arrow_drop_up arrow_drop_down

Gratis tips en inspiratie in je mailbox?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we een fijne dosis liefde, tips en gezelligheid naartoe sturen?
Leuk, ik zoek inspiratie!
Your information is safe with us
14 maart 2019 

Geocaching in Portugal, lekker actief en erg leuk

Geocaching in Portugal is fun! Wij hadden het zelf nog nooit gedaan, dus geocachen in Portugal met drie kinderen was helemaal een leuk en nieuw avontuur. En dan ook nog in combinatie met wandelen en avontuur in de bergen. Op zoek gaan naar een schat met alle kinderen samen is dan echt een feest!

Geocaching in Portugal

Eerst even uitleggen wat geocaching precies is, want voor veel mensen is dit een nog onbekende wereld terwijl het voor sommigen een sport is. Wij waren eerlijk gezegd ook nog niet heel bekend met geocaching. Geocaching is eigenlijk meer een avontuur waarbij je door te wandelen op mooie, verrassende en vaak nog onbekende plaatsen komt in de natuur. Geocaching kun je doen op je telefoon of op een GPS wandelapparaat, een Global Positioning System. Je download een route en gaat al wandelend op zoek naar verstopte aanwijzingen en containers (caches). Zelfs in je eigen woonplaats kun je met geocaching op hele leuke plekken komen die anders onbekend blijven. Wereldwijd zijn er meer dan 2,5 miljoen caches dus je hoeft je niet snel te vervelen. Zeker weten dat we geocaching in Nederland ook vaker gaan doen, it’s fun!

Geocaching met kinderen

Geocaching is voor avontuurlijke kinderen één groot feest

Geocaching op je mobieltje

Je kunt heel eenvoudig met geocaching beginnen op je mobiele telefoon. Geen grote investering nodig – er vanuit gaande dat iedereen tegenwoordig een telefoon met GPS ontvanger heeft – en meteen fun met het hele gezin, dat is tenminste wel onze ervaring. Inmiddels hebben we het thuis namelijk ook al een keertje uitgeprobeerd, want we wandelen vanuit ons huis zo de natuur in.

Als je van plan bent om geocaching vaker te gaan doen met je kinderen, dan is mijn tip wel om een GPS aan te schaffen. Vooral met kleine kinderen is dat fijner dan dat zij met je telefoon aan de haal gaan en het is de investering wel waard, een dagje Efteling is duurder dan een eenvoudig GPS wandelapparaat. Je download een route op Geocaching.com, je laadt de route in en wandelen maar!

Geocaching in Portugal met drie kids

Wij hadden het geluk om voor het eerst kennis te mogen maken met geocaching in Portugal, in een prachtig berggebied bij één van de Schist Villages. Om precies te zijn waren we in Ferraria de São João. Absoluut een geweldige plek om te mogen ontdekken met kinderen in Portugal. Omdat we drie kleine kinderen van drie jaar bij ons hadden, konden we mooi starten met een simpele wandelroute. Geocaching is voor iedereen, oftewel: je kunt kiezen voor verschillende lengtes en voor verschillende moeilijkheden. Groot voordeel is dat het op die manier dus een uitdaging blijft voor iedereen en dat je het dus ook al met hele kleine kinderen kunt doen.

Geocaching in Portugal

Geocaching brengt je naar plekken die je anders niet zou zien

Zoeken en weer teruglopen

Onze geocaching begint bij de voordeur. We moeten in totaal 7 caches vinden, verspreid in het dorp, de omliggende bergen en de natuur. Het doel is om vervolgens bij de grote schat te komen, wat dat is blijft geheim! Lucas is 3,5 jaar en hoeven we het principe van aanwijzingen vinden en schatzoeken eigenlijk niet uit te leggen. Vol enthousiasme wandelt hij aan het eind van de middag mee op weg naar de eerste aanwijzing. Het zijn niet zozeer aanwijzingen, maar meer sleutels tot de grote schat (cache) en bij ieder punt ligt ook informatie die ons meer leert over Ferraria de São João en omgeving. Erg leuk!

Zo komen we in een bos met kurkenbomen, waarvan een gedeelte van de basten van de bomen wordt gebruikt voor de productie van kurken op o.a. wijnflessen. Om het gebied te beschermen voor grote bedrijven hebben de inwoners een aantal stukken lokaal opgekocht.

Geocaching met een kind

Samen zoeken op de GPS…en de cache vinden!

De caches liggen verscholen onder stenen en iedere keer als er weer eentje gevonden is, is het feest en juichen! We lopen langs de lokale geitenstallen en komen in huisjes die niet meer bewoond zijn. Ook lopen we dwars door het weiland, langs groentetuintjes met een waterput en we genieten van de zonsondergang in de bergen. Wat een prachtig plekje om te kunnen zien hoe de wolken boven de bergen uitkomen. Net voor zonsondergang vinden we de schat en gaan we terug naar ons huis. Wat een geweldig leuk avontuur is dit! We zijn een aantal leuke feiten over het dorp te weten gekomen, hebben veel van de natuur gezien, we zijn actief geweest en we hebben fun gehad. Dat is eigenlijk precies wat geocaching moet zijn wat betreft.

Geocaching in Portugal

De schat is gevonden, maar wat zou er in de kist zitten?!

Wij zijn overtuigd; geocaching is fun!

Een paar maanden geleden vertelde iemand me over haar nieuwe hobby geocaching. Ik moet eerlijk toegeven dat ik wat lacherig deed over het wandelen in de natuur met een doel, zoals ze het omschreef. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn mening 180 graden is gedraaid over deze hobby die niet alleen fun is, maar ook nog gezond en leerzaam. Afhankelijk natuurlijk van welke route je kiest. Op Geocaching.com heb je miljoenen caches en het worden er steeds meer. Je hebt de keuze uit verschillende soorten caches zoals traditionals, multicache en puzzelcache dus je kiest gewoon het type cache wat bij je past.

Wil jij de geocache route lopen die wij ook liepen en Ferraria de São João ontdekken? Neem dan contact op met Vale do Ninho nature houses. Zij verzorgen verschillende routes met geocaching en er valt nog veel meer te beleven in de regio dan alleen geocaching!

Over de schrijver
Ik ben Gijs, vader van 2 stoere kleine wereldreizigers (2012 & 2018) en de man van Mireille. Toen ik Mireille leerde kennen was ik al snel aangestoken door het reisvirus. Ik herinner met nog goed dat we in 2006 na een paar glazen whiskey samen spontaan een vliegticket naar Thailand boekten, want de deal was zo goed (minder dan € 450!). En de volgende ochtend dacht ik: what have I done?! Maar dat kwam allemaal meer dan goed! We zagen samen heel wat van de wereld en na de geboorte van onze oudste zoon gingen we daar vrolijk mee door. Toen hij naar school ging, veranderde er wel het een en ander, maar nog steeds proberen we zoveel mogelijk te reizen. Na de geboorte van onze jongste begon het ook alweer snel te kriebelen om met ons gezin op pad te gaan. Wij gaan samen voor nog veel meer mooie reizen en het ontdekken van fijne plekjes met onze kids! Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.

Stapsgewijs worden wereld de ‘COVID-19 maatregelen’ versoepeld. We krijgen steeds meer bewegingsvrijheid. Durven voorzichtig weer (vakantie)plannen te maken. Eropuit te gaan. Maar deze situatie kan zomaar ineens veranderen. Deze zomer laten we je graag zien hoe mooi Nederland is, wij hebben zelf besloten om in eigen land te blijven. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen.