6 Verrassende roadtrips in Europa
03 augustus 2020 
in Europa
5 min. leestijd

6 Verrassende roadtrips in Europa

Roadtrippen in Europa, ik ben er dol op samen met ons gezin! Ik krijg vaak vragen over de ideale roadtrip om met je gezin te maken door Europa. Het is zo ontzettend moeilijk om daar antwoord op te geven. Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar je inspireren kan ik zeker weten met deze fijne autoroutes in Europa voor gezinnen om lekker bij weg te dromen.

Roadtrippen in Europa kan op verschillende manieren. Zo vinden sommige gezinnen het fijn om de auto vol te laden en vanuit Nederland zelf op pad te gaan. Andere gezinnen pakken liever het vliegtuig en huren vervolgens een auto om te gaan roadtrippen in het land van bestemming. Het is net wat voor je gezin de voorkeur heeft.

Wij vinden het zelf bijvoorbeeld geen probleem om naar Toscane in Italië te rijden voor twee weken en daar in de omgeving te gaan roadtrippen. Hebben we het over Umbrië dat net onder Toscane ligt, dan geven we er de voorkeur aan om te vliegen en een auto te huren. We vinden dat gewoon net iets te ver voor twee weken vakantie. Dat is natuurlijk wel heel erg persoonlijk, waarbij voor ons de lengte van de vakantie vooral de doorslag geeft. Als we drie weken vakantie hebben dan vinden we het geen probleem om de heen- en terugreis in meerdere dagen te doen en dan is een verre afstand ook geen probleem. Ik heb hier routes voor je verzameld die variëren van 33 tot 4.000 kilometer. Genoeg keuze dus!

Vroeger werd de Duitse Kastelenroute te paard afgelegd en dan heb ik het over de jaren 50. Deze route van zelfs meer dan 1.200 kilometer loopt van Mannheim naar Praag, langs pakweg 90 kastelen en paleizen in totaal. Ultiem met kinderen, die van ons zijn doorgaans dol op kastelen en historie! En Praag is natuurlijk de perfecte eindbestemming voor een fijne stedentrip met je gezin. Op de site ‘Burgenstrasse‘ staat alle informatie die je nodig hebt voor het Duitse gedeelte van deze route.

Roadtrippen met een baby in Europa

Wat hebben wij fijne herinneringen aan het dwergstaatje Monaco, het paleis en haar omgeving. Ik herinner met nog goed dat ik over het Formule 1 circuit liep, een paar dagen voordat de race begon. Wat een heerlijke plek aan de Middellandse Zee is Monaco en als je jezelf als een echte 007 wilt voelen dan is het leuk om deze korte route te rijden die in de film Golden Eye te zien is. Vanuit de stad Nice is de route langs historische boulevards en bochtige bergweggetjes naar Monaco de moeite waard. Je hebt dan misschien geen Aston Martin net als Pierce, maar dat maakt het niet minder leuk om vanuit Frankrijk naar het deelstaatje Monaco te rijden. Monaco maakt officieel geen deel uit van Frankrijk.

Roadtrippen met kinderen in Europa

Het meer van Loch Ness en de Schotse Hooglanden zijn perfecte redenen om naar Schotland te gaan met je gezin. Wij zijn zelf echte whisky liefhebbers en daarom mochten meerdere whisky proeverijen echt niet ontbreken tijdens onze roadtrip door Schotland. Ultiem is de Malt Whisky Trail, ook wel ‘world’s ultimate Scotch experience’ genoemd. Do I need to say more? Via de slingerweg van de Speyside’s Malt Whisky Trail ga je langs de distilleerderijen van o.a. The Glenlivet, Glen Moray, Glenfiddich en enkele minder bekende distilleerderijen voor velen. Je ontdekt alles over malt whisky en geniet zeker weten van de uitzichten onderweg. Dit is één van de vijf whisky gebieden in Schotland en hier je gaat hier ongeveer de helft van de distilleerderijen van Schotland vinden. Kidsproof? Daar kun je over twisten natuurlijk. Wij vinden het leuk om een proeverij en rondleiding af te wisselen met een fijne wandeling om weer te ontnuchteren. We zorgen ervoor dat de kinderen vertier en vermaak hebben, waardoor papa en mama even kunnen genieten van een goede whisky

Whisky proevery Schotland

Wijn & Tapas (1.150 kilometer)

Voor de beste wijn en leukste wijnroutes moet je in Italië en Frankrijk zijn, een misvatting als je het mij vraagt. Natuurlijk zijn de wijnroutes daar fantastisch, maar er is méér en vooraf nog wat meer onbekend terrein. Als je van Barcelona naar Madrid rijdt via Baskenland ga je dwars door La Rioja, het bekendste wijngebied van Spanje. Geen Franse kazen of Italiaanse olijven, maar lekkere Spaanse tapas. Geen straf kan ik je vertellen, onze kinderen zijn er ook dol op! Op deze route kun je overnachten in leuke accommodaties waardoor je voldoende afwisseling hebt met je gezin.

Portugal is en blijft één van onze favoriete vakantielanden in Europa. De ruige rotspartijen langs het strand, de lieve mensen, het heerlijke eten, de mooie natuur en onbekende dorpjes maken het authentiek en anders. Hoewel de route van Lissabon naar Porto en zelfs nog een stukje verder naar het noorden prachtig is, is de beroemde kustlijn van de Algarve toch wel echt favoriet. Rijd van Faro naar Lissabon langs de kustlijn, met Sagres als zuidelijkste plaatsje. Ga ook zeker landinwaarts naar de Alentejo, hier ontdek je het groene Portugal en lekkere wijnen voor wie er van houdt. Een plaatje! Mijn tip: zorg dat je keuzes maakt en niet alles wilt zien en doen, dan ben je vooral aan het jagen in plaats van aan het genieten. Goede reden om nog eens terug te komen!

Deze route hebben we niet zelf gereden, maar volgens goede vrienden is dit echt een must do voor gezinnen. Langs de rafelrand van Noorwegen waar het bijna 24 uur per dag licht is in de zomer ga je over stille wegen richting  de Noordkaap. Aan te raden met oudere kinderen, want het zijn nogal wat kilometers die gemaakt moeten worden. Neem dus zeker de tijd voor deze roadtrip. Je komt langs fjorden, gletsjers, toendra en met zeer grote waarschijnlijkheid ga je in de winter het noorderlicht spotten. Ik raad aan om deze route altijd georganiseerd te rijden, zodat je onderweg ook service hebt, mocht er iets mis gaan.

Leuk glamping in Slovenië met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
ROADTRIPPEN IN EUROPA
Ebook Nederland met kinderen Kleine Wereldreiziger
ONTDEK NEDERLAND