Boulevard van Saint-Nazaire
Atlantische Kust Frankrijk
Mireille Steegmans
Atlantische Kust Frankrijk
02/14/2024
17 min

Saint-Nazaire, een schatkamer vol avonturen

02/14/2024
17 min

Ga je mee op ontdekkingsreis door Saint-Nazaire met je gezin? Saint-Nazaire is een prachtige havenstad aan de Franse Atlantische kust. Deze stad, gelegen in de regio Pays de la Loire, biedt niet alleen adembenemende uitzichten op de oceaan, maar heeft ook een fascinerende geschiedenis en een levendige cultuur. Ik neem je mee door Saint-Nazaire en langs de hoogtepunten die deze stad te bieden heeft voor gezinnen. Wij bezoeken deze stad vooral fietsend en zijn onder de indruk van de hoeveelheid uitjes die hier met kinderen te beleven zijn. Werkelijk waar, deze stad is een must visit met kinderen en zeker niet voor maar één dag als je het mij vraagt. Geloof me: Saint-Nazaire is een schatkamer vol met avonturen, wachtend om ontdekt te worden. Trek minimaal 2 tot 3 dagen uit voor een bezoek aan Saint-Nazaire als je echt alles goed wilt zien, wat wilt opsteken over de maritieme geschiedenis en deze plek op je gemak wil beleven. Zeker als je een fiets huurt dan zul je ontdekken dat hier echt veel te doen is met kinderen. Bon voyage!

Highlights Saint-Nazaire voor gezinnen

Waarom Saint-Nazaire met kinderen?

Saint-Nazaire is rijk aan maritieme geschiedenis en cultuur, dat zie je direct aan alle uitjes die je hier kunt doen. Sla die uitjes dus ook zeker niet over. De stad heeft een rijke geschiedenis, geweldige stranden en een scala aan attracties. Je bezoekt in de ochtend een fantastisch museum en als het warmer wordt overdag dan loop je zo naar het strand en neem je een duik na de lunch of een picknick. Alles is hier dicht bij elkaar en daarom is Saint-Nazaire zo'n heerlijke Franse stad om met kinderen te bezoeken. De stad is gemakkelijk bereikbaar met de auto, trein of met het vliegtuig. De dichtstbijzijnde luchthaven is de internationale luchthaven Nantes Atlantique, op ongeveer 50 kilometer afstand. Daar kun je gemakkelijk je Sunny Cars huurauto ophalen en naar Saint-Nazaire reizen als je niet met eigen vervoer reist.

Wil je een duurzamere oplossing? Dan kun je ook met de trein naar deze heerlijke plaats aan zee reizen en vervolgens een fiets huren. In Saint-Nazaire vind je luxe hotels, maar voor gezinnen ook gezellige vakantiehuizen en appartementen. Een prachtige plek om te overnachten in de buurt is Éco-Domaine La Fontaine in Pornic, een half uurtje rijden verderop.

Saint-Nazaire speeltuin aan het strand

Trek minimaal 2 tot 3 dagen uit voor een bezoek aan Saint-Nazaire als je echt alles goed wilt zien, wat wilt opsteken over de maritieme geschiedenis en deze plek op je gemak wil beleven.

Bouelevard Saint-Nazaire

Een stukje geschiedenis van Saint-Nazaire

Zoals ik al zei is de geschiedenis van Saint-Nazaire nauw verbonden met de scheepsbouw en maritieme industrie en dat voel, proef en zie je als je hier rondloopt. Sinds de 19e eeuw is de stad uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt voor de scheepsbouw en heeft het enkele van 's werelds grootste en meest iconische schepen voortgebracht. De rijke maritieme erfenis van Saint-Nazaire is nog steeds zichtbaar in de historische scheepswerven en scheepvaartmusea die de stad rijk is. Wij vonden het heerlijk om hier langs te slenteren.

Aan het begin van de 19e eeuw is Saint-Nazaire nog een bescheiden plaatsje, maar de aanleg van een havenhoofd en het eerste dok waren de start van een snelle ontwikkeling naar een belangrijke diepzeehaven. De opening van diverse scheepswerven stimuleerde de lokale werkgelegenheid, wat leidde tot een sterke bevolkingsgroei. Saint-Nazaire werd een centrum voor de bouw van trans-Atlantische liners, waarbij in 1862 het eerste passagiersschip de Atlantische Oceaan overstak naar Midden-Amerika. De schepen werden steeds groter, luxer en sneller, en de stad bloeide op met chique wijken, waardoor het de bijnaam 'klein Bretons Californië' kreeg.

