Tips voor een rodtrip met kinderen

Tips voor een leuke roadtrip met kinderen

Als wij met de auto op vakantie gaan dan rijden we vaak best wel wat kilometers, omdat we niet alleen maar één plek willen zien. We hebben inmiddels best wel wat tips en handigheden verzameld dus die delen we graag, dan kun jij er je voordeel mee doen en niet in dezelfde valkuilen stappen!

Auto-gerelateerde dingen en veiligheid

Heeft je auto recent een onderhoudsbeurt gehad? Is de bandenspanning in orde? Heb je het oliepeil recent nog gecontroleerd? Het lijken inkoppertjes en de ANWB wijst je er bijna continu op als je lid van hen bent, maar toch wordt dit door velen nog wel over het hoofd gezien voor de vakantie. Net als het controleren van praktische dingen als de autoverzekering en de aanwezigheid van voldoende veiligheidshesjes in de auto. Verder is het handig om na te denken over benodigdheden zoals een trekhaak, dakdrager of fietsenrek. Van onze dakdrager hebben we ontzettend veel plezier gehad tijdens onze roadtrips door Wales, Italië en Frankrijk.

Download Maps en je Spotify playlist

Muziek, wij zijn er dol op tijdens het roadtrippen met ons gezin! Omdat je vaak niet overal mobiele dekking hebt als je onderweg bent, is het slim om je Spotify playlist te downloaden naar je telefoon. Maar dat is niet het belangrijkste! Als je afhankelijk bent van de navigatie op je telefoon dan is het ook een must om de kaart te downloaden naar je telefoon. Anders kun je best voor verrassingen komen te staan. Het downloaden van je kaart is niet altijd een garantie voor succes. Wij stonden in Wales in de middle of nowhere en hadden niets aan onze gedownloade kaart. Met vragen zijn we uiteindelijk op de juiste plek in Brecon Beacons terecht gekomen, had ook wel wat moet ik zeggen.

Vanaf die tijd maken we toch printscreens van de routes, eventuele omleidingen en vooral de details van de route. Een papieren kaart is trouwens ook nog steeds geen overbodige luxe om geen belangrijke afslagen te missen als je bijvoorbeeld aan het bellen bent of je route toch niet helemaal vlekkeloos verloopt. Dat is hoe onze ouders er uiteindelijk toch ook kwamen: gewoon met een papieren kaart.
Tips voor een leuke roadtrip met kinderenEven lekker de benen strekken is een must tijdens een roadtrip

Speciale dagen en je reisschema

Als je de ruimte hebt in je reisschema dan is het zeker slim om rekening te houden met speciale dagen en natuurlijk zwarte zaterdag. Er zijn gewoon dagen die je liever vermijdt en daar is zwarte zaterdag er eentje van. Maar wil je bepaalde highlights bezoeken, waarvan je weet dat ze druk zijn dan is het ook slim om deze buiten de weekenden te plannen. Denk aan steden, bijzondere wandelroutes of toeristische highlights. Deze zijn in de weekenden doorgaans drukker en accommodatie in de nabije omgeving is duurder.

Stop iedere twee uur

Het is zo ontzettend verleidelijk om maar door te blijven rijden als je een flinke afstand wilt afleggen, maar niemand wordt er echt heel vrolijk van. Reis je met een baby in de auto dan is sowieso het advies om iedere twee uur minimaal een half uur uit te stappen en goed te bewegen. Het is simpelweg niet goed voor de rug van je baby om zo lang in dezelfde houding te zitten. Maar voor jezelf is het ook niet fijn. Wij stoppen niet op de parkeerplaats langs de snelweg, maar kiezen ervoor om een dorpje in te rijden. Je kunt dan echt even goed je benen strekken en je ziet ook nog wat meer van de omgeving.
Voor iedereen leuker, je moet het alleen wel incalculeren in je reistijd. Door dit te doen ben je zo 1,5 uur verder, maar dan heb je ook wel bewogen en kun je er weer fris tegenaan. Wij vinden dit een stuk inspirerender dan met honderden andere vakantiegangers stoppen langs de snelweg. Het is trouwens handig om je buggy of rugdrager bij de hand te hebben als je met kleine kinderen reist, zij lopen natuurlijk niet zoveel kilometers.
TIP! Stop bij een speeltuintje met picknicktafel. Dat is voor kinderen natuurlijk het ultieme stopmoment. 

Je rit opdelen in kleinere stukken

Het leuke van roadtrippen is juist dat je zonder tijdsdruk van A naar B reist. Als je naar Italië rijdt in één dag dan is de snelweg de enige optie. Maar heb je er al eens aan gedacht om je rit op te splitsen en meerdere dagen onderweg te zijn? Dat kan natuurlijk alleen als je voldoende vakantiedagen hebt, maar dan is het ook wel een hele ontspannen manier van reizen. Het is bijvoorbeeld heerlijk om eerst naar Colmar in Frankrijk te rijden en daar minimaal twee nachten te verblijven, om vervolgens door te rijden naar het Gardameer. Of onderweg een dagje Europa-Park meepikken. Anders en daardoor juist zo ontzettend leuk met je kinderen, herinneringen voor het leven maken!
Tips voor een leuke roadtrip met kinderenPlan je stop op een leuke plek, daar wordt het hele gezin blij van!

Plan eetstops bewust en van tevoren

Een voedzame en kindvriendelijke lunch of diner vinden onderweg kan een flinke uitdaging zijn. Het is helemaal niet erg om eens af te stappen bij een fastfood keten, maar dat wil je ook niet iedere keer. Wij hebben hiervoor twee mogelijkheden:

1. We rijden naar een supermarkt en halen daar een lekkere salade of andere maaltijd
2. We plannen onze lunches en diners precies zo dat we in levendige steden zijn waar keuze genoeg is.

De kunst en het fijne van roadtrippen is natuurlijk dat je je niet laat opjagen om op een bepaalde tijd op je volgende bestemming te zijn en daar hoort het tijd maken om lekker te eten natuurlijk bij.
Tip: als je je eetstops aan het plannen bent dan is het ook slim om rekening te houden met de brandstofstops. De brandstofprijzen kunnen niet alleen nogal variëren van land tot land. Of je tankt langs de snelweg of in een dorpje kan ook nogal een flink verschil maken per liter. Het is dus slim om je tankstops zorgvuldig te plannen.