arrow_drop_up arrow_drop_down
Lissabon met kinderen

Stedentrip Lissabon met kids, stad van 7 heuvels

Lissabon, daar willen wij naartoe als we in Portugal zijn! Maar is dat nou heel erg handig met een kind? Lissabon met kinderwagen is niet super praktisch, maar er zijn ook alternatieven!

Leuke straatjes in Lissabon

Lissabon, de stad op 7 pittige heuvelen

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en dat houdt dus in dat je vrij veel bergopwaarts en bergafwaarts aan het lopen bent. Voor wie het een beetje slim plant en combineert hoef je in praktijk niet continue omhoog en omlaag te lopen. Dat is met een kinderwagen niet echt een feest. Ga niet kris kras door Lissabon met kinderen heen, maar neem de tijd. In de wijk Belém kun je bijvoorbeeld makkelijk een hele dag doorbrengen en dit is bijna vlak. Bovendien heeft Lissabon enorm veel verschillende vervoersmiddelen, wij probeerden deze uit en ontdekten dat het ineens een stuk makkelijker wordt om Lissabon met je gezin te ontdekken! Wij geven je onze 12 tips voor een aantal gave dagen in de hoofdstad van Portugal met kinderen.

Hippotrip Lissabon met kinderen

#1 Mis de Hippotrip niet!

Voor ons een nieuw fenomeen: de Hippotrip. Je verkent met Lissabon via het land, maar ook vanaf het water met een amfibisch voertuig. Ontzettend leuk en uniek om mee te maken voor kinderen…en eigenlijk ook voor ons als ouders! In ongeveer anderhalf uur ga je eerst over land langs o.a. Praça do Comércio en Jardim da Estrela en na je ritje langs het mooie en beroemde Mosteiro dos Jerónimos maak je een plons in de Tagus rivier om de highlights van Belém vanaf de rivier te bekijken. In het totaal ben je ongeveer 20 minuten op het water en zie je onder andere Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos vanaf het water.

Tram in Lissabon met kinderen

#2 Rondje stad in Tram 28

Lekker lokaal; de metro of de tram in Lissabon. Voor € 6,00 (prijspeil 2015) koop je een dagkaart en kun je 24 uur lang in tram en metro reizen in Lissabon. De meest handige manier als je het ons vraagt. Houdt er wel rekening mee dat je in een metro – zoals vaak het geval is – flink wat meters ondergronds aflegt. Wij vinden de metro daardoor het meest geschikt om lange afstanden af te leggen. Wil je maar een halte verder? Pak dan de tram, dan zie je bovendien ook meer van de stad. De meest beroemde tram van Lissabon is tram 28. Maak hier zeker een ritje mee want je ziet in korte tijd een aantal leuke highlights van Lissabon zoals de wijk Alfalma en het district Baixa.

Het kan wel enorm druk zijn in tram 28, maar laat je daardoor niet weerhouden. Met een kind lukte het ons steeds wel om een plaatsje te krijgen.

Hills Tramcar Tour Lissabon

#3 Hills Tramcar Tour, terug naar vroeger tijden

Een andere optie om de highlights van Lissabon met de tram te zien is de Hills Tramcar Tour van Yellow Bus. Hier hangt een hoger prijskaartje aan, maar dan heb je ook wel meer ruimte en een wat meer uitgebreide route door Lissabon. Op zich wel fijn, want je moet er rekening mee houden dat het veel wachten is onderweg. Als andere trams passagiers laten instappen en uitstappen dan moeten alle trams erachter wachten. De audiotour is wel leuk voor extra informatie. Als je tijd beperkt is en je budget ook dan zouden wij de Hills Tramcar Tour met kinderen overslaan als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding. Huur dan liever een tuk tuk en race de stad door. De haltes van de Hills Tramcar Tour waren niet altijd even duidelijk en het zicht is ook niet altijd even geweldig. Dat laatste heb je natuurlijk wel in ieder tram.

Waar vind ik een leuk appartement in Porto met kinderen?

Belomont6 Apartments Porto

Belomont6 Apartments

Centraal gelegen en de accommodatie biedt een boodschappenservice. Erg fijn met een gezin!

Vanaf € 49,- 

bnapartments Carregal Porto

bnapartments Carregal

In het hart van Porto, op 8 minuten lopen van de Clerigos-toren

Vanaf € 65,-

O porto Now Porto

O porto Now

300 meter van de stadsmarkt Bolhao dus hartje centrum en inclusief airconditioning.

