Lissabon, de stad van de 7 heuvels
10 juni 2022 
32 min. leestijd

Lissabon, de stad van de 7 heuvels

Lissabon, daar moeten wij naartoe als we in Portugal zijn. Maar is deze Portugese hoofdstad nou heel erg handig met een klein kind? En wat is leuk in Lissabon met kinderen? Ik heb heel veel handige tips voor je om een stedentrip in Lissabon fantastisch te maken. En daarmee heb je meteen het antwoord: Lissabon met kinderen is fun!

Tips Lissabon met kinderen

Lissabon met kinderwagen is niet super praktisch, maar er zijn alternatieven en oplossingen om Lissabon met kleine kinderen te trotseren. Eén tip: laat de buggy thuis als je naar Lissabon gaat en neem een draagzak mee, dat maakt het een stuk makkelijker om in deze stad te manoeuvreren.

Lissabon met kids is fun als je tenminste de heuvels geen probleem vindt en af en toe flink klimmen. Er is in deze stad ontzettend veel te doen voor gezinnen, van leuke activiteiten met kinderen tot het museum voor de wetenschap (Pavilhão do Conhecimento). Bovendien zijn er veel leuke wijkjes, Lissabon leeft en is geweldig voor kinderen!

Deze tip geldt voor veel bestemmingen, tenzij je een zeer luxe hotel met alle faciliteiten en kidsclub hebt: overnacht in een appartement en liefst met een zwembad erbij. Lissabon can be bloody hot en dan is een zwembad echt heerlijk aan het eind van de middag met je kids. Lissabon heeft een enorm aanbod van appartementen en als je geen zwembad erbij wilt/hoeft te hebben dan scheelt het ook wel een fortuin in vergelijking met een hotel. Bovendien heb je in een appartement de mogelijkheid om zelf te koken of met een baby makkelijk flesjes op te warmen. Vaak toch net even makkelijker en wat meer vierkante meters tot je beschikking.

Wij sliepen in Lissabon in City Stays Sé Apartments, echt een hele fijne en centraal gelegen appartement voor gezinnen. Tram 28 ligt om de hoek in de gezellige wijk Alfama en het appartement is ruim en schoon. Wil je duurzaam verblijven? Dan is The Lisboans prachtig met haar sfeervolle kamers. Op aanvraag wordt een babybedje, kinderstoel en badje voorzien. Erg fijn met kleine kinderen, André en Marina weten wat gastvrijheid is!

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en dat houdt dus in dat je vrij veel bergopwaarts en bergafwaarts aan het lopen bent. Voor wie het een beetje slim plant en combineert hoef je in praktijk niet continue omhoog en omlaag te lopen. Dat is met een kinderwagen niet echt een feest. Ga niet kris kras door Lissabon met kinderen heen, maar neem de tijd. In de wijk Belém kun je bijvoorbeeld makkelijk een hele dag doorbrengen en dit is bijna vlak. Bovendien heeft Lissabon enorm veel verschillende vervoersmiddelen, wij probeerden deze uit en ontdekten dat het ineens een stuk makkelijker wordt om Lissabon met je gezin te ontdekken! Wij geven je onze 12 tips voor een aantal gave dagen in de hoofdstad van Portugal met kinderen.

Als je kind nog niet goed genoeg kan lopen, dan is een draagzak een must in Lissabon. Wij hebben zelf Lissabon met de buggy gedaan en vinden het geen aanrader. Bij thuiskomst heeft onze buggy zijn voorwiel verloren, waarschijnlijk door de vele keren blijven haken achter de kleine steentjes en tegels. Neem dus een rugdrager mee en voorkom een hoop ellende. Verder zijn veel trottoirs smal, niet gelijk en zoals ik al zie is de stad gebouwd op steile heuvels. Kortom: niets voor een buggy, wij baalden dat we op dat moment het fenomeen rugdrager nog niet hadden ontdekt.