Saint-Nazaire gezinsvriendelijke highlights

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd Saint-Nazaire helaas al snel een doelwit voor de Duitsers. Ze maakten van de stad een van de belangrijkste punten van de Atlantikwall - een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie van toenmalig Nazi-Duitsland. Ze transformeerden de scheepswerven in een enorme basis voor twee onderzeevloten. De zwaar versterkte betonnen basis was na de bevrijding van Frankrijk één van de weinige bouwwerken die nog overeind stonden en je kunt dit tegenwoordig nog steeds zien. Maar liefst 85% van Saint-Nazaire werd verwoest in de oorlog. Tegelijkertijd geeft die historie ook wel de sfeer aan het Saint-Nazaire anno nu, het is een stad vol prachtige plekken om te ontdekken. Wij houden ervan!

Saint-Nazaire ontdekken met kinderen

Van het verkennen van een onderzeeër Espadon tot het genieten van de levendige boulevards in de namiddag terwijl de kinderen lekker spelen. Wij vinden Saint-Nazaire fantastisch vanwege de enorme afwisseling en veelzijdigheid. Eén ding is zeker, je kunt hier met het hele gezin leren over de indrukwekkende maritieme geschiedenis van de stad én tegelijkertijd genieten van de prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan. Of er gewoon lekker in zwemmen in de zomer natuurlijk! Of je nu kiest voor een bezoek aan musea, een wandeling langs de kust of een speurtocht door de stad, ik beloof je dat Saint-Nazaire volop variatie biedt voor je gezin!

Van historische schepen tot de prachtige botanische tuin, deze stad heeft zoveel te bieden dat een dagje hier eigenlijk geen eer doet aan de stad

Les pêcheries de Saint Nazaire

Saint-Nazaire trotseren op de fiets

Fietsen door Saint-Nazaire is een fantastische manier om de stad te ontdekken vinden wij. Met kindvriendelijke fietspaden en de mogelijkheid om fietsen te huren, is het eenvoudig om een dagtocht te plannen die zowel leuk als veilig is. We fietsen een heel eind langs de kustlijn over de boulevard en stappen af bij één van die leuke vissershutten die je wel moet zien als je in Saint-Nazaire bent. Je ziet op de fiets wat meer verborgen hoekjes van de stad en geniet tegelijkertijd van de frisse zeelucht terwijl je kind achterop even lekker kan bijkomen. Vergeet niet te stoppen bij een van de vele speeltuinen of picknickplekken voor een welverdiende pauze!

Je kunt eigenlijk bijna eindeloos fietsen langs de boulevard en ik zou dat ook zeker doen. Gewoon lekker stoppen waar je wilt en vooral gewoon genieten van alles wat je onverwacht tegenkomt. Pak eens een afslag, stop bij een leuk restaurantje en pak wat lekkers te drinken op een terrasje met uitzicht op zee.

Saint-Nazaire fietsen met kinderen

Botanische tuin, heerlijk voor een picknick

De botanische tuin van Saint-Nazaire is een oase van rust en schoonheid. Met meer dan 600 soorten planten is het een prachtige plek voor een ontspannen wandeling met je gezin. Kinderen kunnen zich hier in het juiste seizoen vergapen aan de diversiteit van de planten en als je wat van planten weet dan kijk je hier zeker weten je ogen uit. De tuin is wat ons betreft vooral een perfecte picknickplek. Vergeet niet om hier een mand met lekkernijen mee naartoe te nemen voor een gezellige familiepicknick tussen de bloemen. Een prima pitstop als je Saint-Nazaire op de fiets aan het verkennen bent trouwens.

Tuinen Saint-Nazaire

L'art dans la ville

Erg leuk is het fietsen van de route "L'art dans la ville" die je hier direct kunt downloaden (in het Frans). In Saint-Nazaire is kunst onderdeel van de openbare ruimte en dat zie je overal. De stad biedt een kleurrijke verscheidenheid aan straatkunst en echt immense muurschilderingen van internationaal erkende kunstenaars. Wegens respect voor de kunstenaars geen foto's daarvan: laat jezelf maar verrassen!

Je vindt de kunst in het Petit Maroc-gebied en langs de Avenue de Lesseps. Deze werken omvatten de jungle-achtige creaties van Charquipunk, de abstracte composities van Ellen Rutt en de levendige, muzikale muurschildering van Apolo Torres. Het is een permanente openluchtcollectie langs de fietsroute Estuaire Nantes Saint-Nazaire. Voor gezinsvriendelijk vermaak kun je op zoek gaan naar de Tintin-vignetten en de "Oides", kleine blauwe figuurtjes, verspreid door de stad. Met kinderen natuurlijk heel erg leuk, al zul je wel even moeten uitleggen wie Kuifje is waarschijnlijk....

