Klimmen naar de hoogste berg met een fietsaanhanger
25 juni 2021 
7 min. leestijd

Klimmen naar de hoogste berg met een fietsaanhanger

Wij zijn fan van Portugal, dat is geen geheim meer voor de mensen die ons al langer volgen. De geschiedenis, het ruige landschap, de lieve mensen en de Portugese cultuur. Heerlijk! En dé manier om al het moois van Portugal met je gezin te ontdekken is wat ons betreft op de fiets!

Fietsen in Portugal met kinderen

Ja, je leest het goed op de fiets! Portugal heeft een fijn mediterraans klimaat, een perfecte infrastructuur en volop fietspaden die ervoor zorgen dat je je goed op de fiets kunt verplaatsen. Zelfs afgelegen dorpen zijn bereikbaar en de fiets is één van de vervoersmiddelen in Portugal waarmee je echt op plekken komt die je anders gegarandeerd nooit bezoekt. Wij vonden het echt geweldig om straks langs riviertjes af te fietsen en te klimmen naar de hoogste berg. Onze kleuter met helm op in een comfy fietsstoeltje en wij met een elektrische fiets. Dat is wel een must have, want bergje (lees: heuveltje) op is anders toch echt wel pittig hoor.  Nog niet overtuigd dan je Portugal met kinderen perfect op de fiets kunt ontdekken? Lees onze 6 redenen om een avontuurlijke fietsvakantie door Portugal met je kinderen te maken. En ga je voor het eerst op fietsvakantie? Neem dan ook onze tips voor een eerste fietsvakantie met je kinderen mee.

Fietsen in Portugal met kinderenOok steilere paden fietsen we met deze fiets en zitje achterop

Portugal heeft fietspaden in overvloed dus je kunt precies kiezen hoe je het land wilt ontdekken met je kids en vooral ook wat je tempo en moeilijkheidsgraad wordt. Met een kinderen ligt je reistempo automatisch lager en uiteraard kies je niet de moeilijkste route. Je kunt in Portugal rekenen op dramatische kliffen, prachtige berglandschappen en veel verlaten stranden die je kunt verkennen. Hoe gaaf als je daar aan komt fietsen met je kids en je kunt gewoon neerstrijken voor de lunch op een verlaten strandje. Wij vonden het geweldig! Overigens is Portugal echt perfect voor gezinnen, neem ook onze tips voor een eerste keer op fietsvakantie met je kinderen mee als je voor de eerste keer voor zo’n avontuur gaat.

Met de uitstekende fietsinfrastructuur van Portugal is het niet moeilijk om het land met je gezin alleen te verkennen op de fiets. De kennis van lokale gidsen kan wel echt meer kleur geven aan je fietsavontuur in Portugal kan ik je vertellen uit eigen ervaring, want met een goede gids ontdek je geheime paden en kom je ook meer te weten over oude lokale mythen. Bovendien is het met een local die de taal spreek gewoon makkelijker om in contact te komen met de bevolking. Win-win aan alle kanten dus.

Fietsen in Portugal met kinderenDe mooiste uitzichten krijg je te voet of met de fiets

Allemaal samen in een tourbus of tram is niet echt ons ding in het hoogseizoen en je mist ook echt de prachtige plaatjes van Portugal. Machtig mooi is het om boven op de berg bij een groot kruis te staan met een uitzicht waar je ‘U’ tegen zegt kan ik je vertellen. Dit soort simpele dingen daar kan voor ons tegenwoordig weinig highlight tegenop. Als je fietst dan zie je de Portugese landschappen niet vanuit de auto achter een raampje, maar dan ervaar je echt die torenhoge eiken, glooiende groene heuvels en kliffen die je moet beklimmen. Op sommige plekken kom je simpelweg ook niet zonder een fiets.

Een avontuurlijke vakantie in Portugal heb je gegarandeerd op de fiets. Het is één van de beste manieren om kronkelende weggetjes te verkennen die je naar het hart van het land brengen. Als je even wilt pauzeren, stop dan in een van de vele betoverende dorpjes en kleine steden. Slaap bij voorkeur met je kinderen in charmante boetiekhotels en traditionele plattelandshuizen, dit is het échte Portugese leven. Hier wordt je zeker weten uitgenodigd om te genieten van een belangrijke traditie van Portugal: samen genieten van een stevige maaltijd aan de eettafel met de hele familie. En ondertussen luister je naar oude verhalen bij de open haard en geniet je van de verhalen over de omgeving. Wij hebben zelf hele goede ervaringen met Bikotel en de accommodaties die zij aanbieden, maar ook SNP Natuurreizen biedt een prachtige fietsroute aan in Portugal voor gezinnen.

De groeiende populariteit van Portugal als populaire en unieke vakantiebestemming heeft als nadeel dat belangrijkste toeristische trekpleisters bomvol zijn. Lissabon, Porto en de Algarve worden overspoeld in het hoogseizoen en mijn tip is om er dan echt weg te blijven. Er is nog zoveel meer te ontdekken, maar je bereikt deze plaatsen buiten de gebaande paden alleen op twee wielen weten wij inmiddels. Fietsen is in Portugal gewoon de beste manier om de wildste landschappen van het land te ontdekken met heel weinig toeristen in de buurt. En dat wil niet zeggen dat je meteen 3 weken volle bak moet gaan fietsen, je kunt er ook voor kiezen om een paar dagen in een mooi gebied een fietstocht te maken.

Portugal is een groeiende vakantiebestemmingen in de wereld, maar gelukkig blijven de natuurlijke wonderen van het land nog steeds onder de radar. Dit betekent dat je tijdens een avontuurlijke vakantie in Portugal kunt genieten van prachtige landschappen terwijl ze nog steeds onbedorven zijn door het massatoerisme. Afgelegen dorpen met eeuwenoude tradities, oude religieuze vieringen en heerlijke gerechten wachten op u om uzelf op de authentieke manier onder te dompelen in de Portugese cultuur. Wij hebben ze gezien en zouden er zo een huisje willen kopen eerlijk gezegd. Wat een gastvrijheid en wat een cultuur.

Fietsen in Portugal is gewoon echt één van de meest geweldige manieren om jezelf onder te dompelen in de lokale cultuur, verborgen schatten te ontdekken via bochtige wegen en van dichtbij het adembenemende landschap van het land te zien.

Fietsvakantie in Portugal met kinderenDat moment waarop je de hoogste berg hebt bereikt :-)

OVERNACHTEN
Rondreis Noord-Portugal met kinderen

NOORD-PORTUGAL

DOURO VALLEI