Voor ons een nieuw fenomeen: de Hippotrip. Je verkent met Lissabon via het land, maar ook vanaf het water met een amfibisch voertuig. Ontzettend leuk en uniek om mee te maken voor kinderen…en eigenlijk ook voor ons als ouders! In ongeveer anderhalf uur ga je eerst over land langs o.a. Praça do Comércio en Jardim da Estrela en na je ritje langs het mooie en beroemde Mosteiro dos Jerónimos maak je een plons in de Tagus rivier om de highlights van Belém vanaf de rivier te bekijken. In het totaal ben je ongeveer 20 minuten op het water en zie je onder andere Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos vanaf het water. Boek je tickets voor de Hippotrip vooraf online om zeker te zijn van een plekje. De Hippotrip is snel uitverkocht.

Hippotrip uitje in Lissabon met kinderen

Lekker lokaal; de metro of de tram in Lissabon. De meest beroemde tram van Lissabon is tram 28. Maak hier zeker een ritje mee want je ziet in korte tijd een aantal leuke highlights van Lissabon zoals de wijk Alfalma en het district Baixa.

Koop een dagkaart en kun je 24 uur lang in tram en metro reizen in Lissabon. Een andere goede optie is de Lisbon card voor 24, 48 of 72 uur. Dit is meest handige optie als je het mij vraagt, want je kunt gratis reizen met het openbaar vervoer en krijgt er ook nog gratis entrees bij voor een aantal interessante bezienswaardigheden zoals het Jerónimos Klooster, de Santa Justa-lift en LISBOA Story Centre. Kijk vooraf goed welke uitjes jullie willen ondernemen in Lissabon en kies het tijdsbestek dat het best past.

Houdt er wel rekening mee dat je in een metro – zoals vaak het geval is – flink wat meters ondergronds aflegt. Wij vinden de metro daardoor het meest geschikt om lange afstanden af te leggen. Wil je maar een halte verder? Pak dan de tram, dan zie je bovendien meer van de stad.

Het kan wel enorm druk zijn in tram 28, maar laat je daardoor niet weerhouden. Met een kind lukte het ons steeds wel om een plaatsje te krijgen.


Stedentrip met gezin in Lissabon PortugalOns uitzicht vanuit tram 28 in Lissabon

Een andere optie om de highlights van Lissabon met de tram te zien is de Hills Tramcar Tour van Yellow Bus. Hier hangt een hoger prijskaartje aan, maar dan heb je ook wel meer ruimte en een wat meer uitgebreide route door Lissabon. Op zich wel fijn, want je moet er rekening mee houden dat het veel wachten is onderweg. Als andere trams passagiers laten instappen en uitstappen dan moeten alle trams erachter wachten. De audiotour is wel leuk voor extra informatie. Als je tijd beperkt is en je budget ook dan zouden wij de Hills Tramcar Tour met kinderen overslaan als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding. Huur dan liever een tuk tuk en race de stad door. De haltes van de Hills Tramcar Tour waren niet altijd even duidelijk en het zicht is ook niet altijd even geweldig. Dat laatste heb je natuurlijk wel in ieder tram.

Ritje in de tram in Lissabon met kinderen

Je kunt door Lissabon verschillende hop on hop off tram tours maken zoals de Castle Tram Tour of de Chiado Tram Tour. Wij kozen voor de Hills Tramcar Tour die vertrekt vanaf het Praça do Comércio. Ons advies is om op deze plek ook echt op te stappen. Er stappen onderweg maar weinig mensen uit en als alle zitplaatsen vol zijn dan is de tram vol en kun je dus niet meer elders opstappen. Het concept hop on hop off komt daardoor wat ons betreft wat minder uit de verf. Als je er vanaf hopt dan kan het zomaar zijn dat je echt lang moet wachten totdat je weer een plekje kunt bemachtigen in een volgende tram. Je gaat met de tram langs een aantal highlights, maar als we kijken naar de prijs kwaliteit verhouding dan is dit niet het eerste vervoersmiddel dat we aanraden in Lissabon.

Als je hier een ticket koopt, vergeet dan niet dat je korting krijgt op diverse plekken. Dit wisselt nog wel eens, dus check de actuele informatie. Je hebt met het kaartje van de Hills Tramcar Tour sowieso gratis toegang tot de Santa Justa Lift. Er is trouwens ook een hop on hop off bus, een manier om highlights van een stad op een makkelijke manier te zien!

Uitjes in Lissabon met kinderenGenoeg te zien vanuit de hop on hop off bus

Geen tip voor kinderen, maar wel een tip waar ouders ook blij van worden. Wij wel in ieder geval! Drink een kersenlikeur in de kleinste bar van Lissabon of misschien zelfs wel van heel Portugal. Wij konden het niet laten om nog een keertje terug te gaan toen we in de buurt waren. Cheers!

