Porto met kinderen

Porto met kinderen, sfeervol en veelzijdig

Een stedentrip Porto of liever toch Lissabon?

Porto met kinderen? Ja! Porto is één van onze persoonlijke favorieten, omdat je genoeg keuze hebt uit activiteiten die leuk zijn voor ouders én voor kinderen. Zeker weten is de hoofdstad Lissabon met kinderen ook fun, zeker omdat je van daaruit het prachtige Sintra kunt bezoeken. Als stad op zich en qua gemak met kinderen vinden wij Porto geschikter en overzichtelijker. Lees mee en bekijk de tips die we voor je hebben, want soms zie je door de bomen het bos niet meer met alle verschillende highlights, tickets en mogelijkheden tijdens een stedentrip. Of je mist  zomaar een flinke korting als je niet goed kijkt. Ja, dat is ons ook overkomen...

En al ben je met kinderen in Porto, ga toch zeker naar één of meerdere porthuizen om te genieten van hetgeen waar Porto beroemd om is: port. Wij geven je tips voor geschikte plekjes en onze favorieten.

Guindais Funicular Porto

Oude STCP tram en Guindais Funicular

Een must do met kinderen zijn de oude STCP tram en de Guindais Funicular. Je kunt een kaartje kopen in de STCP tram voor € 2,50 (enkele reis!) en dan beleven hoe het is om te reizen met zo’n oude tram. Voor kinderen spreekt dit echt tot de verbeelding en onze peuter stond al met mond open te kijken naar hoe de chauffeur de tram gereed maakte voor de retourrit.  Yellow Bus Tour verkoopt combinatietickets voor deze tram, Guindais Funicular en de hop-on, hop off bus. Als je alle STCP trams wilt beleven, dan is dit een goede deal. Controleer wel van tevoren of je een hele dag gebruik mag maken van de hop-on, hop off bus of dat het een one way tour is.

Oude STCP tram Porto

3 verschillende STCP tramlijnen 

  • Lijn 1 / Riverside Line: rijdt vanuit het historisch centrum van Porto langs de oever van de Duoro Rivier en retour. Een leuke route vonden wij. Wel even rekening ermee houden dat je wat moet lopen als je niet retour gaat met de STCP tram.
  • Lijn 18 / Restauração line: rijdt tussen Massarelos en Carmo en verbindt daarmee het historische centrum van Porto met de omgeving van Cordoaria Garden en omgeving. Deze tram rijdt omhoog.
  • Lijn 22 / Downtown Line: rijdt een rondje door de oude straten van Porto tussen Carmo en Batalha /Guindais Funicular. Erg sfeervol en genoeg om te zien!

Guindais Funicular loopt aan de zijkant van de Ponte Dom Luís I. Het treintje brengt je snel de berg op en af. Erg makkelijk als je vanuit Vila Nova de Gaia over de Ponte Dom Luís I loopt en vervolgend naar het historisch centrum van Porto wilt gaan. Je wilt met een kind echt niet te voet die hele klim maken!

Porto met kinderen, World of Discoveries

World of Discoveries

Uitgebreid kennismaken met de geschiedenis van Portugal dat kan perfect bij World of Discoveries. Wij waren erg verrast door dit leuke museum voor kinderen aan de oever van de Duoro Rivier. Al bij binnenkomst wordt je ontvangen door zeevaarders en zij nemen je mee op reis. Onze peuter vond het interactieve van dit museum erg leuk, maakte kennis met een ridder outfit plus zwaard en stond zich te vergapen aan de mooie miniatuurschepen. Lees hier meer over in ons artikel World of Discoveries Porto.

Speeltuin in Porto met kabelbaan

Port proeven en spelen in de speeltuin

De porthuizen van merken als Taylor’s, Kopke, Calem en Burmester liggen niet in Porto, maar in Vila Nova de Gaia. Dit ligt aan de andere kant van de Duoro rivier die tussen Porto en Vila Nova de Gaia door loopt. Ik ben al twee keer eerder in Porto geweest, nog niet eerder met ons gezin inclusief peuter.  Porto is de tweede stad van Portugal en is sinds een aantal jaren enorm veranderd en bovendien erg populair om meerdere redenen. Een van die redenen is dat de stad erg toegankelijk is voor gezinnen. Als je het mij vraagt dan moet je zeker 3 of 4 dagen met een kind naar Porto gaan om een goede indruk te krijgen. Door de opkomst van een aantal speeltuintjes, zie je dat de stad zich steeds meer heeft toegespitst op gezinnen. Ouders komen in eerste instantie natuurlijk niet naar Porto met hun kinderen voor de portwijn. Maar doordat er tegenover Ramon Pinto bijvoorbeeld een leuke speeltuin ligt, kunnen ouders port proeven en kinderen hier lekker spelen. Deze combinatie is trouwens alleen geschikt met oudere kinderen, want de kinderen moeten wel een straat (met zebrapad) oversteken om naar Ramos Pinto te lopen.

