Geocaching in Portugal, lekker actief en erg leuk
Portugal
GIjs Steegmans
Portugal
04/08/2021
4 min

Geocaching in Portugal, lekker actief en erg leuk

04/08/2021
4 min

Geocaching in Portugal is fun! Wij hadden het zelf nog nooit gedaan, dus geocachen in Portugal met drie kinderen was helemaal een leuk en nieuw avontuur. En dan ook nog in combinatie met wandelen en avontuur in de bergen. Op zoek gaan naar een schat met alle kinderen samen is dan echt een feest!

Geocaching in Portugal

Eerst even uitleggen wat geocaching precies is, want voor veel mensen is dit een nog onbekende wereld terwijl het voor sommigen een sport is. Wij waren eerlijk gezegd ook nog niet heel bekend met geocaching. Geocaching is eigenlijk meer een avontuur waarbij je door te wandelen op mooie, verrassende en vaak nog onbekende plaatsen komt in de natuur. Geocaching kun je doen op je telefoon of op een GPS wandelapparaat, een Global Positioning System. Je download een route en gaat al wandelend op zoek naar verstopte aanwijzingen en containers (caches). Zelfs in je eigen woonplaats kun je met geocaching op hele leuke plekken komen die anders onbekend blijven. Wereldwijd zijn er meer dan 2,5 miljoen caches dus je hoeft je niet snel te vervelen. Zeker weten dat we geocaching in Nederland ook vaker gaan doen, it’s fun!

Geocaching met kinderen

Geocaching op je mobieltje

Je kunt heel eenvoudig met geocaching beginnen op je mobiele telefoon. Geen grote investering nodig – er vanuit gaande dat iedereen tegenwoordig een telefoon met GPS-ontvanger heeft – en meteen fun met het hele gezin, dat is tenminste wel onze ervaring. Inmiddels hebben we het thuis namelijk ook al een keertje uitgeprobeerd, want we wandelen vanuit ons huis zo de natuur in.

Als je van plan bent om geocaching vaker te gaan doen met je kinderen, dan is mijn tip wel om een GPS aan te schaffen. Vooral met kleine kinderen is dat fijner dan dat zij met je telefoon aan de haal gaan en het is de investering wel waard, een dagje Efteling is duurder dan een eenvoudig GPS-wandelapparaat. Je download een route op Geocaching.com, je laadt de route in en wandelen maar!

Geocaching in Portugal met drie kids

Wij hadden het geluk om voor het eerst kennis te mogen maken met geocaching in Portugal, in een prachtig berggebied bij één van de Schist Villages. Om precies te zijn waren we in Ferraria de São João. Absoluut een geweldige plek om te mogen ontdekken met kinderen in Portugal. Omdat we drie kleine kinderen van drie jaar bij ons hadden, konden we mooi starten met een simpele wandelroute. Geocaching is voor iedereen, oftewel: je kunt kiezen voor verschillende lengtes en voor verschillende moeilijkheden. Groot voordeel is dat het op die manier dus een uitdaging blijft voor iedereen en dat je het dus ook al met hele kleine kinderen kunt doen.

Geocaching in Portugal

Zoeken en weer teruglopen

Onze geocaching begint bij de voordeur. We moeten in totaal 7 caches vinden, verspreid in het dorp, de omliggende bergen en de natuur. Het doel is om vervolgens bij de grote schat te komen, wat dat is blijft geheim! Lucas is 3,5 jaar en hoeven we het principe van aanwijzingen vinden en schatzoeken eigenlijk niet uit te leggen. Vol enthousiasme wandelt hij aan het eind van de middag mee op weg naar de eerste aanwijzing. Het zijn niet zozeer aanwijzingen, maar meer sleutels tot de grote schat (cache) en bij ieder punt ligt ook informatie die ons meer leert over Ferraria de São João en omgeving. Erg leuk!

Zo komen we in een bos met kurkenbomen, waarvan een gedeelte van de basten van de bomen wordt gebruikt voor de productie van kurken op o.a. wijnflessen. Om het gebied te beschermen voor grote bedrijven hebben de inwoners een aantal stukken lokaal opgekocht.

Geocaching met een kind

De caches liggen verscholen onder stenen en iedere keer als er weer eentje gevonden is, is het feest en juichen! We lopen langs de lokale geitenstallen en komen in huisjes die niet meer bewoond zijn. Ook lopen we dwars door het weiland, langs groentetuintjes met een waterput en we genieten van de zonsondergang in de bergen. Wat een prachtig plekje om te kunnen zien hoe de wolken boven de bergen uitkomen. Net voor zonsondergang vinden we de schat en gaan we terug naar ons huis. Wat een geweldig leuk avontuur is dit! We zijn een aantal leuke feiten over het dorp te weten gekomen, hebben veel van de natuur gezien, we zijn actief geweest en we hebben fun gehad. Dat is eigenlijk precies wat geocaching moet zijn wat betreft.

Geocaching in Portugal

Wij zijn overtuigd; geocaching is fun!

Een paar maanden geleden vertelde iemand me over haar nieuwe hobby geocaching. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat lacherig deed over het wandelen in de natuur met een doel, zoals ze het omschreef. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn mening 180 graden is gedraaid over deze hobby die niet alleen fun is, maar ook nog gezond en leerzaam. Afhankelijk natuurlijk van welke route je kiest. Op Geocaching.com heb je miljoenen caches en het worden er steeds meer. Je hebt de keuze uit verschillende soorten caches zoals traditionals, multicache en puzzelcache dus je kiest gewoon het type cache wat bij je past.

Wil jij de geocache route lopen die wij ook liepen en Ferraria de São João ontdekken? Neem dan contact op met Pedro en Sofia van Vale do Ninho nature houses. Zij verzorgen verschillende routes met geocaching en er valt nog veel meer te beleven in de regio dan alleen geocaching.