Lissabon met kinderen

Lissabon met kinderen, de stad van de 7 heuvels

Onze tips voor fantastische dagen in Lissabon met kids

Lissabon, daar willen wij naartoe als we in Portugal zijn! Maar is dat nou heel erg handig met een kind? Lissabon met kinderwagen is niet super praktisch, maar er zijn alternatieven en oplossingen om Lissabon met kleine kinderen te trotseren. Eén tip: laat de buggy thuis als je naar Lissabon gaat en neem een draagzak mee, dat maakt het een stuk makkelijker om in deze stad te manouvreren.

Lissabon met kids is fun als je tenminste de heuvels geen probleem vindt en af en toe flink klimmen. Er is in deze stad ontzettend veel te doen voor gezinnen, van leuke activiteiten met kinderen tot het museum voor de wetenschap (Pavilhão do Conhecimento). Bovendien zijn er veel leuke wijkjes, Lissabon leeft en is geweldig voor kinderen!

Leuke straatjes in Lissabon

Lissabon, de stad op 7 pittige heuvelen

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en dat houdt dus in dat je vrij veel bergopwaarts en bergafwaarts aan het lopen bent. Voor wie het een beetje slim plant en combineert hoef je in praktijk niet continue omhoog en omlaag te lopen. Dat is met een kinderwagen niet echt een feest. Ga niet kris kras door Lissabon met kinderen heen, maar neem de tijd. In de wijk Belém kun je bijvoorbeeld makkelijk een hele dag doorbrengen en dit is bijna vlak. Bovendien heeft Lissabon enorm veel verschillende vervoersmiddelen, wij probeerden deze uit en ontdekten dat het ineens een stuk makkelijker wordt om Lissabon met je gezin te ontdekken! Wij geven je onze 12 tips voor een aantal gave dagen in de hoofdstad van Portugal met kinderen.

Lissabon met kinderen

Laat de buggy maar thuis

Als je kind nog niet goed genoeg kan lopen, dan is een draagzak een must in Lissabon. Wij hebben zelf Lissabon met de buggy gedaan en vinden het geen aanrader. Bij thuiskomst heeft onze buggy zijn voorwiel verloren, waarschijnlijk door de vele keren blijven haken achter de kleine steentjes en tegels. Neem dus een rugdrager mee en voorkom een hoop ellende. Verder zijn veel trottoirs smal, niet gelijk en zoals ik al zie is de stad gebouwd op steile heuvels. Kortom: niets voor een buggy, wij baalden dat we op dat moment het fenomeen rugdrager nog niet hadden ontdekt.

Hippotrip Lissabon met kinderen

Mis de Hippotrip niet!

Voor ons een nieuw fenomeen: de Hippotrip. Je verkent met Lissabon via het land, maar ook vanaf het water met een amfibisch voertuig. Ontzettend leuk en uniek om mee te maken voor kinderen…en eigenlijk ook voor ons als ouders! In ongeveer anderhalf uur ga je eerst over land langs o.a. Praça do Comércio en Jardim da Estrela en na je ritje langs het mooie en beroemde Mosteiro dos Jerónimos maak je een plons in de Tagus rivier om de highlights van Belém vanaf de rivier te bekijken. In het totaal ben je ongeveer 20 minuten op het water en zie je onder andere Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos vanaf het water.

Tram in Lissabon met kinderen

Rondje stad in Tram 28

Lekker lokaal; de metro of de tram in Lissabon. Voor € 6,00 (prijspeil 2015) koop je een dagkaart en kun je 24 uur lang in tram en metro reizen in Lissabon. De meest handige manier als je het ons vraagt. Houdt er wel rekening mee dat je in een metro – zoals vaak het geval is – flink wat meters ondergronds aflegt. Wij vinden de metro daardoor het meest geschikt om lange afstanden af te leggen. Wil je maar een halte verder? Pak dan de tram, dan zie je bovendien ook meer van de stad. De meest beroemde tram van Lissabon is tram 28. Maak hier zeker een ritje mee want je ziet in korte tijd een aantal leuke highlights van Lissabon zoals de wijk Alfalma en het district Baixa.

Het kan wel enorm druk zijn in tram 28, maar laat je daardoor niet weerhouden. Met een kind lukte het ons steeds wel om een plaatsje te krijgen.

