Roadtrip Portugal met kinderen
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
05/08/2018
8 min

Douro vallei, route door een prachtig stukje Portugal

05/08/2018
8 min

De Douro Vallei in Portugal, ook wel bekend als het 'Port wijnhart', is werkelijk een lust voor het oog. glooiende landschap met terrasvormige wijngaarden langs de rivier de Douro is als een schilderij dat tot leven komt. Wij bezochten in deze regio het typisch Portugese plaatsje Amarante met onze peuter. Amarante is een stad vol geschiedenis en de rivier de Tâmega stroomt dwars door de plaats waar een gemoedelijk sfeertje hangt. We slenteren door de geplaveide straten en bewonderen de oude huizen, bruggen en kerken. Een niet te missen plek is de São Gonçalo kerk, die zowel een religieus als een historisch belang heeft voor de stad.

Amaranthe Portugal

Amarante, aan de oever van de rivier

Tijdsindicatie: een halve dag

Op weg naar de Douro Vallei ligt Amarante, aan de oever van de rivier de Tâmega. Deze Portuges stad doet warm en gezellig aan en dat komt vooral ook door de vele oudere Portugezen die we er door de straten zien lopen. We zijn maar een paar uurtjes in deze stad en dat is eigenlijk prima met een peuter. Vanuit Amarante heb je een mooi uitzicht over de Marão en dat is een erg imposant aangezicht. Aan de rivier die door de stad heen loopt, liggen de St. Gonçalokerk en de St. Gonçalobrug. Het is wel bijzonder en opmerkelijk dat de oude St. Gonçalobrug nog steeds gewoon in gebruik is, vooral omdat het beste is met toeristen die aan de kant moeten blijven staan. Niet heel erg handig met een soort en we besluiten om snel door te lopen naar de St. Gonçalokerk in het historische centrum.

Amarant

Het plein voor de St. Gonçalokerk is gezellig en er is genoeg te zien en beleven voor onze peuter: muziek, dans, eten en oudere mensen die er lekker rondflaneren. De beelden van de heiligen die bovenop de St. Gonçalokerk staan, zijn indrukwekkend. Onze peuter is direct benieuwd hoe ze daar zijn gekomen, een mooie vraag om op in te gaan! Wij vinden het altijd erg leuk om op kinderniveau mee te fantaseren en zijn oplossing over hoe de beelden daar waren gekomen was briljant: ze zijn er gewoon naartoe gelopen en toen stil gaan staan.

Amaranthe Portugal

Terrasje pikken met uitzicht op de rivier

Het is ook erg leuk om te zien hoe er verschillende terrassen boven de rivier hangen, dat ziet er aantrekkelijk uit om een terrasje te pikken. We gaan eerst het klooster van São Gonçalo (Convento de São Gonçalo) in voor een beetje Portugese geschiedenis. We zijn zelf niet de types om alle details over de beelden en afbeeldingen te weten die we zien. Dat is voor onze peuter ook echt niet weggelegd dus dat komt mooi uit. Indrukwekkend en mooi is het klooster van São Gonçalo zeker! Als je in de buurt bent van Amarante dan raden we aan om hier af te stappen aan het eind van de ochtend. Je kunt hier heerlijk rondlopen en de sfeer van de stad voelen. Vervolgens heerlijk lunchen op een terras boven de rivier om even uit te rusten en om door te rijden naar de volgende mooie plek van Noord-Portugal.

Amarante Portugal

Stad Amarante Portugal

Oog in oog met heiligen…! Tip voor ouders

Nog een praktisch detail voor ouders wat ook op de laatste foto hieronder zichtbaar is. In Portugal kun je zonder dat je het verwacht plotseling oog in oog staan met een gebalsemde heilige of een stenen variant daarvan zoals in São Gonçalo. Dat is in de Kathedraal van Braga bijvoorbeeld ook het geval. Wij hebben hier luchtig over gedaan tegenover onze peuter en hij vond het absoluut niet vreemd en ging juist vragen stellen die we zo goed mogelijk hebben beantwoord voor een kind van 3,5 jaar. Hij heeft daarna wel bedacht dat iedereen die dood verandert in een beeld, maar is dat erg op die leeftijd? Toen zijn opa recent kwam onze peuter terug op wat hij in Portugal had gezien en hij wist precies te vertellen hoe het allemaal werkte.

Rondreis Portugal met gezin

Peso da Régua, epicentrum van de portwijn

Peso da Régua kan wel het epicentrum van de portwijn worden genoemd en het is eigenlijk de toegangspoort tot de Douro Vallei waar de uitgestrekte wijnvallei begint. Het Museu do Douro in Régua is een bezoek zeker de moeite waard als je interesse in de haven hebt, je vindt hier de geschiedenis van de Douro-vallei en de wijnproductie. Een portproeverij is trouwens onderdeel van je bezoek.

In 1756 werd in Peso da Régua het Real Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro gesticht. Deze Koninklijke Compagnie van de Alto Douro Wijngaarden zorgde ervoor dat de Douro Vallei werd afgebakend als wijngebied. Het instituut maximale kwaliteit van de portwijn en heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de handel van port. Van hieruit ging de wijnvaten op de boot (rabelo) naar Vila Nova da Gaia. In de kelders van Vila Nova da Gaia rijpen de wijnen verder voordat ze worden gebotteld. Als je in Porto bent met je kinderen, ga dan ook zeker naar de wijnkelders van Vila Nova da Gaia.

