Steenmarter onder motorkap

Steenmarter onder je motorkap

Verrassing! Wij staan klaar om te vertrekken voor een dagje uit en willen nog heel even de ruitenwisservloeistof bijvullen. Motorkap omhoog en dan krijgen we de schrik van ons leven, wat is er gebeurd onder de motorkap van onze nieuwe auto? Die vraag is snel beantwoord: er heeft een steenmarter onder onze motorkap gebivakkeerd. Wat is een steenmarter? Wat doet een steenmarter onder je motorkap? Is een steenmarter gevaarlijk? En de belangrijkste vraag van allemaal: Hoe krijg je een steenmarter weg onder je motorkap?

Ook op vakantie kan een steenmarter je verrassen, dus preventief maatregelen nemen is slim. Voorkomen is beter dan genezen!

Wat is een steenmarter en is hij gevaarlijk? Is de steenmarter beschermd?

De steenmarter is een fascinerend dier dat vooral bekend staat om zijn nieuwsgierigheid en klimvaardigheden. Ze zijn niet per se gevaarlijk voor mensen, maar ze kunnen wel flink wat overlast veroorzaken onder de motorkap van je auto kan ik je inmiddels uit eigen ervaring vertellen. Steenmarters zijn beschermd in Nederland en vallen onder de Flora- en Faunawet. Dit betekent dat je ze niet zomaar mag verjagen of doden. Natuurlijk zijn er wel vriendelijke manieren om de marter onder je motorkap vandaan te krijgen.

Steenmarters kunnen overal voorkomen, dus ook op vakantie. Kies daarom liever voor een oplossing onder je motorblok dan bijvoorbeeld een kastje vlakbij je auto.Waar komt een steenmarter dan op af onder je motorkap?

Een steenmarter onder de motorkap van je auto kan een ware nachtmerrie worden. Waarom komen ze eigenlijk op deze plek af? Het antwoord ligt deels in hun nieuwsgierige aard en deels in hun zoektocht naar warmte en beschutting. Allereerst, de nieuwsgierigheid van steenmarters is een van de belangrijkste redenen waarom ze onder de motorkap van je auto kruipen. Deze slimme en speelse dieren worden aangetrokken tot geuren en dus ook door de geur van de verschillende soorten olie die door de slangetjes onder je motorkap lopen. n. Dit verklaart waarom je soms zelfs sporen van knaagschade kunt vinden aan kabels en slangen onder de motorkap.

Daarnaast zoeken steenmarters vaak naar warme en beschutte plekken om te rusten en te schuilen. De motorruimte van een auto biedt voor een steenmarter de perfecte combinatie van warmte en beschutting tegen de elementen. Vooral in koude seizoenen kunnen steenmarters op zoek gaan naar deze comfortabele en veilige plekken om te overwinteren.

Maar waarom moet je specifiek onder je motorkap oppassen voor steenmarters? Steenmarters hebben de neiging om te knagen aan kabels, slangen en isolatiemateriaal. Dit knagen kan ernstige schade veroorzaken aan de elektrische bedrading van je auto, wat kan leiden tot kostbare reparaties. Ook kunnen ze brandgevaar veroorzaken als ze bijvoorbeeld de isolatie rondom elektrische bedrading weghalen en kortsluiting veroorzaken. Bij bepaalde auto's wordt in dit isolatiemateriaal visolie of vismeel verwerkt om de bedrading soepel te houden. De geur van vis wekt natuurlijk de nieuwsgierigheid van marters.

Het is essentieel om regelmatig de motorkap van je auto te inspecteren op tekenen van knaagschade, uitwerpselen of andere aanwijzingen van de aanwezigheid van een steenmarter. Als je iets verdachts opmerkt, is het raadzaam om direct actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen.

Steenmarter verjager 12V

Wat kan ik doen tegen een steenmarter?

Er zijn verschillende manieren om met een steenmarter onder je motorkap om te gaan zonder het dier schade toe te brengen. Het installeren van marterverjagers, het gebruik van marterwerende sprays of pasta's en het nemen van preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van WC blokjes met citroengeur, kunnen helpen om steenmarters op afstand te houden van de marter. Hier zijn enkele oplossingen onder elkaar:

1. Steenmarterverjager auto 12V op accu aansluiten

Dit is de oplossing waar wij voor hebben gekozen, omdat het een effectieve manier is om de steenmarter uit de buurt van je auto te houden. Door een steenmarterverjager met een 12V-aansluiting op de accu te installeren wordt een ultrasoon geluid uitgestoten. Dit geluid is voor de meeste mensen niet hoorbaar, maar voor steenmarters zeer onaangenaam is. Zo blijft jouw auto martervrij. Overigens werkt deze steenmarterverjager minder goed in april, als steenmarters jongen krijgen. Ze negeren simpelweg het geluid als ze een jong dragen.

