Fietsen in de Vendée met kinderen
Vendée
Mireille Steegmans
Vendée
06/07/2022
10 min

Rondje fietsen door het achterland van de Vendée

06/07/2022
10 min

Fietsen op vakantie is bij ons een vast item geworden met onze kinderen en fietsen in de Vendée kan perfect met kinderen hebben we ontdekt! Wij vinden het heerlijk om met het hele gezin een eind weg te trappen en op deze manier een regio echt anders te beleven. Op de fiets zie je namelijk zoveel dingen die je zou missen als je de auto pakt.

Picknicken in de Vendee

Fietsen in de Vendée met kinderen

Slow travel met kinderen kan perfect in Frankrijk en in de Franse Vendée is onderstaande route een pareltje voor meerdere dagen. Wij fietsen deze route vanuit Logis Hôtel le Robinson in Saint-Jean-de-Monts. Een prima uitvalsbasis voor gezinnen, want het zandstrand ligt op 900 meter en je zit net buiten het drukke gebied. Verder een heerlijk binnenzwembad en een lekker ontbijt in de ochtend. Onze auto konden wij in het naseizoen gratis parkeren en we hebben heerlijk gegeten in het restaurant. Een verblijf hier is echt heel erg goed te combineren met actief zijn en een bezoek aan het strand. Kun je als ouder wat van de omgeving zien en de kinderen kunnen genieten van de zon en het water.

Er zijn veel campings in Saint-Jean-de-Monts en omgeving. In de plaats zelf is Camping Acapulco met haar waterparadijs en 5 glijbanen heel erg populair bij gezinnen. Deze camping ligt 700 meter van het brede zandstrand van Les Mouettes. Wat verder van Saint-Jean-de-Monts ligt camping Sandaya La Grande Côte waar wij vooral de lodges en de cottages een aanrader vinden. Deze camping ligt direct aan zee bij het strand van Fromentine en tegenover het eiland Noirmoutier. De opzet van dit park is ruim, helaas hebben de kampeerplekken geen eigen sanitair. Tot slot is ook Siblu Camping Le Bois Dormant een rustige camping tussen de pijnbomen, ruim van opzet en met een paar toffe glijbanen.

Fietsroute Vendee met kinderen

Camping bij Saint-Jean-de-Monts

Fietsen door de moerassen van de Vendée met kinderen

De stranden van Pays de Saint-Jean-de-Monts zijn niet te missen, maar voor de achterlanden moet je wat meer moeite doen. Mijn tip is om in dit stuk van de Vendée echt een fiets te huren, want anders mis je veel. Je kunt hier echt een prachtige route fietsen door de Bretonse moerassen die grenzen aan het gebied de Marais. Als je meer wilt weten over de ongerepte natuur van dit gebied dan kun je het best eerst een bezoek brengen aan Le Daviaud. Dit is het ecomuseum wat meer vertelt over het moeras, de geschiedenis en de tradities van dit natuurgebied van 6 hectare. Interessant voor de liefhebber, maar de kinderen zullen er sneller zijn uitgekeken vanwege de taalbarrière.

Fietsen in de Vendée met gezin

Waar huur je een fiets en hoe bereid je je fietstocht voor?

Huur een fiets bij Cycl’ho via Office de Tourisme de Saint-Jean-de-Monts, dan weet je dat je goede kwaliteit krijgt. Ze hebben ook kinderstoeltjes voor achterop en zelfs bakfietsen. Vraag even naar een fietstas waarin je wat spulletjes kunt meenemen voor onderweg, die maakt je fietsdag een stuk aangenamer. Mijn tip is om per fietsdag maximaal ondernemers te bezoeken met je kinderen, want dan kun je het tempo laag houden en onderweg afstappen waar je maar wilt. Een picknickkleed, verrekijker, wat te drinken, bal, emmer en schepje zijn ook handig voor onderweg. Dit is natuurlijk geen tour die je in de basis voor je kinderen maakt, meer voor je eigen plezier. Als je het echter goed combineert dan geniet je met het hele gezin!

Het meest handig is om je tour zelf te plannen met de app van Vendée Vélo bij de hand. Bel de ondernemers die ik hier noem liefst een paar dagen van tevoren of het uitkomt dat je een bezoekje brengt. Het toerisme en het laten zien van hun producten is voor deze ondernemers echt nog nieuw. Maar het enthousiasme en de passie die je proeft daar ga je zeker weten blij van worden!