Hills Tramcar Tour Lissabon

Hills Tramcar Tour, terug naar vroeger tijden

Een andere optie om de highlights van Lissabon met de tram te zien is de Hills Tramcar Tour van Yellow Bus. Hier hangt een hoger prijskaartje aan, maar dan heb je ook wel meer ruimte en een wat meer uitgebreide route door Lissabon. Op zich wel fijn, want je moet er rekening mee houden dat het veel wachten is onderweg. Als andere trams passagiers laten instappen en uitstappen dan moeten alle trams erachter wachten. De audiotour is wel leuk voor extra informatie. Als je tijd beperkt is en je budget ook dan zouden wij de Hills Tramcar Tour met kinderen overslaan als we kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding. Huur dan liever een tuk tuk en race de stad door. De haltes van de Hills Tramcar Tour waren niet altijd even duidelijk en het zicht is ook niet altijd even geweldig. Dat laatste heb je natuurlijk wel in ieder tram.

Stedentrip Lissabon met kinderen

Hop on hop off bus citytour

Je kunt door Lissabon verschillende hop on hop off tram tours maken zoals de Castle Tram Tour of de Chiado Tram Tour. Wij kozen voor de Hills Tramcar Tour die vertrekt vanaf het Praça do Comércio. Ons advies is om hier ook echt op te stappen. Er stappen onderweg maar weinig mensen uit en als alle zitplaatsen vol zijn dan is de tram vol en kun je dus niet meer elders opstappen. Het concept hop on hop off komt daardoor wat ons betreft wat minder uit de verf. Als je er vanaf hopt dan kan het zomaar zijn dat je echt lang moet wachten totdat je weer een plekje kunt bemachtigen in een volgende tram. Je gaat met de tram langs een aantal highlights, maar als we kijken naar de prijs kwaliteit verhouding dan is dit niet het eerste vervoersmiddel dat we aanrader in Lissabon.

Als je een ticket koopt, vergeet dan niet dat je korting krijgt op diverse plekken. Dit wisselt nog wel eens, dus check de actuele informatie. Je hebt met het kaartje van de Hills Tramcar Tour sowieso gratis toegang tot de Santa Justa Lift. Er is trouwens ook een hop on hop off bus, een manier om highlights van een stad op een makkelijke manier te zien!

Gocar Lissabon

Tuk Tuk voor alle highlights in korte tijd

Overal in Lissabon zie je tuk tuks. Wij waren in eerste instantie een beetje huiverig hiervoor, mede vanwege de prijs. Dat bleek niet terecht te zien. Met de tuk tuk kwamen we in bijzondere straatjes die we anders niet hadden gezien. We kregen bovendien een heleboel leuke wist je datjes te horen en onze chauffeur kende ook heel veel insight informatie over leuke plekken om naartoe te gaan en te eten. Bovendien zagen we in korte tijd enorm veel van de stad. In een dag en zelfs al in een paar uurtjes kun je heel veel highlights van Lissabon zien en met een gezin kun je gewoon een grotere tuk tuk huren. Kijk maar eens wat ritjes met de tram en bus kosten met een gezin.

Tel daar de tijdsbesparing en het comfort bij op en dan is een tuk tuk ineens niet meer zo duur als wij zelf vooraf zelf ook dachten. Het is een comfortabele manier om je in een warme stad voort te verplaatsen en veel te kunnen zien! Ideaal ook met een klein kind, de buggy kan zo worden opgeklapt en mee in de tuk tuk. Ben je met oudere kinderen dan is een Gocar tour ook echt geweldig op eigen gelegenheid!

Fietsen in Lissabon met kinderen

Fietsen door Lissabon met kinderen

Wij zijn er fan van en gingen al eerder fietsen in Sevilla, Bangkok en Barcelona. Lissabon by bike is fun! Pak met kinderen de highlights fietstour en laat je door de Engelstalige gids door Lissabon loodsen. Voor grotere groepen zijn er ook Nederlandse gidsen beschikbaar, maar dat is dus niet standaard. Wij hebben goede ervaren met de fietstour van Bajabikes en bevelen deze dan ook aan. Wij hadden een leuke gids en hoorden leuke verhalen over de stad die we nog niet kenden…en die we hier ook niet gaan verklappen! Bajabikes heeft kinderfietsen en ook kinderstoeltjes voor de allerkleinsten dus dit is met een gezin perfect te doen. Kinderzitjes zijn gratis, wel vooraf even boeken. Kinderfietsen zijn er voor kinderen van 5 tot 11 jaar.

Overal in Lissabon zie je tuk tuks. Wij waren in eerste instantie een beetje huiverig hiervoor, mede vanwege de prijs. Dat bleek niet terecht te zien. Met de tuk tuk kwamen we in bijzondere straatjes die we anders niet hadden gezien.

