Auto huren op vakantie met kinderen

Waar moet ik op letten als ik een auto huur met mijn gezin?

Sinds wij kinderen hebben, zijn we eigenlijk pas één keer met onze eigen auto naar Italië gereden. In Andalusië, Portugal, Thailand, Schotland en nog een aantal andere bestemmingen kozen we voor een fly en drive met ons gezin. Ik mag dus wel zeggen dat we inmiddels ervaringsdeskundige zijn met huurauto's en daarom deel ik graag onze tips met andere ouders. En of je nu met een kleuter, peuter of baby een auto huurt, wij kunnen uit ervaring vertellen dat het een hele fijne manier van reizen is voor gezinnen vanwege de vrijheid en het gemak van de kofferbak voor bagage.

Waar moet ik op letten als ik een auto huur met mijn gezin?

In de herfstvakantie en ook in de voorjaarsvakantie zijn bestemmingen naar de zon van Zuid-Europa voor een weekje erg populair. Een auto huren in bijvoorbeeld het populaire Spanje, Portugal of Griekenland is dan best wel een strak plan met je gezin. Een fly en drive vereist wat meer planning dan je eigen auto pakken en volstouwen. Daarom hebben wij een aantal tips verzameld, zodat je goed beslagen ten ijs komt als je je huurauto gaat ophalen.

1. Stippel je reis vooraf uit, speel met de locaties

Als wij iets geleerd hebben met een kinderen dan is het wel om vooraf wat meer te plannen. Natuurlijk werkt 'go with the flow' nog steeds als gezin, maar het kost voor ons op vakantie teveel kostbare tijd. Tijd die we liever met ons gezin doorbrengen. Wij adviseren dus om vooraf te plannen en te weten waar je naartoe wilt rijden. Boek je accommodaties met kinderen alvast dan weet je zeker dat je op de leuke plekjes zit. Meer dan de helft (51%) van de autohuurders stippelt de route overigens van tevoren uit, ook de logeerplekken worden vastgelegd. Wist je trouwens dat Nederlanders voornamelijk een auto huren om bezienswaardigheden te bezoeken?

Je bent natuurlijk een stuk flexibeler met een huurauto dan wanneer je afhankelijk bent van openbaar vervoer. Verder is het ontdekken van leuke plekjes een stuk makkelijker, reizen van A naar B kan doelgerichter en kost dus minder tijd. Ga je bijvoorbeeld naar Portugal voor een rondreis van noord naar zuid (of omgekeerd)? Kijk dan even wat handig is qua ophaal locatie en aflever locatie. Er kan best wel een flink prijsverschil zitten in je huurprijs wanneer je speelt met de locaties voor halen en brengen. Over het algemeen is inleveren op dezelfde locatie als de ophaal locatie het meest voordelig, maar geen aanrader als je daarvoor honderden kilometers moet omrijden. Het is ook mogelijk om je huurauto tijdens je vakantie pas te boeken. Wij vinden het tricky als gezin, omdat je meestal bent gebonden aan het drukke hoogseizoen. Een huurauto lastminute regelen kan dan gewoon echt een dure grap worden. Kwestie van de wet van vraag en aanbod. Kortom: regel dingen van tevoren, heb je meer tijd om ter plaatse te genieten!

2. Huur een autostoeltje, of zorg zelf voor een alternatief

Zowel voor klanten van Kleine Wereldreiziger als voor onze eigen fly & drives is het steeds weer een afweging: huur ik een autostoeltje of sleep ik zelf een autostoeltje mee. Optie 3 is er ook nog: een autostoeltje ter plaatste kopen. Als je zelf een autostoeltje meeneemt dan moet je vooraf wel echt informeren bij je luchtvaartmaatschappij wat wel en niet mag. Een Maxi Cosi voor een baby bijvoorbeeld kan niet overal zomaar mee in het vliegtuig en dat is voor een grotere autostoel al helemaal niet vanzelfsprekend. Een stoelverhoger of Bubblebum kan in een aantal gevallen uitkomst bieden. Onze eigen ervaring is dat een autostoel huren relatief duur is en dat de kwaliteit niet te garanderen is. Tip als je toch huurt: neem een universele autostoelhoes mee, want wij hebben wel eens minder frisse exemplaren gezien voor wat betreft de autostoelen. Verder is de regelgeving over autostoelen is ook niet onbelangrijk. Zorg dat je op de hoogte bent, want in Nederland gelden er andere (soepelere) regels in vergelijking met andere landen.

