LPG tanken op vakantie

LPG tanken in Europa

Sinds kort rijden wij op LPG (Liquefied Petroleum Gas) en dat heeft even wat planning en voorbereiding nodig bij onze vakanties naar Slovenië, Frankrijk en Denemarken. Als je met een LPG voertuig door verschillende Europese landen reist dan is het nuttig om te weten hoe je efficiënt en veilig LPG kunt tanken. Bovendien is het handig om te weten dat er bijvoorbeeld parkeergarages zijn waarin je niet mag parkeren of dat het nodig is een speciale LPG nippel aan te schaffen als je bijvoorbeeld door Duitsland of Oostenrijk rijdt. In dit artikel enkele belangrijke tips voor je autovakantie in Europa, van de beste landen om LPG te tanken tot de veiligheidsrichtlijnen, ik heb de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet. Handig om te weten is dat LPG vaak vele malen goedkoper is dan traditionele brandstoffen, wat zorgt voor enorme brandstofbesparingen. Wij betalen op dit moment rond de 70 a 80 cent per liter, benzine 95 kost op dit moment ongeveer € 1,80 per liter.

LPG in Europa

Voordat ik wat verder inga op tips voor LPG tanken, is het belangrijk om te begrijpen hoe wijdverspreid LPG is in Europa. LPG is een populair alternatief voor traditionele brandstoffen, zoals benzine en diesel, vanwege de lagere emissies en de milieuvriendelijkheid ervan. In Europa zijn er talloze tankstations die LPG aanbieden, vooral in de landen met een goed ontwikkelde infrastructuur voor alternatieve brandstoffen. Wij merken dat het bijvoorbeeld in Slovenië en Duitsland geen probleem is om LPG te tanken, maar dat het soms wel wat extra planning nodig heeft. In steden is vaak geen LPG te vinden en dat geldt ook voor andere drukke plekken.

Als je van plan bent om LPG te tanken tijdens je autoreis, is het dus slim om je route vooraf te plannen. Hoewel LPG-tankstations redelijk verspreid zijn over Europa, zijn ze niet zo talrijk als benzine- of dieselstations. Zorg ervoor dat je de locaties van LPG-tankstations langs je route kent om onverwachte situaties te vermijden. Wij hebben ook een zeer ruime benzinetank waar onze auto op overschakelt als de LPG-tank leeg is dus komen daardoor zelf gelukkig nooit voor verrassingen te staan!

Landen met de beste LPG-Infrastructuur

Als je zeker wilt zijn van een soepele reis met LPG, zijn er bepaalde Europese landen die bekend staan om hun uitstekende LPG-infrastructuur. Dat zijn in ieder geval Nederland, Duitsland, België, Italië en Polen. Deze landen hebben een groot aantal LPG-tankstations.

Er zijn verschillende handige apps beschikbaar waarmee je LPG-tankstations in Europa kunt vinden. Deze apps geven je real-time informatie over de locatie van het dichtstbijzijnde tankstation, de prijzen en beschikbaarheid van LPG. Zelf gebruiken wij meestal gewoon Google Maps.

LPG is vaak goedkoper dan benzine of diesel, wat betekent dat je kunt besparen op brandstofkosten tijdens je reis. Dit is vooral voordelig als je van plan bent om lange afstanden af te leggen en dat doen wij vaak op vakantie. We zijn daarom ontzettend blij dat we hebben gekozen voor LPG boven elektrisch rijden!

LPG Vuladapters, nippels voor Europa

Vaak is het slim om een complete LPG adapter tankset aan te schaffen als je vaker op vakantie gaat. Zoals je ziet in het onderstaande overzicht zijn er nogal wat verschillen in landen. De nippel die hieronder groen staat op het kaartje krijg je natuurlijk bij je auto. De tankstation in Duitsland hebben vaak een adapter beschikbaar is onze ervaring, maar voor ons gevoel vinden we het fijn om toch de juiste vuladapter bij ons te hebben.

Vulnippels Europa overzicht

Veiligheidstips bij het tanken van LPG

Veiligheid is van het grootste belang bij het tanken van LPG, niet voor niets zijn er geen LPG stations te vinden in de bebouwde kom. Of in ieder geval minimaal. Hier zijn enkele belangrijke veiligheidstips om in gedachten te houden:

  • Zorg er altijd voor dat je de motor van je auto uitschakelt voordat je begint met tanken, dit minimaliseert het risico op ontstekingen.
  • Controleer altijd of het tanksysteem goed is aangepast aan LPG en dat je dus een correct systeem gebruikt. Bij twijfel kun je beter naar het volgende tankstation rijden.
  • Zorg ervoor dat je regelmatig het LPG-tanksysteem van je voertuig laat controleren en onderhouden, liefst bij een erkende dealer. Een goed onderhouden tanksysteem werkt efficiënter en vermindert het risico op storingen.