Tips Sintra met kinderen
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
04/10/2022
11 min

Sintra, bezienswaardigheden + handige routes

04/10/2022
11 min

Sintra met kinderen, is dat echt leuk? Ja! En hoelang moet je er dan naartoe gaan om een aardige indruk te krijgen, zonder dat het reistempo te hoog ligt? Wat kun je er verwachten? Vinden je kinderen dit wel echt leuk? We hebben onze tips en routes voor je op een rij gezet. Je kunt de prachtige paleizen en kastelen van Sintra makkelijk bezoeken vanuit Lissabon, het is binnen 45 minuten met de trein bereikbaar vanuit hartje Lissabon. Dit UNESCO-Werelderfgoed wil je niet missen. Je wilt niet weten hoeveel kilometers we hebben gemaakt in 2 dagen tijd. Heen en weer, terug en nog een rondje rennen – het was de moeite meer dan waard! We hebben een route voor één dag in Sintra samengesteld waarin je de highlights ziet en op een makkelijke manier van A naar B kunt gaan.

Sintra met kinderen, vlakbij Lissabon

Ben je in (de omgeving van) Lissabon? Dan mag een bezoek aan het UNESCO werelderfgoed van Sintra niet ontbreken in jullie programma. Wat wil je zeker zien in Sintra? Wij en onze peuter vonden de kastelen en tuinen van Sintra één feest van klimmen, nieuwe dingen zien en rondlopen (lees: rennen) op prachtige plekken. Je kunt met gemak veel langer doorbrengen op de verschillende plekken dan wij hebben gedaan, maar met een kind merkten wij dat je toch wat sneller doorloopt. Heb je maar één dag de tijd in Sintra? Kies dan voor route 1, dan heb je de highlights sowieso gezien.

Wat is leuk in Sintra met kinderen?

Hoeveel dagen plannen voor Sintra met je gezin?

Wil je Sintra op je gemak zien? Plan dan minimaal 2 dagen voor dit UNESCO Werelderfgoed. Met 3 dagen is het absoluut wat meer relaxen, maar de vraag is of het dan niet veel van hetzelfde wordt. Aan de andere kant kun je dan halve dagen gaan en de rest van de dag aan het strand of het zwembad gaan liggen. Gewoon iets meer relaxen, op je gemak lunchen en op een terras zitten, net wat je zelf wilt met je kids. Wij hebben dat overgeslagen en even snel een broodje gepakt dat moeten we er wel even eerlijk bij zeggen. Een makkelijke lunch dus en gewoon even op een muurtje zitten om uit te rusten vonden wij prima. En dan weer door! Bezoek je meerdere paleizen in Sintra? Koop dan een voordeelkaart.

Overnachten in of bij Sintra met kinderen

Persoonlijk zou ik meer dan één van naar Sintra gaan als je hier met je gezin bent. In dat geval is het handig om in of vlakbij Sintra te overnachten met je kinderen. Wij sliepen zelf in het landhuis van Quinta Das Murtas met een heerlijk buitenzwembad en een kamer die uitkijkt op Sintra. In de tuin van deze quinta is het heerlijk vertoeven met een kind, picknickkleedje bij de hand houden om lekker te relaxen! Een groot voordeel is dat de quinta een eigen parkeerplaats heeft en vanaf Miradouro da Vigia wat op 500 meter lopen ligt heb je een tof uitzicht vanaf de klif over de zee. Een andere goede keuze in Sintra centrum is Casas da Biquinha.

Wil je Sintra combineren met het strand van Praia Grande dan is Arribas Sintra Hotel een goede plek met haar grote zoutwaterzwembad en fantastische ligging op 1 minuut lopen van het strand. Nadeel is dat je wel een auto of ander vervoer nodig hebt om naar Sintra te gaan. Het ligt bijvoorbeeld 7 kilometer van Quinta da Regaleira.

