Moerasgebied van de Brière
Atlantische Kust Frankrijk
Mireille Steegmans
Atlantische Kust Frankrijk
03/10/2022
7 min

Ontdekplekjes aan de Atlantische Loire-kust

03/10/2022
7 min

We hebben de smaak te pakken nadat we in de zomervakantie een fijne roadtrip met ons gezin hebben gemaakt langs de Atlantische kust van Frankrijk. We ontdekken in drie weken prachtige plekken tussen grofweg La Rochelle en Bordeaux. Omdat de regio links van Nantes nog onbekend terrein is voor ons gaan we in het najaar terug om dit stuk kust te ontdekken. Dit is de plek waar de Loire uitmondt in de zee om precies te zijn. Wil je dus de kastelen van de Loire met je kinderen ontdekken en dit combineren met een strandvakantie in Frankrijk? Dan kan ik je alvast verklappen dat dit eveneens een heerlijke regio is om te verblijven met je kinderen.

Vliegen of met de auto naar de Franse kust?

De Loire-Atlantique ligt in het noorden van Frankrijk in de regio Pays de la Loire en grenst in het zuiden aan de Vendée. Wij vliegen naar Nantes en huren daar een auto om de regio te verkennen. Je kunt deze afstand ook prima rijden met de auto, reken op een afstand van 850 kilometer vanuit Utrecht. Als je met het vliegtuig gaat dan zou ik zeker een stedentrip in Nantes meepikken om vervolgens de huurauto op te halen en een roadtrip met je gezin te maken langs heerlijke stadjes en plekjes langs de kust. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze zijn het ontdekken met kinderen waard!

Luxe badplaats La Baule

Vanuit Nantes rijden we naar het leuke badplaatsje La Baule waar we de middag beginnen zoals de Fransen dat zelf ook graag doen. Met een heerlijke lunch bij Restaurant Le M! Het gebouw waarin dit charmante brasserie-bistro-sfeer-achtige restaurant is gevestigd dateert uit de 19e eeuw. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen hebben ze een menu. La Baule is bekend om haar fijne zandstrand en is één van de langste stranden van Europa. Het stadje heeft een luxe uitstraling, je kunt in de regio prachtig fietsen en er is een fantastisch klimpark. Verder ligt La Baule in de buurt van Natuurpark Brière wat zeer zeker een ontdekking waard is. Ons lunch plekje ligt vlakbij de zee dus met kinderen zou ik zeker aanraden even de voeten in het water te steken of zelfs een duik te maken als je de tijd hebt en de temperatuur het toelaat.

Slenteren door het middeleeuwse Guérande

Het middeleeuwse stadje Guérande heeft robuuste stadmuren waar je met een gids overheen kunt lopen en staat vooral bekend om haar zoutmoerassen. Zelfs de Romeinen oogstten in hun tijd al zout in Guérande dus je kunt je voorstellen dat de historie een eindje teruggaat en dat je dus overal in de stad zout gaat vinden. Zeer zeker leuk voor verrassende souvenirs, wat dacht je van zout met kruiden uit de Provence of zout met koriander? Fantastisch voor mensen die van koken houden! Op woensdag en zaterdag is een bezoek aan de markt in Guérande een regelrechte aanrader voor verse producten. Als je een wandeling maakt bij Terre De Sel, dan zie je het eeuwenoude ambacht van het zoutwinnen van dichtbij.

Stad Guerande met kinderen

Guerande met kinderen

Een tour door dit middeleeuwse stadje start logischerwijs bij Porte St. Michel, de poort die vlakbij het Office de Tourisme ligt. Leuk feitje is dat de entree van de Porte St. Michel is gebouwd in de richting van de oude hoofdstad van de regio. Juist: Nantes. Deze massieve poort is tegelijkertijd een museum en de plek om een rondleiding te boeken over de stadsmuur. Bezoek je het museum? Dan zit de entree tot de oude muur erbij. Mis in Guérande zeker niet de Collégiale Saint-Aubin, werkelijk een parel van een kerk. Zeker omdat we net de zon treffen door de prachtige gekleurde mozaïek ramen. Met kinderen is Guérande een leuke tussenstop onderweg naar het moerasgebied van de Brière.

