Stedentrip Avignon met kinderen
Zuid-Frankrijk
Mireille Steegmans
Zuid-Frankrijk
09/21/2023
12 min

Avignon, heeft veel meer dan alleen de beroemde Pont d'Avignon

09/21/2023
12 min

Tijdens een gezinsvakantie in Zuid-Frankrijk zou ik je zeker aanbevelen om naar Avignon te gaan met kinderen. Deze fantastische stad in het departement Vaucluse -niet ver van Orange- wordt ook wel het Rome van Frankrijk en "Babylon aan de Rhône" genoemd en dat komt omdat de stad eeuwen de zetel van een aartsbisschop is geweest. Het centrum van Avignon staat sinds 1995 al op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO en als je er rondloopt tussen de 14-eeuwse vestingmuren die in totaal meer dan 4 kilometer lang zijn dan snap je meteen waarom. Treed binnen in de stad met haar 7 poorten en 39 torens en ontdek de kindvriendelijkheid van deze stad met haar warme zeeklimaat.

Tips Avignon met kinderen

Dé stedentrip tip in Zuid-Frankrijk met kinderen

Wij vinden Avignon een pareltje, we genieten er met het hele gezin 4 dagen lang en zijn eigenlijk nog niet eens uitgekeken. Dat komt omdat de stad enorm veel te bieden heeft, zowel in als rondom de stad. Omdat we verblijven bij de centraal gelegen camping Pont d´Avignon op Île de la Barthelasse kunnen we heel gemakkelijk de auto pakken om een bezoek te brengen aan Parc Spirou met haar achtbanen, draaimolens en attracties. Nemen we te voet de gratis pont naar Avignon dan is er zoveel te doen voor gezinnen dat het echt nodig is om keuzes te maken of om langer te verblijven. Deze camping is eenvoudig maar prima en het personeel ontzettend vriendelijk. Wij verblijven in een keurig chalet en er zijn ook volop plaatsen voor eigen kampeermiddelen, vaak onder de bomen. Er is een zwembad en een hele eenvoudige campingwinkel en de toiletgebouwen zijn schoon en prima in orde als wij er zijn in de meivakantie.

Wil je liever in een appartement of hotel verblijven in Avignon met je gezin? Dan tip ik absoluut het sfeervolle Maison de Fogasses, My Pad Provence en als laatste appartement Humels Intra MURoS, vlakbij het Pauselijk Paleis.

Appartement in Avignon met kinderen

Camperroute door Frankrijk met kinderen

Wil je met een camper door Frankrijk trekken en op een fijne camping verblijven in Zuid-Frankrijk? Zoals gezegd verblijven wij bij camping Pont d´Avignon en we pakken van daaruit met ons gezin het gratis voetpontje over de Rhône naar Avignon. Dit pontje gaat normaal gesproken dagelijks van 10.00 - 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur, maar tijden kunnen afwijken. Als je hier je camper neerzet dan is eigenlijk alles op loopafstand en daarmee is Avignon een ideale stad voor gezinnen die met een camper door Frankrijk trekken en een geschikte stedentrip zoeken met kinderen. Je kunt dus verder zoeken en wat verder buiten Avignon verblijven met je camper, maar eerlijk gezegd zou ik dat niet doen. De centrale ligging van camping Pont d´Avignon is gewoon echt geweldig als je de stad meerdere dagen wilt bezoeken.

Reis je met de camper naar Zuid-Frankrijk met je gezin? Wij schreven een e-book inclusief complete roadtrip langs de Route du Soleil met kinderen. Dit e-book brengt je langs de beroemde Route du Soleil via plaatsen als Nancy, Colmar, Mulhouse, Lyon, Avignon en Aix-en-Provence naar Marseille. Natuurlijk brengen we je niet alleen naar de grote steden, maar juist ook naar de minder bekende plekken die fantastisch zijn voor gezinnen. Het complete e-book heeft inspiratie voor minimaal 6x2 weken vakantie in Frankrijk!

