Strand van Pornichet
Atlantische Kust Frankrijk
Mireille Steegmans
Atlantische Kust Frankrijk
04/15/2021
4 min

Roadtrippen langs de Franse Atlantische Kust

04/15/2021
4 min

Ruimte, vrijheid en dicht bij de natuur: kampeervakanties zijn de trend. Vorig jaar was er een enorme toename van nieuwe registraties van campers in Nederland en België. Wij kochten zelf om meer vrijheid te hebben een bell tent met comfy kachel voor het voor- en najaar en dat heeft ons zoveel plezier gebracht.

Roadtrip langs de Atlantische kust met kinderen

Wil je naar Frankrijk met je kinderen? Dan heb ik hier een lekkere dosis fijne  inspiratie voor de Franse Atlantische Kust, perfect voor een roadtrip dus echt niet alleen voor kampeerders. Wij doen liefst een mix van in de natuur met de tent en een paar dagen een vakantiehuisje of hotel met wat meer comfort. Langs de 1200 kilometer lange kuststrook tussen La Baule in het noorden en Hendaye in het zuiden wachten eindeloze zandstranden, ruige kusten, gezellige stadjes en een eindeloze variëteit aan activiteiten om ontdekt te worden. Van noord naar zuid heb ik hier 6 toffe activiteiten mèt een aantal tips voor een overnachting in de buurt. Tijd om de eigen bubbel in te ruilen voor nieuwe avonturen.

Hendaye Frankrijk met kinderen

In de voetstappen van de douane

Tijdens een wandeling langs “le sentier des Douaniers” is de geschiedenis nooit ver weg. Uitkijkend over zee en de ongerepte kusten is het niet moeilijk om voor te stellen dat deze stranden populair waren bij smokkelaars. Om de kusten te controleren is in 1791 een voetpad aangelegd hoog over de steile rotsen waarlangs gepatrouilleerd werd door de douane om eventuele smokkelaars op heterdaad te betrappen. Langs de grillige kustlijn staan nog steeds verschillende douaneposten, uitkijktorens en wachthuisjes.

Het tegenwoordig als GR®34 bekend staande lange-afstandspad is meer dan 2.000 km lang. Een mooie wandeling over dit pad gaat tussen Saint-Nazaire en Pornichet, een afstand van 16 kilometer langs de Atlantische kustlijn en goed toegankelijk voor jong en oud. Leuk is hier Flower Camping les Paludiers bij het gezellige dorpje Batz-sur-Mer leuk. De ligging is prima om als uitvalsbasis te dienen voor een ontdekkingstocht door de omgeving.

Zee, wind en zeilen in de Vendée

Om de vier jaar ontmoeten de beste zeilers ter wereld elkaar in Les Sables d’Olonne: de Vendée Globe wordt beschouwd als de zwaarste single-handed regatta ter wereld en waarbij de zeilers de aardbol rond varen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze streek zich het best vanaf het water laat ontdekken en een zeiltocht mag dan ook niet tijdens de vakantie ontbreken. De ervaren schippers van Les Sports Nautiques Sablais varen je naar de mooiste plekken. Tegelijkertijd worden beginnende zeilers wegwijs gemaakt in de belangrijkste kneepjes van de zeilsport. Na een dag op zee is niets fijner dan genietend van een zonsondergang boven zee de dag de revue nog eens te laten passeren. Camping la Dune des Sables bij Les Sables d’Olonne is hier een prima plek voor!

Flaneren door één van Frankrijks mooiste dorpjes

De volgende stop van de roadtrip is in Talmont-sur-Gironde; één van de “Les Plus Beaux Villages de France” en niet zonder reden. Het charmante vestingstadje is gebouwd boven op de rotsen, uitkijkend over zee en laat zich het best te voet verkennen. Neem de tijd om je te verliezen in de smalle, geplaveide straatjes versierd met stokrozen en omzoomd door witgekalkte huizen met blauwe luiken, blijf hangen op het dorpsplein met zijn honderd jaar oude lindeboom en struin langs de gezellige ambachtswinkeltjes.

