Douro vallei, onze route door een prachtig stukje Portugal
16 februari 2016 
13 min. leestijd

Douro vallei, onze route door een prachtig stukje Portugal

De Douro Vallei in Portugal is zo’n gebied waar je niet uitgekeken raakt. Prachtige landschappen met eindeloze wijnranken waar jaar in jaar uit de druiven groeien voor de wereldberoemde Port. Wij waren met ons peuter in dit gebied en ja, het was geweldig! We laten je onze route zien.

Roadtrip door de Douro vallei

Tijdsindicatie: een halve dag

Op weg naar de Douro Vallei ligt Amarante, aan de oever van de rivier de Tâmega. Deze Portuges stad doet warm en gezellig aan en dat komt vooral ook door de vele oudere Portugezen die we er door de straten zien lopen. We zijn maar een paar uurtjes in deze stad en dat is eigenlijk prima met een peuter. Vanuit Amarante heb je een mooi uitzicht over de bergketen Marão en dat is een erg imposant aangezicht. Aan de rivier die door de stad heen loopt, liggen de St. Gonçalokerk en de St. Gonçalobrug. Het is wel bijzonder en opmerkelijk dat de oude St. Gonçalobrug nog steeds gewoon in gebruik is, vooral omdat het er best wel vol met toeristen staat die continue aan de kant moeten. Niet heel erg handig met een kind en we besluiten om snel door te lopen naar de St. Gonçalokerk in het historische centrum. De brug is overigens wel echt een symbool van de stad Amarante, de brug speelde een belangrijke rol in het Portugese verzet tegen de Franse invasie aan het begin van de 19e eeuw.

Amarante

Het plein voor de St. Gonçalokerk is gezellig en er is genoeg te zien en beleven voor onze peuter: muziek, dans, eten en oudere mensen die er lekker rondflaneren. De beelden van de heiligen die bovenop de St. Gonçalokerk staan, zijn indrukwekkend. Onze peuter is direct benieuwd hoe ze daar zijn gekomen, een mooie vraag om op in te gaan! Wij vinden het altijd erg leuk om op kinderniveau mee te fantaseren en zijn oplossing over hoe de beelden daar waren gekomen was briljant: ze zijn er gewoon naartoe gelopen en toen stil gaan staan.

St. Gonçalokerk Amarante

Het is ook erg leuk om te zien hoe er verschillende terrassen boven de rivier hangen, dat ziet er aantrekkelijk uit om een terrasje te pikken. We gaan eerst het klooster van São Gonçalo (Convento de São Gonçalo) in voor een beetje Portugese geschiedenis. We zijn zelf niet de types om alle details over de beelden en afbeeldingen te weten die we zien. Dat is voor onze peuter ook echt niet weggelegd dus dat komt mooi uit. Indrukwekkend en mooi is het klooster van São Gonçalo zeker! Als je in de buurt bent van Amarante dan raden we aan om hier af te stappen aan het eind van de ochtend. Je kunt hier heerlijk rondlopen en de sfeer van de stad voelen. Vervolgens heerlijk lunchen op een terras boven de rivier om even uit te rusten en om door te rijden naar de volgende mooie plek van Noord-Portugal.

Nog even een praktisch detail voor ouders wat ook op de laatste foto hieronder zichtbaar is. In Portugal kun je zonder dat je het verwacht ineens oog in oog staan met een gebalsemde heilige of een stenen variant daarvan zoals in São Gonçalo. Dat is in de Kathedraal van Braga bijvoorbeeld ook het geval. Wij hebben hier luchtig over gedaan tegenover onze peuter en hij vond het absoluut niet vreemd en ging juist vragen stellen die we zo goed mogelijk hebben beantwoord voor een kind van 3,5 jaar. Hij heeft daarna wel bedacht dat iedereen die dood gaat verandert in een beeld, maar ach is dat erg op die leeftijd? Toen zijn opa recent overleed kwam onze peuter terug op wat hij had gezien in Portugal en hij wist precies te vertellen hoe het allemaal werkte.

Portugal met kinderen Amarante
Amarante met kinderen
Klooster van São Gonçalo Amarante
Klooster van São Gonçalo

Tijdsindicatie: een halve dag

Peso da Régua kan wel het epicentrum van de portwijn worden genoemd en het is eigenlijk de gateway tot de Douro Vallei waar de uitgestrekte wijnvallei begint. Het Museu do Douro in Régua is een bezoek zeker waard als je interesse hebt in port, je vindt hier de geschiedenis van de Douro vallei en de wijnproductie. Een portproeverij is trouwens onderdeel van je bezoek.

In 1756 werd in Peso da Régua het Real Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro gesticht. Deze Koninklijke Compagnie van de Alto Douro Wijngaarden zorgde ervoor dat de Douro Vallei werd afgebakend als wijngebied. Het instituut bewaakt de kwaliteit van de portwijn en heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de handel van port. Van hieruit gingen de wijnvaten op de boot (rabelo) naar Vila Nova da Gaia. In de kelders van Vila Nova da Gaia rijpen de wijnen verder totdat ze gebotteld worden. Als je in Porto bent met je kinderen, ga dan ook zeker naar de wijnkelders van Vila Nova da Gaia.

