Page content

Regels autostoel Europa

Regels autostoel Europa

Hoe moeten kinderen buiten Nederland in de auto vervoerd worden? Gelden er bepaalde regels in het buitenland voor het vervoeren van je kinderen in een autostoel of Maxi Cosi? Zeker vragen die je bezighouden tijdens je vakantievoorbereiding. Wij hebben antwoord op de regelgeving voor autostoelen!

Algemene regel voor autostoelen in Europa

Voor het gebruik van een kinderstoel of Maxi-Cosi gelden in principe in alle EU landen dezelfde Europese Richtlijn, maar in praktijk zijn er wel degelijk verschillen. Daar kom je achter als je bijvoorbeeld een auto huurt of zelf naar het buitenland rijdt en je vakantie gaat voorbereiden. De Europese Richtlijn zegt in de algemene regel dat kinderen kleiner dan 1,50 meter vervoerd moeten worden in een (EU-)goedgekeurd en passend kinderbeveiligingsmiddel. Passend wil zeggen dat het afgestemd moet zijn op het gewicht en de lengte van het kind.

Dat klink eenvoudig, maar er zijn per land vaak wel verschillen als het om deze richtlijn gaat. Het is dus zeker verstandig om je goed te laten informeren over de geldende regels in het land waar je op vakantie gaat met je kind of kinderen en dat geldt natuurlijk ook als je bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin in Duitsland gaat. In de basis geldt dat je niet echt problemen kunt verwachten als je de algemene Europese Regelgeving aanhoudt, maar als je een ijverige politieagent hebt, kun je natuurlijk wel voor verrassingen komen te staan.

Let op! In Nederland geldt een uitzonderingsregel

Juist ons eigen land heeft een uitzondering gemaakt op de algemene Europese Regelgeving. Een passende autostoel / een passsend kinderbeveiligingsmiddel is in Nederland verplicht tot een lengte van 1.35 meter. En dat is waar het natuurlijk fout kan gaan. Als je namelijk uitgaat van deze Nederlandse regelgeving, dan ben je in een aantal landen in Europa dus wel degelijk in overtreding. Waarschijnlijk overbodig om te vermelden, maar een iedere land in Europa is tegenwoordige de aanwezigheid van autogordels op iedere zitplaats verplicht.

Wat is de regelgeving voor autostoelen anno 2019?

Eind 2016 is er een nieuwe wetgeving gaan gelden voor autostoeltjes. Kinderen vanaf 15 kilo die voorheen in groep 2 vielen qua lengte en gezicht, mochten niet meer op alleen een zitverhoger in de auto zitten. Vanaf dat moment moesten deze kinderen dus in een verhoger met rugleuning vervoerd worden. Laten we eerlijk en realistisch zijn, want als je je een beetje verdiept in het thema veiligheid dan weet je als ouder eigenlijk ook wel dat een kind van 15 kilo niet op alleen een stoelverhoger in de auto hoort te zitten en dat een rugleuning toch echt wel nodig is. Hooguit incidenteel zou je een zitverhoger kunnen gebruiken, hoewel er dan natuurlijk ook ongelukken kunnen gebeuren. Wij vinden veiligheid belangrijk en het eigenlijk alleen maar positief dat de regelgeving is aangescherpt op dit gebied.

Pas als een kind meer dan 22 kilo weegt en groter is dan 125 centimeter mag het kind op alleen een zitverhoger vervoerd worden. Veel ouders hebben nog oude stoeltjes die wel zijn goedgekeurd om te gebruiken in het verkeer. Deze stoeltjes mogen nog wel steeds gebruikt worden (gedoogbeleid) maar mogen in winkels niet meer verkocht worden.

Wat houden die nieuwe regels voor jou in?

In eerste instantie gelden de nieuwe regels voor producten die nieuw op de markt verschijnen en je hoefde dus niet direct nieuwe autostoelen aan te schaffen voor de kids. Wij hebben eerlijk gezegd zelf al gehandeld naar de nieuwe regelgeving, gewoon omdat we dit zelf veiliger vonden. Als je kijkt naar veiligheid dan is deze wetsaanpassing een hele positieve ontwikkeling geweest.

Volgens de nieuwe Europese normen mogen kinderen tot en met 1,25 meter en 22 kilo dan niet meer op een stoelverhoger zitten. Een autostoel met een rugleuning is verplicht.

Regels autostoel of maxi cosi in het buitenland

Nederland heeft dus op de algemene regel een aantal uitzonderingen gemaakt waardoor de regelgeving hier minder streng is dan bijvoorbeeld in Duitsland. In Duitsland moeten kinderen tot 1.50 m in een kinderzitje of zitverhoger zitten, dat is daar heel normaal. Daardoor ben je sneller geneigd om je te vergissen en dus is het raadzaam om je echt goed voor te bereiden als je met je kinderen in de auto naar het buitenland gaat deze zomer. Kijk maar eens op de foto’s hieronder: ook wij zijn in overtreding geweest!

Europese veiligheidseisen (basisregels)

Ga uit van de basisregels bij het vervoeren van kinderen in de auto:

 • Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een goedgekeurd en passend kinderzitje zitten;
 • Kinderen tot en met 1,25 meter en 22 kilo mogen niet meer op een stoelverhoger;
 • Goedgekeurd zijn kinderzitjes met labels ECE R44/03 en R44/04;
 • Passend betekent dat een autostoel geschikt voor lengte en gewicht van het kind.

Let op: in elk Europees land is het gebruik van in de auto aanwezige veiligheidsgordels voor alle zitplaatsen verplicht tegenwoordig.

Diverse typen kinderstoelen

Binnen de huidige regelgeving worden kinderzitjes ingedeeld in groepen. De kinderenstoelen zijn vervolgens geschikt voor verschillende gewichtsklassen, doe dus even wat research en kijk of de autostoel van je zoon of dochter nog voldoet. Autostoeltjes zijn ingedeeld in gewichts- of lengtegroepen. In deze vergelijker onderscheiden we zitjes voor baby’s, peuters en oudere kinderen. Twijfel je? Laat je vooraf altijd informeren over de juiste actuele informatie in het buitenland bij de ANWB of in een speciaalzaak. Safety first! Overigens is de Bubblebum wellicht ook een geschikt vervoersmiddel voor je kind.

Babystoeltjes:

 • Groep 0
 • Groep 0+  (van 0 tot 13 kg)
 • i-Size ± 40 – 75 cm

Baby-/peuterstoeltjes:

 • Groep 0/1
 • Groep 0+/1
 • i-Size ±40 – 105 cm

Peuterstoeljes:

 • Groep I (van 9 tot 18 kg)
 • i-Size ±60 – 105 cm

Peuter-/kinderstoeltjes:

Kinderstoeltjes:

Vragen rondreis met kinderen