arrow_drop_up arrow_drop_down
Naar Jurassic Park in Normandië
26 december 2019 

Naar Jurassic Park in Normandië

Naar Jurassic Park in Frankrijk? Jazeker! In Villers-sur-Mer in Normandië liggen de fossielen voor het rapen op het strand. Super leuk om met kinderen op zoek te gaan naar deze schatten van miljoenen jaren oud. Zijn jouw kinderen gek op dinosaurussen en wil je meer te weten komen over de vondsten op het strand, dan kan je het Paléospace de l'Odyssée museum wat even verderop ligt bezoeken. Hier staan skeletten van dinosaurussen en liggen zelfs dinosauruseieren. Door deze twee activiteiten te combineren krijg je echt het Jurassic Park gevoel.

Fossielen zoeken langs de kust van de zwarte koeien

Langs het strand van Villers-sur-Mer staan kliffen waaruit fossielen uit het Krijt tijdperk loslaten en op het strand terecht komen. Als je goed kijkt en door hebt waar je naar moet zoeken, dan kan je hier vrij makkelijk fossielen van miljoenen jaren oud vinden.

Fossielen zijn alle resten en sporen van planten en dieren die bewaard zijn gebleven in gesteente. Neem vooral een emmertje of zakje mee, want de fossielen die je vindt mag jou houden. Wij konden het zelf ook niet laten en hebben één klein steentje mee naar huis genomen. Wat je wel moet weten is dat het verboden is om in de rotsen te hakken en stenen uit te graven. Je mag dus alleen op het strand naar fossielen zoeken.

Fossielen zoeken in Normandië met kids

Gevonden fossiel aan de kust

De plek op het strand waar veel fossielen liggen en je het beste kunt gaan zoeken ligt ter hoogte van ‘Les Falaises des Vaches Noires'. In het Nederlands betekent dit ‘de kust van de zwarte koeien'. De Fransen hebben deze kust zo genoemd omdat er grote zwarte rotsblokken in de zee liggen die vanaf de zee lijken op grazende koeien. Vanuit het dorpje Villers-sur-Mer ben je hier binnen 10 minuten naartoe gelopen.

De kust van de ‘zwarte koeien' in Normandië

De kust van de ‘zwarte koeien' in Normandië 

Dinosaurussen bezoeken in het Paléospace de l'Odyssée museum

Wil je nog meer bijzondere vondsten zien? Dan is een bezoek aan het Paléospace de l'Odyssée museum in Normandië een must. Hier vind je onder andere botten en eieren van dinosaurussen. Ook wordt er meer uitleg gegeven over de fossielen die op het strand te vinden zijn. Reuze interessant met kinderen! Je kan een rondleiding met een gids doen, maar dit is niet nodig, je kan er beter voor kiezen om zelf op eigen tempo rond te lopen. De gids spreekt namelijk geen Nederlands en het kan daarom zeker voor jongere kinderen wat saai worden. Naast de permanente tentoonstelling zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Op het moment dat wij het museum bezochten was er een toffe special over haaien.

 

museum paleospace

Voor kinderen is er een tablet te huur en/of speurtocht te koop om het bezoek nog leuker te maken. Tot op heden (2019) zijn deze extra activiteiten alleen in het Frans en Engels te doen, maar er wordt gewerkt aan een Nederlandse versie. Tot die tijd mag je als ouder vertalen en leer je zelf zeker weten ook nog wat bij. In het museum is ook een shop te vinden waar je allerlei leuke spulletjes die met de onderwerpen in het museum te maken hebben kan kopen. Het museum zelf beschikt niet over een restaurant, maar in de buurt zijn wel verschillende restaurants en een picknickplaats te vinden.

Dino Winkel bij Paleospace de Lodyssee

Praktische informatie over Paléospace de l'Odyssée

De kosten van dit museum zijn € 8,00 voor volwassenen en € 6,00 voor kinderen. De huur van de tablet en aanschaf van de speurtocht zitten niet bij de entree inbegrepen en bedragen een paar euro. Kijk voor meer actuele informatie op paleospace-villers.fr

Het museum beschikt over een planetarium waar je van alles over het zonnestelsel en de sterren te weten komt. Hiervoor moet je wel apart entree geld betalen. Je kan alleen het planetarium bezoeken of een combinatieticket kopen. Dat scheelt je in totaal iets meer dan € 2,00. Zelf zijn we hier door gebrek aan tijd niet geweest en kunnen dan ook niet aangeven of het de moeite waard is om te bezoeken met kinderen.