Wandelen langs de vissershutten van Saint-Nazaire

De vissershutten - ofwel 'la pêcherie' - in Saint-Nazaire zijn ware juweeltjes voor de liefhebbers van vissen en relaxen. Deze hutten worden met veel zorg onderhouden en komen tot leven wanneer de eigenaren, afhankelijk van het weer en de getijden, aan het vissen slaan. Kijkend naar deze activiteit, zie je de 'carrelets' in actie - grote vierkante netten die in en uit het water worden gehaald in de hoop op een goede vangst, al is het resultaat niet altijd zoals gehoopt.

Vissershutjes la pecherie de Saint-Nazaire

Voor wie zelf deze unieke vorm van vissen wil ervaren met kinderen, is er goed nieuws: het is mogelijk om een van deze vissershutten te huren voor de duur van een getijde. In Loire-Atlantique zijn bijna 200 van deze carrelet vissershutten te vinden en het is werkelijk geweldig om hier even te vertoeven. Neem een spelletje mee, zodat je kinderen zich tussendoor even kunnen vermaken en ga bovenal aan de slag om zelf een visje te vangen - om hem vervolgens weer terug te zetten in de zee. Wil je zelf de magie van het vissen vanuit een vissershut in Saint-Nazaire ervaren? In Saint-Nazaire kun je La Pêcherie 104 huren met maximaal 8 deelnemers en La Pêcherie 172 is te huur voor 4 personen en voor veel gezinnen dus prima. Kijk voor actuele informatie op www.lapecherie.info. Ik kan het zeker aanraden om hier een middagje te spenderen, gewoon omdat het uniek is voor de regio en weer eens iets compleet anders!

Vissershut Saint-Nazaire

Onderzeeër Espadon, educatief en spannend

Duik diep in de oceaanwereld door een bezoek te brengen aan de onderzeeër Espadon met je kinderen. Deze voormalige militaire onderzeeër is nu een museum en geeft je de mogelijkheid om het leven aan boord van een onderzeeër te ervaren. En dat is serieus interessant kan ik je vertellen! De kinderen maken hier kennis met de wereld van onderzeeërs en maritieme geschiedenis. Een bezoek aan de onderzeeër Espadon is niet alleen een duik in de geschiedenis, maar ook in de technologie van vroeger. Deze indrukwekkende onderzeeër, de eerste Franse onderzeeër die onder het poolijs dook, geeft serieus een unieke blik op het leven onder water. Tijdens zijn 25 jaar dienst heeft de Espadon 17 keer de aarde omcirkeld, zonder ooit in gewapende conflicten te zijn ingezet. Zeker weten dat je kinderen gefascineerd zijn door de krappe leefomstandigheden en de geavanceerde technologie aan boord van de Espadon. Wij wel in ieder geval!

Hier is de mooiste onderzeeër ter wereld: de Espadon! In deze gekke machine gaan we op reis, jij en ik, en de 64 andere bemanningsleden.

Espadon Saint-Nazaire met kinderen

Goedendag, ik heet je van harte welkom! Mijn naam is Jean. Ik neem je mee tijdens dit bezoek aan de Franse onderzeeër L’Espadon. Kan je mij goed verstaan? Als het geluid te hard staat of juist te zachtjes, kan je het volume op de koptelefoon zelf regelen. Als alles goed werkt, kom dan nergens meer aan. De rest gaat vanzelf. Ben je er klaar voor? Steek dan je duim in de lucht! Op naar de kades om aan boord te gaan!

In de onderzeeër Espadon Saint-Nazaire

De tour door de Espadon, met een speciale audiogids voor kinderen, neemt je mee door de geschiedenis en de avonturen van deze onderzeeër, van de koude poolwateren tot de warme machinekamer. Het is een avontuur dat je niet mag missen, een kans om je even een echte onderzeeër-schipper te voelen. Ik kies zelf bewust voor de audiotour voor kinderen en die is echt fantastisch leuk, het 17 jaar oude koksmaatje Jean neemt me mee door de Espadon dat ik gerust wel kan bestempelen als een onderwatermuseum. Stel je voor: de bemanning kon alleen douchen met koud zeewater, dus koos ervoor om niet of nauwelijks te douchen. Wat dat voor luchtjes zal hebben gegeven. Dit soort leuke feitjes vertelt Jean in het Nederlands dus voor kinderen is het echt heel erg leuk om op deze manier in hun eigen taal door dit enorme zeemonster geloodst te worden.

