met kinderen.

Naar Zuid-Denemarken met de auto

Vanuit Utrecht rijd je er -zonder stops- in een goede 7 uur naar toe. Wij slapen in een huisje midden op een golfbaan, centraal gelegen. Er wordt niet gegolfd als wij er zijn, wat onze kinderen een enorme tuin geeft om te spelen en, tot vooral hun eigen vreugde, hardloopwedstrijden te organiseren. Wat ons betreft is dit huis een prima uitvalsbasis om Zuid-Denemarken met kinderen te verkennen. Stap in en we nemen je in dit blog mee terug in de tijd van de woeste Vikingen en het eeuwenoude stadje Ribe, halen een frisse neus in het natuurgebied van de Waddenzee en bezoeken de LEGO HOOFDSTAD van de wereld: Billund!

Zoek je in Ribe een fijne plek om te overnachten tijdens een roadtrip door Denemarken met je kinderen? De huisjes van Storkesøen Ribe Holiday Cottages and Apartments zijn mooi gelegen en goed onderhouden. Heb je wat meer budget dan is Ribe Byferie Resort een heerlijke plek met je gezin. Zuid-Denemarken of ook wel Zuid-Jutland genoemd is trouwens prima te combineren met het noordelijke Jutland. Zoek je daar een fijne accommodatie dan zou ik voor een Landal GreenParks in Jutland kiezen.

Ribe stad Denemarken met kinderen

Must do in Denemarken met kinderen: op bezoek bij de Vikingen!

De dag voor we naar Ribe Vikingecenter gaan leest Barry onze kleuter voor over de Vikingen, om hem alvast een beetje voor te bereiden. Als ik hem dan bij het slapen gaan vraag wat Vikingen zijn, zegt hij: “Een soort piraten.” Ik reken het goed, want de vertaling voor het oud Noorse-woord Viking is piraat. Morgen weten we of ze wat meer in hun mars hadden dan alleen plunderen en roven. Via schattige landweggetjes en langs heel veel velden met koren, rijden we in een half uur naar Ribe. We zijn aan de vroege kant en moeten zelfs even wachten voor we het openluchtmuseum in mogen. Eenmaal binnen wandelen we door een heus Viking dorp. We zien diverse ingerichte gebouwen. Het varieert van herbergen tot boerderijen en van de schoenmaker tot het huis van houtbewerkers. Je kunt over de markt dwalen en de haven bezichtigen.

Ook zien we de verschillende fasen in ontwikkeling in de pakweg vier eeuwen dat dit volk Europa in trok. Dat de Vikingen meer dan piraten waren, laat de vooruitgang in ontwikkeling wel zien. De lemen huizen met rieten daken worden langzaamaan wat luxueuzer -van zitten op bankjes om het vuur, tot zitten aan tafels bijvoorbeeld- en moderner. In het openluchtmuseum worden door mensen in klederdracht de oude ambachten beoefent. Zo zien wij hoe de bewoners op verschillende manieren kleding maken en zien we een typische Viking druk in de weer met het kunstig bewerken van hout. Het lange haar en de baard zijn aanwezig, alleen zijn ronde brilletje verraadt dat we niet terug in de tijd zijn gegaan. In veel huisjes brandt een heerlijk geurend houtvuurtje. Op een aantal vuurtjes wordt ook daadwerkelijk wat te eten bereid als kippensoep of flamkuche. Wist je trouwens dat Ribe niet alleen het oudste stadje van Denemarken, maar ook de oudste stad van Scandinavië is?

Zuid-Jutland met kinderen

Zelluf pijl en boog schieten en stokvechten

In het dorp lopen kippen rond. Ook houden ze koeien, IJslandse paarden en varkens, net als ruim duizend jaar geleden. Aandacht voor vechten ontbreekt natuurlijk niet. Al zien we dat de ruige tak van de Noormannen meer waren dan woeste krijgers, dat stoere karakter werd ze wel met de paplepel ingegoten. Onze kleuter mag net als de Viking-kinderen pijl en boog schieten en hij merkt dat dat nog niet zo makkelijk is. Ook past hij een veel te grote helm en gaan we samen stokvechten. De kleine druif wil ook meedoen, al bezwijkt ze bijna onder het gewicht van het schild! Als de kinderen zowel papa als mama hebben verslagen, oefenen ze nog even verder op houten dummies en dan kunnen we weer verder met onze ontdekkingstocht.

Viking Centrum Denemarken

Ribe VikingeCenter

De records van eeuwenoud Ribe

Ribe is de oudste stad van heel Scandinavië! Het is in 710 na Christus gesticht door de Friezen en de Noormannen en bleef tot aan het eind van de vijftiende eeuw een belangrijke handelsstad. Dat is nog steeds te zien aan de sprookjesachtige vakwerkhuisjes, Anton Pieck zou hier best eens wat inspiratie vandaan gehaald kunnen hebben. Na een leuke wandeling over rustige straatjes met kinderkopjes, komen we aan bij een plein met de enorme, Romaanse Domkerk uit 1117. Deze moeten we uiteraard van binnen bewonderen. Je kunt hier tegen betaling de toren beklimmen en hebt dan een geweldig uitzicht over het stadje en haar omgeving, met in de verte de zee!