Camping bij Avignon

Sur le Pont d´Avignon (Le Pont Saint-Bénézet )

De Pont Saint-Bénézet is eigenlijk bij ouders en kinderen bekend onder de naam Pont d'Avignon vanwege het kinderliedje Sur le pont d'Avignon. Maar van deze historische brug over de Rhône in het centrum van Avignon is helaas weinig meer over. Ooit was de oorspronkelijke Pont Saint-Bénézet 900 meter lang en had hij 22 bogen. Als je ziet dat er nu nog maar 4 bogen zichtbaar zijn dan kun je jezelf wel voorstellen wat voor een immens bouwwerk dit was! Een bezoek aan Pont Saint-Bénézet is inbegrepen in de Avignon City Pass die te koop is voor 24 of 48 uur.

De brug is samen met het Palais des Papes voor veel gezinnen toch wel de highlight qua bezienswaardigheden in het Zuid-Franse Avignon. Wij lopen zelf over Pont d'Avignon in de stromende regen, we hebben een combi ticket met het Pausenpaleis en het is de hele dag slecht weer dus we hebben geen andere keuze. Gelukkig zien we de volgende dag de ooit immense brug vanuit een heel ander perspectief wanneer we een kajaktour maken met Le Canoë-Kayak en Vaucluse. We worden begeleid door Audrey, Patrice, Agathe en Angel die veel extra uitleg geven over de omgeving. Interessant!

Vanaf het water is de brug zoveel indrukwekkender vinden wij als we met z'n viertjes onder de brug door peddelen en alle mensen die erop lopen naar ons zwaaien. Wij kajakken met een 4-jarige en dat gaat echt prima met een reddingsvest aan. Ook voor ouders is een reddingsvest verplicht en de oplettende kijker ziet dat Gijs deze niet draagt op de foto. Dat komt omdat onze kleuter in slaap valt net nadat wij Pont Saint-Bénézet bereiken na 8 kilometer kajakken en het blijkt onmogelijk om goed te sturen en peddelen met een reddingsvest aan.

Pont d'Avignon met kinderen

Toeristentreintje door Avignon

Met het treintje van Lieutaud dat het hele jaar door vertrekt op het plein voor het paleis - Place du Palais des Papes - kun je in 45 minuten een perfecte indruk van de stad krijgen. Mijn tip is om dit treintje in het begin van je stedentrip Avignon te plannen, omdat je dan meteen ziet waar je allemaal nog naartoe kunt gaan en bovendien meteen een beetje meer over de stad weet. Als je de koptelefoon op zet dan krijg je tijdens de tour van een Belgische dame meer informatie over de stad. De eerste trein vertrekt om 10.00 uur en vervolgens kun je ieder half uur opstappen tot om 17.00 uur de laatste trein vertrekt. Deze trein is bijna altijd vol dus zorgt dat je op tijd bent. Reserveren voor een tijd is niet mogelijk.

Heb je meer tijd of wil je meer zien? Dan kun je bij Lieutaud een City Open Bus Tour boeken met het hop-on-hop-off principe en ook naar Île de la Bartelasse gaan, het riviereneiland in de Rhône waarop ook onze camping ligt. Dit grootste riviereiland van France métropolitaine is vernoemd naar Jean Richard d'Avignon die de bijnaam Barthelucius had. Tijdens deze tour zit je boven op een bus en zie je andere stukken van de stad en ook de livreien van Avignon, een fort met haar toren, de Rhône en de groene omgeving van het Ile de la Barthelasse. Met de bus kom je onder andere langs Tour Philippe-le-Bel, Fort Saint-André, Porte de la Ligne à Avignon en Sainte-Marthe de l'Université d'Avignon. Met kinderen zou ik persoonlijk het treintje aanraden, maar je kunt ook een combi ticket kopen van deze twee uitjes. Dit kan vooraf of ter plaatse en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis mee.

Toeristentreintje Avignon met kind

Routekaart treintje Avignon

Treintje door Avignon met kinderen

De geschiedenis van het Pausenpaleis (Palais des Papes)

De stad Avignon was eigendom van de graaf van de Provence, Karel II van Anjou, koning van Napels en Sicilië en, in deze hoedanigheid, vazal van de paus, aan wie hij zijn steun aanbood. Dit gebied aan de samenvloeiing van de Rhône en de Durance kent in het verleden eigenlijk vooral vrede en stabiliteit met als verbinding dus de beroemde Pont Saint-Bénezet. Avignon is het ideale kruispunt en het hart van Europa voor de christenen, in de 13 eeuw reist het Pauselijke hof namelijk rond en wonen zij in verschillende steden waaronder dus Avignon.

