D-Day landing beaches in Normandië met kinderen

Vakantie in Normandië met kinderen

Normandië

Met een kustlijn van maar liefst 600 kilometer heeft Normandië een rijk maritiem verleden. Een vakantie met kinderen naar Normandië is net een tijdreis met een 8-jarige. Op het strand van Villiers-sur-Mer liggen fossielen van miljoenen jaren oud gewoon op het strand. En kan je botten en eieren van dinosaurussen zien in het Paléospace museum. Langs de D-day landing beaches vind je verschillende overblijfselen uit de Tweede Wereld Oorlog. In de moderne stad Le Havre is te zien hoe een compleet gebombardeerde stad na de oorlog weer opgebouwd is. Tussendoor kan je relaxen en spelen op één van de mooie stranden die je overal langs de kust van Normandië kan vinden. 

Normandië is voor jong en oud

In Normandië is voor zowel jonge kinderen als oudere kinderen genoeg te doen. Je kunt in Normandië op verschillende manieren overnachten. Er is een overvloed aan campings, maar ook hotels zijn er van budget mogelijkheden tot slapen in heuse kastelen en villa’s.

Wij hebben Normandië inmiddels een paar keer bezocht. Soms gecombineerd met een bezoek aan Parijs of als bestemming op zich. Vanuit Utrecht is het ongeveer 6 uur rijden met de auto naar bijvoorbeeld Le Havre of 7 uur wanneer je naar de D-day landing beaches gaat in de omgeving van Arromanches.

Ontdek Alençon

Ben je op vakantie in Normandië? Ga dan ook eens naar Alençon in het uiterste zuiden van het Franse departement Orne. Start met een bezoek aan de markt bij de Notre Dame basiliek in het centrum. Dit is vaste prik voor de inwoners van Alençon op donderdag- en zaterdagochtend. Je vindt er allerlei lokale producten om je vingers bij af te likken, zoals Normandische alcoholische dranken (bier, appel- en perencider), vers brood, kaas, groente en fruit, vlees, paté en honing. Haal vervolgens een Nederlandse stadsplattegrond bij het VVV-kantoor aan de Place de la Magdeleine en ontdek de interessante geschiedenis van Alençon die tot bloei is gekomen in de middeleeuwen. In de wijk Saint-Léonard vind je de oudste panden van deze plaats: winkels, vakwerkhuizen, geheime binnenplaatsen en het Château des Ducs. Lekkere trek gekregen van het wandelen? Maak dan een tussenstop bij San Remo voor een knapperige pizza, dat vinden de kinderen zeker weten geweldig! Alençon ligt een kleine 700 kilometer van Utrecht en is vanuit Parijs met de trein in iets meer dan twee uur te bereiken.

Saint-Céneri-le-Gérei. één van de mooiste dorpen van Frankrijk

Dit pareltje ligt in het hart van het bergachtige natuurgebied Alpes Mancelles. Al ronddwalend door de straatjes begrijp je wel waarom dit dorp allerlei kunstenaars aantrok eind negentiende eeuw. Kijk eens in de bijzondere Salle des Décapités (Zaal van de Onthoofden) van de Auberge des Sœurs Moisy: op de wanden is de schaduw van de profielen van 66 schilders, inwoners en reizigers bij kaarslicht vastgelegd. Een stuk verderop ligt de Saint-Céneri kapel, vernoemd naar de oprichter van het dorp in de zevende eeuw. Als je een pin steekt in de voeten van het beeld van de heilige, dan zou je een huwelijkspartner kunnen vinden, zo luidt de legende. In La Maison du Gasseau, niet ver van het dorp vandaan, kun je genieten van een glas lokale cider en een menu dat ieder seizoen wisselt. Het is goed toeven op het terras midden in het groen. Bovendien kunnen kinderen fijn klauteren in het klimbos ernaast!

’s Middags is een goed moment om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan. Er zijn allerlei routes waaruit je kunt kiezen naargelang je niveau, zoals de Trotté par la Corniche, een rondje van 5 kilometer dat een schitterend uitzicht biedt op Saint-Céneri-le-Gérei. Ga vervolgens naar de Jardins de la Mansonière. Hier kun je wel vijftien verschillende tuinen bewonderen, van een rosarium tot een Japanse tuin. Leuk om met mooi weer doorheen te dwalen met je gezin.