Vanaf € 49,-

Stedentrip Lissabon met kinderen

#4 Hop on hop off bus citytour

Je kunt door Lissabon verschillende hop on hop off tram tours maken zoals de Castle Tram Tour of de Chiado Tram Tour. Wij kozen voor de Hills Tramcar Tour die vertrekt vanaf het Praça do Comércio. Ons advies is om hier ook echt op te stappen. Er stappen onderweg maar weinig mensen uit en als alle zitplaatsen vol zijn dan is de tram vol en kun je dus niet meer elders opstappen. Het concept hop on hop off komt daardoor wat ons betreft wat minder uit de verf. Als je er vanaf hopt dan kan het zomaar zijn dat je echt lang moet wachten totdat je weer een plekje kunt bemachtigen in een volgende tram. Je gaat met de tram langs een aantal highlights, maar als we kijken naar de prijs kwaliteit verhouding dan is dit niet het eerste vervoersmiddel dat we aanrader in Lissabon.

Als je een ticket koopt, vergeet dan niet dat je korting krijgt op diverse plekken. Dit wisselt nog wel eens, dus check de actuele informatie. Je hebt met het kaartje van de Hills Tramcar Tour sowieso gratis toegang tot de Santa Justa Lift. Er is trouwens ook een hop on hop off bus, een manier om highlights van een stad op een makkelijke manier te zien!

Gocar Lissabon

#5 Tuk Tuk voor alle highlights in korte tijd

Overal in Lissabon zie je tuk tuks. Wij waren in eerste instantie een beetje huiverig hiervoor, mede vanwege de prijs. Dat bleek niet terecht te zien. Met de tuk tuk kwamen we in bijzondere straatjes die we anders niet hadden gezien. We kregen bovendien een heleboel leuke wist je datjes te horen en onze chauffeur kende ook heel veel insight informatie over leuke plekken om naartoe te gaan en te eten. Bovendien zagen we in korte tijd enorm veel van de stad. In een dag en zelfs al in een paar uurtjes kun je heel veel highlights van Lissabon zien en met een gezin kun je gewoon een grotere tuk tuk huren. Kijk maar eens wat ritjes met de tram en bus kosten met een gezin.

Tel daar de tijdsbesparing en het comfort bij op en dan is een tuk tuk ineens niet meer zo duur als wij zelf vooraf zelf ook dachten. Het is een comfortabele manier om je in een warme stad voort te verplaatsen en veel te kunnen zien! Ideaal ook met een klein kind, de buggy kan zo worden opgeklapt en mee in de tuk tuk. Ben je met oudere kinderen dan is een Gocar tour ook echt geweldig op eigen gelegenheid!

Fietsen in Lissabon met kinderen

#6 Fietsen door Lissabon met kinderen

Wij zijn er fan van en gingen al eerder fietsen in Sevilla, Bangkok en Barcelona. Lissabon by bike is fun! Pak met kinderen de highlights fietstour en laat je door de Engelstalige gids door Lissabon loodsen. Voor grotere groepen zijn er ook Nederlandse gidsen beschikbaar, maar dat is dus niet standaard. Wij hebben goede ervaren met de fietstour van Bajabikes en bevelen deze dan ook aan. Wij hadden een leuke gids en hoorden leuke verhalen over de stad die we nog niet kenden…en die we hier ook niet gaan verklappen! Bajabikes heeft kinderfietsen en ook kinderstoeltjes voor de allerkleinsten dus dit is met een gezin perfect te doen. Kinderzitjes zijn gratis, wel vooraf even boeken. Kinderfietsen zijn er voor kinderen van 5 tot 11 jaar.

Overal in Lissabon zie je tuk tuks. Wij waren in eerste instantie een beetje huiverig hiervoor, mede vanwege de prijs. Dat bleek niet terecht te zien. Met de tuk tuk kwamen we in bijzondere straatjes die we anders niet hadden gezien.

- Mireille

Segway Lissabon met kinderen

#7 Bijzonder handig: Go-Cars, segway en e-bike

Deze Go-Cars wagentjes met GPS zijn echt ontzettend leuk om mee door Lissabon te rijden. Je hebt maar plaats voor twee personen, dus perfect voor 4-koppige gezinnen. Je kunt bijna 100 kilometer rijden met deze grappige autootjes die ook in steden als San Francisco, Barcelona en Madrid rondrijden. De audio guide is er op dit moment alleen in Engels, Spaanse, Duits, Frans en Portugees maar het is wel een echte stem die zelfs ook grapjes maakt onderweg. Geen saaie computerstem dus!