Ginjinha likeur LissabonDe beroemde kersenlikeur wordt in een piepplein barretje verkocht

Overal in Lissabon zie je tuk tuks. Wij waren in eerste instantie een beetje huiverig hiervoor, mede vanwege de prijs. Dat bleek niet terecht te zien. Met de tuk tuk kwamen we in bijzondere straatjes die we anders niet hadden gezien. We kregen bovendien een heleboel leuke wist je datjes te horen en onze chauffeur kende ook heel veel insight informatie over leuke plekken om naartoe te gaan en te eten. Bovendien zagen we in korte tijd enorm veel van de stad. In een dag en zelfs al in een paar uurtjes kun je heel veel highlights van Lissabon zien en met een gezin kun je gewoon een grotere tuk tuk huren. Kijk maar eens wat ritjes met de tram en bus kosten met een gezin.

Tel daar de tijdsbesparing en het comfort bij op en dan is een tuk tuk ineens niet meer zo duur als wij zelf vooraf zelf ook dachten. Het is een comfortabele manier om je in een warme stad voort te verplaatsen en veel te kunnen zien! Ideaal ook met een klein kind, de buggy kan zo worden opgeklapt en mee in de tuk tuk. Ben je met oudere kinderen dan is een Gocar tour ook echt geweldig op eigen gelegenheid!

Overal in Lissabon zie je tuk tuks. Wij waren in eerste instantie een beetje huiverig hiervoor, mede vanwege de prijs. Dat bleek niet terecht te zien. Met de tuk tuk, en een chauffeur die ontzettend veel vertelde, kwamen we in bijzondere straatjes die we anders niet hadden gezien.

Segway in Lissabon met kinderen

Deze Go-Cars wagentjes met GPS zijn echt ontzettend leuk om mee door Lissabon te rijden. Je hebt maar plaats voor twee personen, dus perfect voor 4-koppige gezinnen. Je kunt bijna 100 kilometer rijden met deze grappige autootjes die ook in steden als San Francisco, Barcelona en Madrid rondrijden. De audio guide is er op dit moment alleen in Engels, Spaanse, Duits, Frans en Portugees maar het is wel een echte stem die zelfs ook grapjes maakt onderweg. Geen saaie computerstem dus!

We hebben wel heel veel gezinnen gezien met oudere kinderen die een tour op de segway maakten. Ze hadden echt zichtbaar een heleboel fun dus daarom mag dit vervoersmiddel niet ontbreken in onze overzicht van Lissabon met verschillende vervoersmiddelen. Lissabon Segway Tours is een populaire aanbieder voor een segway tour en zij bieden ook e-bikes aan. Bajabikes heeft deze niet, dus als je niet zo goed kunt fietsen is een e-bike in Lissabon te huur.

Leuk uitje in Lissabon met kinderenDe grappige Go-go Cars zijn geweldig om de stad te ontdekken

Wij zijn dol op fietsen met de kinderen en gingen al eerder fietsen in een aantal steden, de Schist Villages in het midden van Portugal en ook in een aantal mooie Franse gebieden waaronder de achterlanden van de Vendée en La Dolce Via in de Ardèche.

Ik kan je vertellen: Lissabon by bike is fun with kids! Pak met kinderen de highlights fietstour en laat je door de Engelstalige gids door Lissabon loodsen. Voor grotere groepen zijn er ook Nederlandse gidsen beschikbaar, maar dat is dus niet standaard. Wij hebben goede ervaren met de Lissabon fietstours van Bajabikes en bevelen deze dan ook aan. Wij hadden een leuke gids en hoorden leuke verhalen over de stad die we nog niet kenden…en die we hier ook niet gaan verklappen! Bajabikes heeft kinderfietsen en ook kinderstoeltjes voor de allerkleinsten dus dit is met een gezin perfect te doen. Kinderzitjes zijn gratis, wel vooraf even boeken. Kinderfietsen zijn er voor kinderen van 5 tot 11 jaar.