Fiets huren in de Vendee met kinderen

Klimmen in Kulmino (Notre-Dame-de-Mons)

Dit is de plek waar je in de zomerperiode de mooiste zonsondergangen kunt zien op 70 meter hoogte: de watertoren Kulmino. Deze 70 meter hoge toren in Notre-Dame-de-Mons is niet te missen in het landschap. Toen het gebied hier omheen werd ingepolderd werd deze watertoren een attractie met een prachtig uitzicht over moeras- en duingebied. De zee loopt als het ware bijna helemaal rondom de Kulmino en je hebt een weids uitzicht. Je gaat met de lift naar boven in deze toren, een belevenis op zich voor kinderen. Verwacht verder geen enorm entertainment, want hoewel er op de toren voor kinderen wel uitleg wordt gegeven over onze aarde en elementen als de wind, het water en de zon, is de informatie helaas allemaal in het Frans. Handig om te weten: kinderen tot en met 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Je hebt ongeveer een half uur nodig om rond te kijken bij Kulmino, één van de vijf erfgoedsites in het gebied Pays de Monts. Ik noemde eerder al museum Le Daviaud en kan daar ook de duinomgeving en het bos aan toevoegen waar wij voor het eerst kennismaken met Nordic walking. Tijd om door te fietsen naar onze volgende stop. Onderweg genieten we van de vogels en de geweldige natuur. We ontdekken dat huizen lager in het moeras zijn gebouwd, omdat ze dan minder wind vangen en stoppen onderweg voor prachtig natuurschoon.

Locatie in Google Maps

Boven op Kulmino in Notre-Dame-de-Monts

Kulmino toren beklimmen Saint Jean de Monts Vendee

Verse honing direct van het land

Als we het erf op fietsen van honingproducent Anne Laure is zij al buiten aan het werk en begroet ze ons. De hoge schommels in de tuin zijn niet te missen. Daar zullen veel kinderen dol op zijn! De uitleg over de manier waarop Anne Laure haar honing maakt is voor veel jonge kinderen wat minder interessant en ook voor ouders die geen woord Frans spreken is het een uitdaging. Maar wie daar doorheen kijkt ziet een ondernemer met passie voor haar vak. Ik kan het met mijn zes jaar VWO-Frans best aardig volgen en leer ontzettend veel over bijen in korte tijd. Wist jij bijvoorbeeld dat een bijenkoningin vijf jaar leeft, terwijl haar ‘onderdanen’ zichzelf voor haar letterlijk kapot werken? Een bij leeft in de zomer maar ongeveer zes weken en een koningin is eigenlijk heerser van een bijenkast en heeft het voor het zeggen. Met 250 kasten heeft Anne Laure dus ook 250 bijenkoninginnen op haar erf en tegelijkertijd verschillende soorten honing. De kasten liggen immers op verschillende plekken met verschillende soorten bloemen in de omgeving en dat en natuurlijk ook andere factoren bepalen de smaak.

Locatie in Google Maps

Honing uit de Vendee

Het proeven van de honing snappen kinderen gegarandeerd, leuk om te ontdekken dat de smaken zo ontzettend anders zijn! Verder ontdek ik dat er maandelijks wordt geoogst van april tot en met juli en dat het ontzettend afhankelijk is van het weer hoeveel oogst er is van de lokale bloemen die er groeien in dit gebied. De oogst per kist kan variëren van 5 tot 10 kilo honing per maand dus daar is meteen de verklaring van de hoge prijs van honing en zeker van biologische honing die hier wordt gemaakt. Bovendien kan eenzelfde kist maximaal 3 keer geoogst worden. In zo’n kist zijn 20.000 tot 80.000 bijen aan het werk om honing te produceren. Wat ontzettend interessant!

We zien verder hoe de was van de mallen wordt gestoken waardoor de honing er uit kan lopen en kunnen zoveel vragen stellen als we willen. Hier wil je een potje honing meenemen kan ik je vertellen, zeker als je hoort dat het een exclusief product is dat alleen op de lokale markt wordt verkocht

Bio honing uit de Vendee

Bierbrouwer tussen de inheemse vogelsoorten

Het is tijd om verder te fietsen naar de lokale brouwerij ‘La Petite Ramonière’. Dit is één van onze persoonlijke favorieten tijdens deze fietstour in de Vendée en dat komt vooral omdat het een biertje met een verhaal is. Lekker natuurlijk ook! We krijgen bij deze kleine brouwerij uitleg over het proces van bier maken wat twee maanden duurt van graan tot van mout, hop en fermentatie van het bier. Voordat we overgaan tot het proeven van de biertjes vertelt de brouwer dat de brouwerij midden in de natuur van de Vendée ligt en dat alle bieren de namen van vogels in de regio dragen. Een soort ode aan de vogels die hier in het land leven en die zij zeker niet willen storen tijdens het brouwproces. Als je hier bent geweest dan gaat je ook opvallen dat je ontzettend veel vogels en andere dieren in dit mooie stukje van de Vendée ziet.

