Mooie vuurtorens in Frankrijk
Atlantische Kust Frankrijk
Mireille Steegmans
Atlantische Kust Frankrijk
10/08/2021
3 min

Vuurtorens en prachtige uitzichten aan de Atlantische kust

10/08/2021
3 min

Vuurtorens zijn een gewild object. Niet alleen voor onze kinderen die het fantastisch vinden om ze te beklimmen, maar ook voor fotografen en liefhebbers van mooie uitzichten. Een vuurtoren is een perfect uitkijkpunt over de regio, zo ook aan de Atlantische kust van Frankrijk waar vandaag de dag nog steeds veel fantastische vuurtorens staan. Ze vervullen vaak niet meer hun eigenlijke navigatietaak, maar voor een goede klimpartij met uitzicht zijn ze geweldig vinden wij. Met onze klimpartijen in Wales nog vers in het achterhoofd zijn onze jongens helemaal enthousiast!

Vuurtoren in Frankrijk beklimmen

Vuurtoren van Grosse Terre (Vendée)

Deze werd gebouwd in 1972 en is 17 meter hoog. De "Phare de Grosse Terre" ligt in de Vendée en is één van de laatste grote vuurtorens die in Frankrijk zijn gebouwd. Daarom is hij dus ook bijzonder. Deze vuurtoren diende vroeger als oriëntatiehulp voor zeelieden. Hij markeerde de toegang tot de haven van Saint-Gilles-Croix-de-Vie. Maar misschien nog veel belangrijker is dat de vuurtoren van Grosse Terre waarschuwde voor de rotsachtige kustlijn die kenmerkend is voor dit deel van de Vendée.

Vuurtoren van Contis (Les Landes)

De vuurtoren in het dorpje Contis Plage werd in 1862 gebouwd op bevel van Napoléon III. In die tijd was hij helemaal wit, maar vandaag valt niet alleen zijn 38 meter hoogte op. Ook de zwarte, spiraalvormige verf maakt de vuurtoren van Contis, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Mimizan, tot een absolute blikvanger. D eenige vuurtoren van het departement Les Landes ontsnapte in 1944 ternauwernood aan de ondergang, maar is tegenwoordig open voor het publiek. Voor een aantal euro's kun je met het hele gezin naar binnen om een klim te maken.

Vuurtoren van Biarritz (Frans Baskenland)

Op Cap Hainsait –73 meter boven de zeespiegel– troont de witte vuurtoren van Biarritz aan de kust. Met zijn 44 meter hoogte markeert de vuurtoren de grens van de twee zuidelijkste departementen van de Franse Atlantische kust: Les Landes met zijn zandstranden in het noorden en de rotsachtige kust van Frans Baskenland in het zuiden. Wie de 248 treden beklimt, kan rekenen op een spectaculair panoramisch uitzicht over de oceaan, de kust en de Pyreneeën. 

Vuurtoren Biarritz

Vuurtoren van Pointe Saint-Gildas (Loire-Atlantique)

Ten noorden van het eiland Noirmoutier strekt de landtong van Saint Gildas zich uit in de Atlantische Oceaan. De vuurtoren, gebouwd in 1861, markeert de zuidelijke toegang tot de monding van de Loire. In de 19e eeuw diende de 12 meter hoge mast op deze plaats voor het houden van toezicht op de kust en de communicatie Tegenwoordig herbergt de vuurtoren een museum dat de ontwikkelingen de geschiedenis van de maritieme communicatie laat zien en verhaalt over de scheepsongelukken die hier gedurende de geschiedenis hebben plaatsgevonden. Prijzen voor entree variëren van € 3,50 tot 4,50 per persoon.

Vuurtoren van Cordouan (Gironde)

De vuurtoren van Cordouan -gelegen in de monding van de Gironde in de Atlantische Oceaan- is één van de vijf locaties die in juli 2021 door UNESCO als werelderfgoed zijn aangewezen in Frankrijk. De "koning der vuurtorens", zoals de Vuurtoren van Cordouan ook wel wordt genoemd is één van de vele oriëntatiepunten die in de loop der eeuwen aan de Atlantische kust van Frankrijk zijn verrezen.

Deze "Phare de Cordouan" is te bezoeken. Je kunt hier alleen met de boot naartoe, want de toren staat op een rotsplateau in de Atlantische Oceaan. Het is de oudste vuurtoren van Europa die op zee is gebouwd en nog steeds in bedrijf is. Hij dateert uit 1611 en diende de Franse monarchie als een symbool van macht. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een architectonisch meesterwerk met een eigen flat en een kapel voor de koning en prachtige ramen.

Wij zagen deze vuurtoren vanaf de kade, maar besloten hem niet te bezoeken vanwege de prijs, het zou ons een kleine € 200,- kosten om een bezoek te brengen aan deze vuurtoren en dat hadden we er simpelweg niet voor over, omdat er nog veel meer prachtige vuurtorens zijn langs de Atlantische Kust.


Phare des Baleines

Met zijn 57 meter is de Phare des Baleines een van de hoogste vuurtorens van Frankrijk. Maar deze reus, voltooid in 1854, is ook moeilijk te overtreffen in termen van lichtsterkte: zijn bereik is 50 kilometer. De "Grand Phare" deelt de meest westelijke flank van Ile-de-Ré met zijn oudere, veel kleinere broer, die in de 17e eeuw werd gebouwd in opdracht van Colbert -minister van Financiën onder de "Zonnekoning" Lodewijk XIV. De 257 treden van deze vuurtoren leiden naar een uitkijkplatform met een panoramisch uitzicht over de zee, de bossen, de moeraslanden en het eiland. Dit is werkelijk één van de mooiste en hoogste vuurtorens van Frankrijk.