Kerk van Guerande met kinderen

Peddelen door het moerasgebied van de Brière

Het beschermde natuurgebied van de Camargue aan de Middellandse Zee in de Zuid-Franse Rhônedelta is bij veel mensen wel bekend vanwege de grijswitte Camargue paarden, zwarte stieren en roze flamingo's. Het prachtige natuurgebied van de Brière in de Atlantische Loire-streek is minder bekend, maar minstens zo interessant. Kinderen zullen het varen op zich vooral erg leuk vinden in dit moerasgebied wat gevormd wordt door het slib van de Loire – dit varen gaat namelijk met een hele lange stok. Tref je de juiste gids dan kun je gegarandeerd zelf een stukje varen. Vergis je niet, want hoewel we zachtjes over het water dobberen valt het nog vies tegen om de juiste kant in te blijven gaan.

Regionaal natuurpark Brière

Onze gids vertelt vol passie tijdens onze boottocht door het op één na grootste moeras van Frankrijk na de Camargue. Hoe groot dan precies? Zo'n 40.000 hectare. De tour is in het Frans dat dan weer wel, geen garantie hier dat je een Engelstalige gids hebt dus bereid jezelf en je kinderen daar alvast op voor. Wij ervaren het niet als vervelend, de passie van onze gids en schipper Gili spat er in iedere taal vanaf. Je boekt een tour bij L'Arche Briéronne en vaart vanuit de haven van Bréca met een soort fluisterboot zoals je ze in de Bieschbosch of Nationaal Park de Alde Feanen kunt vinden. Neem je verrekijker mee, want er is genoeg te zien tijdens een boottocht door de moerassen van de Grande Brière.

Regionaal natuurpark Brière met kind

En heb je de kans om vroeg in de ochtend of tegen zonsondergang te gaan dan ga je zeker weten ook niet teleurgesteld worden op het water tussen de reigers, lepelaars, het wuivende riet en de uiterwaarden van dit prachtige stukje natuur. Normaal gesproken kan dit alleen op woensdag in het seizoen.

TIP! Je kunt met kinderen een boottocht prima combineren met een tochtje in een Calèche, een heuse paardenkoets. En wil je echt een dagje ervan maken en gaat het je vooral om lekker samen zijn met je gezin? Boek een boot zonder gids en ga op pad met een kaart en picknickmand.

Rotsklimmen in Pornichet

Het ooit zo arme Pornichet herbergt vandaag de dag historische villa's langs een even zo mooie kust. Je moet van architectuur houden om dit te waarderen, maar tegen een ondergaande zon is het zeker een mooie wandeling aan het eind van de middag. Voor kinderen is vooral de rotsachtige stoere kustlijn van Pornichet interessant in combinatie met de heerlijke schommels op het strand. Wat een prachtige plek om naar de zonsondergang te mogen kijken.

Kust van Pornichet met kinderen

Pornichet met kinderen

De dag afsluiten bij Nina à la Plage

Sluit de dag af bij Restaurant Nina à la Plage met een prachtig uitzicht op zee onder het genot van een aperitief en daarna een heerlijke verse dorade vis of andere lekkernij. Voor kinderen is er bij dit super sfeervolle tentje ook wat lekkers te eten zoals een verse kipfilet of een smaakvolle mini kaasburger. Met een emmer en schep is het feest compleet voor iedereen en kun je lekker genieten terwijl de kinderen nog een keertje schommelen op het strand en genieten van een heerlijk vers ijsje. Dat is hoe vakantie hoort te zijn in onze ogen! Wij slapen hier in het sfeervolle hotel Villa Flornoy – met zwembad - van waaruit je heerlijk kunt slenteren door deze kustplaats.

Strand van Pornichet met kinderen

Verbluffend Saint-Nazaire

Dit is de slogan van deze ontzettend fijne badplaats langs in de Atlantische Loire-streek. Wat een verrassing! Als er een plaats langs de Atlantische kust is die echt enorm veel te bieden heeft voor gezinnen dat is het wel Saint-Nazaire. Saint-Nazaire staat bekend om zijn scheepsbouwindustrie en dat zie je terug op alle fronten. In 1862 was Saint-Nazaire zowel het vertrek- als aankomstpunt voor de eerste trans-Atlantische overtochten van Frankrijk naar Zuid-Amerika. Het is tegenwoordig de vierde haven van Frankrijk. Een dag is hier veel te kort, maak er maar minimaal drie van als je rustig wilt genieten en met je e-bike over de boulevard wilt flaneren, de schepen wilt zien varen, wilt spelen aan het strand, de onderzeeër en de Escal'Atlantic wilt bezoeken. En had ik al gezegd dat er 20 stranden zijn waar je uit kunt kiezen? Boek een lekker plekje bij Camping L'Eve en ga lekker genieten!

Strand en boulevard bij Saint Nazaire