Airco auto warm weer

Zo gebruik je de airco in je auto bij warm weer

Meer dan 30 graden in Nederland of op vakantie in een zonnig Frankrijk, Spanje of Italië en je auto is zo warm dat je het stuur zelf nauwelijks meer vast kunt houden. Een airco in je auto geeft heerlijke verkoeling op een zomerse dag, maar voor de levensduur van je airco is het wel belangrijk dat je de airconditioning bij warmte in je auto goed gebruikt. Hoe ga je het best om met de airco in je auto om er bij warmte optimaal gebruik van te maken? Ik geef je een aantal handige tips, kun jij optimaal gebruikmaken van je auto-airconditioning en genieten van een aangename koelte, zelfs op de heetste dagen in binnen- en buitenland

Hoe werkt je airco in de auto?

Een airco blaast koude lucht en verkoelt zo een ruimte. Dat is een misvatting van heel veel mensen! Het waarheid achter dat verfrissende briesje uit je blowers is dat een airconditioning de bestaande lucht verkoelt door de warmte eruit te onttrekken. Daarom bestaat de airco in je auto uit een pomp, een verdamper, condensor en een ventilator. En deze onderdelen moeten allemaal optimaal samenwerken. Dan voorkom je dat het systeem je in de steek laat en dat je met alle raampjes open mag aansluiten in de file voor de Gotthardtunnel of in de file op zwarte zaterdag op de Route du Soleil.

De ventilator zorgt ervoor dat de buitenlucht aangetrokken wordt. Deze lucht wordt via kanalen naar de verdamper getransporteerd en in de verdamper wordt er door een compressor koudemiddel in het aircosysteem van de auto rondgepompt. De condensor perst vervolgens het koudemiddel samen en zorgt ervoor dat het vloeibare koudemiddel afgekoeld wordt en vervolgens wordt het naar de verdamper gebracht. Binnen de verdamper van de auto airco wordt het vloeibare koudemiddel omgezet in gas. De temperatuur van de langsstromende lucht koelt vervolgens af en wordt rondgeblazen in de auto. Op deze manier wordt je auto door de airco heerlijk koel!

Airconditioning in de auto werkt niet snel

Jawel hoor, maar je moet vaak even geduld hebben! Het inschakelen van de airconditioning op de correcte manier zorgt ervoor dat je airco in de auto veel efficiënter kan werken. Om de airconditioning optimaal te benutten, is het belangrijk om de juiste volgorde te volgen bij het inschakelen aan te houden. En die juist volgorde bestaat uit deze stappen voor het beste resultaat:

  • Start de motor van je auto en controleer of de airconditioning uit staat.
  • Zet de ventilator aan en stel de gewenste temperatuur in.
  • Open alle ramen en laat eerst alle warme lucht uit je auto.
  • Sluit de ramen weer en schakel over naar recirculatiestand als dat nodig is.
  • Zet de airconditioning aan.
Het is slim om iedere week je airconditioning 10 minuten in te schakelen, zowel in de zomer als in de winterperiode. Waarom? Dit verlengt de levensduur van je airco in de auto, omdat de onderdelen allemaal soepel en gesmeerd blijven lopen.

Airconditioning wordt niet koud, gebruik de recirculatiestand slim

Wanneer je de airconditioning in de auto inschakelt, kun je kiezen tussen de verse luchtstand en de recirculatiestand. Het gebruik van de recirculatiestand kan voordelig zijn, vooral op warme dagen. Door de recirculatiestand te activeren, wordt de lucht in je auto hergebruikt in plaats van verse buitenlucht aan te zuigen en dit helpt om de temperatuur in je auto sneller te verlagen. De airconditioning kan dan immers de reeds gekoelde lucht opnieuw kan circuleren. Is je auto op temperatuur? Schakel dan de recirculatiestand weer uit, zodat er ook weer frisse lucht van buitenaf in de auto komt.

