De stad Amalfi aan de Amalfikust ontdekken
Italië
Susan (2019-2021)
Italië
10/31/2019
7 min

De stad Amalfi aan de Amalfikust ontdekken

10/31/2019
7 min

Noord-Italië is en blijft een populaire bestemming bij Nederlandse gezinnen met haar prachtige meren en mooie kustlijnen. Wat veel mensen niet weten, is dat het Zuiden van Italië minstens zo interessant is met kinderen. Vulkanen, wandelen, de populaire Amalfikust. De Italianen gaan zelf heel graag op vakantie in Zuid-Italië en wij snappen waarom!

Het Zuiden van Italië, wat kunnen we verwachten?

Na een aantal keren op vakantie te zijn geweest in het Noord-Italië gaan we deze zomervakantie eens naar het zuiden. Zou Zuid-Italië inderdaad zo anders zijn dan het noorden? Minder toeristisch? Armer? Een heel ander landschap? Wat is dan een mooie route voor 2,5 week in Zuid-Italië? Met onze dames van 8 en 11 jaar vinden wij het belangrijk om niet te veel of te lange reisdagen achter elkaar te plannen. Verder vind ik het belangrijk om genoeg afwisseling te hebben qua bezienswaardigheden. Onze meiden vinden 3 dagen achter elkaar naar een stadje niet leuk en wij hebben als ouders het strand of het zwembad na een paar dagen wel weer gezien. We moeten elkaar dus tegemoet komen.

Ik zoek vaak online reisroutes om inspiratie op te doen. Tijdens de voorbereiding van onze vakantie in Italië kom ik daardoor op het idee om heen te vliegen op Napels en terug vanaf Catania. Het liefst boek ik vervolgens alles zelf. Op die manier zien we in één vakantie drie verschillende bestemmingen:

  • Amalfikust
  • Calabrië
  • Sicilië

Uitzicht bij Amalfi

https://kleinewereldreiziger.nl/wp/../wp-content/upload_folders/kleinewereldreiziger.nl/2019/10/Amalfikust-vakantie-met-kinderen.jpg

Ophalen van onze huurauto op Napels Airport

We landen rond 19.00 uur op Napels Airport (Aeroporto di Napoli) en worden met een busje naar de locatie gebracht waar we onze huurauto op kunnen halen. Er wordt wat aangedrongen op het huren van een grotere auto, tegen bijbetaling uiteraard. We hebben onze auto deze keer bij een lokale huurder gehuurd en dat is te merken. Bij Sunny Cars zul je dit aandringen niet meemaken. We geven duidelijk aan dat we geen grotere auto willen huren. Als onze tassen in de kofferbak passen, dan is het prima. Een kleinere auto is juist wel prettig met parkeren in de Italiaanse steden vinden wij. We stappen in en gaan op weg naar Vietri Sul Mare, een uurtje rijden vanaf de luchthaven van Napels.

Onze eerste indrukken van de Amalfikust

Onderweg naar Vietri Sul Mare zien we de Vesuvius in de verte al liggen, imposant zo’n grote vulkaan. Na een korte stop bij de supermarkt komen we aan in Vietri Sul Mare, een plaatsje dat net als Deruta (in het Italiaanse Umbrië) bekend staat om haar keramiek. Het prettige aan het stadje Vietri Sul Mare is dat het aan het begin van de SS163 ligt, de bekende weg langs de Amalfikust. We overnachten hier lekker centraal de komende 4 nachten in ons ‘Silence House’ dat we hebben gehuurd via Airbnb. Het blijkt wel een uitdaging om bij onze accommodatie te komen, we stranden halverwege met onze zwaarbeladen auto op de donkere, steile weg omhoog. Uiteindelijk lukt het toch om met onze auto bij ons huis te komen, waar we welkom worden geheten met een fles wijn, koekjes en bloemen. Deze gastvrijheid blijkt heel gewoon in Zuid-Italië zo blijkt achteraf.

Centraal gelegen accommodatie

In 10 minuten zijn we vanuit ons huis in Vietri Sul Mare in het sfeervolle Salerno en een half uurtje naar het noorden ligt Pompeii met daar vlakbij Herculaneum. Salerno wordt ook wel het kleine zusje van Napels genoemd, wij vinden het een erg leuk en sfeervol stadje aan de kust. En het vooruitzicht om lekker veel pizza’s en ijsjes te eten spreekt hen natuurlijk aan, dat vindt toch ieder kind geweldig aan Italië?! We kunnen wel stellen dat we aangenaam verrast zijn onze eerste avond aan de Amalfikust. Dit belooft een heerlijke vakantie met ons gezin te worden!

De volgende ochtend zien we dat we een prachtig uitzicht over zee hebben, we zien zelfs af en toe een cruiseschip voorbij varen. Wat een mooi huis zeg met een grote woonkamer, 3 slaapkamers, 2 badkamers, 2 terrassen en een patio. Op het kleinere terras zitten we heerlijk in de schaduw onder de blauwe regen die over het hele terras groeit.