In de directe omgeving van Peso da Régua zijn een aantal mooie 'miradouros' oftewel 'uitkijkpunten'. Wij kunnen Miradouro de São Leonardo da Galafura en Santo António do Loureiro aanbevelen voor gaf uitzichten. Als je geluk hebt zitten er bij deze uitkijkpunten een aantal lieve dames met vers fruit. Zeker meenemen, het is heerlijk vers en fris op een warme zomerdag!

Quinta do Tedo, genieten tussen de druiven

Tijdsindicatie: minimaal 2 nachten

Bij Quinta do Tedo hebben wij heerlijk genoten van het weer en de zon en van lekkere port die op een locatie als deze direct lekker smaakt. De port die we hebben meegenomen uit ons trouwjaar moet nog wat jaartjes in de fles blijven liggen in onze kelder voordat we mooie herinneringen kunnen ophalen. Als je zelf met een portemonnee naar Portugal gaat dan is het niet verantwoord om een portproeverij te doen en weer door te rijden met je gezin vinden wij. Boek daarom gewoon minimaal een nacht erbij op deze quinta en geniet dan ook meteen in het heerlijke zwembad met uitzicht op de Douro Vallei. Helemaal geen straf en ook heerlijk voor de kinderen. Het erf is niet volledig beschermd en volledig kinderproof, dus je moet wel in de gaten buiten de hekken blijven. Het zwembad is afgeschermd en de accommodaties zijn echt chill bij Quinta do Tedo.

Als kleine kinderen 's avonds op tijd in bed liggen, is dit een heerlijke plek voor ouders om lekker buiten te zitten met je eigen kamer gewoon in zicht. Midden in de natuur en de wijnranken. Hier kun je met gemak een paar dagen blijven om te zwemmen, mountainbiken, wandelen of te kajakken op de Tedo-rivier. Ons advies is om een lekkere quinta te boeken in de Duoro Vallei en om van mogelijke uitstapjes te maken met je kinderen. Een halve dag wat doen en vervolgens een halve dag relaxen. De afstanden zijn niet enorm en dit is de beste manier om de sfeer van de regio te voelen.

Quinta do Tedo Portugal

Pinhão, mis de azulejos niet

Tijdsindicatie: halve dag inclusief boot- of treinrit

Je kunt naar Pinhão gaan met de auto langs de slingerende weg die door de Douro Vallei loopt. Het is zo leuk om met de boot te gaan en vanuit dit 'point of view' naar de oevers en de wijnranken te kijken. Ga voor de mooiste uitzichten ook net een stukje verder van Pinhão, dat doet veel toeristen niet. De uitzichten zijn daar zelfs nog mooier en er zijn ook voldoende plekken waar je kunt stoppen om een foto te maken. Dat is op zich al bijzonder en het is ook echt mooi om de dorpjes in de verte te zien liggen. Van de enorme wijnvelden met daar middenin een prachtige wijnboerderij.

Pinhão Portugal

Pinhão stad

Pinhão, Douro Vallei

Azulejos Portugal

Pinhão is een klein dorpje aan de oever van de rivier de Douro waar we een lekkere lunch eten tijdens onze tour door de Douro Vallei. Dit dorpje op zichzelf is niet heel bijzonder en toch is het leuk om hier wel wat tijd door te brengen en de sfeer te proeven. Je rijdt over een enorme brug het dorpje Pinhão in, een brug die in totaal 68 meter hoog is. Met haar twee bogen en de heuvels op de achtergrond is dit echt een mooi plaatje in de Douro Vallei. Een must is het station van Pinhão, omdat hier op tegels (azulejos) het hele proces van het maken van portwijnen is uitgebeeld. De sfeer in het station is heerlijk en het is voor onze peuter fijn om hier zelfs rond te lopen. We hopen dat er een trein langskomt, maar helaas. Hij vindt het zelfs ook wel leuk om te zien en horen hoe de mensen op die horizontale wijnvelden werken en door de afbeeldingen op de azulejos wordt het voor hem allemaal wat duidelijker: hij legt duidelijk de link uit. Deze azulejos komen krachtig uit de tijd van de Moren waar we in Andalusië (Spanje) uitgebreid mee kennis hebben gemaakt.

Azulejos Pinhao

Tua

Tijdsindicatie: halve dag

We eindigen onze route bij het begin van de Tua Vallei in de 'bovenste' Douro Vallei. De uitzichten bij het dorpje Tua zijn zelfs nog wat meer bijzonders. Wij zijn hier op een stil moment aan het einde van de warme dag en dat is prachtig. De treinrit van Pinhão naar Tua station is een kwartiertje en voor kinderen is dit zeker een leuke rit. Wij zijn niet verder gegaan met de trein na Tua, maar dat kan wel voor de liefhebbers. In Tua zelf is niet zoveel te beleven, maar Tua is dus wel het beginpunt voor een prachtige treinreis door de Tua Vallei naar Mirandela en Bragança.