Auto airco optimaal gebruiken

Je kunt de airconditioning in je auto het meest optimaal gebruiken door hem nooit meer dan 5 graden lager in te stellen dan de temperatuur buiten. Dit heeft als voordeel voor het systeem dat het temperatuurverschil met buiten niet te groot is, maar voor jezelf betekent het ook dat je niet een enorme klap in je gezicht krijgt wanneer je je 'vrieskist' uitstapt. Werkelijk waar, we kennen wel wat voorbeelden van extreem koude auto's in bijvoorbeeld Thailand en Indonesië waar ze de airconditioning op standje vries lijken te zetten! Je krijgt dan echt een enorme klap in je gezicht bij het uitstappen en zweet dat zelfs nog meer.

Richt de blazers in je auto naar boven als je de airco aanzet. Waarom? Warme lucht stijgt op en als je de blazers naar boven richt dan ontstaat er eigenlijk een soort natuurlijke luchtstroom waardoor het sneller aangenaam voelt qua temperatuur in de auto.

Vermijd hoge buitentemperaturen

Om de efficiëntie van je auto-airconditioning te maximaliseren, is het raadzaam om je auto zoveel mogelijk in de schaduw te parkeren. Hoge buitentemperaturen kunnen de werking van de airconditioning heel erg negatief beïnvloeden, omdat het systeem harder moet werken om de temperatuur te verlagen. Als het mogelijk is dan moet je je auto echt altijd parkeren onder een boom of in de parkeergarage. Is dat geen optie? Dan is het gebruik van een zonnescherm om de hitte in je auto te verminderen echt wel een must. Wij parkeren zelf bij extreme hitte onze auto in de (parkeer)garage voor enkele dagen in plaats van hem in de hitte buiten te zetten. 

Wist je dit? Zijn in de winter de ramen beslagen van je auto? Gebruik dan even en airco om je ramen weer vrij te krijgen!

Regelmatig onderhoud

Het is essentieel om regelmatig onderhoud uit te voeren aan je auto-airconditioning. Een goed onderhouden systeem presteert beter en gaat langer mee en daarom moet je ervoor zorgen dat je minstens één keer per jaar je airconditioning laat controleren door een professionele monteur. Tijdens dit onderhoudsbezoek worden de belangrijkste componenten gereinigd en gecontroleerd, zoals de condensor, de verdamper en de filters. Bovendien wordt het koudemiddelniveau gecontroleerd en indien nodig bijgevuld. Een schoon interieur en schone filters zijn essentieel voor een optimale werking van de airconditioning in je auto. Stof, vuil en viezigheid kunnen zich anders ophopen en de luchtkanalen en filters verstoppen, waardoor de luchtstroom belemmerd wordt. Zorg er zelf voor dat je regelmatig het interieur van je auto schoonmaakt om stof en viezigheid te voorkomen.

Wist je dat het slim is om je airco 10 minuten voordat je arriveert op je bestemming uit te zetten? Zo verdwijnt de condens van de verdamper al voordat je de auto uitzet en daarvoor voorkom je schimmelvorming. Bovendien kan je lichaam dan wennen aan de buitentemperatuur en krijg je niet een enorme klap in je gezicht wanneer je uitstapt.

Extra tips voor brandstofbesparing met je airco

Naast het optimaliseren van je airco in de auto, kunt je ook enkele maatregelen nemen om brandstof te besparen tijdens het gebruik van de airconditioning. Handige tips om brandstof te besparen:

  • Parkeer in de schaduw om te voorkomen dat de auto te warm wordt.
  • Gebruik zonneschermen om de temperatuur in de auto te verlagen.
  • Schakel de airconditioning uit wanneer je de auto parkeert.
  • Vermijd onnodig gebruik van de airconditioning door de ramen te openen bij lagere snelheden.

Met deze waardevolle tips en tricks kun je de prestaties van je auto-airconditioning verbeteren en genieten van een verfrissende rijervaring, zelfs op de warmste dagen van het jaar!