- Mireille Steegmans (Founder Kleine Wereldreiziger)

Segway Lissabon met kinderen

Go-Cars, segway en e-bike

Deze Go-Cars wagentjes met GPS zijn echt ontzettend leuk om mee door Lissabon te rijden. Je hebt maar plaats voor twee personen, dus perfect voor 4-koppige gezinnen. Je kunt bijna 100 kilometer rijden met deze grappige autootjes die ook in steden als San Francisco, Barcelona en Madrid rondrijden. De audio guide is er op dit moment alleen in Engels, Spaanse, Duits, Frans en Portugees maar het is wel een echte stem die zelfs ook grapjes maakt onderweg. Geen saaie computerstem dus!

We hebben wel heel veel gezinnen gezien met oudere kinderen die een tour op de segway maakten. Ze hadden echt zichtbaar een heleboel fun dus daarom mag dit vervoersmiddel niet ontbreken in onze overzicht van Lissabon met verschillende vervoersmiddelen. Lissabon Segway Tours is een populaire aanbieder voor een segway tour en zij bieden ook e-bikes aan. Bajabikes heeft deze niet, dus als je niet zo goed kunt fietsen is een e-bike in Lissabon te huur.

Telecabine Lisboa

Uitzicht over de stad in de Telecabine Lisboa

In Parque das Nações waar je ook het Oceanário de Lisboa kunt vinden, maak je met de kabelbaan een leuke trip langs de kustlijn met de Telecabine Lisboa. Leuk voor kinderen om mee te maken, maar als je niet naar het Oceanário gaat is ons advies om niet alleen voor de kabelbaan naar Parque das Nações te gaan. Zo spectaculair is de rit nou ook weer niet die een kleine 10 minuten duurt. Je hebt wel echt een perfect uitzicht over het expo terrein en bij helder weer heb je ver zicht en natuurlijk zie je de Vasco da Gama-brug die meer dan 17 kilometer lang is en volgens onze informatie de langste brug van Europa is.

Overnacht in een appartement

Deze tip geldt voor veel bestemmingen, tenzij je een zeer luxe hotel met alle faciliteiten en kidsclub hebt: overnacht in een appartement en liefst met een zwembad erbij. Lissabon can be bloody hot en dan is een zwembad echt heerlijk aan het eind van de middag met je kids. Lissabon heeft een enorm aanbod van appartementen en als je geen zwembad erbij wilt/hoeft te hebben dan scheelt het ook wel een fortuin in vergelijking met een hotel. Bovendien heb je in een appartement de mogelijkheid om zelf te koken of met een baby makkelijk flesjes op te warmen. Vaak toch net even makkelijker en wat meer vierkante meters tot je beschikking. Wil je een leuk appartement vinden? Denk dan zeker aan Airbnb en zoek het liefst in Belém. Dit gedeelte van de stad is het meest kindvriendelijk met haar tuinen, meeste vlakke stukken, goede connecties en rust in de nacht. Dat is in Barrio Alto bijvoorbeeld wel anders. Lissabon heeft een enorm aanbod van appartementen en het scheelt een fortuin in vergelijking met een hotel.

Oceanário de Lisboa

Duik kopje onder bij Oceanário de Lisboa

Lissabon heeft naast leuke vervoersmiddelen ook allerlei attracties voor gezinnen. Wij vonden het echt genieten. Als je één ding zeker niet mag missen dan is het wat ons betreft toch wel het Oceanarium. Een immens aquarium en zeker niet één zoals velen en al helemaal niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld SeaLife. Oceanário de Lisboa ligt in het Parque das Nacões en in dit park kun je je eigenlijk met gemak een dag vermaken met kinderen. Het Oceanário de Lisboa in de ochtend en vervolgens na een lekkere lunch op ontdekkingstocht in Pavilhão do Conhecimento, ook het het Knowledge Pavilion genoemd. Wetenschappelijke experimenten en ontdekken staan hier centraal.

Toren van Belem

Museu da Electricidade / Electricity Museum

Het Museu da Electricidade in Belém is gevestigd in een oude elektriciteitscentrale en werd in 2006 geopend. Het is vooral een heel origineel en boeiend museum waar de industriële architectuur nog goed zichtbaar is. We komen via de 'Low Pressure Boiler Room' de kathedraalachtige hal binnen. Hier staan antieke machines, stoomturbines en ovens. Er is veel aandacht voor Michael Faraday, die het elektromagnetisme ontwikkelde en kinderen kunnen in dit elektriciteitsmuseum een aantal verschillende experimenten doen.