Fietsen in Lissabon met kinderen

Pastéis de Belém of in de rest van Portugal ook wel Pastéis de Nata genoemd – al smaakt die wel net even anders – is een heerlijke lekkernij die je echt moet proeven als je in Lissabon bent. Ga hiervoor naar de wijk Belém, net buiten het centrum. Dagelijks komen er meer dan 6500 mensen een heerlijke Pastis de Belém kopen en in totaal gaan er dagelijks meer dan 20.000 van deze lekkere kleine ‘ gebakjes’ over de toonbank. Het is heerlijk om je tanden in dit zoete, smeuïge minitaartje te zetten en dat zullen kinderen ook vinden.

Pasteis de Belem Lissabon met kinderenDeze lekkernij mag je niet missen als je in Lissabon bent

In Parque das Nações waar je ook het Oceanário de Lisboa kunt vinden, maak je met de kabelbaan een leuke trip langs de kustlijn met de Telecabine Lisboa. Leuk voor kinderen om mee te maken, maar als je niet naar het Oceanário gaat is ons advies om niet alleen voor de kabelbaan naar Parque das Nações te gaan. Zo spectaculair is de rit nou ook weer niet die een kleine 10 minuten duurt. Je hebt wel echt een perfect uitzicht over het expo terrein en bij helder weer heb je ver zicht en natuurlijk zie je de Vasco da Gama-brug die meer dan 17 kilometer lang is en volgens onze informatie de langste brug van Europa is.

Telecabine Lisboa

Wil je een leuk appartement vinden? Zoek het liefst in Belém. Dit gedeelte van de stad is het meest kindvriendelijk met haar tuinen, meeste vlakke stukken, goede connecties en rust in de nacht. Dat is in Barrio Alto bijvoorbeeld wel anders merken wij in praktijk. Lissabon heeft een enorm aanbod van appartementen en het scheelt een fortuin in vergelijking met een hotel.

Overnachten in Lissabon met kind

Lissabon heeft naast leuke vervoersmiddelen ook allerlei attracties voor gezinnen. Wij vonden het echt genieten. Als je één ding zeker niet mag missen dan is het wat ons betreft toch wel het Oceanarium. Een immens aquarium en zeker niet één zoals velen en al helemaal niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld SeaLife. Oceanário de Lisboa ligt in het Parque das Nacões en in dit park kun je je eigenlijk met gemak een dag vermaken met kinderen. Het Oceanário de Lisboa in de ochtend en vervolgens na een lekkere lunch op ontdekkingstocht in Pavilhão do Conhecimento, ook het het Knowledge Pavilion genoemd. Wetenschappelijke experimenten en ontdekken staan hier centraal.

Willen jullie sowieso Oceanário de Lisboa bezoeken en niet teveel meters lopen? Dan is de 48 uur hop on, hop off-bus inclusief toegang tot Oceanário een goede optie. De entree voor het Oceanarium van Lissabon is dan inbegrepen, net als vervoer in de openbare trams en kabelbanen en ook de Santa Justa-lift zit in deze kaart inbegrepen. Verder krijg je korting bij een aantal monumenten en musea. Als jullie geen musea willen bezoeken dat is deze optie waarschijnlijk een slimmere keuze dan de Lisbon card voor 24, 48 of 72 uur.

Aquarium van Lissabon met kinderen

Het Museu da Electricidade in Belém is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale en werd in 2006 geopend. Het is vooral een heel origineel en boeiend museum waar de industriële architectuur nog goed zichtbaar is. We komen via de 'Low Pressure Boiler Room' de kathedraalachtige hal binnen. Hier staan antieke machines, stoomturbines en ovens. Er is veel aandacht voor Michael Faraday, die het elektromagnetisme ontwikkelde en kinderen kunnen in dit elektriciteitsmuseum een aantal verschillende experimenten doen.

Welk kind vindt het niet leuk om aan touwtjes te trekken? Bij het Marionettenmuseum kunnen kinderen kennismaken met...marionetten. Veel kinderen zullen ze zelfs misschien nog nooit met eigen ogen gezien hebben. Dit museum is al best oud en gevestigd in een oud klooster van Bernardas. De marionetten die je bij het Museu da Marioneta gaat vinden, zijn een collectie die door de eeuwen heen is verzameld uit onder andere China, India en Thailand. Bijzonder voor iedereen die van poppen, maskers en ook handpoppen houdt.

