Noord-Portugal, één groene speeltuin met historie
22 juli 2021 
12 min. leestijd

Noord-Portugal, één groene speeltuin met historie

Wil je verrast worden? Bezoek dan Noord-Portugal met kinderen. Veel diversiteit en mogelijkheden en (nog) geen massatoerisme. Heerlijk voor de perfecte gezinsvakantie! Sla de mooie steden Porto, Braga, Guimarães en Valença niet over!

Highlights Noord-Portugal met kinderen

Minho regio / Noord-Portugal

Het noorden van Portugal verrast. De Costa Verde (groene kust), de badplaats Viana do Castelo, steden als Braga en Guimarães. Voor gezinnen die van natuur en actief houden is het natuurreservaat Parque Nacional da Peneda-Gerês echt een must. In het noorden van Portugal is in het voor- en najaar veel neerslag en daarom is de Minho regio dan ook zo prachtig groen. Pak een lekkere Vinho Verde (groene wijn) en geniet van wat het noord van Portugal te bieden heeft!

Onze vakantie in Noord-Portugal met een kleuter

Het noorden van Portugal, oftewel de Minho regio, is nog erg onbekend bij veel mensen en zeker bij gezinnen. Voor een rustige zon, zee en strand vakantie heb je hier zeker ook badplaatsen. Natuurlijk minder bekend en met minder faciliteiten dan in bijvoorbeeld de Algarve. Op ons heeft dat juist een enorme aantrekkingskracht, want wij houden niet van massa's toeristen. Wij vinden Noord-Portugal echt geweldig als gezin en gaan graag nog eens terug. Forten, mooie natuur, oude paleizen, rennen door de uitgestrekte velden met druiven, wijn proeven, mooie steden, UNESCO en natuurlijk wisselen wij dat lekker af met een zwembad en een halve dag strand. Want dat kan dus ook prima in de Minho regio!

Douro Vallei met kinderen

Fietsen alsof je alleen op de wereld bent

Met een helm op, goede fietsen en een dosis goede moed gaan wij fietsen op de ecopista in de Minho regio. Prachtige fietspaden, verhard en netjes die midden door de natuur van dit mooie stukje Portugal gaan. Do I need to say more? Fietsen in Portugal is geweldig en dankzij Bikotels komen er ook steeds meer mogelijkheden voor fietsen in Portugal. De natuur is mooi en het is er rustig. De faciliteiten zijn beperkt en daarmee bedoelen we dat je gewoon moet zorgen dat je wat te eten en drinken bij je hebt. Ga er niet vanuit dat je overal een terras vindt. Ga er wel vanuit dat als je contact maakt met de lokale bevolking, je zomaar ineens in een achtertuin zit met wat lekkers te drinken. Gastvrijheid zit namelijk echt wel in het bloed van de Portugezen.

Fietsen in Portugal met kinderen

Auto huren in de Minho regio

Wil je ergens komen en niet afhankelijk zijn van openbaar vervoer dan is het huren van een auto toch echt wel nodig in het noorden van Portugal. Even lekker naar de kust rijden. De wijnvelden in of door de Douro Vallei reizen is er anders niet bij met kinderen op een beetje comfortabele manier. Handig dus om een auto te huren. Wij hebben zelf goede ervaringen met Sunny Cars. Bij Sunny Cars is all inclusive ook echt all inclusive, een extra bestuurder is bijvoorbeeld standaard inbegrepen. Het is handig om je auto in Porto op te halen en van daaruit verder te rijden. Ons advies is om Porto op het laatst te doen en om meteen vanuit Porto Airport naar het noorden te rijden.

UNESCO gebied: Douro Vallei ontdekken

Vanuit Porto worden er dagexcursies naar de Douro Vallei georganiseerd. Ons advies? Doe het niet, want vooral met kinderen is er weinig aan om uren op een boot te zitten. Vaak is het ook nog zo dat deze boottrips eindigen waar nou jou het UNESCO Werelderfgoed van de Douro Valley begint. Beetje jammer, ben je vlak bij en kom je er nog niet. De trein is ook niet echt de snelste manier om in de Douro Vallei te komen, maar wel fun!

Blijf sowieso meerdere dagen in de Vallei en beleef de unieke sfeer op een relaxte manier in deze omgeving. Veel fijner met een kind vonden wij. Je kunt ’s ochtends een wandeling maken door de wijnvelden en unieke vogels spotten, hebt tijd om lekker aan het zwembad te liggen met zicht op de vallei en voor de ouders kan er ook nog lekker Port geproefd worden als de kinderen ’s avonds op bed liggen. Zorg er dan wel voor dat je een bed & breakfast boekt bij een porthuis, vonden Quinta do Tedo een uniek plekje waar we graag terug zouden komen.

Druiven stampen in Portugal

UNESCO Werelderfgoed in Minho regio

UNESCO Werelderfgoed, wij zijn er dol op! Dat wil niet zeggen dat we alles van UNESCO per definitie mooi en de moeite waard vinden. Met kinderen is het sowieso ook een ander verhaal als je het ons vraagt. We vragen ons ook wel eens af waarom iets niet op de lijst van Werelderfgoed staat en daarom zijn we zo vrij geweest om zelf een stad toe te voegen aan de originele UNESCO lijst voor Noord Portugal: Valença do Minho! Doen, doen, doen en doen met kinderen deze vier plekken die wat ons betreft allemaal onder het Werelderfgoed van UNESCO moeten vallen.

