Fietsen in Portugal met kinderen
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
07/26/2019
3 min

Fietsen in Portugal met kinderen en Bikotel

07/26/2019
3 min

Fietsen in Noord Portugal en midden Portugal met ons gezin. Oftewel: kinderzitje achter op de mountainbike en fietsen maar! Ook voor actieve vakantiegangers zonder kinderen een aanrader trouwens. Als we naar het buitenland gaan dan gaan wij graag een tour met de fiets maken om een land op een andere manier te leren kennen. Portugal is hier ook bijzonder geschikt voor.

Fietsvakantie in Portugal

Het grote voordeel van een land ontdekken met de fiets is dat je op plaatsen komt die je anders nooit zou zien. Je actieradius is natuurlijk kleiner dan wanneer je met de auto, trein of bus reist. Aan de andere kant beleven wij een land altijd veel intenser als we op de fiets zitten. Je rijdt wegen in die er leuk uitzien, komt onverwacht een verlaten kerkje tegen dat prachtig blijkt te zijn. Je ontmoet andere fietsers die aan het picknicken zijn en je uitnodigen om erbij te komen zitten. Wij vinden dit echt heerlijk. Maar hoe pak je dat aan een fietsvakantie in Portugal met kinderen?

Georganiseerde fietstour Portugal

Als er een land is waar je geweldig kunt fietsen, dan is het Portugal wel. Met de komst van het concept ‘Bikotels’ en ‘Ecopista’ zijn de mogelijkheden voor fietsen in Portugal met kinderen – en natuurlijk ook zonder kinderen – enorm toegenomen. En dan vooral ook op plekken die nog niet zijn ontdekt door hordes toeristen. Wat ons betreft is dat een hele grote pré. Bij de Bikotels heb je fietszitjes, aanhangfietsen, mountainbikes en e-bikes: mogelijkheden dus voor alle leeftijden. Het grote voordeel vinden wij dat de routes wel zijn uitgestippeld, maar dat je verder helemaal je eigen tempo per dag kunt bepalen en dat je natuurlijk ook zelf bepaalt in welke Bikotels je wilt verblijven. Afstappen waar je wil, picknicken als je daar zin in hebt of even een dorpje beter verkennen. Lekker flexibel, wij houden ervan!

Fietsvakantie met kinderen in Portugal

Een gegarandeerde slaapplaats

Wij vinden het zelf altijd belangrijk om gegarandeerd een slaapplaats te hebben sinds we als gezin rondreizen. Nog zoeken naar een leuk plekje op de dag zelf – hoewel we uit ervaring weten dat je dan op leuke plekjes terecht kunt komen – doen we liever niet. Wij vinden het nou juist leuk om ‘off the beaten track’ te gaan. Dus dan ga je gewoon zelf je huiswerk gaan doen voor een regio die je wilt leren kennen. Maar waar begin je dan? Bij Bikotel! Wij zijn super enthousiast over het Bikotel concept in Portugal en dat komt mede doordat er zo ontzettend veel mooie hotels worden aangeboden tegen betaalbare prijzen. Met Bikotel overnacht je op de meest verrassende locaties.

Tips vakantie in Portugal met kinderen

Bikotel, de voordelen

Wij vinden het concept van Bikotel briljant. Je kunt je eigen vakantie samenstellen en er worden een aantal dingen zo geregeld dat je daar geen zorgen over hebt. Een dak boven je hoofd iedere avond bijvoorbeeld. Het is eigenlijk een kwestie van jouw favoriete accommodaties selecteren, een route uitstippelen, de route downloaden in GPS formaat downloaden en je bent klaar voor de vakantie! Je kunt natuurlijk ook andere hotels boeken, maar de Bikotels hebben wel een aantal voordelen:

  • Beveiligde parkeerplaats voor fietsen
  • Mogelijkheid om te wassen
  • Faciliteiten om de fietsen schoon te maken
  • Gezonde menu’s voor fietsers
  • Mini-reparatiestation met basis benodigdheden en fietspomp
  • Fietsroutes met kaarten en GPS tracks

Wij vinden het zelf altijd belangrijk om gegarandeerd een slaapplaats te hebben sinds we als gezin rondreizen en geven daarom de voorkeur aan een georganiseerde fietsvakantie zonder zorgen.

Aanbevolen fietsroutes Portugal

Wij hebben een gedeelte van twee regio’s zelf op de fiets mogen verkennen en deze routes bevelen we dan ook aan voor families:

  • Schist Villages: Maak kennis met de bijna vergeten dorpen die gebouwd zijn van schist, een specifiek soort gesteente. Ontdek de prachtige kleine dorpjes die verborgen liggen in de bergen en zwem onderweg in leuke kleine meren waar je nauwelijks mensen tegenkomt. Je kunt in deze regio ook heel goed wandelen.
  • Route of Ramanesque: Als je dol bent op geschiedenis, kloosters, kerken, kastelen, bruggen en kleine pittoreske gebouwen dan is dit een geweldige omgeving om op de fiets te ontdekken. Er liggen in deze regio veel bezienswaardigheden die je niet wilt missen als je kind dol is op ridder Mike!