Lissabon is geen stad om maar een dagje te bezoeken met kinderen, je krijgt dan niet echt een indruk van de stad en dat is zonde. Aan de andere kant mag je Sintra in mijn ogen niet overslaan als je in Lissabon bent en als je daarvoor kiest dan breng je dus met gemak een week door in Lissabon en Sintra samen! Met kinderen ligt het reistempo gewoon wat lager en maak je wat minder meters, het verplaatsen in allebei de plaatsen kost gewoon wel wat tijd en je wilt natuurlijk nog wat ontspannen tussendoor en nog even een speeltuintje op je gemak meepikken.

Ik zou vanuit Lissabon minimaal twee dagen de trein naar Sintra nemen en genieten van de prachtige kastelen van Sintra zoals de Palace of Monserrate, Quinta da Regaleira en Castelo dos Mouros. Ga je geen spijt van krijgen! Bekijk  onze uitgebreide blog over Sintra met kinderen, inclusief handige route.

Castelo de São Jorge staat prominent op veel foto's van Lissabon. Je ziet dit kasteel van verschillende uithoeken van de stad erg goed. De meeste kinderen houden van kastelen en dat zal bij het zien van Castelo de São Jorge niet anders zijn. Het kasteel is één van de oudste overblijfselen van Lissabon. Onder andere de Kelten woonden hier en ook de Grieken, Romeinen en de Moren. Je hebt vanuit het kasteel een geweldig uitzicht over de Taag en over de stad. Doen dus! Sla de 'Tower of Ulysses' niet ver, waar je een real time 360 graden uitzicht hebt over Lissabon.

Tips stedentrip Lissabon met kinderenDe sfeervolle straten van Lissabon

Wil je uit eten in Lissabon met kinderen? Dan heb je geluk, uit eten met kinderen in Lissabon is een feest! Niet zozeer vanwege de faciliteiten, want kinderstoelen, kindermenu’s of halve porties kennen ze in Lissabon niet echt. Maar als je vraagt naar de mogelijkheden dan kan er eigenlijk altijd wel veel. Een omelet, gegrilde witvis zonder te veel poespas en ander eten waar kinderen blij van worden zoals kroketjes of rissóis. Kinderen zijn daar al snel happy mee. Onze kleuter is dol op kaas en vlees met lekker brood en kon zijn hartje daarmee ook ophalen. Waar moet je zijn in Lissabon voor lekker en betaalbaar eten? Niet per se Portugees, maar ook internationaal en voor iedereen die van lekker eten houdt. Ik neem je mee naar wat leuke plekken!

Stedentrip Lissabon met kinderenIn Lissabon zijn ook volop lekkernijen te vinden

Deze tip kregen wij van de tuk tuk chauffeur en oh wauw wat kijk je hier je ogen uit als je binnenkomt. Op de gevel, midden in het toeristisch gebied staat ‘Casa do Alentejo’ in neon letters op de gevel. Eerlijk is eerlijk, wij zouden er zelf nooit naar binnen zijn gegaan. Maar doe dat zeker wel! Jong en oud kijken hun ogen uit als ze de trappen oplopen en dit prachtig gerenoveerde pand zien wat beneden in Moorse stijl is gebouwd. Heb je de kans? Loop dan ook helemaal naar boven en kijk naar de verschillende bouwstijlen en hoe deze zijn gecombineerd in één gebouw. Boven is een wat luxer restaurant wat we met kinderen niet direct aanbevelen, beneden is een tapasbar met heerlijke gerechten. Het is er niet voor niets druk met stelletjes en families, voornamelijk locals.

Casa do Alentejo LissabonCasa do Alentejo is een verborgen pareltje in het centrum

Genieten van een lekkere verse burger? Dan moet je naar Honorato Hamburgueres Artesanais zijn! Wij waren in de vestiging in Belém en dat is een wat simpeler restaurant. Prima voor een heerlijke burger, maar als je in een gezellig restaurant wilt zetten dan kun je beter naar Honorato in het centrum van Lissabon (Baixa) gaan. Dit is echt een mooi aangekleed restaurant, centraal gelegen en gewoon echt af. Ze hebben grote en kleine burgers, vegetarische burgers en vleesburgers. De friet is ook lekker vers. Verwacht geen haute cuisine, maar gewoon een lekkere en verse burger waar je kinderen blij mee maakt. Onze kleine wereldreiziger heeft de grote hamburger bijna helemaal zelf opgegeten!

