Een week roadtrippen door Normandië + route
Normandië
Angreni Hilaul
Normandië
12/10/2019
10 min

Een week roadtrippen door Normandië + route

12/10/2019
10 min

Dichtbij huis en toch 100% op vakantie, daar houden wij van! Wel zo fijn wanneer je een autovakantie doet met kinderen. Normandië in het noorden van Frankrijk is daar bij uitstek geschikt voor.   Mooie Middeleeuwse stadjes, een schitterende gevarieerde kust met zowel zand- als kiezelstranden en het gebied kent een rijke geschiedenis. Wij maken een roadtrip door Normandië met ons gezin!

Onze route door Normandië (1 week)

  • Startpunt: Rouen
  • Eindpunt: Étretat
  • Totale afstand: +/- 400 kilometer
  • Vanuit en terug naar midden Nederland: +/- 600 km
  • Duur: 6 dagen
  • Accommodaties: budget, comfortabel en kindvriendelijk
  • Aantal accommodaties: 4

> Download hier onze route door Normandië

Wij komen met ons gezin graag in Normandië en kunnen het door de relatief korte reisafstand en de variatie in activiteiten die je kan doen echt aanbevelen aan gezinnen met (kleine) kinderen. Wij hebben nog meer informatie over de Tweede Wereldoorlog in Normandië met kinderen verzameld voor gezinnen.

Normandie met een kind, van Rouen tot Étretat

Wij plannen een vakantie van een kleine week in Normandië met ons gezin, waarbij we vanuit Nederland binnen zes uur direct naar Rouen rijden. Vervolgens gaan wij naar Bayeux aan de kust, van waaruit we een route langs Middeleeuwse plaatsjes en de D-day landing beaches rijden. We vervolgen onze route langs de Côte de Fleurie omhoog tot de moderne havenstad Le Havre en rijden via Étretat weer terug naar Nederland. Deze gezinsvakantie is direct na de zomervakantie gepland, daarom maken we er een budgetvakantie van en slapen we met ons gezin van drie personen in Ibis Budget hotels die overal in Frankrijk te vinden zijn.

Kathedraal van Rouen

Dag 1 & 2: Van Nederland naar de Middeleeuwse steden Rouen en Bayeux

De eerste dag is voornamelijk een rijdag. De auto is volgepakt en we hebben voldoende om te snoepen en ons te vermaken meegenomen. Naast een tablet gaan voor onze dochter een aantal boeken en Donald Ducks mee. Verder doen we onderweg kaartspelletjes en bordspelletjes met magneetjes. Vanuit midden Nederland is het ongeveer 500 kilometer naar Rouen en kan je over de tolwegen binnen ongeveer 6 uur in deze Middeleeuwse stad aankomen.

Rouen, de Cathédrale Notre-Dame en meer tips

Eind van de middag komen we in Rouen aan met ons gezin en lopen door de oude straatjes van de grote maar compacte stad. We bezoeken de kerk van Jeanne D’Arc die staat op het plein Place du Vieux Marché. Deze kerk kan je gewoon even binnenlopen. Buiten op het plein staan een draaimolen en wat marktkraampjes. Via de winkelstraat Rue du Gros Horloge lopen we vanzelf onder het bekende grote horloge door en komen we uit bij de grote kathedraal, de Cathédrale Notre-Dame de Rouen. Je mag hier gratis naar binnen en we kijken onze ogen uit. We lopen een rondje in deze kathedraal en gaan al vrij snel weer naar buiten om door de oude straatjes met vakwerkhuisjes verder te wandelen. In het centrum van Rouen kan je veel hippe koffietentjes en restaurantjes vinden. Wij eten een hapje en lopen langs de rivier de Seine. Onderweg stoppen we bij een speeltuintje, waar je er in Rouen een aantal van kan vinden.

Het Middeleeuwse plaatsje Bayeux

De volgende dag rijden we 160 kilometer verder naar een volgende Middeleeuwse plaatsje; Bayeux. Deze plaats ligt vlakbij de kust en gebruiken wij als uitvalsbasis om de geschiedenis van de Tweede Wereld Oorlog in te duiken, maar niet voordat wij door het stadje zelf gewandeld hebben.

Bayeux is in de Tweede Wereld oorlog gespaard gebleven en heeft daarom nog een mooi oud centrum met smalle straatjes waar je over de kinderkopjes loopt en langs vakwerkhuisjes. Wij doen niet speciaal iets voor onze dochter van acht jaar, maar lopen samen gezellig door de oude straatjes. We kijken in de kathedraal ‘Cathédrale Notre-Dame’ en zien oude huisjes waar langs de gevels een waterrad hangt. Het lijkt in Bayeux echt of je in de Middeleeuwen terecht gekomen bent.

Dag 3 en 4 vanuit Bayeux naar de D-day landing beaches

Vanuit Bayeux is het een half uur rijden naar de grote Amerikaanse begraafplaats en Omaha Beach. Voor we de indrukwekkende begraafplaats bezoeken, gaan we naar één van de oorlogsmuseums die je in deze streek kan vinden. Wij gaan naar het Memorial Museum of Omaha Beach, één van de D-Day landing beaches.