Bij La Petite Ramonière hebben ze vijf bieren het hele jaar door en daarnaast brouwen ze in het seizoen nog een aantal special editions. De etiketten zijn zelf ontworpen en zijn een kunstwerk op zich. In totaal wordt hier 40.000 liter bier per jaar geproduceerd en dat komt neer op ongeveer 55.000 flessen per jaar. Mijn favoriet? De beschermde 'grutto'!

Locatie in Google Maps

Speciaalbier uit de Vendee

Bier uit de Vendee

Lunchtime! Een echte Franse fruits de mer

Niet iedereen zal hier fan van zijn, in mijn ogen is het een must do als je aan het fietsen of roadtrippen bent lang de Franse kustlijn: een lunch plateau met verse fruits de mer! Zo'n heerlijke verse visschotel kun je in de Vendée het beste eten op het terras van oesterkwekerij David Lecossois. Vergeet geen emmer en schepje, want direct naast het terras van dit gezellige tentje is een perfect strandje waar je kinderen zich zeker zullen vermaken.

Na de heerlijke lunch fietsen we verder over La Vélodyssée. We maken onderweg een snelle stop bij Biotopia en rijden dan door naar de nieuwste chocoladefabriek in de regio.

Locatie in Google Maps

Verse vis Atlantische Kust Frankrijk

Terras David Lecossois

20nord20sud

Tijd voor onze laatste stop en die is bij 20° Nord 20° Sud, een nieuwe onderneming van Melanie Paulau die ons uitgebreid uitleg geeft en kennis laat maken met het principe, hierdoor is een constant goede kwaliteit mogelijk. De chocolade van 20° Nord 20° Sud is bovendien eerlijk wat betekent dat Melanie niet alleen werkt met tussenpersonen die kwaliteit leveren, maar ook enkel met partijen die ervoor zorgen dat de lokale boeren werken met oog voor duurzaamheid. Kinderarbeid is uit den boze uiteraard en daar is ook streng toezicht op. Ze behandelen de chocolade hier als wijnen zoals een Bordeaux of Champagne en spreken dus echt over een bepaalde regio of type chocolade.

We leren veel over chocolade, bijvoorbeeld dat chocolade net is als wijn proeven. Eerst proef je een klein stukje en daarna herhaal je dat en eet je weer een stukje. Je steekt dus niet in één keer een stuk chocolade in je mond. Wat een uitdaging voor kinderen! We proeven de Nicaragua  die smaakt naar vanille, de fruitige Tanzania en Peru die gemaakt is van een unieke cacaosoort uit het noordwesten van Peru. 20° Nord 20° Sud heeft bijna 20 soorten chocolade in haar assortiment en wat mijn betreft is het proeven en herkennen van chocolade op het einde het hoogtepunt van de tour. Er valt zoveel meer te leren over smaken dan je denkt!

Locatie in Google Maps

Melanie Paulau 20° Nord 20° Sud

Chocolade proeven in de Vendee

Nog wat tips voor Notre-Dame-de-Mons

We fietsen in totaal zo'n 45 kilometer in de volgorde zoals hierboven beschreven, bekijk de kaart hieronder voor meer informatie. Verder zijn er nog een aantal andere leuke uitjes in de omgeving:

  • La Sardine Agitée: ga hier naartoe voor een heerlijk diner met goede wijn. De eigenaren hebben natuurlijk niet voor niets deze naam gekozen, probeer dus minimaal een gerecht met sardientjes bij dit vrij nieuwe restaurant aan de kust.
  • Het strand bij Saint-Jean-de-Monts is een wandeling in de namiddag meer dan waard. Deze grootste badplaats van de Vendée heeft 8 kilometer met fijn wit zand. Voor strandliefhebbers natuurlijk een heerlijke plek om te vertoeven in de zomer!
  • Saint-Jean-de-Monts is ook walhalla voor liefhebbers van watersporten, want je kunt er surfen, kajakken, zeilen, strandzeilen en varen met een catamaran.
  • Wij maken voor het eerst kennis met Nordic walking tijdens een workshop van Loïc Reigner. Hij laat ons kennismaken met de basisbeginselen van deze sport die je absoluut niet moet onderschatten. Ook geschikt voor kleine kinderen!

Strand Saint-Jean-de-Monts