3. Ga voor een all-in pakket en let op huurvoorwaarden

Dé reden waarom wij fan zijn van Sunny Cars: alles is all-in en je hebt geen verrassingen aan de balie. Zo irritant als je nog even wat verzekeringen worden 'aangesmeerd' op het moment dat je op het airport je huurauto komt ophalen. Dat heb je bij Sunny Cars gegarandeerd niet! En tref je een actieve verkoper die het wel zou proberen? Dan bel je direct de klantenservice van Sunny Cars en wordt het opgelost. All-in is gewoon echt all-in bij Sunny Cars en daar kiest inmiddels toch wel 41% voor, dus:

 • Ongelimiteerde kilometers
 • (Extra) WA-dekking van € 10 miljoen
 • Schadeverzekering (CDW)
 • Diefstalverzekering (TP)
 • Normaal gesproken terugbetaling eigen risico bij schade of diefstal
 • Glas-banden-bodem-dakschadedekking
 • Inclusief lokale belasting
 • Luchthavenafleveringskosten
 • Optie van 14 dagen
 • Gratis wijzigen

Wij verbazen ons er wel eens over dat we horen dat mensen een auto huren voor een bodemprijs via een lokale aanbieder en dan vervolgens ter plaatse nog allerlei verzekeringen erbij nemen. Het lijkt wel of die enorme kosten dan niet meer uitmaken als je eenmaal aan de balie staat. Ze verleiden je letterlijk met extra's die je dan toch maar afneemt. Ja dat is ons ook overkomen - meerdere keren zelfs - en we hadden er achteraf steeds buikpijn van.

TIP: Als je ter plaatse een autostoel huurt dan is het slim om een universele autohoes mee te nemen vanwege hygiëne. Sommige autostoelen zijn nogal intensief gebruikt.

Auto huren bij Sunny Cars met kinderenDe zoekfilters van Sunny Cars maken het gemakkelijk om te boeken

4. Check, check...double check

Een rondje om de auto en nog maar eentje om alle schades in beeld te brengen. Sla dit belangrijke klusje niet over, want wij hebben er achteraf twee keer echt gedoe mee gehad. Wij hadden een schade niet gereden, maar de verhuurmaatschappij beweerde van wel. Gelukkig hadden we foto's gemaakt voordat we gingen rijden en kregen we uiteindelijk ons gelijk.

5. Extra WA-dekking

Vanaf 1 november 2022 is de WA-dekking van Sunny Cars verhoogd naar € 10 miljoen, dit was € 7,5 miljoen. Bij Sunny Cars staan ze al jaren voor het volledig ontzorgen van de klant. Daarom heeft Sunny Cars een nieuwe stap gezet om zorgeloos te rijden met een huurauto. De klant is zich er vaak niet van bewust dat bij een ongeval met schade aan derden de kosten hoog kunnen oplopen, wij kennen er helaas veel praktijkvoorbeelden van. Een goede WA-verzekering dekt deze kosten en daardoor kun je met zekerheid op vakantie. Zo fijn als je jezelf daar geen zorgen meer om hoeft te maken.

6. Wat neem je mee, past dat wel?

Voor Nederlanders is de prijs doorslaggevend bij het huren van een auto op vakantie. De goedkoopste auto hebben we het liefst, maar voor gezinnen is dat natuurlijk veel te klein. Leuk zo'n Fiat 500 maar met 2 kinderen en bagage is het een no go. Wij hadden met één kind zelf voldoende aan een 'compact auto' zoals de Renault Megane of Ford Focus. Doen we een fly en drive voor een weekje met allemaal maximaal een kleine trolley bagage dan is dat nog steeds wel te doen.

Met een baby erbij en iets meer bagage is het soms alleen niet meer heel praktisch en zitten we ineens toch wel op een type hoger, de 'intermediate huurauto' met een Opel Mokka als onze persoonlijke favoriet! Een 5-deurs auto is in ieder geval een must met kinderen als je het ons vraagt. Veel roadtrippers rijden gemiddeld 100 tot 200 kilometer per dag dus dat betekent vaker inladen en uitladen: stukje fijner met een grotere kofferbak want in de praktijk blijft bij ons tenminste niet alles in de trolley zitten en willen we taferelen zoals op de foto voorkomen! Wat wij wel bijzonder vinden is dat er bij het huren van een auto wordt gelet op de portemonnee en dat het milieu totaal niet relevant blijkt te zijn bij het huren van een auto. Dat geldt ook voor wat extra luxe zoals een open dak of 4x4.

