Aberdour Castle bezoeken met kinderen
Schotland
Mireille Steegmans
Schotland
08/19/2020
4 min

Aberdour Castle, achter de schermen van Outlander

08/19/2020
4 min

Wil je vanuit de stad Edinburgh een kasteel ruïne bezoeken die zeker de moeite waar is? Dan is Aberdour Castle een aanrader met kinderen, omdat het klein en overzichtelijk is. Wij hadden werkelijk het idee dat we over de filmset van Outlander liepen.

Aberdour Castle bezoeken met kinderen

Behind the scenes van Outlander

Iedereen die fan is van de serie Outlander zal Aberdour Castle direct bij aankomt herkennen. In het eerste seizoen van Outlander diende dit kasteel als decor voor het TV drama. De serie Outlander is gebaseerd op de boeken van de Amerikaanse schrijfster Diana Gabaldon en Aberdour Castle was het decor voor het Franse Sainte Anne de Beaupre’s klooster. Eigenlijk werden alle onderdelen van het kasteel gebruikt in de serie. Outlander vertelt het verhaal van Claire Randall, een Engelse die tijdens de oorlog als verpleegkundige werkt. Ze verblijft met haar man Frank in Inverness en bij haar bezoek aan de stenen van ‘Craigh na Dun’ wordt ze terug in de tijd gegooid naar de 17e eeuw. Ze wordt verliefd op de Schotse Jamie en maakt kennis met de gruwelijke Black Jack Randall, de mysterieuze dubbelganger van haar man Frank met wie ze in de 20e eeuw is getrouwd.

Tips Aberdour Castle met gezin

Rondlopen in de oude ruïnes

Aberdour Castle is eigenlijk niet meer dan een ruïne, maar wel een hele mooie als je het ons vraagt. In de winkel waar je je ticket koopt, is al meer dan genoeg te vinden om kinderen als een ridder het kasteel te laten verkennen. En dat is ook wel nodig, want kinderen zullen best snel zijn uitgekeken op deze ruïne. Tenzij je zelf op ontdekkingstocht gaat met je kind. Er staat duidelijk uitleg (in het Engels) bij iedere ruimte dus op die manier kun je jezelf een voorstelling maken van wat er vroeger geweest is. Maar omdat het een ruïne is, is er natuurlijk nog maar weinig herkenbaars over.

Begraafplaats achter Aberdour Castle

Ontdek het oude kasteel van Aberdour Castle

Er is een klein speelhoekje bij Aberdour Castle, maar daar moet je jezelf niet teveel bij voorstellen. Neem sowieso wat lekkers te eten mee en maak gebruik van de picknicktafels die in de tuin staan. Verder zijn er een aantal kleine ruimtes om te ontdekken met je kind. Stel je eens voor hoe ze hebben gekookt in de keuken en hoe ze een vuurtje maakten.

Er zit een klein café ‘The Tea Rooms’ bij Aberdour Castle met lokale gerechten, van november tot maart kun je hier ook warme drinken krijgen (machine, self-service). Voor ongeveer € 7 eet je een lekkere sandwich. Het eten is hier goed en eerlijk. Er zijn kidsboxen met een sandwich, fruit, juice en Graham’s Dairy yoghurt, erg lekker! Bovendien zijn de vers gebakken lekkernijen ook de moeite meer dan waard. De heerlijke scone met Mackays Scottish jam en Lockerbie butter bijvoorbeeld is echt om je vingers bij af te likken!

Aberdour Castle bezoeken, handig tips

Tips Aberdour Castle met gezin

Hoelang duurt een bezoek aan Aberdour Castle?

Als je ongeveer 1,5 uur rondloopt bij Aberdour Castle, dan heb je alles wel gezien. Inclusief de prachtige tuin, begraafplaats en het kerkje. Dat kerkje is trouwens niet altijd geopend. Aberdour Castle is gewoon echt een bezoek waard. Kinderen kunnen lekker rennen op de grasvelden achter het kasteel en zich verstoppen in de verschillende kamers. De tuin voelt helaas wel alsof je er niet over het grasveld mag lopen, dus dat is niet ideaal met kinderen. Via een leuk achteraf pad loop je naar het kerkje en de begraafplaats waar een rustige sfeer hangt.

Aberdour Castle bezoeken met kinderen

Het oude station van Aberdour

Het is leuk om vanuit Aberdour Castle naar het treinstation te lopen. Er is een doorsteekje bij de oprijlaan waardoor je in een paar minuten op het oude en pittoreske station bent. Leuk om hier gewoon even te zijn, want hier zijn veel oude elementen bewaard gebleven. Het lijkt net of je hier even terug in de tijd gaat. Leuk om met kinderen te zien hoe een treinstation er vroeger uitzag en om samen te kijken naar alles wat toen anders was dan nu

Station bij Aberdour Castle

Handig om te weten over Aberdour Castle

  • Je kunt gratis parkeren bij Aberdour Castle, je parkeert bovendien direct bij de entree.
  • Laatste entree is 30 minuten voor sluitingstijd. Let op! Dit is een klein kasteel en het kan dus voorkomen dat het even gesloten is tijdens de lunch.
  • Je kunt lunchen bij café ‘The Tea Rooms’ bij Aberdour Castle. Lekker en eerlijk eten met kidsboxen, sandwiches en Schotse lekkernijen. Plus in de winterperiode warme dranken.
  • Kinderen onder de 5 jaar kunnen gratis naar binnen.
  • Het kasteel is het hele jaar geopend, openingstijden kunnen wisselen per jaargetijde. Check voor je bezoek of het paleis geopend is, het kan namelijk voorkomen dat het paleis is gesloten voor bezoek. Dit kan ook onverwachts zijn vanwege weersomstandigheden. Actuele informatie is altijd te vinden bij Historic Environment Schotland.