Aan het begin van de 14e eeuw ontstaat een gewelddadige onenigheid tussen Koning Filips IV van Frankrijk (bijnaam Philippe le Bel) en paus Bonifatius VII, één van de bekendste Middeleeuwse pausen. Filips IV beschuldigt de Paus van moord op zijn voorganger, zet hem op 1303 uit de kerk en laat hem vervolgens gevangen nemen in zijn geboortestad Anagni. Paus Bonifatius VII wordt bevrijd door de burgers, maar overlijdt een maand later aan de gevolgen van zijn lijden. In de jaren erna krijgen de pausen te maken met allerlei beschuldigingen van de koning.

Avignon wordt uiteindelijk in 1309 de verblijfplaats van de pausen door hun ballingschap uit Rome die duurt tot 1376. Paus Benedictus XII en paus Clemens VI laten het Pausenpaleis tussen 1335 en 1352 bouwen op een uitstekende rots boven de Rhône. Na verschillende andere eigenaren komt Palais des Papes in 1433 weer in handen van de Rooms-Katholieke Kerk, maar daarna raakt het paleis helaas in verval en dat is nog steeds te zien op veel plekken. Tijdens het bewind van Napoleon Bonaparte werd het paleis bovendien gebruikt als kazerne en gevangenis.

Histopad Palais des Papes

Cultuur snuiven bij Palais des Papes (Pausenpaleis)

In het Pausenpaleis midden in het centrum van Avignon neemt de Histopad je hele gezin mee langs 8 eeuwen geschiedenis van het Pausenpaleis. De Histopad is eigenlijk een tablet die je op een interactieve, educatieve en vooral hele leuke manier meeneemt om het Palais des Papes te ontdekken. Overal in het paleis kunnen kinderen QR-codes inscannen en luisteren naar verhalen of kijken hoe een zaal er vroeger uit zag. Onze kleuter vindt het interessant op zijn manier en scant alles om te kunnen rondkijken. Onze tiener vindt het soms wat omslachtig, maar hij vindt het vooral interessant om meer te horen en leren over deze plek zonder dat hij allerlei borden moet lezen. Onze kinderen begrijpen allebei goed Engels en dat maakt het gemakkelijk om de tour te volgen. Je kunt zelfs met de Histopad op schattenjacht om alle munten te vinden in het paleis, maar dan mag je wel wat extra tijd uittrekken. Je kunt niet alleen het paleis bezoeken, maar ook de tuinen die er omheen liggen om vervolgens weer in een torentje omhoog te klimmen. Geweldig leuk met kinderen!

Net als voor de grote prinsen in de Middeleeuwen waren de tuinen onderdeel van het Pausenpaleis in Avignon. Paus Johannes XXII, paus Benedictus XII, paus Clemens VI en paus Urbanus V gebruikten de boomgaard en de tuinen die ten oosten van het voormalige bisschoppelijk paleis waren aangeplant. Vandaag de dag is alles nog zichtbaar in de tuinen doordat de geschiedenis goed bewaard is gebleven en gearchiveerd in het Vaticaan.

Bij Palais des Papes kan er geen buggy mee naar binnen, je kunt je buggy bij de garderobe omwisselen voor een handige rugdrager om kleine kinderen mee te vervoeren. Onze kleuter loopt alles zelf en dat is geen enkel probleem. Soms houden we even pauze of we kijken naar de restauratiewerkzaamheden en dat werkt prima.

Stedentrip Avignon met een tiener

Palais des Papes Pausenpaleis met kinderen

Pausenpaleis in Avignon

Koken, eten en genieten bij la Maison de Fogasses

Wij vinden een kookworkshop op vakantie altijd echt ultiem en veel ouders met ons weten we inmiddels. Daarom proberen we vaak een kookworkshop met de kinderen in te plannen als we in het buitenland zijn. In Avignon vallen we met onze neus in de boter tijdens de cooking class bij Maison de Fogasses. Deze plek biedt niet alleen een accommodatie om te overnachten, maar ze serveren ook heerlijke gerechten en Baptiste weet perfect hoe hij met kinderen de meest fantastische kookworkshop kan regelen. Als je binnenstapt bij Maison de Fogasses dan voel je direct een oase van sfeer, historie en gezelligheid. Onze kinderen vinden het meteen geweldig hier en onze tiener vindt de kookworkshop de highlight van de hele stedentrip in Avignon!