Op hetzelfde plein vind je het stadhuis. Ribe vestigt hiermee nog een record, want dit gebouw uit 1496 is het oudste raadhuis van Denemarken. Tot 2007 was Ribe een zelfstandige gemeente en werd vanuit dit stadhuis de gemeente bestuurd. Nu zit er een museum over rechten en wetten -door de jaren heen- in Ribe in gehuisvest.

Als je nog niet genoeg hebt van de Vikingen, kun je naar het Vikingmuseum in het centrum van Ribe. Het is gevestigd op de plek waar bij de geboorte van het stadje, de eerste
marktplaats was gesticht. Dit museum is het gehele jaar open en er worden activiteiten voor families georganiseerd die je door het hele museum voeren. Check voor meer informatie de website. Het mooie is: kinderen mogen er gratis naar binnen!

Viking Centrum Zuid-Denemarken

Uitwaaien bij de Waddenzee

Denemarken bezoeken zonder de zee van dichtbij te zien kan natuurlijk niet. Bij het plaatsje Vester Vested kun je via een soort zandweg -de bodem van de Waddenzee dus- door de zee naar het eiland Mandø rijden. Dit is het kleinste, bewoonde Waddeneiland van het land. We komen bij de weg die alleen bij eb droogvalt. Volgens een bord mogen we deze alleen op als we kennis hebben van de actuele getijden. Eh nee, hebben we niet, maar gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als internet en is het vrij eenvoudig op te zoeken. Wil je niet zelf rijden, dan kun je ook met de Mandøbussen. Je zit dan comfortabel in -of op het dak van- de bus, terwijl een tractor het gevaarte trekt. Bovendien heb je een geweldig uitzicht over de flora en fauna van dit stukje werelderfgoed.

Wij rijden met onze eigen auto een stukje van de route. Na een tijdje stappen we uit om van de natuur te genieten. Dit gebied dat op de Unescolijst staat is prachtig! De meeuwen krijsen boven onze hoofden en we spotten nog heel veel andere vogels in het groen en boven de zee. Maar bovenal heerst er een serene rust. De kinderen gooien stenen in het water, terwijl wij de omgeving in ons opnemen. Voor ons wordt het geen ritje naar het eiland, want we hebben de tijd niet om iets van het eiland te zien voor het vloed wordt. We keren om en rijden naar Vadehavscentret. Dit is het bezoekerscentrum van Nationaal Park de Waddenzee. In het centrum zijn exposities over de vele vogels en andere dieren uit het natuurgebied. Ook kun je er tours boeken om het Waddengebied met een gids in te gaan.

De Waddenzee Denemarken

LEGOLAND, here we come!

Het bezoek aan pretpark LEGOLAND in Billund, is een uitje waar we al een tijd naar uitkijken. Niet alleen de kinderen, maar ook wij zijn echte LEGO-fans. Ondanks dat zijn de verwachtingen van het park niet al te hoog gespannen, want van verschillende mensen om ons heen hebben we inmiddels gehoord dat zij het park nogal duur en gedateerd vinden. Uiteraard gaan we voor een eigen mening. De rit er naartoe verloopt in ieder geval verrassend soepel. Daar waar we bij Europa-Park een hele tijd in de file stonden om
überhaupt de parkeerplaats op te kunnen, rijden we hier het parkeerterrein zelfs voorbij…

We hebben het eigenlijk ook veel te druk met het bewonderen van het nieuwe Castle hotel. Een hotel dus, in de vorm van een gigantisch LEGOkasteel. Dit ziet er in ieder geval erg gelikt uit! Hier zouden de kinderen wel willen slapen en dat kunnen wij ons helemaal voorstellen. Wil je trouwens graag overnachten in LEGOLAND Billund en gebruik maken van de beste aanbiedingen? Kijk dan het beste direct bij TUI, want zij bieden veel mogelijkheden, de beste prijzen en een aantal extra's.

LEGOLAND Denemarken

Praktische informatie Ribe Vikingecentre

Uiteraard valt er ook nog wat te eten in dit educatieve centrum. Tip: neem geen cappuccino bij het restaurant, wij worden er in ieder geval niet erg enthousiast van het waterige goedje zonder schuim. Het eten ziet er overigens fantastisch uit, maar we kunnen uit ervaring niets zeggen over de smaak. Je kunt ook je eigen broodjes meenemen en picknicken in de tuin van het restaurant.

Ribe Vikingecenter is open van april tot en met oktober. Als je kinderen oud genoeg zijn, koop dan vooral een ‘activity card’ voor ze, of voor jezelf. Ze kunnen dan deelnemen aan: pijl- en boogschieten, houtbewerken en zelf munten maken uit de Vikingentijd. In het begin van ieder seizoen wordt er een internationale Vikingenmarkt gehouden, dat lijkt me ook best een belevenis om mee te maken! Voor actuele prijzen en openingstijden check de site van Ribe VikingeCenter.