Historie van Normandië en de 5 stranden van D-Day

De D-Day landing beaches werden door de geallieerden als landingsplaats gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Operatie Neptunus, meestal D-Day genoemd, was de grootste invasie op zee in de geschiedenis. Deze operatie begon met de bevrijding van het door Duitsland bezette Frankrijk (en later West-Europa) en legde de basis voor de geallieerde overwinning aan het westfront. In Normandië ontdek je de feiten over de vijf D-Day-stranden met codenaam Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword.

Memorial Museum of Omaha Beach met een kind

In dit museum zien we oorlogsmaterieel, zoals tanks, wapens en kleding van soldaten, maar ook gebruiksvoorwerpen uit de oorlog. Voor kinderen, zowel jongens als meisjes, heel boeiend om te zien. Kinderen onder de zeven jaar mogen gratis naar binnen. Voor oudere kinderen en volwassen is de entree een paar euro. De leeftijdsgrens die het museum hanteert geeft eigenlijk al min of meer aan vanaf welke leeftijd het museum geschikt is. Kinderen vanaf ongeveer 7 jaar die interesse hebben in de oorlog en ’s nachts niet wakker liggen van verhalen over de oorlog kunnen hier prima mee naartoe.

Memorial Museum of Omaha Beach

Begraafplaats Normandy American Cemetery and Memorial

Na het museumbezoek rijden we naar de begraafplaats Normandy American Cemetery and Memorial. Op deze begraafplaats staan duizenden witte kruizen en Jodensterren in een groot mooi bijgehouden park. Je kan deze plek bezoeken met kinderen. Oudere kinderen, die al meer over de Tweede Wereld oorlog gehoord en gelezen hebben, zullen onder de indruk zijn. Jonge kinderen zullen er minder aan hebben, maar wanneer ze rustig met je mee lopen of in een buggy zitten mag het geen probleem zijn hier met kleine kinderen naartoe te gaan. Wij sluiten onze dag af bij Omaha Beach.

Normandy American Cemetery and Memorial met kind

Van Longues-sur-Mer naar Arromanches

Op de vierde dag rijden we binnen twintig minuten vanuit Bayeux naar Longues-sur-Mer en vervolgens naar Arromanches. Ook dit zijn twee plaatsen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben. In Longues-sur-Mer staan een aantal goed intact gebleven bunkers inclusief afweergeschut. Dit is een onderdeel van de verdedigingswerken van de Duitsers, de zogenaamde ‘Atlantiwall’. We beginnen de dag hier met een picknick aan een van de picknick tafels aan het begin van de wandelroute. Hierna maken we een makkelijk wandeling langs, door en op de bunkers. Deze wandeling is ook goed te doen met een kinderwagen, je kan dan op het pad blijven lopen.

Pontons bij Longues-sur-Mer

Vanuit Longues-sur-Mer is het een kwartier rijden naar Arromanches. Dit is de kustplaats waar de geallieerden aan land wilden komen en kan je in de zee en op het strand pontons zien liggen. Deze pontons, die vanuit de zee werden aangelegd, waren bedoeld om materieel en mensen op het vaste land te krijgen. Het is bijzonder om langs deze imposante pontons op het strand te lopen. Ook hier zijn verschillende oorlogsmusea te vinden die de moeite van het bezoeken met kinderen waard zijn. Wij hebben eerder een museum bezocht en besluiten na de wandeling over het strand verder te rijden naar Harfleur waar we gaan overnachten. Dit is een rit van ongeveer 150 kilometer via de Côte de Fleurie.

Arromanches met een kind

Dag 5 Vanuit Harfleur naar Honfleur en Le Havre

Harfleur is een klein plaatsje met een oud centrum waar wij overnachten en alleen tijdens het bezoek aan de bakker voor het ontbijt, een kleine wandeling doorheen maken. We gaan op dag vijf namelijk naar Honfleur een kleine, maar gezellige oude havenstad. Meest opvallend is de kleine haven waarlangs een rij gekleurde huisjes staat en zich restaurants met terrassen bevinden. Het is in deze plaats het hele jaar door druk, maar gezellig. Bij de haven staat een gekleurde draaimolen waar kinderen een ritje in kunnen maken. Met acht jaar vindt Fleur zichzelf er al te groot voor, maar het ziet er wel gezellig uit.

We lopen hier door de smalle straatjes en bezoeken de oudste geheel van hout gemaakte kerk in Frankrijk. Op het pleintje voor de kerk zitten verschillende cafeetjes en in één ervan eten we een taartje en bestellen we een drankje. Ook vindt je in één van de straatjes een grote snoepwinkel waar je gewoon niet voorbij kan lopen!