We hebben wel heel veel gezinnen gezien met oudere kinderen die een tour op de segway maakten. Ze hadden echt zichtbaar een heleboel fun dus daarom mag dit vervoersmiddel niet ontbreken in onze overzicht van Lissabon met verschillende vervoersmiddelen. Lissabon Segway Tours is een populaire aanbieder voor een segway tour en zij bieden ook e-bikes aan. Bajabikes heeft deze niet, dus als je niet zo goed kunt fietsen is een e-bike in Lissabon te huur.

Telecabine Lisboa

#8 Uitzicht over de stad in de Telecabine Lisboa

In Parque das Nações waar je ook het Oceanário de Lisboa kunt vinden, maak je met de kabelbaan een leuke trip langs de kustlijn met de Telecabine Lisboa. Leuk voor kinderen om mee te maken, maar als je niet naar het Oceanário gaat is ons advies om niet alleen voor de kabelbaan naar Parque das Nações te gaan. Zo spectaculair is de rit nou ook weer niet die een kleine 10 minuten duurt. Je hebt wel echt een perfect uitzicht over het expo terrein en bij helder weer heb je ver zicht en natuurlijk zie je de Vasco da Gama-brug die meer dan 17 kilometer lang is en volgens onze informatie de langste brug van Europa is.

Oceanário de Lisboa

#9 Duik kopje onder bij Oceanário de Lisboa

Lissabon heeft naast leuke vervoersmiddelen ook allerlei attracties voor gezinnen. Wij vonden het echt genieten. Als je één ding zeker niet mag missen dan is het wat ons betreft toch wel het Oceanarium. Een immens aquarium en zeker niet één zoals velen en al helemaal niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld SeaLife. Oceanário de Lisboa ligt in het Parque das Nacões en in dit park kun je je eigenlijk met gemak een dag vermaken met kinderen. Het Oceanário de Lisboa in de ochtend en vervolgens na een lekkere lunch op ontdekkingstocht in Pavilhão do Conhecimento, ook het het Knowledge Pavilion genoemd. Wetenschappelijke experimenten en ontdekken staan hier centraal.

Toren van Belem

#10 Museu da Electricidade / Electricity Museum

Het Museu da Electricidade in Belém is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale en werd in 2006 geopend. Het is vooral een heel origineel en boeiend museum waar de industriële architectuur nog goed zichtbaar is. We komen via de 'Low Pressure Boiler Room' de kathedraalachtige hal binnen. Hier staan antieke machines, stoomturbines en ovens. Er is veel aandacht voor Michael Faraday, die het elektromagnetisme ontwikkelde en kinderen kunnen in dit elektriciteitsmuseum een aantal verschillende experimenten doen.

Lissabon met kinderen

#11 Museu da Marioneta

Welk kind vindt het niet leuk om aan touwtjes te trekken? Bij het Marionettenmuseum kunnen kinderen kennismaken met...marionetten. Veel kinderen zullen ze zelfs misschien nog nooit met eigen ogen gezien hebben. Dit museum is al best oud en gevestigd in een oud klooster van Bernardas. De marionetten die je bij het Museu da Marioneta gaat vinden, zijn een collectie die door de eeuwen heen is verzameld uit onder andere China, India en Thailand. Bijzonder voor iedereen die van poppen, maskers en ook handpoppen houdt.

Castelo de São Jorge

#12 Castelo de São Jorge / Kasteel van Sint Joris

Castelo de São Jorge staat prominent op veel foto's van Lissabon. Je ziet dit kasteel van verschillende uithoeken van de stad erg goed. De meeste kinderen houden van kastelen en dat zal bij het zien van Castelo de São Jorge niet anders zijn. Het kasteel is één van de oudste overblijfselen van Lissabon. Onder andere de Kelten woonden hier en ook de Grieken, Romeinen en de Moren. Je hebt vanuit het kasteel een geweldig uitzicht over de Taag en over de stad. Doen dus! Sla de 'Tower of Ulysses' niet ver, waar je een real time 360 graden uitzicht hebt over Lissabon.

Leuke accommodaties in Lissabon met kinderen

4x meer lezen over Lissabon met kinderen

Uit eten met kinderen in Lissabon

Uit eten met kinderen in Lissabon

Oceanarium van Lissabon

Bezoek aan bijzondere Oceanarium in Lissabon

Sintra met kinderen

Sintra met kinderen, bezienswaardigheden + route

Monserrate Palace Sintra

Neem een kijkje in Monserrate Palace Sintra

Stel je vragen over Lissabon in onze community

onze leden krijgen korting op o.a. autohuur en reisartikelen