Onze kleuter voert de schildpadden die er rondlopen en snijdt vol enthousiasme 1,5 kilo aardbeien en bedient de Kitchen Aid die we thuis ook hebben. Hij is helemaal in zijn element! Ondertussen maakt onze tiener de bodem van de taart en is hij bezig met het ontvellen van de paprika's, smelten van boter en maken van slagroom. Heerlijk om dit samen te doen, wij houden ervan en maken er altijd een feestje van als we samen koken. We eten een heerlijke lunch -die we dus zelf bereid hebben. Wil je typisch Frans lunchen en houden jullie van verse producten? Ga dan naar Les Halles d´Avignon en laat je verrassen!

Kookworkshop in Avignon met kinderen

Koken met een kleuter in Frankrijk

Activiteiten in Avignon met kinderen

Struinen door Avignon

Niets zo fijn als struinen door een stad en dat kan echt perfect in Avignon met je gezin! Onze kinderen zijn goede kijkers en stuiten al snel op de Space Invaders mozaïeken in de stad. Ze blijken van een Parijse kunstenaar genaamd "Invader" en deze kleine kunstwerken zijn sinds 1998 in steeds meer steden verspreid over de wereld te vinden. Er zijn al 4.000 van deze kunstwerken gemaakt door deze kunstenaar dus er valt ook op andere plekken heel veel te speuren voor je kinderen. Er zit gegarandeerd een Space Invader op Place des corps Saints kan ik je verklappen. Verder is het gewoon leuk om te verdwalen in de stad, een ritje in de oude draaimolen te maken die voor de Opéra Grand Avignon staat of te zoeken naar leuke doorkijkjes in de stadsmuur. Wil je alle Space Invaders vinden verspreid over de wereld? Kijk dan op de website van Space Invader Avignon en ontdek ze ook in steden als Amsterdam, Málaga, Marrakesh en Lyon.

Space invader mozaiek Avignon

Tips stedentrip Avignon met kleine kinderen

Avignon als stedentrip met kinderen?

Avignon is geweldig als stedentrip met je gezin, je kunt je er met gemak 3 tot 5 dagen vermaken, afhankelijk natuurlijk van wat je allemaal wilt zien en doen. Wij bezoeken de highlights van de stad en nemen ook de tijd om te picknicken aan de Rhône, een dagje naar Parc Spirou te gaan en om te fietsen in de omgeving.

Je kunt een bezoek brengen aan Avignon als je tijdens de zomervakantie in Zuid-Frankrijk op vakantie bent, maar Avignon is wat mij betreft de perfecte stad voor de herfstvakantie of de meivakantie. Het is er dan niet te warm en ook niet te druk en omdat de stad goed te bereiken is met de trein -eerst de Thalys naar Parijs en dan door met de TGV- is een stedentrip hier naartoe echt fantastisch te combineren met een aantal highlights in de omgeving. Je kunt de regio het best bezoeken met een huurauto van Sunny Cars natuurlijk, want daarmee rijd je zo naar plekken als de Luberon met het prachtig rode Roussillon of het sfeervolle Gordes.

Avignon bezienswaardigheden boeken

Bij Avignon Toerisme kun je heel gemakkelijk je tickets online boeken voor alle bezienswaardigheden in Avignon. Verder is de Avignon City Pass ook een uitkomst, maar het is afhankelijk van wat je wilt bezoeken of het aanschaffen van deze pas wel of niet rendabel is. Als je een 24-uur Avignon City Pass koopt en je bezoekt Palais des Papes met haar tuinen, de Pont Saint-Bénézet en je maakt een ritje met het treintje van Lieutaud dan kun je dit het best allemaal los boeken. Kies dan wel voor een combi ticket voor het paleis en de brug.

Wil je ook nog een bezoek brengen aan bijvoorbeeld Chartreuse, Abbaye St André, Fort St André en Tour Philippe Le Bel dan kun je beter een Avignon City Pass kopen. Let wel op dat veel kinderen tegen gereduceerd tarief of zelfs gratis mee naar binnen mogen.