In de directe omgeving van Peso da Régua zijn een aantal mooie ‘miradouros’ oftewel ‘uitkijkpunten’. We kunnen Miradouro de São Leonardo da Galafura en Santo António do Loureiro aanraden voor gave uitzichten. Als je geluk hebt zitten er bij deze uitkijkpunten een aantal lieve dames met vers fruit. Zeker meenemen, het is heerlijk vers en fris op een warme zomerdag!

Tijdsindicatie: minimaal 2 nachten

Bij Quinta do Tedo hebben wij heerlijk genoten van het weer en de zon en van lekkere port die op een locatie als deze direct lekker smaakt. De port die we hebben meegenomen uit ons trouwjaar moet nog wat jaartjes in de fles blijven liggen in onze kelder voordat we mooie herinneringen kunnen ophalen. Als je zelf met een huurauto naar Portugal gaat dan is het niet verantwoord om een portproeverij te doen en weer door te rijden met je gezin vinden wij. Boek daarom gewoon minimaal een nacht erbij op deze quinta en geniet dan ook meteen in het heerlijke zwembad met uitzicht op de Douro Vallei. Helemaal geen straf en ook heerlijk voor de kinderen. Het erf is niet volledig afgeschermd en volledig kinderproof dus je moet je kind wel in de gaten houden buiten de hekken. Het zwembad is afgeschermd en de accommodaties zijn echt chill bij Quinta do Tedo.

Als kleine kinderen ’s avonds op tijd in bed liggen, is dit een heerlijke plek voor ouders om lekker buiten te zitten met je eigen kamer gewoon in zicht. Midden in de natuur en de wijnranken. Hier kun je met gemak een paar dagen blijven om te zwemmen, mountainbiken, wandelen of te kajakken op de Tedo-rivier. Ons advies is om een lekkere quinta te boeken in de Duoro Vallei en om van daaruit uitstapjes te maken met je kinderen. Een halve dag wat doen en vervolgens een halve dag relaxen. De afstanden zijn niet enorm en dit is de beste manier om de sfeer van de regio te voelen.

Quinta do Tedo Portugal

Tijdsindicatie: halve dag inclusief boot- of treinrit

Je kunt naar Pinhão gaan met de auto langs de slingerende weg die door de Douro Vallei loopt. Minstens zo leuk is het om met de boot te gaan en om vanuit deze ‘point of view’ te kijken naar de oevers en de wijnranken. Ga voor de mooiste uitzichten ook net een stukje verder van Pinhão, dat doen veel toeristen niet. De uitzichten zijn daar zelfs nog mooier en er zijn ook voldoende plekken waar je kunt stoppen om een foto te maken. Dat is op zich al bijzonder en het is ook echt mooi om de dorpjes in de verte te zien liggen. Of de enorme wijnvelden met daar middenin een prachtige wijnboerderij.

Pinhão station
Pinhão
Pinhão station
Azulejos

Pinhão is een klein dorpje aan de oever van de rivier de Douro waar we een lekkere lunch eten tijdens onze tour door de Douro Vallei. Dit dorpje op zichzelf is niet heel bijzonder en toch is het leuk om hier wel even wat tijd door te brengen en de sfeer te proeven. Je rijdt over een enorme brug het dorpje Pinhão in, een brug die in totaal 68 meter hoog is. Met haar twee bogen en de heuvels op de achtergrond is dit echt een mooi plaatje in de Douro Vallei. Een must is het treinstation van Pinhão, omdat hier op tegels (azulejos) het hele proces van het maken van portwijnen is uitgebeeld. De sfeer in het station is heerlijk en het is voor onze peuter fijn om hier even rond te lopen. We hopen dat er een trein langskomt, maar helaas. Hij vindt het zelfs ook wel leuk om te zien en horen hoe de mensen op die gigantische wijnvelden werken en door de afbeeldingen op de azulejos wordt het voor hem allemaal wat duidelijker: hij legt duidelijk de link. Deze azulejos komen overigens uit de tijd van de Moren waar we in Andalusië (Spanje) uitgebreid mee hebben kennisgemaakt.

Azulejos Pinhão

Tijdsindicatie: halve dag

We eindigen onze route bij het begin van de Tua Vallei in de ‘upper’ Douro Vallei. De uitzichten bij het dorpje Tua zijn zelfs nog even wat meer bijzonder. Wij zijn hier op een stil moment aan het eind van de warme dag en dat is prachtig. De treinrit van Pinhão naar Tua station is een kwartiertje en voor kinderen is dit zeker een leuke rit. Wij zijn niet verder gegaan met de trein na Tua, maar dat kan wel voor de liefhebbers. In Tua zelf is niet zoveel te beleven, maar Tua is dus wel het beginpunt voor een prachtige treinreis door de Tua Vallei naar Mirandela en Bragança.

Douro Vallei route Portugal
OVERNACHTEN
Rondreis Noord-Portugal met kinderen

NOORD-PORTUGAL

DOURO VALLEI