Sfeervol Porto, enorm leuk met kids

Porto is geweldig met kinderen en als je daar bent dan moet je natuurlijk ook even sfeer en port proeven in Vila Nova de Gaia, waar alle porthuizen zitten. Omdat wij eerst naar de Douro Vallei waren geweest, snapte Lucas heel goed het verhaal over druiven laten groeien, plukken, stampen, in een fles doen en verkopen. Oké de korte versie, maar voor een kind van drie jaar was dit prima en begrijpelijk. 

Ondertussen konden papa en mama even port proeven en de portkelders zien. In Porto zullen ze je vertellen dat de naam Portugal zijn oorsprong kent, in andere delen van Portugal vertellen ze een ander verhaal. Feit is dat Porto met kinderen echt geweldig is. Wat ons betreft zelfs leuker dan Lissabon. De oude tram, de sfeer van de stad en een aantal meer leuke bezienswaardigheden voor kids maken de stad echt zeer geschikt voor een 3- of 4-daags bezoek met kinderen.

Stedentrip Porto met kinderen

De oude stad Braga ontdekken

Braga wordt ook wel het Rome van Portugal genoemd en als je de architectuur hebt gezien in deze stad dan snap je wel waarom. Is het leuk om met kinderen naar Braga te gaan? Als ze architectuur, kerken en kloosters kunnen waarderen wel. Anders zouden wij niet aanraden om er rond te slenteren, maar om een paar highlights te bezoeken voor een halve dag. 

We zouden dan in ieder geval de Kathedraal en Bom Jesus aanraden voor gezinnen. Bom Jesus ligt net buiten Braga (ongeveer 5 kilometer) en is het grootste heiligdom van Portugal. De trappen die ervoor liggen zijn de kruisweg die naar de kerk leidt die op bijna 120 meter hoogte ligt. Voor iedereen die wat religieus onderlegd is; je ziet o.a. het Laatste Avondmaal, het terras met de Vijf Zintuigen (met 5 bronnen die het zicht, het gehoor, de reuk, de smaak en het gevoel uitbeelden) en  de trap der Deugden. Je kunt de trap te voet lopen, prima te doen met actieve kinderen die dit als een grote speeltuin zien. Er ligt ook een kabelbaantje naast, de oudste van Europa overigens. 

Bom Jesus Braga met kinderen

Verrassend Guimarães met haar kasteel

Guimarães had in de Middeleeuwen een belangrijke functie, het lag aan een belangrijke verbindingsroute. Guimarães is een soort museum waar alle oude gebouwen goed bewaard zijn gebleven, terwijl het aan de andere kant een moderne stad is. Je vindt er ontzettend veel verschillende bouwstijlen.

Guimarães met kinderen

Ga met kinderen zeker naar het kasteel van Guimarães en kijk rond in de vele zalen die zeker tot de verbeelding spreken bij kinderen als je er een aantal verhalen bij vertelt. Je moet helaas binnenkort entree gaan betalen om het kasteel te beklimmen en het uitzicht van bovenaf te zien. We weten niet wat de entreeprijs gaat worden, het uitzicht is niet heel bijzonder en Lucas had niet eens zin om in de hitte te klimmen. Wij waren overigens bij het kasteel tijdens een speciale dag, dus het kasteel was extra aangekleed en versierd, ben dus niet teleurgesteld als het er wat anders uitziet dan op onze foto's!

De andere gebouwen in het Paço Dos Duques mag je eigenlijk ook niet missen als je in Guimarães bent, het lijkt wel of je aan het tijdreizen bent als je hier binnen bent. Even ontspannen? Ga dan naar het stadspark met veel groen, water, speeltuin en pic-nic tafels.

Guimarães met kinderen

Valença en Fortaleza Valença

Wij snappen eigenlijk niet zo goed waarom het oude stadje met het gelijknamige fort van Valença – dat ook aan de Ecopista fietsroute ligt – nog niet op de lijst met Werelderfgoed staat. Vanuit plaatsen zoals Vila Nova de Cerveira, Moncao, Lapela en Ganfei kun je perfect naar Valença fietsen via de Ecopista, een mooie route. In anderhalf tot twee uur kun je een perfecte indruk krijgen van de stad Valença en haar oude fort. Je hebt vanaf de ruïnes zicht op Spanje, de weilanden en de rivier. Klimmen op de kanonnen, onder poorten doorlopen en de grote stadsmuur zien in dit fort met Nederlandse invloeden, erg leuk voor kinderen.

In het stadje zijn veel winkels en ben je hier in het weekend, zorg dat dat je hier zo vroeg mogelijk in de ochtend bent. Na ongeveer 11.00 uur komen de Spanjaarden in Valença shoppen en kun je hier letterlijk over de koppen lopen. Niet fijn en al helemaal niet met een buggy. In de leuke smalle straatjes vind je volop entertainment en het museum in het oude militaire hospitaal is leuk met kinderen.

OVERNACHTEN
Rondreis Noord-Portugal met kinderen

NOORD-PORTUGAL

DOURO VALLEI