Wil je liever in Lissabon overnachten en van daaruit de trein nemen naar Sintra met je gezin? Dan is City Stays Sé Apartments een goede optie. Het ligt vlakbij Rossio Station en heeft familiekamers die lekker ruim zijn. Als je een dag Sintra wilt combineren met een stedentrip Lissabon dan is dit een heerlijk plekje met je kinderen.

Overnachten bij Sintra met kinderen

Vervoer tussen de bezienswaardigheden in Sintra

Alle bezienswaardigheden in Sintra zijn verbonden door buslijnen, al zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om je te verplaatsen. Je kunt met je huurauto makkelijk overal naartoe rijden, maar met drukte en in het hoogseizoen is het de vraag of dit handig is. Het vinden van een parkeerplaats kan namelijk erg lastig is zijn. Houd ook rekening met eventuele parkeerkosten.

Je koopt gemakkelijk een dagkaart in de bus en kun je de hele dag gebruik maken van die buslijn. Dit is een toeristenbus die meerdere nummers heeft en dus ook verschillende routes rijdt. Wij hebben vooral gebruik gemaakt van route 435 (Villa Express) die iedere 10 minuten rijdt. Je hebt ook nog route 434 (Pena Tourist), deze bus rijdt o.a. het Moors kasteel en Pena Palace. In de zomerperiode rijden deze bussen ongeveer ieder kwartier rijdt vanaf het station langs de aangegeven haltes. Verwar deze bussen trouwens niet met de Hop on Hop off bussen/Citysightseeing. Deze rijden een andere route en er zit bovendien een ander prijskaartje aan.

> Download de plattegrond van Sintra inclusief de busroutes.

Voor alle bussen geldt wel dat het in de zomer echt extreem druk kan zijn en dat het dus kan voorkomen dat je 4x moet wachten totdat je de bus kunt nemen. Geen pretje dus in dat geval raad ik aan om een Uber te pakken of een tuk tuk chauffeur in de arm te nemen.

Wandelen in Sintra met kinderen

Zijn jullie sportief aangelegd en wil je wat meer van de omgeving zien? Je kunt vanaf The Palace of Monserrate dan ook prima lopen naar Quinta da Regaleira. Je loopt wel aan de kant van de weg dus niet de meest veilige weg, maar hij is wel mooi en je bent zeker niet de enige die deze route loopt. Je loopt ongeveer 2,5 kilometer – voornamelijk bergafwaarts – en komt langs mooie fotoplekken, bruggen, een soort kinderboerderij en andere leuke dingen die je mist als je de bus pakt. Wij deden dit – nadat we de bus hadden gemist – en vonden het goed te doen. The choice is all up to you!

Route 1: één dag in Sintra met kinderen

1. Paleis van Monserrate

2. Quina da Regaleira

3. Castelo dos Mouros

Tips voor Sintra met het gezin

1. Paleis van Monserrate

We laten ons ’s ochtends chauffeuren met de taxi – die erg betaalbaar is – en beginnen onze tour door Sintra bij het Paleis van Monserrate. We besluiten bij de ingang linksaf te slaan, met andere woorden: de tuinen in en niet direct naar het Paleis van Monserrate zelf; save the best for last. Het is hier niet ontzettend makkelijk lopen met een buggy of kinderwagen. Je kunt bij het Park van Monserrate ook gebruik maken van een elektrische bus om bij het paleis zelf te komen, maar dan mis je de tuin helemaal. Zonde vinden wij! De tuin is voor ons een feest: lopen over stenen, in goten, onder bruggetjes, kijken naar watervallen, trap op en trap af. Kortom: lekker actief! In het totaal lopen wij een uurtje rond in de tuin en komen we vervolgens uit bij het paleis. Een echt wauw effect. Dit paleis is bijna volledig gerestaureerd en zit echt weer helemaal goed in haar vel, een topper!