Saint-Nazaire Espadon onderzeeër

Jean: Wat denk je, is dit de voor- of de achterkant van de onderzeeboot? Het is de achterkant! Indrukwekkend hè. Mijn onderzeeër heeft heel bijzondere afmetingen: 77 meter lang, de lengte van 3 blauwe vinvissen achter elkaar! Zijn gewicht? 1200 ton. Net zoveel als 200 olifanten op elkaar gestapeld!

La Base Sous-Marine

La Base Sous-Marine in Saint-Nazaire is een reis terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog. Deze historische onderzeebootbasis biedt een unieke kijk op de oorlogsgeschiedenis en de rol van Saint-Nazaire daarin. De basis, nu omgevormd tot een cultureel centrum, organiseert regelmatig tentoonstellingen en evenementen die interessant zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Wij vinden het genieten van de prachtige uitzichten met de kennis die we hebben over de historie van deze plek.

Bekijk absoluut de agenda van Saint-Nazaire Tourisme als je de stad bezoekt. In de meivakantie kan de Museumnacht bijvoorbeeld interessant zijn om te bezoeken, meestal kun je gratis naar binnen bij een aantal musea. Maar ook in de zomervakantie is er veel te beleven. Denk aan evenementen op het strand en natuurlijk vuurwerk tijdens dé nationale feestdag van Frankrijk: Quatorze juillet! Maar let op, het vuurwerk is de avond ervoor al, zoals op veel plekken in Frankrijk.

Saint-Nazaire Base Sous-Marine

Base Sous-Marine in Saint-Nazaire

Le pied, le pull-over et le système digestif

"Le pied, le pull-over et le système digestif" is een bijzondere bezienswaardigheid op het strand van Saint-Nazaire die je kinderen op een speelse manier kennis laat maken met kunst. Deze interactieve tentoonstelling in de buitenlucht zal de verbeelding van je kinderen prikkelen en wij vinden het een hele leuke manier om kunst toegankelijk en leuk te maken voor kinderen, terwijl ze tegelijkertijd een stukje van de lokale cultuur van Saint-Nazaire ervaren. Kijk eens samen naar wat je allemaal ziet en laat je verwonderen: een grote voet, een romp zonder hoofd en benen? Dikke lol gegarandeerd, bij onze kleuter in ieder geval wel!

Saint-Nazaire - Le pied, Le pied, le pull-over et le système digestif

Escal'Atlantic, een duik in de wereld van oceaanschepen

Escal'Atlantic ligt in het hart van de stad en laat je op reis gaan door de geschiedenis van de trans-Atlantische scheepvaart. Dit interactieve museum is een avontuur voor kinderen, met exposities die je meenemen op de oceaanstomers van weleer. Je kinderen zullen gefascineerd zijn door de replica's van scheepskajuiten en de verhalen van de zee. In dit museum maken we echt een interactieve reis door de gouden eeuw van de trans-Atlantische passagiersschepen.

Escal'Atlantic Saint-Nazaire

De opzet van het museum is zo gedaan dat het gewoon serieus lijkt alsof je over een schip loopt, ik twijfel oprecht in het begin! Je ervaart hier echt de sfeer van hoe reizen met een boot vroeger was, loopt door lange gangen met aangrenzende kamers en leert ondertussen hoe het leven aan boord van een schip geweest moet zijn. Je kunt zelfs op het achterdek staan, wat te drinken nuttigen in de sjieke salonbar en verder vooral lekker je ogen uitkijken. De informatie is niet in het Nederlands beschikbaar, wel in het Engels, Frans en Duits. Dat is voor onze kinderen voldoende om alles goed te kunnen begrijpen.

Escal'Atlantic Saint-Nazaire met kinderen

Korting op meerdere musea in Saint-Nazaire

Saint-Nazaire herbergt een divers aanbod aan musea, ideaal voor een dag vol culturele ontdekkingen met je kinderen. Om je museumervaring nog aantrekkelijker te maken, zijn er speciale combinatietickets beschikbaar. Met een Pass’Port krijg je korting op toegang tot attracties zoals Escal’Atlantic, de onderzeeër Espadon, EOL Centre éolien en het Ecomusée. Daarnaast biedt de Pass Ecluse een mooie korting voor de onderzeeër Espadon en het EOL Centre éolien. Zo kun je meer zien, meer beleven en meer besparen tijdens je bezoek aan Saint-Nazaire. Kijk voor meer informatie op de website van Saint-Nazaire Tourisme, je kunt hier ook direct online de gewenste tickets kopen. Voor de onderzeeër Espadon is op tijd reserveren in ieder geval een must en die wil je ook écht zien!

