arrow_drop_up arrow_drop_down
Bo’ness & Kinneil Railway, op bezoek bij Thomas en Percy
8 november 2020 

Bo’ness & Kinneil Railway, op bezoek bij Thomas en Percy

In de middag, nadat we bij Linlithgrow Palace zijn geweest, brengen we een bezoek aan het plaatsje Bo'ness dat voluit Borrowstounness heet. Hier is het Kinneil Railway museum gevestigd, naast de sporen en het ‘train graveyard' zoals wij het noemen.

Bo'ness, stadje in de centrale laaglanden van Schotland

Dit schattige stadje in Schotland staat vooral op de kaart door twee musea:

  • Bo'ness Motor Museum
  • Kinneil Railway Museum

Vanuit de parkeerplaats, waar we onze auto gratis parkeren, lopen wij na het eten van een lekkere fish & chips voor de lunch langs het Bo'ness Motor Museum af naar het Kinneil Railway Museum. Dit stadje lijkt te slapen, we komen niemand tegen en als we de brug over het spoor nemen die ons naar het Kinneil Railway Museum hebben we het meer het idee dat we op een treinen kerkhof zijn beland. Wat een hoop oude treinen, spullen en natuurlijk ook prachtige oudheden uit de geschiedenis van de treinen liggen hier. Daar willen we graag meer van zien. Bo'ness ligt zo ongeveer in het midden tussen Glasgow en Edinburgh in en je kunt er met kinderen gemakkelijk een dagdeel doorbrengen. Leuk om op doorreis mee te pikken dus en laat je niet afschrikken door de enorme rust, uiteindelijk kom je zeker mensen tegen hier. Gewoon even doorlopen!

TIP Het is  slim om de agenda te checken voordat je een bezoek brengt, want evenementen als Santa Steam Trains, Day Out With Thomas en de afternoon tea maken een bezoekje aan dit museum extra bijzonder.

Spoorwegmuseum Schotland met kinderen

Ontdek de spoorweggeschiedenis

Het Kinneil Railway Museum is in mijn ogen niet vergelijkbaar met ons eigen Spoorwegmuseum in Utrecht, maar zeker een bezoek waard als je aan het roadtrippen bent in Schotland met je kinderen. Als we binnenkomen blijken wij zowel de eerste als de laatste bezoeker van die dag te zijn. Het is laagseizoen en de mannen die ons ontvangen zijn erg enthousiast en nemen ons met een personal tour mee door het museum, over het treinen kerkhof en als laatste mee naar de loods waar wordt gewerkt aan de pronkstukken uit de geschiedenis van de Schotse treinhistorie.

We ontdekken meer over de spoorweggeschiedenis op de interactieve displays en klimmen in een aantal treinen. Dit museum is veel kleiner dan ons eigen Spoorwegmuseum in Nederland en dat maakt het juist zo leuk en intiem. We leren over seinen, hendels op een authentiek frame en hoe we wissels moeten bedienen. De man die ons een rondleiding geeft is een echte treinfanaat en kent alle ins en outs over de pronkstukken van het Kinneil Railway Museum. Zijn enthousiasme raakt ons en voordat we het weten gaat het al richting sluitingstijd. Fantastisch hoe hij vol passie praat over zijn grote hobby en hij komt helemaal los in de loods waar de reparaties worden uitgevoerd.

Bo'ness and Kinneil Railway

Oog in oog met Thomas en Percy

We mogen een kijkje achter de schermen nemen bij het Kinneil Railway Museum, het is niet druk. Zodra we de loods binnenkomen waar twee belangrijke treinen in onderhoud staan, valt de mond van onze peuter open: Thomas en Percy! De helden van bijna iedere jongen tussen de 2 en 4 jaar die gek zijn op treinen en alles wat ermee te maken heeft. Deze shed is een ware verrassing en we hebben geluk, want we mogen op de treinen staan, er omheen lopen en ze zelfs even aanraken. Zo kan een middag aan het Schotse Kinneil Railway Museum natuurlijk niet meer stuk!

Ondertussen kijk wij zelf naar de gerestaureerde Class 126 Diesel en verschillende andere historische treinen. We weten er zelf weinig van, maar door de mechanics worden we direct enthousiast. Als je zelf met regelmaat mee kijkt naar Thomas de Trein dan herken je bepaalde elementen direct.

Nog veel meer pareltjes van treinen

In het Schotse Kinneil Railway Museum staan nog meer pareltjes van treinen. Op het treinen kerkhof liggen overigens heel veel onderdelen om in de toekomst nog veel meer prachtige locomotieven weer in oude staat te herstellen. Zo stuiten we op treinen uit 1945 en 1954, locomotieven die net een grote revisie zijn ondergaan. Maar er is ook NCB No.1 die luistert naar de naam ¨Lord Roberts¨ die zelfs dateert uit 1899 en werd gebouwd door Neilson Reid uit Glasgow. Deze locomotief werd pas in 1968 buiten dienst gesteld dus heeft heel wat jaren dienst gedaan. De locomotief staat geregistreerd als een “Thomas” en is een krachtige locomotief die goed kan omgaan met de meeste belastingen die nodig zijn op de Bo'ness and Kinneil Railway. Wat een verhalen!

Spoorwegmuseum Schotland met kinderen

Praktische informatie Schotse Kinneil Railway Museum

Het Schotse Kinneil Railway Museum wordt grotendeels gerund door vrijwilligers en hoewel de opbrengsten van de entreeprijzen, de restauratie van stoomtreinen en de regelmatige ritjes die gemaakt kunnen worden in de treinen zeker helpen bij het in stand houden van het museum zijn, is het niet voldoende. Het museum teert dus ook op giften en sponsoren.

Kinderen tot 16 jaar mogen gratis naar binnen in het museum, volwassenen betalen £ 5,00. Ritjes met een oude trein variëren van £ 7,00 tot £ 12,00 en kinderen tot 5 jaar mogen zelfs gratis meerijden. Als je de kans hebt dat zou ik er zeer zeker een treinrit maken, elders in Schotland en ook in bijvoorbeeld Wales betaal je veel meer voor dit soort ritjes is mijn ervaring.

Bo'ness and Kinneil Railway

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.