7. Let op de extra's

Als je een auto gaat huren voor de laagste prijs dan zijn er vaak nog een aantal extra's die erbij komen zoals de afkoop van het eigen risico bij schade en diefstal, een extra bestuurder, ongelimiteerde kilometers, een navigatiesysteem of glas-, banden-, bodem- en dakschadedekking. Let op dat je goed weet wat je wel en niet hebt bij het huren van je auto en voorkom verrassingen. Sunny Cars biedt een aantal handige extra's standaard zoals eigen risico bij schade en diefstal, ongelimiteerde kilometers en dekking van glas-, banden-, bodem-, en dakschade. Je  betaalt deze kosten vooraf en bent in de meeste gevallen uiteindelijk dan nog goedkoper uit ook dan wanneer je het ter plaatste bij zou boeken zoals dat bij veel prijsvechters gebeurt. Bij Sunny Cars kun je een extra bestuurder makkelijk bijboeken en in veel gevallen is het ook juist al inbegrepen. Dat staat duidelijk vermeld bij je boeking. Je hebt voor het huren van een auto altijd een geldige creditcard nodig op naam van de hoofdbestuurder. Huren zonder creditcard kan alleen met het 'Geen waarborgpakket'. Vergeet dus niet om je creditcard mee te nemen!

Auto huren bij Sunny Cars met gezinGeef je reisdetails door en voeg accessoires toe

8. Tolwegen en verkeersregels

Vroeger ging mijn vader altijd even langs de ANWB voordat we op vakantie gingen. Zorg jij dat je goed voorbereid op vakantie gaat? Veiligheid is belangrijk en dus verdiep je jezelf in de verkeersregels van een land om geen onnodige boetes te krijgen. Verder is het slim meer informatie in te winnen over tolwegen. In Portugal gelden er bijvoorbeeld bijzondere regels en dat geldt ook voor andere landen. Lees je dus even in van tevoren.

9. Kies voor een betrouwbare partij

Wist je dat je via ons ook direct jouw huurauto kunt boeken? Wij werken alleen en exclusief samen met Sunny Cars. Waarom? Omdat zij een compleet pakket en complete service bieden. Dus geen verrassingen meer aan de balie, want daar worden wij zelf ook echt niet vrolijk van. Wist je trouwens dat je bij ons een huurauto van Sunny Cars boekt met korting?

 • Veel gezinnen nemen tegenwoordig opa en oma mee op vakantie, ook wel de multigeneratie-trip genoemd. Let op op dat je bij het huren van je auto in dat geval voor meerdere bestuurders kiest. Kun je tenminste lekker even afwisselen en hoef je niet alle kilometers zelf te rijden! Verder willen veel jonge ouders graag ook met z'n tweetjes op vakantie, even lekker samen en zonder de kinderen. Tijd om bij te tanken en je hoeft even nergens naar te kijken! Wij deden dat 8 dagen naar Schotland en dat beviel echt heel erg prima.
 • Wat opvalt is dat gezinnen niet meer altijd 2 weken willen vastzitten op dezelfde locatie en dat ze ook niet alleen maar op die propvolle campings en glampings in het hoogseizoen willen zitten. Rondreizende gezinnen waarvan het jongste kind 12 jaar of jonger is, logeren vooral op één (13%), twee (21%) of drie (34%) verschillende plekken en daar spelen wij op in met onze reisgidsen voor gezinnen.
 • Ouders nemen graag hun eigen kinderzitjes en navigatie mee in het vliegtuig om de kosten te drukken. Niet heel verrassend, want we blijven Nederlanders en eerlijk is eerlijk: een autostoel erbij huren is gewoon best wel prijzig. Aan de andere kant zien wij het gesjouw niet echt zitten. De Bubblebum kan in sommige gevallen uitkomst bieden.
 • Vakantiekiekjes zijn belangrijk, we willen graag laten zien hoe geweldig onze vakantie was! Een derde van autohuurders is bereid om een duurdere auto te huren voor die extra bijzondere ervaring of leuke vakantiefoto. Dat heeft natuurlijk alles te maken met social media en laten zien hoe geweldig de vakantie is, hoewel het natuurlijk soms ook echt wel hard bikkelen is met de kroost op de achterbank.

Bekijk onze fly & drives

Wij maakten een aantal fly & drives de afgelopen jaren en waren erg enthousiast over de bestemmingen. We deden een fly & drive in Portugal met ons gezin en we huurden een auto in Thailand voor een rondreis. Deze roadtrips maakten wij niet met Sunny Cars, want we wilden natuurlijk ook wat vergelijkingsmateriaal hebben.

Onze eigen conclusie: wij gaan voortaan liever voor Sunny Cars! Met Sunny Cars gingen we naar Schotland, een absolute aanrader! Wij haalden onze auto op  bij Edinburgh Airport en daar vond ook de drop off plaats. Snel, gemakkelijk en lekker relaxed. Geen gedoe zoals we wel eens hebben gehad bij andere verhuurmaatschappijen.

Zomeractie Kleine Wereldreiziger 2024