Hoe zijn de stranden in Normandië?

Naast het kiezelstrand van Le Havre zijn er ook mooie zandstranden te vinden in Normandië, zoals in Villers-sur-Mer, Deauville en Trouville-sur-Mer. De laatste twee liggen aan de Côte Fleurie. Deauville is van oudsher een chique badplaats. Filmsterren en de elite uit Parijs kwamen hier om tijd aan de kust door te brengen. Zij kleden zich om in chique kleedhokjes inclusief een douche, die nog steeds in gebruik zijn. Voor een paar euro kan je je hier nog steeds omkleden en opfrissen. 

Aan de rand van het strand vind je een rij van houten strandcabines met daarop de namen van sterren die het American Film Festival in Deauville hebben bezocht. Op het strand zelf kan je je onder één van de gekleurde parasols installeren en genieten van een dag aan het strand. Verder draait het in Deauville om de paardensport. Er is een grote paarden renbaan L’Hippodrome die het hele jaar te bezoeken is. Er zijn regelmatig evenementen die leuk zijn voor kinderen.

Het zandstrand van Trouville-sur-Mer

Direct naast Deauville ligt het rustigere plaatsje Trouville-sur-Mer. Ook hier kan je een heerlijke dag aan het zandstrand doorbrengen. Is het geen weer voor een dagje relaxen op het strand, dan kan je langs het strand fietsen met Les Trouvillaises. Zij verhuren ‘fietsen’ die lijken op skelters. In Trouville-sur-Mer vind je ook een bekende vismarkt de Marché aux Poissons. Hier liggen verse vissen en schepdieren en kan je aan een van de tafels plaatsnemen en je zelf uitgekozen vis eten met een glaasje wijn erbij. Wil je brood bij je vis eten? Koop dan van tevoren een stokbrood bij één van de bakkers. Op de vismarkt wordt er namelijk geen brood verkocht om zo niet met de bakkers te concurreren. Wij eten een hele schaal met verschillende soorten garnalen, kreeft en schelpdieren zoals oesters.

Met de auto of de trein naar Normandië?

 Met de Thalys ben je binnen 3 uur in het centrum van Parijs, waarna je met de trein verder kan reizen naar bijvoorbeeld Rouen of de kustplaats Deauville. Wij vinden het zelf altijd fijn om met onze eigen auto op reis te gaan, zo kunnen we makkelijk naar verschillende plaatsen toe en hebben wij voor de lunch vaak eten en drinken voor een picknick bij ons. Wanneer je met de Thalys gaat reizen, boek je tickets dan zo ver mogelijk van tevoren omdat je dan de meest gunstige tarieven hebt. 


Natuurcampings op de mooiste plekjes in Frankrijk
0
Natuurcampings op de mooiste plekjes in Frankrijk

Mireille Steegmans

Natuurcampings op de mooiste plekjes in Frankrijk
Een tijdreis door Normandië met het gezin
0
Een tijdreis door Normandië met het gezin

Angreni Hilaul

Een tijdreis door Normandië met het gezin
5 Franse regio's voor een heerlijke gezinsvakantie
0
5 Franse regio's voor een heerlijke gezinsvakantie

Mireille Steegmans

5 Franse regio's voor een heerlijke gezinsvakantie
5 Verrassende uitjes in Normandië
0
5 Verrassende uitjes in Normandië

Angreni Hilaul

5 Verrassende uitjes in Normandië
Naar Jurassic Park in Normandië
0
Naar Jurassic Park in Normandië

Angreni Hilaul

Naar Jurassic Park in Normandië
D-Day landing beaches in Normandië met kinderen
0
D-Day landing beaches in Normandië met kinderen

Angreni Hilaul

D-Day landing beaches in Normandië met kinderen
Een week roadtrippen door Normandië + route
0
Een week roadtrippen door Normandië + route

Angreni Hilaul

Een week roadtrippen door Normandië + route