Op zoek naar het uiterste puntje van het Engelse vasteland
10 september 2019 
8 min. leestijd

Op zoek naar het uiterste puntje van het Engelse vasteland

Het uiterste westen van Cornwall hebben de Engelsen, hoe toepasselijk, Land’s End genoemd. We besluiten niet de snelste route ernaartoe te pakken, maar gaan op zoek naar panoramische uitzichten vergelijkbaar met het veel te toeristische Land’s End.

Waarom we St. Yves links laten liggen

We starten vandaag bij St. Yves, een erg toeristisch stadje. De meeste wegen zijn overdag afgesloten en alleen toegankelijk met een vergunning. Bezoekers worden naar grote parkeerplaatsen in de omgeving geleid vanwaar je lopend naar de hoog aangeschreven zandstranden kunt lopen. Ook de haven is niet met motorische voertuigen bereikbaar. Deze toeristische manier is niet aan ons besteed en we laten St. Yves dan ook gauw links liggen.

Perfect uitgangspunt voor een prachtige kustroute

St. Yves is – zo blijkt – wel een prachtig uitgangspunt van de kustroute naar het einde van Engeland. Heerlijk bochtenwerk met onze Mini en tegelijkertijd een weids uitzicht over de oceaan, precies wat bij ons idee van genieten op vakantie past. Regelmatig slaan we even rechtsaf om nog wat dichter bij de oceaan te komen en om te zien wat er daar is. Zo stuitten we per toeval op Levant Mine en Beam Engine. De overgebleven gebouwen en ruïnes op de kliffen zijn een bijzonder aangezicht. Natuurlijk schieten we hiermee wat plaatjes samen met onze Mini.

Mijn oog valt op een met mos begroeid klifpad, het ziet er verleidelijk uit en ik loop er een stukje naartoe. Het pad leidt naar een schacht. Je kunt je niet voorstellen dat vroeger tientallen mijnwerkers via hier naar beneden klauterden, waarna naar tin en koper groeven.

Levant Mine and Beam EngineLevant Mine and Beam Engine is een rustige en tevens prachtige plek

Spontane afslag naar Cape Cornwall

We rijden weer terug naar de West Cornwall Coast Road en slingeren over de heuvels. Onze volgende spontane afslag brengt ons bij Cape Cornwall. Een kenmerkende landtong steekt uit in de oceaan. Een magisch plekje. Bovenop de klif staat een schoorsteen, deze behoort tot de St. Just mijn. We klimmen richting de schoorsteen en worden getrakteerd op een fantastisch uitzicht. Dit is misschien nog wel mooier dan Land’s End! Beneden aan het water is ook een ‘rockpool’ waar kinderen met schepnetjes in de weer zijn om visjes en krabjes te vangen. We willen checken of Cape Cornwall zeker een alternatief is voor Land’s End en rijden naar dit uiterste puntje toe.

Afgeleefd Land’s End

Als we in de file voor de parkeerplaats bij Land’s End staan hebben we al spijt. Mensen wemelen overal rond. Als we hebben geparkeerd en de deuren doorlopen zien we de ene souvenirwinkel na de andere. De plek is een perfect voorbeeld van hoe menselijk (lees: commercieel) ingrijpen een natuurgebied volledig kan aantasten, wat is dit zonde en erg om te zien. De attracties bij het bezoekerscentrum maken een afgeleefde indruk. Het mystieke van dit zuidelijkste puntje is volledig verdwenen.

Land's End CornwallHier is dan het echte Land’s End bij Cornwall

Greeb Farm, een kleine kinderboerderij

Voordat we de auto parkeerden zagen we nog een bord ‘Greeb Farm’ en besluiten de drukte achter ons te laten even naar de buren te lopen. De wandeling ernaartoe is kort, maar prachtig en zoveel rustiger dan bij Land’s End. Greeb Farm is een kleine kinderboerderij en je kunt er craft workshops doen. We lopen via de dieren over een natuurpad langs de ruige natuur terug naar Land’s End. We hebben wat dorst gekregen en kopen een kop koffie bij de kiosk. Achter de kiosk is een omheinde speeltuin en we besluiten daar de koffie op te drinken.

Uitzicht vanaf Land's EndHet uitzicht vanaf Land’s End
Greeb FarmGreeb Farm, een mini kinderboerderij met uitzicht

Indrukwekkend theater uit een klif gehakt

Niet veel later zijn rennen we bijna naar de auto om dit punt snel te verlaten. Een paar kilometer zuidwaarts laten we alle toeristen achter ons en rijden we naar Minack Theatre. De dochter van een fabriekseigenaar, Rowena Cade, heeft tegen de klif – steen voor steen – een prachtig Romeins amfitheater gebouwd.

De locatie en plek zijn adembenemend! De blauwe-groene zee op de achtergrond van een theaterspel tart iedere verbeelding. Op het moment van ons bezoek wordt er druk gewerkt met een decor voor de volgende voorstelling en wat zou ik dit graag willen meemaken. Helaas heeft Tess het al snel weer gehad op deze locatie en klimt alle trappen alweer op naar boven. Nog even nagenieten van het onvoorstelbare uitzicht en dan klimmen we allemaal terug naar de auto. Wat een top einde van de dag!

Minack TheatreMinack Theatre, een prachtig Romeins amfitheater tegen de rotsen

De route naar Land’s End & Cape Cornwall

Locatie/Route: Land’s End & Cape Cornwall

Coördinaten: 50.066039, – 5.713183 & 50.134048, -5.700000

Download hier de route die wij reden van St. Yves naar Land’s End

Mireilles Engeland  reistips voor gezinnen

Groot-Brittannië omvat Engeland, Schotland en Wales. Er zijn twee keuzes als je naar Engeland op vakantie wilt met kinderen: alles zelf organiseren of een complete familiereis boeken.  Je kunt vliegen naar Engeland of met de auto en de ferry gaan, natuurlijk afhankelijk van je bestemming. Hieronder staan mijn tips voor jullie gezinsreis naar Engeland.

Ook leuk om te lezen:

WALES

Rondreis Schotland met kinderen
SCHOTLAND
GROOT-BRITTANIË
Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over Engeland?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!

✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

arrow_drop_up arrow_drop_down