Beste uitzicht over Porto

De beste uitkijkpunten van Porto

Er zijn een aantal punten van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over Porto, wij noemen onze 3 favorieten:

  • Miradouro da Serra do Pilar: één van de beste uitkijkpunten van Porto. Loop of ga met de metro over de bovenkant van de Dom Luís I brug naar Vila Nova de Gaia. Vanuit hier kun je naar Miradouro da Serra do Pilar lopen.
  • Boven op Ponte Dom Luís I heb je een mooi uitzicht over de rivier, de brug zelf en natuurlijk over Ribeira en Vila Nova de Gaia.
  • The Yeatman: bestel een heerlijke Portugese lunch en geniet tegelijkertijd van het uitzicht vanaf het terras. Wel even van tevoren reserveren voor de zekerheid. The Yeatman ligt best hoog op de berg, dus ga hier zeker niet lopend naartoe.
  • Igreja dos Clérigos: ligt heel centraal in Porto en je kunt je dus prima orienteren op de stad als je het uitzicht van deze toren goed in je opneemt. De toren steekt hoog boven de stad Porto uit en is een klimpartij zeker waard. Voor een paar euro moet je wel een redelijk klim maken in de toren waar de trapjes steeds smaller worden, onze peuter vond het vooral een avontuur en erg leuk. Groot voordeel is dat er maar een beperkt aantal mensen tegelijk op de toren mag, dus er is nooit topdrukte en dat is erg fijn met een kind.

Leuke tours in Porto met kinderen

Porthuizen in Vila Nova de Gaia

De porthuizen die nu in Vila Nova de Gaia liggen, lagen in het verleden wel in Porto. Er zijn twee verklaringen voor de verhuizing van de porthuizen. De eerste reden vertelt een verhaal dat de porthuizen van Porto naar Gaia zijn verhuisd vanwege de temperatuur. In Vila Nova de Gaia loopt de temperatuur in de kelders niet zo hoog op dan in Porto vanwege een gunstigere ligging. Het andere verhaal is veel eenvoudiger: de belastingen zijn minder hoog in Vila Nova de Gaia dan in Porto. Welke reden het ook is: doe zeker een tour in een porthuis, leer meer over port en sluit dit af met een proeverij. Neem de ipad mee voor je kind en geef ook uitleg tussendoor, onze peuter vond het juist wel interessant al die mega grote vaten. Je kunt een tour direct boeken bij binnenkomst in een porthuis, in de meeste gevallen hoef je niet lang te wachten op Engelstalige rondleinding. Wij kunnen de tours van Taylor’s, Calem’ en Sandeman aanbevelen, er is hier voor kinderen ook meer dan genoeg te zien. Bij Taylor’s en Ramos Pinto vonden wij het ook erg gezellig qua inrichting en uitzicht. Bij Ramos Pinto is er overigens geen rondleiding, maar wel een mooie speeltuin voor de deur.


Pavilhao da Agua & City Park

Het Pavilhao da Agua werd ooit gelanceerd tijdens de Wereld Expo in Lissabon van 1998. Het paviljoen ligt in het gezellige stadspark waar ‘s zomers veel gezinnen zijn om te ontspannen. Het is echt een heerlijke plek om even te wandelen en bij te komen van de drukte in Porto zelf. Het Pavilhao da Agua wordt op korte termijn verder uitgebreid. En wij vonden het al geweldig voordat het verbouwd werd! Kinderen kunnen hier allerlei leuke proefjes doen met water en vermaken zich op deze kleine oppervlakte met gemak een paar uur. Ons advies is om hier naartoe te gaan met kinderen vanaf ongeveer 4 jaar, dan snappen kinderen zelf beter hoe de proefjes moeten worden uitgevoerd. Inmiddels is het Pavilhao da Agua & City Park verder uitgebreid en nog steeds erg populair


Fietstour met Baja Bikes

Wij zijn graag zelf wat actief op vakantie en pakken ook in steden graag de fiets. In Porto ben je dan op de juiste plek, want in een 3 uur durende fietstour fiets je langs de highlights van Porto en zie je juist ook de minder bekende bezienswaardigheden. Je kunt een gratis kinderzitje regelen en voor kinderen vanaf ongeveer 6 jaar kunnen er ook kinderfietsen worden gehuurd. Via het historische centrum ga je door deze stad die echt niet onder doet voor haar grote broertje Lissabon. Je kunt de gids ook goede insight tips vragen over kindvriendelijke restaurants en leuke plekjes om naartoe te gaan. Wist jij bijvoorbeeld dat het boek van Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling grotendeels is ontstaan in Café Majestic? Voor echte Harry Potter fans is het wel een must om dit café te bezoeken. Verder fiets je ook langs de Kathedraal, Bolhao Markt, de Clerigos Toren en door de Miragaia Wijk. En natuurlijk wordt het beroemde Ribeira district niet vergeten!