Wij kijken in The Palace of Monserrate echt onze ogen uit, vergeet zeker niet naar boven en naar beneden te kijken als je hier binnen loopt. Wat een prachtige gangen met mooie details, onze kleine wereldreiziger vindt het machtig interessant. De kamer met alle grote en vooral oude boeken maakt indruk, net als de zuilen met interactieve informatie. Als we bij de keuken komen dan is het feest echt compleet voor hem. Een keuken met lift voor het eten, hadden ze dat vroeger al?! We moeten dus snel naar beneden om te kijken hoe het er dan uitziet aan de andere kant van deze nostalgische keuken. Hij vindt het geweldig om te zien en het spreekt behoorlijk tot de verbeelding. We hebben niet voor niets allemaal iets met lekker eten natuurlijk. Handig! Schaf vooraf jullie voorrangstickets voor het Paleis van Monserrate aan.

Totale tijd voor een bezoek met kind: +/- 2,5 uur

Monseratte Paleis Sintra met kinderen

2. Quinta da Regaleira

Quinta da Regaleira stond al op onze bucketlist vanaf het moment dat we hier de eerste keer een foto van zagen. Dat kwam voornamelijk door de prachtige foto van de waterput, waar je zelf ook daadwerkelijk in kunt staan en van waaruit je door een ondergrondse gang nog verder op ontdekkingsreis kunt gaan. Meer verklappen we niet, ga daar zelf maar op onderzoek uit. Wij waren in ieder geval alle drie op slag verliefd op het unieke Quinta da Regaleira met haar leuke doorkijkjes, torentjes om te beklimmen en vele mooie plekjes. Het verhaal over Quinta da Regaleira dat in handen was van een welgestelde familie die het hele complex heeft verspeeld met gokken is overigens wel erg triest

Maar goed, wij vermaken ons prima met het klimmen in leuke torentjes en het genieten van uitzichten. Ondertussen sjouwen we de buggy trap op en weer trap af – het is hier niet erg buggyproof dus – en verdwalen in allemaal over leuke paden door het park. Het is dus mogelijk om hier met een buggy naartoe te gaan, maar we bevelen het niet aan als je kind nog niet goed kan lopen. Dan is het gewoon enorm zwaar duwen bergop over de ontzettend onhandige paden die soms gewoon echt heel smal kunnen zijn. Maar mooi en leuk is het hier wel, je ziet overal iets nieuws!

Wij liepen zelf rond in Quinta da Regaleira en vonden het fantastisch om op ons gemak te klimmen, doorsteekjes te zoeken en over stapstenen te springen. Wil je wat meer achtergrondinformatie? Dan geef Quinta da Regaleira met een gids je natuurlijk veel meer insight information. Dit mystieke en magische dorp heeft plekken die je anders zelf niet ontdekt.

Totale tijd voor een bezoek met kind: +/- 3,5 uur voor de highlights, maar je kunt hier gemakkelijk langer rondlopen.

Sintra met kinderen, bezoek aan Quinta da Regaleira

3. Castelo dos Mouros

Voor absoluut het mooiste uitzicht over Sintra ga je naar het hoger gelegen Castelo dos Mouros. Wel meteen even erbij zeggen dat je hier geen afrastering hoeft te verwachten dus dat je soms je hart vasthoudt met kleine klimmers. Zorg dus dat je bij je kind(eren) in de buurt blijft. Op een goede dag kun je vanaf de Atlantische Oceaan zien. Maar Castelo dos Mouros is misschien toch wel het meest bekend vanwege het plaatje dat je kunt maken van Pena Palace.

Verder is het een walhalla voor klimmers met de muur van meer dan 450 meter die met haar kantelen over de bergen kronkelt. Castelo de Sintra of in het Portugees Castelo dos Mouros staat sinds 1995 op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De weg er naartoe is een prachtige route door Serra da Sintra.

Totale tijd voor een bezoek met kind: +/- 2 uur

Sintra is werkelijk een prachtige plek die je gezien moet hebben. Moet je kiezen tussen Lissabon en Sintra? Dan is de keuze wat ons betreft snel gemaakt. Sintra is magisch.