Uit eten in Lissabon met kinderenHamburgers! Maar dan echt heeeele lekkere :-)

Mercado da Ribeira is de grootste foodmarket van Lissabon. Wil je heerlijk eten en bovendien ruim keuze hebben dan moet je hier naartoe. Het grote voordeel voor families is dat er een speeltuintje buiten de Mercado is en dat ook kinderen bij de Mercado genoeg keuze hebben. De heerlijke Italiaanse pizza met diverse soorten kaas werd door onze kleine wereldreiziger bijvoorbeeld enorm gewaardeerd. Je hebt ruim keuze uit veel verschillende keukens, hier is dus voor ieder wat wils te vinden. In het midden van de foodmarket staan tafels en kun je de bestelde gerechten eten. Na 20.00 uur wordt het wel enorm druk en is het lastig om nog een plaatsje te bemachtigen, dus je bent gewaarschuwd.

Wij vonden het erg leuk om diverse kleine porties te bestellen en zo verschillende gerechten te kunnen proeven. Er zijn verschillende bekende Portugese namen gevestigd in de Mercado da Ribeira waaronder Alexandre Silva, Henrique sa Pessoa en Manteigaria Silva. Kijk even goed rond voordat je bestelt, er is zoveel lekkers te koop! Wij vonden de Croqueteria helemaal in de hoek een aanrader en natuurlijk mag ook een borrel bij Casa da Ginja niet ontbreken. Verder geldt dat je eigenlijk geen verkeerde keuzes kunt maken, wij bestelden diverse gerechten uit Portugese keuken en ze waren allemaal heerlijk. ‘s Ochtends vind je in de mercado ook een versmarkt, leuk om kinderen te laten zien hoe het er op zo’n markt aan toe gaat.

Time Out Market Lisbon

In Portugal en in het bijzonder in Lissabon kom je veel Brazilianen tegen, niet alleen op vakantie maar ook als resident van de hoofdstad. Portugal is vooral vanwege de taal en reisafstand namelijk heel populair bij de Brazilianen. Daarom kun je ook veel Braziliaanse restaurants vinden in Lissabon. Helemaal niet vervelend vinden wij! We hebben al veel Portugees eten gehad en vinden het wel lekker om te kunnen kiezen uit meerdere internationale keukens. Onze favoriet is toch wel de Braziliaan Chimarrão, onderdeel van een grote internationale keten. Het concept – all you can eat – is simpel. Je hebt ruim keuze vanuit het buffet. Maar het loont de moeite om even te wachten met het volscheppen van je bord totdat er allerlei lekkere vleessoorten aan een spies bij je aan tafel worden geserveerd. Diverse soorten heerlijk bereid en gebraden vlees worden vers geserveerd en je kunt zelf kiezen welk vlees je wilt eten. Lekker en ook nog eens heel erg leuk voor kinderen, want op deze manier zien ze het eten en kunnen ze zelf kiezen wat er lekker uitziet. De kwaliteit is goed en bovendien hadden we the best view in town: het Castelo de São Jorge.

Qua vervoer heb je eindeloos veel mogelijkheden in Lissabon met kids. Het metronetwerk in Lissabon is prima, maar bereikt niet alle delen van de stad. Als je bijvoorbeeld naar Belém gaat dan zul je nog een stuk met de tram of de bus moeten afleggen. De taxi is met kinderen een prima keuze, want de prijzen zijn in orde dus als je met twee kinderen reist dan is de taxi het overwegen zeker waard prijstechnisch. Kleine kinderen hoeven in een taxi in Lissabon niet in een autostoeltje, ze mogen gewoon op schoot. Verder is natuurlijk een rondje Tram 28 een must en een ritje in de tuktuk in Lissabon kan ik zeker aanbevelen. De prijzen van de taxi zijn goed dus als je met twee kinderen reist dan is de taxi het overwegen waard in Lissabon

Vervoer in Lissabon met kinderen

OVERNACHTEN
Rondreis Noord-Portugal met kinderen

NOORD-PORTUGAL

DOURO VALLEI