Fietsen in Portugal met mijn gezin
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
07/02/2017
4 min

Fietsen in Noord-Portugal, ontdek de Minho regio

07/02/2017
4 min

Een fietstour ontbreekt eigenlijk nooit meer tijdens onze reizen en dat geldt ook voor onze vakantie met ons gezin in het noorden van Portugal. Waarom? Omdat de fiets bij uitstek geschikt is om een regio beter te leren kennen. Je komt dicht bij de lokale bevolking, stapt makkelijk zelfs af om iets te bekijken met kinderen en je ziet plekken die je met de auto niet zal zien. Bovendien kun je met een fiets lekker snel overal doorheen manoeuvreren en kinderen fietsen meestal ook een feestje vinden. Onze kleine wereldreiziger in ieder geval wel!

Fietsen in Portugal, maak kennis met de Portugezen

Het noorden van Portugal – de Minho regio om precies te zijn – is nog erg onbekend bij veel mensen. Wat ons betreft, mag daar snel verandering in komen. Wat is dit gebied ontzettend veelzijdig en leuk: voor gezinnen, voor natuurliefhebbers en voor iedereen die van fietsen houdt. En er is natuurlijk veel meer dan alleen fietsen. Naast de heerlijke lokale eten en de wijngebieden zijn er in Noord Portugal ook veel mogelijkheden voor buitenactiviteiten, onder andere kajakken, wandelen, suppen, duiken, snorkelen en fietsen zijn erg populair in de Minho regio. Wij kiezen ervoor om te gaan fietsen en om kennis te maken met leuke dorpjes, kerkjes, typisch Portugese huizen en de prachtige natuur.

Typisch (noord) Portugal: huizen en veel potten met bloemen

Fietsen wordt steeds populairder

Er zijn de laatste jaren veel waarschijnlijker in goede fietspaden in het noorden van Portugal (Minho regio) waardoor je erg comfortabel langs de lokale rivier en de dorpen kunt fietsen. Dit heeft de naam Ecopista gekregen. Inmiddels ligt er meer dan 80 kilometer aan zeer goede fietspaden die allemaal onder de ecopista vallen en dit wordt de jaren alleen nog maar verder uitgebreid. Een goede investering wat ons betreft. Het doel is om de kleine en pittoreske dorpen op deze manier met elkaar te verbinden en om het toerisme in het noorden van Portugal op deze manier te stimuleren. Iedereen die van fietsen houdt, kan hier zijn of haar hartje ophalen. De routes zijn laagdrempelig, maar ook voor mountainbike leent deze regio zich prima. Een mountainbike is wat ons betreft wel erg handig – en ook daar kunnen kinderzitjes worden gemonteerd. Handig!

Mountainbike met kindzitje in de natuur

De ecopista verbindt unieke plekken

We rijden de poort van ons hotel Minho uit, slaan linksaf en al na een paar honderd meter staan we midden in de weilanden, waar voornamelijk oudere vrouwen het land bewerken. Opvallend! We leren al vrij snel waarom: de jongere generatie is grotendeels naar de steden verplaatst. Respect voor de vrouwen, het ziet er zwaar uit. Het levert ons een aantal mooie plaatjes en lieve glimlachen op. Via een aantal bruggen komen we al snel bij de rivier waar we opnieuw verrast worden met een prachtig uitzicht. Onder de bomen rijden we langs leuke plaatjes met kerkjes. We fietsen over een aantal avontuurlijke bruggetjes, klimmen onderweg op rotsen, picknicken midden in de natuur en genieten ook van de rust en het Portugese achterland. In de dorpjes maken we ook kennis met wat de lokale bevolking en als je zelfs zoekt, kun je onderweg ook prima zelfs een terrasje pikken.

Van Villa Nouva de Cerveira naar Valença

De ecopista – of in ieder geval een van de paden – begint precies voor de deur van Hotel Minho in Villa Nuova de Cerveira waar wij verblijven en met bordjes is erg goed aangegeven waar je naartoe moet fietsen. We hebben allebei een mountainbike, waarvan er één is uitgerust met kinderzitje achterop. Ideaal en daarnaast een must, zo blijkt later. Laat je dus niet verleiden tot een moederfiets met mandje voorop wat er zo handig uitziet. De paden zijn netjes aangelegd, maar er zijn wat stukken waardoor het prettiger en stabieler rijdt met een mountainbike. Vanuit Villa Nuova de Cerveira fietsen we in ongeveer een uur naar de plaats Valença met haar oude fort. We hebben vanaf hier zicht op buurland Spanje. Er zijn zelfs de mogelijkheden om nog verder te fietsen, maar daar heeft Lucas geen zin meer in.

Uitzicht op Spanje vanaf het Fort van Valença

Het fort van Valença

De ecopista – met haar zeer goede fietspaden – loopt langs het fort van Valença en het is echt een must om hier even tijd te maken om van de fiets te stappen. Zelfs rekening houden dat je vooraf een slot vroeg, onze fietsen waren niet uitgerust met een slot. Wij hebben onze fietsen gewoon laten staan, de omgeving is dusdanig veilig dat we absoluut niet het idee hadden dat onze fietsen meegenomen zouden kunnen worden. Maar goed, over een paar jaar kan dit natuurlijk heel anders zijn. Het toerisme neemt toe in het noorden van Portugal en daarmee ook de minder fijne kanten daardoor logischerwijs.

De ecopista loopt langs het fort van Valença

We verkennen de stad Valença kort, omdat we weten dat we hier nog niet terug gaan en we de 10 kilometer moeten hebben die we heen hebben gefietst natuurlijk ook niet terug fietsen naar ons hotel. Valença is met kinderen een absolute aanrader, dat hebben we in korte tijd al kunnen zien! Kanonnen, veel klimmen en mooie uitzichten om van alles aan te kunnen wijzen.

Onze tip: hotel Minho aan de ecopista

Wij verbleven in Hotel Minho en wauw wat is dat een prachtig hotel als uitvalsbasis! Je kunt hier direct een fiets huren en de ecopista op rijden. Het hotel is ook nog eens heel betaalbaar, heeft een heerlijke sauna waar je in de ochtenduren met je gezin richting kunt gaan en een prachtige binnen- en verleden. Wat ons betreft een perfecte manier om een aantal actieve elementen te combineren met ontspannen op vakantie.

Hotel Minho: een pareltje in het noorden van Portugal