Ontbijt tijdens vakantie

Varen langs de Amalfikust

Vandaag gaan we per boot naar Amalfi. Het plaatsje zag er erg leuk uit toen we er eerder deze week langsreden, maar uren zoeken naar een parkeerplek zien we niet zitten. Het schijnt er enorm druk te zijn, dus het lijkt me sowieso een uitdaging voor de Italiaanse regering om hier op termijn een oplossing voor te bedenken. Er zullen steeds meer toeristen komen. Zullen ze dan geen toeristen meer met hun eigen auto langs de Amalfikust laten rijden? Toerisme heeft hier duidelijk ook een keerzijde, dat blijkt wel.

We parkeren onze auto in de haven van Salerno, hier is een groot parkeerterrein waar vandaan je in 5 minuten naar het punt loopt waar de boten vertrekken. Na ongeveer een half uurtje varen, komen we aan in de haven en lopen het stadje in. Het is er druk en gezellig. Precies zo’n stadje waar je op vakantie met kinderen naar op zoek bent, maar toch komen we hier niet alleen voor. We drinken even een lekkere cappuccino en de meiden wat fris op een terrasje en lopen dan het dorp uit. Ons doel is om een mooie wandeling te maken in het natuurgebied net achter Amalfi.

Een enkele reis met Travelmar van Salarno naar Amalfi kost € 8,00 voor een volwassene, kinderen betalen € 6,00. Het is ook mogelijk om naar andere plaatsen als Positano of het eiland Capri te varen.

Haven Salerno Amalfikust

Wandelen in natuurgebied Valle delle Ferriere

Valle delle Ferriere heet het natuurgebied waar wij gaan wandelen aan de Amalfikust met ons gezin. We lopen de hoofdstraat van Amalfi uit richting het papiermuseum. Dat ziet er leuk uit! We lopen even naar binnen en krijgen een korte uitleg, de kinderen mogen er hun eigen papier maken. Het Museo della Carta in Amalfi leert de bezoeker meer over het oude productieproces van papier met behulp van de watermolens in dit gebied. Interessant!

We wandelen door, maar we lopen verkeerd. We missen het bordje met ‘Valle delle Ferriere’ en lopen rechtdoor in plaats van rechtsaf bij het Museo della Carta. Niet handig en dus goed opletten als je deze route gaat lopen. We beginnen de wandeling met flink wat trappen, dit is echt heel pittig! Vervolgens komen we op een pad waarvandaan we een mooi uitzicht hebben over de citroenboomgaarden. In de verte zien we Amalfi en de zee liggen, een prachtig plaatje.

Tip! Neem een flesje water mee dat je onderweg kunt bijvullen. Er zijn verschillende watertappunten waar je lekker fris koud water kunt tappen.

Valle delle Ferriere wandelen met gezin

Wandelen bij Amalfi met kinderen

Een frisse duik onder de waterval

Na even lopen, zien we de oude en overwoekerde gebouwen, het zijn oude verlaten papierfabrieken en ruïnes van middeleeuwse watermolens. De oude machines staan er zelfs nog. Onderweg komen we nauwelijks andere wandelaars tegen, dat maakt deze wandeling speciaal voor ons. Het is zo’n bijzondere omgeving waar het echt genieten is met ons gezin.  Eerst het mooie uitzicht over de citroenboomgaarden tot aan de zee bij Amalfi en dan het contrast met die verlaten en overwoekerde gebouwen. Onze kinderen vinden het echt een avontuur en wij ook!

Wandelen met kinderne in Valle delle Ferriere

Valle delle Ferriere papierfabriek

Het wordt een nog groter avontuur als we de waterval ontdekken met een klein beekje en poeltje. Hier nemen we een uitgebreide pauze, Robin en de meiden nemen een frisse duik. Daarna worden en dammetjes gebouwd met de kiezels, er wordt volop gespeeld. We picknicken even en vinden het allemaal een heerlijke middag, dit zijn toch wel de leukste momenten op vakantie met kinderen. Lekker wandelen, genieten van het uitzicht en tenslotte een frisse duik!

Tip: Neem als je gaat wandelen zeker zwemkleding, een handdoek, slippers/waterschoenen en iets te eten en drinken mee. Zeker weten dat je met je gezin een topdag hebt in deze regio!

Wandelen met kinderen bij Valle delle Ferriere

Waterval wandeling Valle delle Ferrier

Citroentaart met citroenlimonade

Na een uurtje genieten onder de waterval, besluiten we terug te lopen naar het leuke restaurantje dat we al gespot hebben: Agricola Fore Porta. We bestellen er citroenlimonade en citroentaart en dat is een goede keuze, echt heerlijk! Deze leuke plek is echt een familiebedrijf en alles wat ze maken komt uit eigen boomgaard. Ze serveren vooral veel drankjes en gerechten met biologische citroen. Een heel leuk concept!

Sinds 2014 is deze boerderij biologisch gecertificeerd, dus als je zelf limoncello wilt maken dan is het aan te raden om hier lekkere citroenen te kopen.

Leuk restaurant in Amalfi

Italiaanse koekjes