Page content

article content

Sintra met kinderen, bezienswaardigheden + route

Ben je in (de omgeving van) Lissabon? Dan mag een bezoek aan het UNESCO werelderfgoed van Sintra niet ontbreken in jullie programma. Wij en onze kleine wereldreiziger vonden de kastelen en tuinen van Sintra één feest van klimmen, nieuwe dingen zien en rondlopen (lees: rennen) op prachtige plekken. Ik wil niet weten hoeveel kilometers we hebben gemaakt – heen en weer, terug en nog een rondje rennen – maar het was de moeite meer dan waard. Hier volgt ons voorstel voor dag 1 in Sintra met kinderen, precies in deze volgorde: Palace of Monserrate (1), Quinta da Regaleira (2) en National Palace of Sintra (3).

Sintra, kastelen en prachtige plekken

Sintra, is het echt wel leuk met kinderen? Ja! En hoelang moet je er dan naartoe gaan om een aardige indruk te krijgen, zonder dat het reistempo te hoog ligt met kinderen? Wat ons betreft twee dagen. Wil je het rustiger aan doen? Dan kan het natuurlijk ook in 3 dagen, gewoon iets meer relaxen, op je gemak lunchen en op een terras zitten. Wij hebben die dingen overgeslagen, dat moeten we er wel even eerlijk bij zeggen. Een makkelijke lunch en gewoon even op een muurtje zitten om uit te rusten vonden wij prima. We hebben in dit blog een route voor een dag in Sintra samengesteld waarin je de highlights ziet en op een makkelijke manier van A naar B en vervolgens C kunt gaan. Je kunt overigens met gemak veel langer doorbrengen op de verschillende plekken, maar onze ervaring was dat Lucas dat een minder goed idee vond: gezien is gezien…!

1. Palace of Monserrate

We laten ons ’s ochtends chauffeuren met de taxi – die erg betaalbaar is – en beginnen onze tour door Sintra bij het Paleis van Monserrate. We besluiten bij de ingang linksaf te slaan, oftewel: de tuinen in en niet direct naar het Paleis van Monserrate zelf; save the best for last. Het is hier niet ontzettend makkelijk lopen met een buggy of kinderwagen. Je kunt bij het Park van Monserrate ook gebruik maken van een electrische bus om bij het paleis zelf te komen, maar dan mis je de tuin helemaal. Zonde vinden wij! De tuin is voor ons een feest: lopen over stenen, in goten, onder bruggetjes, kijken naar watervallen, trap op en trap af. Kortom: lekker actief! In het totaal lopen wij een uurtje rond in de tuin en komen we vervolgens uit bij het paleis. Een echt wauw effect. Dit paleis is bijna volledig gerestaureerd en zit echt weer helemaal goed in haar vel, een topper!

The Palace of Monserrate, een prachtige plek midden in de natuur

The Palace of Monserrate, een prachtige plek midden in de natuur

Wij keken in The Palace of Monserrate echt onze ogen uit, vergeet zeker niet naar boven en naar beneden te kijken als je hier binnen loopt. We lopen door prachtige gangen met mooie details. Onze kleine wereldreiziger vindt het machtig interessant. De kamer met alle grote en vooral oude boeken maakt indruk, net als de zuilen met interactieve informatie. Als we bij de keuken komen dan is het feest echt compleet voor hem. Een keuken met lift voor het eten, hadden ze dat vroeger al?! We moeten dus snel naar beneden om te kijken hoe het er dan uitziet aan de andere kant van deze nostalgische keuken. Hij vindt het geweldig om te zien en het spreekt behoorlijk tot de verbeelding. We hebben niet voor niets allemaal iets met lekker eten natuurlijk…

Totale tijd voor een bezoek met kind: +/- 2,5 uur.

Vervoer tussen de verschillende bezienswaardigheden

We pakken nog even een lekker broodje dat betaalbaar en ook lekker is in het park zelf. Vervolgens gaan we door naar de ingang/uitgang om daar bus 435 te pakken naar Quinta da Regaleira. Alle bezienswaardigheden in Sintra zijn verbonden door buslijnen, al zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om je te verplaatsen. Om hier met je huurauto naartoe te gaan is volgens ons het slechtste idee, omdat het vinden van een parkeerplaats erg lastig is – uiteraard niet onmogelijk – en denk ook aan de parkeerkosten.

Voor € 5,00 koop je een dagkaart in de bus en kun je de hele dag gebruik maken van die buslijn. Dit is een toeristenbus die meerdere nummers heeft en dus ook verschillende routes rijdt. Wij hebben vandaag gebruik gemaakt van route 435 (Villa Express) die iedere 10 minuten rijdt. Je hebt ook nog route 434 (Pena Tourist), deze bus rijdt o.a. het Moors kasteel en Pena Palace. In de zomerperiode rijden deze bussen ongeveer ieder kwartier rijdt vanaf het station langs de aangegeven haltes. Verwar deze bussen trouwens niet met de Hop on Hop off bussen/Citysightseeing. Deze rijden een andere route en er zit bovendien een ander prijskaartje aan.

