arrow_drop_up arrow_drop_down
Familievakantie in Zuid-Frankrijk, ontdek Argelès-sur-Mer
16 mei 2019 

Familievakantie in Zuid-Frankrijk, ontdek Argelès-sur-Mer

Waar de Pyreneeën de Middellandse Zee raken ligt de Franse badplaats Argelès-sur-Mer. Een plek die garant staat voor een prachtige familievakantie in Zuid-Frankrijk. Een mooi strand van 7 kilometer lengte, een sfeervol historisch centrum met een doolhof aan straatjes die het een Spaanse sfeer geven, een pittoreske haven en een majestueus bergachtig achterland.

Franse zuidkust met kinderen

Welkom in de badplaats Argelès-sur-Mer, een plaats aan de Franse zuidkust in het departement Pyrénées-Orientales. Argelès-sur-Mer ligt 25 kilometer van de stad Perpignan en een half uur rijden zuidwaarts ben je bij de Spaanse grens. Hoe gaaf is dat om tijdens je familievakantie in Zuid-Frankrijk ook nog even de grens over te gaan naar Spanje?! Ik geef je tips waarom je deze gezellig badplaats niet links mag laten liggen.

De ligging van Argelès-sur-Mer

Argelès-sur-Mer ligt zowel aan de Middellandse Zee als op een paar kilometer afstand vaneen bergachtig achterland: Les Albères. Je kunt dus zonnebaden aan het strand en 's middags in de bergen wandelen of een van de vele mountainbike trails proberen.  Hoogste punt van de bergrug is 1157 meter. De stad noemt zichzelf ook wel berg aan zee. Argelès-sur-Mer ligt vlak onder Perpignan, het is een autovakantiebestemming, maar met de trein ook te bereiken. Weer eens een keer wat heel anders! De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn die van Perpignan (25km) en Girona (90km) dus je zou ook kunnen vliegen en een auto kunnen huren bij Sunny Cars. Let dan eventueel wel op of je met je huurauto de grens over mag!

Strand Zuid-Frankrijk met kinderen

Argelès-sur-Mer heeft een prachtig zandstrand. Uiteraard is het hier in de zomer helemaal vol.

Genieten in Zuid-Frankrijk met kinderen

De badplaats heeft een prachtig en breed zandstrand met een lengte van 7 kilometer. Het badseizoen loopt van 1 mei tot en met 29 september en er zijn veel strandpaviljoens. Argelès-sur-Mer voert al vele jaren een blauw vlag, een Europese erkenning voor een schoon en veilig strand. Voor gehandicapten zijn er verschillende faciliteiten, waaronder een ‘Tiralo', een speciale strandrolstoel. Dat geeft dus wel aan hoe er hier wordt omgegaan met toerisme. Voor iedereen is hier iets te doen en te vinden. Dus wil je met je kroost lekker gaan genieten aan het strand  in Zuid-Frankrijk en vind je het niet erg om dan niet de enige toerist te zijn? Dan is dit echt wel een perfecte plek. Als je namelijk wel rust wilt en net wat anders, dan is er in het achterland nog zoveel meer te beleven!

Cultuur snuiven in het centrum

Het plaatsje heeft een bijzonder rijke geschiedenis met onder meer de kerk van Notre Dames dels Prats uit de 14e eeuw. De klokkentoren kan beklommen worden en biedt een mooi uitzicht. Op een steenworp afstand ligt het stadje Valmy met een indrukwekkend art noveau kasteel van de Deense architect Viggo Dorph Petersen.

Rustig strand bij Argeles-sur-Mer met kinderen

Dit soort ruige strandjes zijn nog te vinden in de omgeving van Argeles-sur-Mer. Handdoekje mee en speuren maar!

Campings en camperplaatsen

In en rondom Argelès-sur-Mer zijn er in totaal bijna 50 campings. Geen andere badplaats in Frankrijk heeft zoveel campings, dus je kunt gegarandeerd een plekje vinden tent of caravan. Verschillende campings waaronder Camping Le Catalan, Camping Albizia en camping Car Park Aire du Soleil bieden plaatsen voor campers. Mijn tip zou daarom zijn om in het voorjaar of najaar naar deze plek te gaan. Je kunt namelijk een enorme toeristenstroom verwachten hier. Als je dat niet erg vindt dan zijn er natuurlijk eindeloos veel mogelijkheden voor gezinnen.

Dagtocht naar Spanje

Wil een dagje een bezoek brengen aan een Spaanse stad vanuit Frankrijk? Denk dan bijvoorbeeld aan de plaatsen Figueres, Cadaqués of Girona net over de grens met Catalonië. Allemaal ontzettend leuke steden om te bezoeken, ook met kinderen. Wel even rekening mee  houden als je in de zomer gaat dat het warm kan zijn in de steden met kinderen en dat je dus op tijd gaat of juist liever naar siesta aan het eind van de middag de stad opzoekt. Genoeg leven tot laat in de avond. In Figueres is het museum van Dalí een absolute aanrader met kinderen. Het speelgoedmuseum is ook leuk, tenzij je er daarvan al een aantal hebt gezien. Dan kun je het in mijn ogen overslaan.

Wandelen langs het water

Na het zonnebaden, zwemmen en spelen even de benen strekken… Le Sentier du Littoral is een mooie  wandeling vanaf Argeles en tien kilometer verder eindigt in Port-Vendres na het prachtige dorp Collioure te zijn gepasseerd. De drie uur durende wandeling passeert onder meer het strand van Racou, het fort Saint-Elme, de windmolen van Collioure en kun je een bezoek brengen aan het kasteel van Royal de Collioure. Genoeg uitdaging en vertier voor kinderen. Neem wel een fles zonnebrandcrème mee en zet een hoedje of petje op!

Je ogen dichtdoen op een prachtige plek…

Wil je overnachten op een heerlijke plek, betaalbaar en comfortabel met kinderen? Ga dan naar Hôtel & Spa Le Cottage! Een paar minuten rijden van het centrum en prachtig uitzicht op de Pyreneeën. Dit is geen hotel om naartoe te gaan met jonge kinderen die rennen en schreeuwen. In de prachtige tuin bij het hotel kunnen de kinderen spelen en een potje leren schaken met een groot schaakspel. Het wellnessgedeelte heeft een hamam en een sauna, wij vinden dat altijd heerlijk. Het is voor ons ook vakantie per slot van rekening, toch?

Foto's: Argelès-sur-Mer Toerisme

Over de schrijver
Ik ben Gijs, vader van 2 stoere kleine wereldreizigers (2012 & 2018) en de man van Mireille. Toen ik Mireille leerde kennen was ik al snel aangestoken door het reisvirus. Ik herinner met nog goed dat we in 2006 na een paar glazen whiskey samen spontaan een vliegticket naar Thailand boekten, want de deal was zo goed (minder dan € 450!). En de volgende ochtend dacht ik: what have I done?! Maar dat kwam allemaal meer dan goed! We zagen samen heel wat van de wereld en na de geboorte van onze oudste zoon gingen we daar vrolijk mee door. Toen hij naar school ging, veranderde er wel het een en ander, maar nog steeds proberen we zoveel mogelijk te reizen. Na de geboorte van onze jongste begon het ook alweer snel te kriebelen om met ons gezin op pad te gaan. Wij gaan samen voor nog veel meer mooie reizen en het ontdekken van fijne plekjes met onze kids! Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.