Yellow Bus Tour

Yellow Bus Tours, City Sightseeing en De Hop-On, Hop-Off Bus zijn in Porto de maatschappijen waarmee je de stad kunt verkennen per bus. Het concept is simpel en doeltreffend. Je koopt een kaart voor één of meerdere dagen en je kunt op die dagen onbeperkt gebruik maken van de bus van de betreffende organisatie. Er zijn verschillende routes door Porto en Vila Nova de Gaia dus kijk even welke maatschappij je het meest aanspreekt. Zelf hebben wij goede ervaringen met Yellow Bus Tours en wij maakten met hun ook een Yellow City Cruise. Een nadeel van de bus tours kan zijn dat het bij drukte heel erg moeilijk is om nog een plaatsje te bemachtigen als je met je hele familie ergens bent uitgestapt. Het voordeel is dat je met kinderen veel van Porto kunt zien, zonder dat je extreem veel moet lopen. Dat maakt het voor het hele gezin aangenamer.

Ook al ben je met kinderen in Porto, ga toch zeker naar één of meerdere porthuizen om te genieten van hetgeen waar Porto beroemd om is...port!

- Mireille Steegmans (Founder Kleine Wereldreiziger)

Bridges Cruise op de Douro river

Bridges Cruise op de Douro river

Eerlijk is eerlijk wij twijfelen als ouders of deze cruise in dit rijtje thuis hoort. Onze peuter vond deze tour echt geweldig en daarom staat hij erbij. 

De cruise was zeker een ontspannen boottrip over de Duoro Rivier met mooi zicht op Ribeira en de porthuizen. Maar als ik eerlijk ben dan vind ik deze cruise niet heel bijzonder. Je vaart eigenlijk gewoon op en neer en weer terug en cirkelt nog een rondje op de Duoro Rivier. Je hebt vanaf de boot een prachtig uitzicht op Ribeira, dat moet gezegd worden. Je vaart onder de Dom Louis I brug door wat natuurlijk ook bijzonder is. Maar veel meer dan dan wordt het niet. Je krijgt wel uitgebreide informatie over Porto en de historie, hoewel niet alle talen en koptelefoons het goed doen. Nogmaals: onze peuter vond het geweldig om de kade vanaf het water te zien en ook dicht bij de andere boten te varen.

De wijk Ribeira in Porto

Ribeira, het authentieke Porto

Ribeira is erg kenmerkend voor Porto. Verdwaal in de leuke straten van Ribeira en maak kennis met de Portugese manier van leven. Je ziet waslijntjes die over de straten zijn gespannen, leuke barretjes en natuurlijk de mooie gevels. De steile straatjes van Ribeira staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en vooral ‘s avonds is dit een ontzettend levendig stukje Porto. Ribeira is nog steeds bewoond en is eigenlijk een soort openlucht museum geworden. De huizen zijn mooi versierd met keramieke tegeltjes, de Azulejos. Dit is is een Portugees/Andalusische kunstvorm. Zelf de straatnaambordjes zijn geschilderd op tegels.

Wat kun je nog meer verwachten?

Porto biedt enorm veel mogelijkheden voor gezinnen. Zo is er sinds een aantal jaren een kabelbaan met uitzicht over Ribeira, de rivier en Vila Nova de Gaia. Een bezoek aan Sealife Porto is dan misschien niet heel origineel, want je vindt Sealife op veel plekken tegenwoordig: maar het is wel leuk! Verder kom je al lopend door Porto ook ontzettend veel leuke highlights tegen die we hier nog niet eens genoemd hebben. Wij adviseren met kinderen om een Porto Card aan te schaffen als je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer. In het oude centrum is alles op loopafstand, maar als je bijvoorbeeld naar Sealife gaat dan is het handig om de bus terug te kunnen pakken. Dat geldt ook als je naar de porthuizen wilt gaan en je staat aan de andere kant van het historische centrum van Porto. Wat kun je beter niet doen in Porto? Ook niet onbelangrijk, wij hebben ze voor verzameld!

Kindvriendelijke accommodatie in Porto

InSitu - Trindade

Porto, Portugal

Leuk appartement in Porto met kinderen

BO Sá da Bandeira

Porto, Portugal

Leuk appartement centrum Porto met kinderen

Ponte Nova

Porto, Portugal

Kindvriendelijk appartement Porto

bnapartments Carregal

Porto, Portugal

Overnachten in Porto met kinderen

Leuke accommodaties in Porto

Ook leuk om te lezen:

Tips museum in Porto met kinderen
World of Discoveries Porto

Ontdek de geschiedenis van Portugal in dit interactieve museum

Uitjes in Porto met kinderen
Openbaar vervoer 

Wat is handig? Wat is leuk? Waar moet je rekening mee houden?

Tips voor Porto met je gezin
Wat is niet zo leuk in Porto?

Niet alles is leuk of een aanrader tijdens een stedentrip Porto...

arrow_drop_up arrow_drop_down