Download deze plattegrond voor gedetailleerde informatie over deze buslijnen (Sintra Tourist Bus).

Ben je sportief aangelegd en wil je wat meer van de omgeving zien? Je kunt vanaf The Palace of Monserrate dan ook prima lopen naar Quinta da Regaleira. Je loopt wel aan de kant van de weg dus niet de meest veilige weg, maar hij is wel mooi en je bent zeker niet de enige die deze route loopt. Je loopt ongeveer 2,5 kilometer – voornamelijk bergafwaarts – en komt langs mooie fotoplekken, bruggen, een soort kinderboerderij en andere leuke dingen die je mist als je de bus pakt. Wij deden dit – nadat we de bus hadden gemist – en vonden het goed te doen. The choice is all up to you!

Lopen in de omgeving, prachtige natuur en leuke bruggetjes spotten

Lopen in de omgeving, prachtige natuur en leuke bruggetjes spotten

2. Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira stond al op onze bucketlist vanaf het moment dat we hier de eerste keer een foto van zagen. Dat kwam voornamelijk door de prachtige foto van de waterput, waar je zelf ook daadwerkelijk in kunt staan en van waaruit je door een ondergrondse gang nog verder op ontdekkingsreis kunt gaan. Meer verklappen we niet, ga daar zelf maar op onderzoek uit 😉

Wij waren in ieder geval alle drie op slag verliefd op het unieke Quinta da Regaleira met haar leuke doorkijkjes, torentjes om te beklimmen en vele mooie plekjes. Het verhaal over Quinta da Regaleira dat in handen was van een welgestelde familie die het hele complex heeft verspeeld met gokken is overigens wel erg triest…

Quinta da Regaleira

Samen de weg zoeken naar en in Quinta da Regaleira

Maar goed, wij vermaken ons prima met het klimmen in leuke torentjes en het genieten van uitzichten. Ondertussen sjouwen we de buggy trap op en weer trap af – het is hier niet erg buggyproof dus – en verdwalen in allemaal over leuke paden door het park. Het is dus mogelijk om hier met een buggy naartoe te gaan, maar we bevelen het niet aan als je kind nog niet goed kan lopen. Dan is het gewoon enorm zwaar duwen bergop over de ontzettend onhandige paden die soms gewoon echt heel smal kunnen zijn. Maar mooi en leuk is het hier wel, je ziet overal iets nieuws!

Totale tijd voor een bezoek met kind: +/- 3,5 uur voor de highlights, maar je kunt hier ook makkelijk langer rondlopen.

Quinta da Reguilera

Say cheese in de waterpunt van Quinta da Reguilera

3. National Palace of Sintra

Of het National Palace of Sintra nou echt de moeite waard is, daar valt wat ons betreft over te twisten. Het is zeker leuk om gezien te hebben, maar voor kinderen is dit niet de place to be als je hiervoor naar The Palace of Monserrate en Quinta da Regaleira bent geweest. Het interieur in het Nationaal Paleis van Sintra is zeker mooi, net als de prachtige decoraties met veel details. Natuurlijk zijn er een eetkamer, slaapkamer, wapenkamer en andere kamers die je in een paleis verwacht.

Het hoogtepunt is wat ons betreft wederom de keuken. Hoe kan het ook anders 😉 Deze zit verscholen onder de twee enorme torens die je aan de buitenkant kunt zien. De enorme pannen, ovens en spiezen vindt onze kleine wereldreiziger in ieder geval erg interessant! Als we echter kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding dan kun je de National Palace of Sintra zonder spijt overslaan is onze mening.

Totale tijd voor een bezoek met kind: +/- 1 uur

De enorme keuken in het National Palace of Sintra
De enorme keuken in het National Palace of Sintra

Piriquita, afsluiting van een heerlijke dag

Je dag in Sintra kun je op een geweldige manier afsluiten bij Piriquita. Het water loopt ons al in de mond bij de gedachte aan de heerlijke specialiteit die ze hier verkopen: een travesseiros. Ze zijn in Portugal dol op pastéis en bijna iedere stad heeft eigen specialiteiten zoals de beroemde Pastéis de Bélem in Lissabon. In Sintra is dat dus de travesseiros. Laat je verrassen, het adres staat op de foto hieronder 😉

Piriquita Sintra travesseiros

Piriquita verkoopt dé specialiteit van Sintra: een travesseiros

Bewaren