Tips Normandië met kinderen
Normandië
Angreni Hilaul
Normandië
07/22/2021
4 min

Een tijdreis door Normandië met het gezin

07/22/2021
4 min

Na een paar bezoekjes aan Normandië ben je er nog steeds niet uitgekeken, beloofd! Je kunt Normandië perfect combineren met een stedentrip in Parijs of als bestemming op zich is het ook fantastisch.

Op zoek naar fossielen in Villers-sur-Mer

Om de tijdreis door Normandië te beginnen bij de plaats waar je de oudste ontdekkingen kan vinden, ga je naar Villers-sur-Mer. Langs het strand van Villers-sur-Mer staan kliffen waaruit fossielen uit het Krijt tijdperk loslaten en op het strand terecht komen. Je kunt kan hier heel gemakkelijk fossielen van miljoenen jaren oud vinden. Wat je op het strand vindt, mag je houden. Er ligt genoeg en er is geen verbod om het mee te nemen. Let wel, hakken en uitgraven is verboden! Fossielen zoeken, doe je bij "Les Falaises des Vaches Noires", oftewel de kust van de zwarte koeien.

Fossielen zoeken in Normandië met kinderen

Paléospace de l’Odyssée museum

Wil je nog meer bijzondere vondsten zien, dan is een bezoek aan het Paléospace de l’Odyssée museum een must. Hier vind je onder andere botten en eieren van dinosaurussen. Voor kinderen is er een tablet te huur en/of speurtocht te koop om het bezoek nog leuker te maken. De entree is heel schappelijk en daarmee is het museum erg aantrekkelijk. De huur van de tablet en aanschaf van de speurtocht zitten niet bij de entree inbegrepen en bedragen een paar euro.

Waan je in de Middeleeuwen in Rouen, Bayeux of Harfleur

Struinen door steden uit de Middeleeuwen doen wij onder andere in Rouen, Bayeux en Harfleur. Rouen is een grote stad met een mooi oud centrum en is vooral bekend omdat Jeanne D’Arc daar op de brandstapel stief. Naast de grote kathedraal Cathédrale Notre-Dame de Rouen zijn er oude straatjes met typische Normandische vakwerkhuizen om doorheen te slenteren. Rouen wordt doorkruist door de Seine en het is ook leuk om vanuit de stad een stuk langs de rivier te lopen. Aan gezellige restaurantjes is geen gebrek. Harfleur ligt net onder Le Havre en is een klein Middeleeuws stadje met eveneens een grote kerk en kleine straatjes. Wij kochten hier bij de bakker ons ontbijt en hebben erna door de straatjes gewandeld. Een ander kleiner stadje met een Middeleeuws centrum is Bayeux. Dit stadje is een mooie uitvalsbasis om de D-day landing beaches te bezoeken.

Kathedraal van Rouen

Op oorlogspad langs de D-day landing beaches (dag 1)

Onze 8-jarige dochter Fleur is erg geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met de Tweede Wereld oorlog. Ze leest er boeken over en kijkt naar films die zich in die tijd afspelen. Langs de kust van Normandië is veel te zien en te doen rondom dit onderwerp. Bunkers, verschillende musea en gedenkplaatsen zijn vooral te vinden bij de landingsstranden boven het plaatsje Bayeux. Deze stranden worden ook wel de D-day landing beaches genoemd of in het Frans; Plages de Débarquement. We brengen twee dagen door in dit gebied, een educatief stuk geschiedenis van Normandië met ons gezin.

Wij bezoeken de Amerikaanse militaire begraafplaats van Colleville-sur-Mer waar 9.378 Amerikaanse soldaten begraven liggen. Het is heel indrukwekkend om tussen de duizenden witte kruizen en enkele Jodensterren heen te lopen in een mooi bijgehouden park. We zijn er alle drie stil van en laten de indrukken rustig en in stilte binnenkomen terwijl we door het park wandelen. Hierna gaan we door naar Omaha Beach waar we langs een herdenkingsmonument lopen en over het strand wandelen.

Bunkers bij landing beaches Normandië

Van Longues-sur-Mer tot Juno Beach (dag 2)

Deze dag beginnen we de dag met een ontbijt aan één van de picknicktafels bij Longues-sur-Mer waar de verdedigingswerken van de Duitsers te zien zijn. Dit wordt de Batterie Allemande genoemd. De Longues Batterij is de enige batterij in de regio die nog in het bezit is van de goed bewaarde kanonnen. Fleur vindt het een toffe wandeling langs en in de verschillende bunkers. Na de wandeling rijden we door naar Arromanches. Op dit strand en in zee zie je nog een aantal pontons waarover materieel en bemanning vanaf de schepen op zee, naar het land gereden werden. De dag eindigen wij op Juno Beach.

Tips Normandië met een tiener

Oude havenstad Honfleur met kinderen bezoeken

Langs de kust van Normandië zijn verschillende havensteden. Wij bezoeken het oude pittoreske havenstadje Honfleur en de na de Tweede Wereld oorlog vernieuwde havenstad Le Havre. In Honfleur is het gedurende het hele jaar gezellig druk met toeristen. Dat is ook niet gek, want het is een leuk klein plaatsje met een haventje, oude straatjes met kinderkopjes en huisjes gebouwd in typisch Normandische stijl. Ook staat er de oudste geheel van hout gebouwde kerk in Frankrijk. Wij lopen er een ochtend rond en rijden hierna door naar Le Havre. Voor kinderen is een ritje in de beroemde draaimolen bij de haven zeker de moeite waard.

Haven van Honfleur

Tips voor Normandië met kinderen Honfleur