Route #2: twee dagen in Sintra met gezin (route 1 + één dag)

1. Paleis van Monserrate

2. Quina da Regaleira

3. Castelo dos Mouros

4. Convento dos Capuchos

5. Palácio da Pena

6. National Palace of Sintra

Tips voor Sintra met kinderen

4. Convento dos Capuchos

Dit prachtige klooster ligt echt midden in de natuur en ligt hier prachtig. In 2000 nemen de parken van Sintra het beheer van Convento dos Capuchos over. Wat hier bijzonder is, is dat de deuren bij dit klooster ontzettend laag zijn. Hier leefden ooit monniken in kleine kamertjes waar ze naartoe gingen door deuren van nog geen 1 meter hoog. Moet je Convento dos Capuchos zien? Als je de tijd hebt is het leuk om hier naartoe te gaan. Maar het is qua grootte in geen enkel geval vergelijkbaar met de hiervoor genoemde plekken. Het is slim om hier wel een rondleiding te boeken, want dat krijgt het klooster ineens veel meer betekenis.

Totale tijd voor een bezoek met kind: maximaal 1 uur (zonder rondleiding)

Sintra bezoeken met kinderen

5. Palácio da Pena

Palácio da Pena is waarschijnlijk toch wel het meest bekende paleis in Sintra, met haar opvallende kleuren. Het is bij dit paleis werkelijk extreem druk, een gunstig tijdstip is er eigenlijk niet echt te geven. Je hebt hier ontzettend leuke doorkijkjes en er valt genoeg te zien.

Maar of het nou echt zo bijzonder is om met kinderen te bezoeken dat Paleis van Pena? Wij vinden eerlijk gezegd van niet. Misschien is het maar net waar je naar op zoek bent, maar wij vonden de buitenkant prachtig en de binnenkant vooral vergane glorie en een plek om snel doorheen te lopen. Het mystieke van de hiervoor genoemde plekken in Sintra met ons gezin sprak ons veel meer aan. Wil je het paleis toch niet missen? Schaf dan vooraf jullie entreetickets voor het Paleis en Park van Pena aan.

Totale tijd voor een bezoek met kind: maximaal 1 uur (met rondleiding)

Palácio da Pena met kinderen

6. National Palace of Sintra

Het National Palace of Sintra is zeker leuk om gezien te hebben, maar voor kinderen is dit niet de place to be als je hiervoor heb geklommen en alles hebt ontdekt bij The Palace of Monserrate, het Moors kasteel en Quinta da Regaleira. Het interieur in het Nationaal Paleis van Sintra is zeker mooi, net als de prachtige decoraties met veel details. Natuurlijk zijn er een eetkamer, slaapkamer, wapenkamer en andere kamers die je in een paleis verwacht.

Het hoogtepunt is wat ons betreft de keuken. Hoe kan het ook anders ;-) Deze zit verscholen onder de twee enorme torens die je aan de buitenkant kunt zien. De enorme pannen, ovens en spiesen vindt onze kleine wereldreiziger in ieder geval erg interessant! Als we echter kijken naar de prijs/kwaliteit verhouding dan kun je de National Palace of Sintra best overslaan is onze mening.

Totale tijd voor een bezoek met kind: +/- 1 ,5 uur

Paleis van Sintra met een klein kind

Piriquita, dé afsluiting van een dag in Sintra met je gezin

Je dag in Sintra kun je op een geweldige manier afsluiten bij Piriquita. Het water loopt ons al in de mond bij de gedachte aan de heerlijke specialiteit die ze hier verkopen: een travesseiros. Ze zijn in Portugal dol op pastéis en bijna iedere stad heeft eigen specialiteiten zoals de beroemde Pastéis de Bélem in Lissabon. In Sintra is dat dus de travesseiros. Laat je verrassen, het adres staat op de foto ;-)

Piriquita in Sintra