15 kilometer fietsen naar de stadsmolen van Ravenstein (en terug)
Noord-Brabant
Mireille Steegmans
Noord-Brabant
08/19/2021
5 min

15 kilometer fietsen naar de stadsmolen van Ravenstein (en terug)

08/19/2021
5 min

Fietsen in onze eigen regio. Wij hebben de smaak te pakken sinds we meer hebben gezien van de mooie achterlanden van onze gemeente Oss. We plannen daarom zelf een ultieme kindvriendelijke fietsroute van 30 kilometer voor een actieve dag uit. Wij vertrekken zelf om 10.00 uur in de ochtend met een broodje voor de lunch in onze rugzak voor onderweg. Deze fietstocht gaat door natuur, dus een picknickkleed is een aanrader. Verder kan er onderweg geborreld worden, gespeeld en natuurlijk ook gegeten. Aan alles gedacht! Ik doop deze route ‘fietsen, klimmen, happen en genieten met je gezin’.

Ossermeer, beter bekend als het oude zwembad

Onze route start in het centrum van Oss, in het Jan Cunen Park om precies te zijn, direct naast het Jan Cunen Museum. Bij mooi weer is het een prima idee om je picknickkleed uit te gooien in het park en hier te starten met een ontbijt. Kunnen de kinderen lekker spelen, bal mee voor in het park en genieten maar. Deze route loodst je vrij snel het centrum van Oss uit en brengt jee naar het Ossermeer, een langgerekt natuurgebied van 19 ha tussen Macharen en Oss. Dit natuurgebied is zelfs bij veel Ossenaren zelf niet bekend, maar is een rondje lopen meer dan waard. Ontdek de leuke bruggetjes, grote omgevallen boom en natuurlijk de oude duikplank (of wat daar dan nog van over is). Sinds 1984 is het Ossermeer een officieel vogelreservaat en je zult er zeker weten een paar pracht exemplaren spotten. Laat je verrassen!

Oude zwembad in Oss

De Tuinen van Demen

Langs Pannenkoekhuis De Oude Maas, daar waar de springkussens je kinderen zullen roepen, fietsen we door naar Macharen waar we de Dorpenweg opdraaien in de richting van Haren, Dennenburg en De Tuinen in Demen. Allemaal dorpen die wij zelf nog steeds opnieuw ontdekken. De Tuinen van Demen zijn alleen op donderdag en zondag geopend, dus houd daar rekening mee tijdens het plannen van je fietstocht in omgeving Oss. Vanaf de Maasdijk zelf heb je trouwens ook een mooi uitzicht over de tuinen, als haalt dit het natuurlijk niet bij een rondje lopen en echt samen genieten van de kleuren, geuren en entourage. Liefhebbers van een goede high tea kunnen op de meeste zondagen in de zomerperiode aanschuiven voor allerlei lekkernijen in de Tuinen van Demen. Een terugkomertje als je het allemaal niet gepland krijgt tijdens je fietstocht met het gezin.

Tuinen van Demen met kinderen

Leuk uitje in Oss met kinderen

Stadsmolen de Nijverheid

Door naar Ravenstein, de parel van onze omgeving zoals Wobine Buijs het ook wel noemt. En ze heeft gelijk! Ravenstein is een plaatje van een plaatsje en de moeite waard om even doorheen te slenteren. Maar wij komen met een doel in Ravenstein: een goed gebrouwen biertje van Stadsmolen de Nijverheid in combinatie met een lekkere kaasplank, worst en natuurlijk Brabantse bitterballen. Onderweg hier naartoe kom je in de weilanden vlak voordat je het spoor over gaat naar Ravenstein nog een mini klimtoren tegen met uitzicht.

Ravenstein met kinderen

Hoewel Stadsmolen de Nijverheid geen lunchkaart heeft, is een broodje uit de hand aangevuld met de lekkernijen voor ons meer dan voldoende. We bestellen een proeverijtje en maken kennis met de bieren van de Wilskracht Stadsbrouwerij in Ravenstein. Bier brouwen, dat kunnen ze hier absoluut! En de bitterballen worden voorzien door de lokale frietboer om de hoek. Hoe fantastisch is dat, wanneer je als ondernemers op die manier elkaar je business gunt en samenwerkt. De Wilskracht Stadsbrouwerij is bij veel inwoners van Oss eveneens weer een totaal onbekende plek.

Kijk vooraf in de agenda van Stadsmolen de Nijverheid, want ze zijn beperkt open. Bovendien organiseren ze maandelijks een spellenavond waarvoor je je kunt aanmelden en dat is met kinderen die van spelletjes houden zeker een aanrader. Op die manier kun je kennismaken met spellen die je nog niet kent en krijg je duidelijke uitleg van één van de spelliefhebbers.

Stadsmolen in Ravenstein met kinderen

Door de bossen terug via speelbos Herperduin

Na even uitrusten op het terras en een ‘tour de Ravenstein met de benenwagen’ is het tijd om weer op het zadel te klimmen. Op naar één van de gaafste speelbossen in de wijde omtrek: Speelbos Herperduin met haar enorme Docus de Das klimparadijs en de uitkijktoren. Hier ben je wel eventjes zoet en je kinderen zullen hier genieten. Onze kinderen in ieder geval wel! Een uur of twee mag je hier wel uittrekken om te kunnen spelen als je het mij vraagt. En als je dat dan aan het eind van de middag doet, dan kun je daarna een heerlijke pannenkoek prikken bij Pan & Zo. Voor wie niet van pannenkoeken houdt, zijn er ook nog andere opties trouwens. En als je wacht op het eten kunnen de kinderen nog even verder spelen. Fantastische plek met lekker eten, een fijn terras, gezelligheid en sfeervolle inrichting.

Eindbestemming: het ijsblokje!

Na even uitbuiken is het tijd om de laatste mooie kilometers af te gaan leggen. Het is prachtig om door bossen te fietsen, langs het Ganzenven af dwars door de natuur en in de vroege avond is het hier niet druk. Met de ondergaande zon een plaatje en als je geluk hebt dan zie je nog wel wat loslopend wild zo links en rechts. Blijf op 50 meter afstand! Je rijdt dwars door de natuur en via ‘de achteringang’ naar Oss terug.

> Download hier deze fietsroute en laad hem in op Google Maps

Omdat de fietsbenen en beentjes vast al moe beginnen te worden, heb ik ook een wat kortere alternatieve route die bovendien nog langs een leuk speeltuintje gaat in een woonwijk in Berghem. Thema van het speeltuintje: dieren en insecten. Dit motiveert je kinderen vast om nog even vol te houden! Je kunt als je wilt nog even voor de laatste keer je drinkfles bijvullen, want Brabant Water heeft een fijn tappunt gemaakt bij deze speeltuin. Superhandig, je komt deze watertappunten op meerdere plekken in de gemeente Oss tegen. Wij zijn fan!

> Download hier deze route met extra speeltuintje en laad hem in op Google Maps

Beetje afhankelijk van je aankomsttijd kun je de dag afsluiten bij ‘het ijsblokje van Oss’. Oftewel, IJssalon Venezia in Oss. Onze vaste en favoriete ijssalon in Oss en omgeving. Midden op de Markt in Oss, direct naast een gezellige speelfontein en met volop gezelligheid op mooie zomerdagen.

Rest me nog één ding: geniet met je gezin van onze mooie gemeente Oss, je zult verrast worden. Echt waar: je treft het in Oss!

Speeltuin in Oss