2. Gebruik marterwerende spray of pasta

Er zijn speciale sprays en pasta's op de markt die een onaangename geur verspreiden waar steenmarters niet van houden. Breng deze aan op de bekabeling en slangen onder de motorkap om ze op afstand te houden. De Mustolet Protect Spray is ideaal ter bescherming tegen marters. Deze spray bevat enkel natuurlijke stoffen en kan gebruikt worden om de beschermde steenmarter te weren. De natuurlijke geurstoffen maken het behandelde oppervlak onaantrekkelijk voor de marter. Gebruik deze sprays volgende de gebruiksaanwijzing. Je moet het sprayen of insmeren vaak maandelijks herhalen of wanneer je meer dan een bepaald aantal kilometers hebt gebruikt. Het herhalen van het sprayen vind ik persoonlijk een nadeel van een spray.

3. Plaats marterafweer onder de auto

Er zijn ook marterafweermiddelen beschikbaar die je onder je auto kunt bevestigen. Deze werken meestal met geur- en/of geluidssignalen om de steenmarter af te schrikken. Maar ook kippengaas onder de auto spannen wordt als oplossing genoemd.

Kan een steenmarter terugkomen?

Ja, steenmarters kunnen terugkomen als ze eenmaal interesse in jouw auto hebben getoond. Het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zelfs nadat je de marter hebt verjaagd. Blijf waakzaam en blijf marterverjagende methoden gebruiken om te voorkomen dat ze terugkeren.

Hoe verjaag ik een steenmarter?

Om een steenmarter effectief te verjagen, kun je gebruik maken van de eerder genoemde methoden, zoals het installeren van een steenmarterverjager met een 12V-aansluiting of het gebruik van marterwerende sprays en pasta's. Het is belangrijk om deze maatregelen regelmatig te controleren en te onderhouden om ervoor te zorgen dat ze effectief blijven.

De steenmarterverjager werkt minder goed in april, als steenmarters jongen krijgen. Ze negeren simpelweg het geluid als ze een jong dragen.

Aan welke dragen knabbelt een steenmarter graag?

Hier is een overzicht van de meest aantrekkelijke kabels en onderdelen voor marters:

 • Elektrische bedrading: Dit is waarschijnlijk het meest aantrekkelijke doelwit voor steenmarters. Ze kunnen knagen aan de isolatie van elektrische draden, wat kan leiden tot kortsluiting en elektrische storingen.
 • Brandstofleidingen: De geur van benzine of diesel kan marters aantrekken. Ze kunnen proberen om aan brandstofleidingen te knagen, wat gevaarlijke lekkages kan veroorzaken.
 • Koelwaterslangen: De slangen die het koelwater door het koelsysteem van de motor transporteren, kunnen ook aantrekkelijk zijn voor steenmarters. Beschadigde koelwaterslangen kunnen leiden tot oververhitting van de motor.
 • Remleidingen: Hoewel minder vaak voorkomend, kunnen marters soms ook aan remleidingen knagen. Dit kan de remprestaties van de auto negatief beïnvloeden en levensgevaarlijke situaties veroorzaken.
 • Isolatiemateriaal: Steenmarters kunnen het isolatiemateriaal onder de motorkap losknagen en gebruiken om hun nest te bouwen. Dit kan leiden tot blootliggende kabels en verdere schade aan de elektrische bedrading.
 • Slangen van het luchtsysteem: Luchtslangen kunnen ook worden aangetast door steenmarters, wat kan leiden tot problemen met de luchttoevoer naar de motor.

Huis-tuin-en-keuken middeltje: WC blokjes met citroengeur

Om een steenmarter weg te houden is een interessante en betaalbare methode om steenmarters af te schrikken het plaatsen van WC blokjes met citroengeur onder de motorkap van je auto. Steenmarters hebben een gevoelige reukzin en houden niet van sterke geuren, zoals citroen. Plaats enkele van deze blokjes op strategische plaatsen onder de motorkap om ze op afstand te houden. Dit is de eerste nacht nadat wij de schade hadden ontdekt hetgeen dat wij hebben gedaan, want op zondag was er niet direct een steenmarterverjager te vinden die voldeed aan onze wensen. Handige tips voor het verjagen van een steenmarter

 • Hier zijn enkele handige tips die je kunnen helpen bij het effectief verjagen van een steenmarter:
 • Controleer regelmatig de motorkap van je auto op aanwijzingen van de aanwezigheid van een steenmarter, zoals uitwerpselen of knaagsporen.
 • Houd de omgeving rondom je auto schoon en opgeruimd, zodat steenmarters minder schuilplaatsen hebben.
 • Gebruik meerdere verjagingsmethoden tegelijkertijd voor een betere effectiviteit.
 • Overweeg het inschakelen van professionele hulp als het probleem aanhoudt en je niet in staat bent om de steenmarter zelf te verjagen.

Hopelijk helpen deze tips je om de vervelende steenmarterproblemen onder de motorkap van je auto op te lossen en te voorkomen dat ze terugkomen. Onthoud altijd dat het belangrijk is om met respect voor de natuur en de wetgeving om te gaan bij het verjagen van steenmarters, het zijn immers beschermde dieren.