Vakantie aan de Atlantische kust in Frankrijk met kinderen
Atlantische Kust Frankrijk
Mireille Steegmans
Atlantische Kust Frankrijk
07/06/2021
3 min

Franse Atlantische kust, van Loire-Atlantique tot Baskenland

07/06/2021
3 min

Het gebied van de Franse Atlantische kust strekt zich uit over ongeveer een gebied van 1.200 kilometer en is voor gezinnen een heerlijke vakantiebestemming. Dit gebied ligt tussen de kustplaats La Baule in het Département Loire-Atlantique en Hendaye in Baskenland.

Fijne zandstranden, natuur en gezellige steden

Je vindt aan de Franse Atlantische kust een afwisseling van fijne zandstranden en dennenbossen, de kwelders van Guérande, duinen en indrukwekkende landschappen zoals in Baskenland. Het gebied heeft verder steden als Bordeaux, Nantes, La Rochelle, Royan en Bayonne. Deze steden zijn een bezoek zeker waard en maken de regio echt aantrekkelijk in combinatie met de vele natuurgebieden zoals La Brière, L'Etang de Cousseau en Le Courant d'Huchet. Er zijn aan de Atlantische kust heel veel idyllische campings, ze liggen direct aan de Atlantische Oceaan en zijn omgeven door de natuur. Voor de kust zijn Oléron, Ré en Noirmoutier betoverend mooi met hun Franse idyllische vissersdorpjes. Deze laatste vind je ook in het pittoreske Cap Ferret. De Franse Atlantische kust kent twee Franse regio's, zes departementen, talrijke camping- en glamping aanbieders en de vakantieverblijven van Gîtes de France in het Pays de la Loire.

Zandstranden en geurige dennenbossen

De Franse Atlantische kust biedt gezinnen een combinatie van uitgestrekte zandstranden en geurige dennenbossen. Het is een perfecte regio voor gezinnen die van een actieve vakantie houden. Aan de Atlantische kust is het rustiger dan de Middellandse Zee, maar nog steeds zeer levendig in de zomer. De levensstijl die de mensen er hier op nahouden is gelijk aan die van Zuidwest-Frankrijk: de focus ligt op naar buiten gaan en genieten van de natuur.

Zandbank in bekken van Arcachon

Zoutmoerassen van Guérande

De zoutmoerassen van de middeleeuwse stad Guérande lijken op een mozaïek van meer dan 2.000 hectare. De geschiedenis gaat terug tot de IJzertijd, toen hier al witgoud werd gedolven. Door de werking van de natuur - de instroom van zeewater in de talrijke kanalen en bekkens, de zonnestralen en de invloed van de wind - ontstaat het beroemde. De geschiedenis van het zout wordt verteld in het Maison des Paludiers in Guérande en in het Musée des Marais Salants in Batz-sur-Mer. Het Terre de Sel in Guérande biedt bezoekers een rondleiding langs het werk van de zoutwinners.

Zoutmoerassen van Guérande

De keuken van de Atlantische kust

In de lokale keuken verfijnt het zout zowel zoete als hartige gerechten en is het ook het hoofdingrediënt van de zoute karamels. Lekker! Maar er is nog veel meer lekkers te vinden in deze Franse regio.

Noisettines du Médoc, een lekkernij volgens familiegeheim

Sinds het einde van de jaren zeventig produceert de familie Noyez een snoepje op een oude wijngaard in het dorp Blaignan - een dorp met 500 inwoners in het departement Gironde - dat nu wordt beschouwd als één van de specialiteiten van de Bordeaux-regio: Noisettines du Médoc. Deze zoete lekkernijen worden voornamelijk gemaakt van hoogwaardige hazelnoten en zijn gebaseerd op een recept uit 1649, dat van generatie op generatie is doorgegeven. Vandaag de dag is de productie van Noisettines du Médoc nog steeds met de hand, maar het recept en vooral de samenstelling van de siroop waarin de noten worden gebaad voordat ze worden gekarameliseerd om ze hun typische smaak te geven, blijft een familiegeheim.

Baskisch pikant, Piment d'Espelette

Ezpeletako biperra of Piment d'Espelette - wat klinkt als een magische spreuk - is één van de belangrijkste symbolen van Frans Baskenland. De rode, licht hete specerij wordt verkregen uit de vruchten van de Gorria (een soort chilipeper) en heeft een subtiele smaak en verfijnt elke maaltijd. De specerij is veelzijdig en wordt gebruikt in poedervorm, als gelei of in gedroogde, dunne reepjes en meestal als vervanger van peper.

Piment d'Espelette gaat heel goed met eieren, groenten en vis, maar laat ook zijn volle potentieel zien in desserts, bijvoorbeeld in combinatie met chocolade. In september siert het ook de witte gevels van de Baskische huizen. Opgehangen aan touwen worden de peulen gedroogd tot ze een donkerrode kleur krijgen. In tien gemeenten rond de stad Espelette zijn er ongeveer 200 producenten die zich aan deze Baskische specerij gewijd hebben. Piment d'Espelette is de enige Franse specerij waarvan de oorsprong wordt beschermd door het keurmerk Appellation d'Origine Protégée (AOP); dit betekent dat het product alleen hier mag worden geteeld.

Piment d'Espelette