Auto huren tijdens een gezinsvakantie
Groot-Brittannië
Mireille Steegmans
Groot-Brittannië
11/20/2021
3 min

Rondreizen door Schotland: over de ferry, (huur)auto en vliegen

11/20/2021
3 min

Als je naar Schotland gaat dan is de eerste vraag vaak: hoe kom je er? Veel gezinnen kiezen ervoor om naar Schotland te gaan met de ferry. Het kostenplaatje, je route en het gemak zijn factoren die meespelen bij de keuze van je reis naar de prachtige Schotse natuur.

Overtocht met DFDS Seaways en je eigen auto

Als je met de ferry naar Schotland gaat dan kom je aan bij Newcastle en moet je dus nog een aantal uren landinwaarts rijden als je naar het midden of noorden wilt. Handig om daar rekening mee te houden. Wij hebben er daarom voor gekozen om na onze overtocht de dag in de omgeving van Edinburgh door te brengen en hebben uiteindelijk overnacht in Aberdour, konden we ook meteen Aberdour Castle zien en een Aberdou Whisky drinken in de stad waar hij vandaan komt.

Ga je in het hoogseizoen naar Schotland dan is de ferry van P&O Ferries of DFDS Seaways prijstechnisch een betere keuze dan het vliegtuig. Als je meer dan 8 dagen gaat dan is de boot sowieso de beste keuze als je het ons vraagt, mits je wel flexibel bent in je vertrek- en aankomstdatum.We namen zelf de proef op de som voor een overtocht met DFDS Seaways voor een gezin met twee kinderen in juli en kwamen op een prijs uit van dik over de € 1.200! Maar door een aantal data aan te passen met behulp van het handige schema dat erbij staat, werd dat ineens een kleine € 300 voor de overtocht met DFDS Seaways. Een flink verschil dus stoeien met de data loont.

DFDS Seaways met kinderen

Onze ervaring met DFDS Seaways

Wij maakten zelf toen we naar Wales gingen meerdere overtochten met DFDS Seaways, waaronder de overtocht van Newcastle naar IJmuiden. Verrassend, leuk en ideaal met kinderen is onze conclusie. We vonden het heerlijk om onze handen vrij te hebben, rustig samen te kunnen eten en ons toch te verplaatsen naar de volgende bestemming. De overtocht op zich was voor onze kinderen al een feestje. Kijk voor actuele aanbiedingen altijd direct op de site van DFDS Seaways

DFDS Seaways met kinderen

Vliegen naar Schotland en een auto huren

Optie twee. Vliegen op Edinburgh en een auto huren. Voor ons staat daar een compleet uitgeruste Opel Astra huurauto van Sunny Cars te wachten bij aankomst. Het is slim om je huurauto ruim van tevoren te reserveren. Dan heb je voldoende keuze en de prijzen zijn gunstiger.

Als je goedkoop naar Schotland vliegt zoals wij dat deden (retour voor € 45 p.p.) dan is een huurauto een meer aantrekkelijke optie, want vanuit Glasgow of Edinburgh is het een snelle rit naar de Highlands. Uiteraard speelt je route mee, want wil je the Scottish Borders (het zuiden) en een stuk van Noord Engeland zien dan kan juist de ferry weer een slimmere keuze zijn. We hebben 8 dagen in het najaar en moeten dus keuzes maken. Willen we enorm veel kilometers rijden of juist liever rustig aan doen en nog een keer teruggaan? In een week tijd 1.000 kilometer rijden vinden we prima als gezin. We willen niet iedere dag ergens anders slapen en liever vanuit één plek meerdere dingen gaan zien en doen. Dat scheelt tijd en vinden we ook veel rustiger dus we gaan dus op zoek naar de regio die we willen zien en naar een centraal gelegen plaats. En die vinden we in de Schotse laaglanden. We kunnen de echte Highlands niet goed bereiken vanuit hier dus moeten we nog een keer terug gaan. Geef straf!

Rijden van de Highlands naar Zuid Schotland kost ons ongeveer 2,5 uur, het aantal kilometers is dus niet zo heel bizar groot. Door de kwaliteit van de wegen en de toegestane snelheid zijn de reistijden langer dan je zou denken. Reken dus altijd in tijd en niet in miles.

Om rekening mee te houden als je een auto huurt in Schotland

  • Bedenk van tevoren even of je een extra bestuurder wilt of niet (er zijn auto's waar dat all inclusive is);
  • De naam op je creditcard moet ook de hoofdbestuurder van de huurauto zijn;
  • Wil je snel de weg op en gegarandeerd een jonge auto? Kies dan een premium pakket.
  • Wij regelen onze auto ongeveer 1,5 maand van tevoren en dat is in het najaar vroeg genoeg.

Kindvriendelijk overnachten in Schotland

Wij hebben op verschillende plekken overnacht in Schotland. Zoek je echt een kindvriendelijke accommodatie in Schotland? Wij hebben een aantal leuke vakantieparken en cottages voor je verzameld die echt heerlijk zijn met het gezin. Onze persoonlijke favoriet waren de Ardlui Lochside Lodges, omdat voor ons de locatie fantastisch was voor wat we wilden doen. Bovendien een hot tub, sauna en fantastisch uitzicht over Loch Lomond en dan kan het voor ons al bijna niet meer stuk. Wil je naar de Highlands? Dan is Linnhe Lochside Holidays met zicht op Loch Eil een fijne plek.

Roadtrippen in Schotland met kinderen