Alle straten lijken uit te komen bij het meest kenmerkende bouwwerk van Talmont-sur-Gironde; de Sainte-Radegonde. Deze romaanse kerk uit de 12e eeuw ligt aan de rand van het klif en spiegelt zich in het water van de Gironde. Neem hier ook een kijkje op het typische zeemanskerkhofje dat onlosmakelijk met de kerk verbonden is en een prachtig zicht biedt over de riviermonding en de kliffen van Meschers-sur-Gironde.

Talmont Frankrijk met kinderen

Zon, zee en surfen

Dit mag eigenlijk niet ontbreken aan een roadtrip per campervan; op een longboard, in de branding, wachtend op de perfecte golf op een plaats die synoniem staat voor het surfen. Op naar Lacanau! Deze kustplaats in het departement Gironde heeft een bijzondere plek in de Europese geschiedenis van het surfen. Hier werd in 1979 de allereerste internationale surfcompetitie van Europa georganiseerd wat Lacanau tot één van de meest populaire surfbestemmingen in Frankrijk gemaakt heeft.

Iets noordelijker – op het ongerepte strand van Le Gurp – laat de Atlantische Oceaan zich van zijn beste kant zien. Surfschool Le Gurp biedt hier surfcursussen aan voor beginners en gevorderden. De gekwalificeerde instructeurs zorgen ervoor dat iedereen in alle veiligheid zijn eigen inner-surfdude zal ontdekken. Dit is echt fantastisch met wat oudere kinderen die willen leren surfen! Camping Municipal du Gurp is dan een logische keuze, want deze camping ligt midden in een pijnboombos en dicht bij de surfschool en het strand. Maar stiekem vind ik zelf Gîte de l’Ocean wel een aanrader!

Paardrijden langs het strand

Een droom voor iedere paardenliefhebber: galopperen langs eindeloze zonnige zandstranden, door weelderige bossen vol zeedennen, langs glinsterende meren, over kliffen, door duinen en onderwijl genieten van de heerlijkste gastronomische gerechten die de keuken van Les Landes kent. Bij de manege Centre Equestre de la Prade in Messanges is dit mogelijk. Hier worden het hele jaar door paarden- en ponyritjes aangeboden, zowel voor volwassenen als voor kinderen vanaf drie jaar. Het zandstrand van Messanges ligt op slechts ongeveer drie kilometer afstand. De camping Le Saint-Martin in Moliets Plage heeft een directe toegang tot het strand en heeft veel schaduwplekken door de pijnbomen die er staan. Ook heel leuk is het gemoedelijke Surf House, een bed & breakfast met zwembad op een fantastische locatie.

Pijlsnelle pijlinktvisjes

In de baai van Saint-Jean-de-Luz en Ciboure wacht het volgende avontuur en de laatste etappe van deze roadtrip. Je gaat opnieuw het water op en deze keer in een eenvoudige piroque. De ervaren schippers van Atlantic Piroque vertellen je tijdens een twee uur durende vistocht alles over het leven in de zee voor de kust die het Franse Baskenland omzoomd, terwijl ze de boot sturen naar daar waar het het beste vissen is op chipiron (pijlinktvisjes). Eenmaal aangekomen is het tijd om je eigen kunde, geduld en soms toch ook wel het geluk te beproeven als je zelf de hengel uitgooit. Het visgerei bestaat uit een nylondraad en een jig, een tweekleurig lokaas dat voorzien is van een ring met haakjes, ideaal om de pijlinktvis te vangen. En heb je eenmaal beet, wees dan wel voorzichtig met het binnenhalen. De inktvisjes zijn slimmer dan je denkt en kunnen zich zomaar van het aas laten vallen om pijlsnel te verdwijnen.