Met het hele gezin op één fiets

Tegenover het Paleospace museum kan je fietsen huren bij ‘Le Villersoise'. Naast gewone fietsen voor kinderen en volwassenen, eventueel met een kinderzitje, hebben ze heel aparte en grappige fietsen te huur. Zo hebben ze bijvoorbeeld een lange fiets voor vier personen waar je met het hele gezin op past of fietsjes waarbij je kind op een paard zit. Erg leuk voor gezinnen!

Naast het museum ligt een meertje waar je omheen kan fietsen of wandelen. Dit rondje is ongeveer één kilometer en leuk om met een bijzonder fietsje te doen. Wil je een langere fietstocht maken dan zou je naar het nabij gelegen kustplaatsje Deauville kunnen fietsen wat ongeveer zes kilometer verderop ligt. Wanneer je nog even verder de brug over fietst kom je in Trouville-sur-Mer waar je een visje kan eten op de vismarkt ‘Marché aux Poissons'. Voor je terug fietst zou ik je aanraden om nog lekker even uit te rusten op één van de zandstranden van Trouville-sur-Mer of Deauville. Bij het fietsverhuurbedrijf liggen overigens kaarten met fietsroutes. Le Villersoise is elke dag tussen 10 en 19 uur geopend. Voor verhuurmogelijkheden kan je kijken op www.la-villersoise.com

Een spelletje tafelvoetbal voor het slapen gaan en wafels als ontbijt

Voor ons bezoek aan Villers-sur-Mer overnachten wij in het spiksplinternieuwe Novotel Deauville Plage met uitzicht over het strand van Deauville. Wij zijn fan van de Novotel hotels omdat ze zo kindvriendelijk zijn, kinderen overnachten er gratis. Er zijn vaak verschillende (computer-)spelletjes en een tafelvoetbal aanwezig. Ook staat of hangt er in de lobby en bij de bar bijzonder meubilair. Zo kan je aan het eind van de dag met je hele gezin nog even relaxen en een spelletje doen.

We beginnen de dag bij het Novotel met een uitgebreid en goed ontbijt. Er zijn veel soorten broodjes, beleg en yoghurt met verschillende toppings en fruit. Je kunt je eigen pancake of wafel opwarmen en zelf een glas verse jus d'orange persen. Tijdens het ontbijt genieten we van het uitzicht over het strand en met een goed gevulde maag beginnen we de nieuwe dag!

Het ontbijt bij Novotel Deauville Plage is een feestje

Ontbijt Novotel Deauville Plage

Praktisch; van en naar en in Villers-sur-Mer

De kleine kustplaats Villers-sur-Mer ligt net onder Le Havre op ongeveer 600 kilometer rijden vanuit Midden-Nederland en 200 kilometer vanaf Parijs. Een bezoek aan dit dorpje is goed te combineren met een route langs de D-Day landingsstranden of een ander rondje wat je door Normandië kan maken. In de zomermaanden kun je zelfs enkele dagen in dit gebied met verschillende zandstranden verblijven.

Villers-sur-Mer is goed met de auto te bereiken, maar eventueel ook met de trein. Vanuit Parijs is er een directe treinverbinding naar het nabijgelegen stadje Deauville. Tussen Nederland en Parijs maken wij gebruik van de Thalys die je in drie uur naar de plaats van bestemming brengt. In Villers-sur-Mer en de omgeving zijn verschillende (budget) hotels en campings te vinden. Ook zijn er verschillende restaurants waar je tegen elk budget kan eten. Wij raden een bezoek aan Villers-sur-Mer met zijn miljoenen jaren oude schatten zeker aan voor gezinnen met kinderen!

Tip: boek je Thalys treintickets ruim van te voren om te profiteren van het meest gunstige tarief. Hoe langer je wacht hoe duurder de tickets worden.

Over de schrijver
Ik ben Angreni en ik verzamel het liefst zoveel mogelijk stempels en visa in mijn in mijn paspoort. Mijn vriend en ik hebben het reisvirus doorgegeven aan onze dochter (2009) die we vanaf haar geboorte al overal mee naartoe nemen. En zelfs daarvoor al! We kwamen er namelijk achter dat ik zwanger was één dag voor we aan de Transsyberië Express begonnen. We hebben al heel wat gezien van Europa, maar we hebben ook roadtrips gemaakt door o.a. Maleisië, Amerika, Vietnam, Cuba, Indonesië, Myanmar, Thailand, Cambodja, Zuid-Afrika en Zweeds Lapland. Meestal plannen we onze reizen zelf, sommige uitjes doen we bewust georganiseerd. Iemand zei ooit eens tegen mij dat ik de omgekeerde vorm van 'homesickness' heb en dat vond ik eigenlijk wel toepasselijk!
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.