Haven van Honfleur

Hierna rijden we binnen een half uur over de brug ‘Pont de Normandie’ naar Le Havre. Wat ons hier meteen opvalt is dat we geen Middeleeuws stadje in rijden. We rijden door brede straten langs lage betonnen gebouwen. De grote kerk, ook geheel van beton, steekt hier opvallend bovenuit. In tegenstelling tot de stadjes die wij eerder bezoeken, is Le Havre tijdens de Tweede Wereld oorlog wel gebombardeerd geweest en erna opnieuw opgebouwd. Het is een moderne naoorlogse stad aan de kust, waar genoeg te doen is met kinderen. Langs het kiezelstrand staan verschillende speeltuinen die leuk zijn voor kleine en grotere kinderen. Wanneer het zou regenen, wat in Normandië nogal eens het geval kan zijn, is er een grote moderne bibliotheek Bibliothèque Oscar Niemeyer waar je met kinderen gewoon naartoe kan gaan en in de kinderhoek een boekje kan lezen. Het zijn natuurlijk wel Franse boekjes, maar een prentenboek bekijken kan natuurlijk altijd.

Wij blijven in Le Havre slapen en eten een pannetje mosselen in één van de restaurants aan het strand. Fleur speelt ondertussen op het strand met andere kinderen en vermaakt zich prima terwijl wij van de ondergaande zon genieten.

Dag 6 Via Étretat terug naar Nederland

Deze laatste dag gaan we richting huis met ons gezin, maar dit doen we niet direct vanuit Le Havre. We rijden eerst in ongeveer een half uur naar de kustplaats Étretat. Hier vind je de bekende krijtrotsen waarbij er één lijkt op een olifant. De Fransen noemen deze rots ‘l’Aiguille’. Het is bijzonder om het zeewater hier op het kiezelstand te horen wegstromen. Wanneer het water terugloopt neemt het de kiezelsteentjes mee en dit zorgt voor een bijzonder geluid wat je normaal op een zandstrand niet hoort.

Wij lopen een stuk over de boulevard en gaan via een trap de rotsen op. Deze korte klim is met kinderen wel te doen, je kan alleen geen wandelwagen meenemen. Bovenop de rotsen staat een klein kerkje en is een mooie moderne tuin aangelegd; Les Jardins d’Étretat. Dit is een toffe tuin om te bezoeken met kinderen. Er staan verschillende moderne grote en kleine beelden. Er is voor jong en oud veel te ontdekken in deze bijzonder aangelegde tuin. Bovenin de tuin heb je een mooi uitzicht over het strand van Étretat. Na het bezoek aan de tuin beginnen wij aan de terugweg naar Nederland. Vanuit Étretat is het ongeveer 600 kilometer naar midden Nederland.


Autovakantie door Normandië, tips en praktische informatie

De wegen in Frankrijk zijn heerlijk om over te rijden en zeer geschikt voor een autovakantie met je gezin. Hou er wel rekening mee dat er veel tolwegen zijn. Die kan je vermijden, maar ze leveren wel gemak en tijdswinst op. Waarom langer in een auto zitten met kinderen als het niet perse nodig is? Wij kiezen wel af en toe voor de toeristische route, maar alleen als het wat toevoegt aan onze beleving en we er tijd voor en zin in hebben.

Tolbadge voor de Franse wegen

Op de lange stukken maken we dankbaar gebruik van de tolwegen, waar we tegenwoordig met gepaste snelheid door de poortjes rijden. Wij hebben hiervoor een zogenaamde tolbadge. De tolbadge hebben wij éénmalig aangeschaft bij de ANWB en we betalen achteraf voor de gemaakte tolkosten en een vast tarief voor het gebruik van de badge. Wanneer je niet over een tolbadge beschikt kan je nog steeds zowel contant als met je pinpas of creditcard de tol betalen.

Overnachten in Normandië met een klein budget

Met ons gezin bestaande uit drie personen, zijn wij fan van de Ibis (Budget) hotels. Hotel ibis Honfleur en ibis budget Honfleur Centre zijn aanraders, dat geldt ook voor ibis budget Bayeux. Wij betalen gemiddeld 50 euro voor een driepersoonskamer. Ze hebben hier kamers met een tweepersoonsbed en daarboven een hoogslaper geschikt voor één persoon. Fleur heeft thuis geen hoogslaper en vindt het geweldig om op vakantie in zo’n bed te slapen. Zo is het hele gezin blij! Wij met de budgetovernachting en Fleur in het stapelbed.

Budget ontbijt met kinderen

In Frankrijk is op elke hoek van de staat een bakkerij (op z’n Frans: boulangerie) te vinden. Wij maken deze reis eind augustus en maken geen gebruik van het ontbijt in de hotels, maar halen vers stokbrood en croissants bij de bakker en gaan ergens picknicken. Daarvoor ligt er standaard een picknick- en tafelkleed in de auto en een tas met wegwerpservies, bestek en schoonmaakdoekjes. Op deze manier ontbijten wij niet alleen, maar zoeken ook leuke plekjes voor de lunch. Wij vinden dit een veel gezelligere en budgetproof manier om te eten. ’s Avonds zoeken we van te voren via internet een restaurantje of stappen ergens binnen waar we op dat moment langslopen.