Lissabon met kinderen

Museu da Marioneta

Welk kind vindt het niet leuk om aan touwtjes te trekken? Bij het Marionettenmuseum kunnen kinderen kennismaken met...marionetten. Veel kinderen zullen ze zelfs misschien nog nooit met eigen ogen gezien hebben. Dit museum is al best oud en gevestigd in een oud klooster van Bernardas. De marionetten die je bij het Museu da Marioneta gaat vinden, zijn een collectie die door de eeuwen heen is verzameld uit onder andere China, India en Thailand. Bijzonder voor iedereen die van poppen, maskers en ook handpoppen houdt.

Lissabon en de highlights in 4 dagen

Dag 1

 • Sé de Lisboa / Kathedraal van Lissabon
 • Een ritje in tram 28
 • Slenteren door de straatjes van Alfama
 • Castelo de São Jorge


Dag 2

 • Koffie drinken in de wijk Chiado bij Café A Brasileira
 • Het plein bij Praca do Comercio
 • De wijk Baixa
 • Ritje in de Elevador de Santa Justa
 • Ginjinha (of Ginja)  drinken bij A Ginjinha

Dag 3

 • Mercado da Ribeira, geopend vanaf 5 uur (aanrader zo vroeg!)
 • Pastéis de Belém eten bij Pastel de Belém
 • Mosteiro dos Jerónimos
 • Torre de Belém


Dag 4

Neem de laatste dag in Lissabon om met de trein naar Sintra te gaan en geniet van de prachtige kastelen van Sintra zoals de Palace of Monserrate, Quinta da Regaleira en Castelo dos Mouros. Ga je geen spijt van krijgen! Bekijk  onze uitgebreide blog over de Sintra met kinderen, inclusief handige route.

Castelo de São Jorge

Castelo de São Jorge / Kasteel van Sint Joris

Castelo de São Jorge staat prominent op veel foto's van Lissabon. Je ziet dit kasteel van verschillende uithoeken van de stad erg goed. De meeste kinderen houden van kastelen en dat zal bij het zien van Castelo de São Jorge niet anders zijn. Het kasteel is één van de oudste overblijfselen van Lissabon. Onder andere de Kelten woonden hier en ook de Grieken, Romeinen en de Moren. Je hebt vanuit het kasteel een geweldig uitzicht over de Taag en over de stad. Doen dus! Sla de 'Tower of Ulysses' niet ver, waar je een real time 360 graden uitzicht hebt over Lissabon.

Lissabon uitzicht vanaf terras

Uit eten in Lissabon met kids

Wil je uit eten in Lissabon met kinderen? Dan heb je geluk! Niet zozeer vanwege de faciliteiten, want kinderstoelen, kindermenu’s of halve porties kennen ze in Lissabon niet echt. Maar als je vraagt naar de mogelijkheden dan kan er eigenlijk altijd wel veel. Een omelet, gegrilde witvis zonder te veel poespas en ander eten waar kinderen blij van worden zoals kroketjes of rissois. Kinderen zijn daar al snel happy mee. Onze kleuter is dol op kaas en vlees met lekker brood en kon zijn hartje daarmee ook ophalen.

Vervoer in Lissabon

Qua vervoer heb je eindeloos veel mogelijkheden in Lissabon met kids. Het metronetwerk in Lissabon is prima, maar bereikt niet alle delen van de stad. Als je bijvoorbeeld naar Belém gaat dan zul je nog een stuk met de tram of de bus moeten afleggen. De taxi is met kinderen een prima keuze, want de prijzen zijn in orde dus als je met twee kinderen reist dan is de taxi het overwegen zeker waard prijstechnisch. Kleine kinderen hoeven in een taxi in Lissabon niet in een autostoeltje, ze mogen gewoon op schoot. Verder is natuurlijk een rondje Tram 28 een must en een ritje in de tuktuk in Lissabon kan ik zeker aanbevelen. De prijzen van de taxi zijn goed dus als je met twee kinderen reist dan is de taxi het overwegen waard in Lissabon

Leuke hotels in Lissabon met kinderen

Leuke hotels en appartementen in Lissabon

Ook leuk om te lezen:

Sintra met kinderen

Sintra met kinderen

De must do bezienswaardigheden + handige routes

Oceanarium Lisboa

Oceanarium Lisboa

Bezoek aan bijzondere Oceanarium in Lissabon
Uit eten in Lissabon met kinderen
Uit eten in Lissabon

Lekkernijen en leuke plekken om met kinderen te eten.

arrow_drop_up arrow_drop_down