Escal'Atlantic Saint-Nazaire met kids

Lunchen bij Restaurant La Plage

Na een ochtend vol avontuur is er niets beter dan een heerlijke lunch bij Restaurant La Plage aan het Place du Commando, direct aan het water en met zicht op de kunst van "Le pied, le pull-over et le système digestif" van de kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel. Met een kindvriendelijk menu en een adembenemend uitzicht op de zee, is dit de perfecte plek wat ons betreft om even bij te komen en te genieten van de lokale keuken. De ontspannen sfeer en het vriendelijke personeel zorgen ervoor dat zowel ouders als kinderen zich hier helemaal thuis voelen. Niets is te veel gevraagd!

Saint-Nazaire fietsen met kinderen
Restaurant lunch Saint-Nazaire La Plage

Wij genieten hier van de verse zeevruchten, maar je kunt ook kiezen uit één van de vele andere heerlijke gerechten terwijl je terugkijkt op een onvergetelijke ochtend of dag in Saint-Nazaire. Het kan een slim plan zijn om een emmer en schepje mee te nemen als je hier gaat lunchen met je kinderen. Wanneer je zelf geniet op het terras kunnen de kinderen hier gewoon lekker en veilig spelen op het strand, terwijl je zicht op ze hebt. Er zijn nog wat meer leuke restaurants aan het einde van de boulevard en als je liever wilt picknicken dan zijn er volop picknicktafels te vinden op Place du Commando of je gaat naar de botanische tuinen die hier ook vlakbij liggen.

Lunchen in Saint-Nazaire met kids

Plage de Saint-Nazaire, zon, zee en zand

Een vakantie aan zee is niet compleet zonder een bezoek aan het strand. Plage de Saint-Nazaire is een zandstrand waar gezinnen kunnen genieten van zonnebaden, zwemmen en spelen in het zand. Vergeet je zonnebrandcrème niet! Er zijn ook verschillende strandbars en restaurants waar je kunt genieten van heerlijke maaltijden en verfrissende drankjes terwijl je uitkijkt over de zee over een aantal kunstwerken. Vooral de lunches kan ik hier aanbevelen, want ondertussen heb je dan zicht op de kinderen die heerlijk kunnen spelen op het strand.

Bij gezinnen is Plage de Monsieur Hulot een populaire strandkeuze, genoemd naar het personage uit de beroemde film "Les Vacances de Monsieur Hulot" van Jacques Tati. Dit strand heeft heel fijn zand, kristalhelder water en een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Heb je wat oudere kinderen en wil je wat watersporten? Dan is het Plage de la Courance ideaal. Hier kun je kajakken, windsurfen, peddelen met je bodyboard of gewoon een verfrissende duik nemen. Het strand wordt omgeven door groene duinen en er hangt een ontspannen sfeertje. I like that!

Wil je kennismaken met de lekkernijen van de streek? Probeer zeker de beroemde "galettes" en "crêpes" - dunne boekweitpannenkoeken gevuld met hartige of zoete ingrediënten. Deze traditionele Bretonse lekkernijen zijn in veel lokale restaurants en crêperies verkrijgbaar. Hebben je kinderen het geduld om gezellig mee uit eten te gaan? De lokale restaurants serveren heerlijke gerechten zoals bouillabaisse en oesters.

Serpent d'Océan

Saint-Nazaire en Saint-Brevin worden gescheiden door de majestueuze Loire. Wie in beide plaatsen langs de Atlantische Oceaan wandelt, kan niet om de kunstwerken heen die op het eerste gezicht merkwaardig lijken. In Saint-Brevin slingert een bovenmaats slangenskelet naar de kust: de "Serpent d'Océan" van de Chinese kunstenaar Huang Yong Ping verschijnt op het ritme van de getijden. Anatomie speelt ook een rol op de rechteroever van de Loire, in Saint-Nazaire. De autodidactische kunstenaars Daniel Dewar en Grégory Gicquel creëerden niet alleen een zeven meter hoge betonnen voet in het bassin van de voorhaven, maar beeldden ook een trui en het menselijk spijsverteringskanaal uit in een kunstwerk. Alle drie de bouwwerken die in de haven van Saint-Nazaire te bewonderen zijn, staan symbool voor een moderne beschaving die weerloos is blootgesteld aan de elementen.

Zoek je meer tips voor jullie gezinsvakantie in deze regio? Lees alle blogs over de Atlantische Kust met kinderen én de Atlantische Loirestreek met kinderen. Zijn jullie aan het rondreizen in Frankrijk? Dan is dit overzicht met kindvriendelijke accommodaties in Frankrijk erg handig!

Serpent d'Océan

Dit artikel is  tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.