Tips wandelen in Algarve met kinderen
Algarve
Mireille Steegmans
Algarve
02/28/2024
7 min

Ontdek de schoonheid van de Algarve op je voeten

02/28/2024
7 min

De Algarve is sowieso een paradijs voor gezinnen die van avontuur houden, mijn tip zou zijn om een auto te huren en er lekker op uit te trekken en allemaal mini roadtrips te maken met je gezin. Met haar adembenemende kustlijnen, rijke cultuur en diversiteit aan flora en fauna, biedt deze regio in Portugal een unieke mix van ontspanning en educatieve ontdekkingen voor jong en oud. Speciaal voor families die graag samen de natuur in trekken, zijn er drie bijzondere wandelroutes ontwikkeld die perfect zijn afgestemd op de behoeften van ouders en hun kinderen. Ontdek samen de magie van de Algarve door de ogen van je kinderen met deze toegankelijke en avontuurlijke routes voor gezinnen.

Wandelen Algarve met kinderen

Wandelen in de Algarve met kinderen

Wandelen in de Algarve met je kinderen biedt niet alleen een kans om te genieten van de prachtige natuur, maar ook om waardevolle momenten samen te creëren en te leren over de wereld om ons heen. Elk van deze routes is ontworpen met het oog op educatie en avontuur, waardoor ze de perfecte keuze zijn voor gezinnen die op zoek zijn naar een unieke vakantie-ervaring. Pak je wandelschoenen, bereid je voor op een avontuur en maak mooie herinneringen! Deze wandelroutes zijn onderdeel van langere wandelroutes en echt toegespitst op gezinnen. Natuurlijk ben je vrij om stukken te lopen van de complete routes, ik zou het doen als je in bent voor wat stoer avontuur!

Serra do Caldeirão Algarve

Route 1: Via Algarviana Junior – De familievriendelijke ontdekkingstocht

De Algarviana Junior route is speciaal ontworpen met jonge avonturiers in gedachten. Deze route nodigt gezinnen uit om de ongerepte natuur van de Algarve te verkennen, met paden die geschikt zijn voor alle leeftijden. Het bijzondere aan deze route is de flexibiliteit die deze biedt. Een eigen lunch meenemen is mogelijk voor gezinnen die graag hun eigen picknick organiseren. Deze route biedt talloze schilderachtige plekjes waar je samen kunt genieten van een zelf meegebrachte lunch. Dit geeft niet alleen een persoonlijke touch aan je wandelavontuur, maar het is ook een perfecte manier om even te pauzeren en de natuurlijke schoonheid van de omgeving in je op te nemen.

Salir dorpje Algarve

Kindvriendelijke routes in de Via Algarviana Junior

Ontdek met je kinderen de verborgen parels van de Algarve langs de Via Algarviana Junior. Het complete pad loopt van Alcoutim, nabij de rivier de Guadiana, tot aan de ruige kustlijn bij Cabo de São Vicente, door het groene binnenland vol traditionele dorpjes en adembenemende landschappen. Met duidelijke wegwijzers en etappes die starten en eindigen bij gastvrije verblijfplaatsen, is deze route ideaal voor gezinnen die in hun eigen tempo willen verkennen.

Voor gezinnen zijn de volgende wandelroutes van de Via Algarviana geschikt en onderdeel van de Via Algarviana Junior:

Via Algarviana Junior wandelen Algarve

Van de kurkproducerende Serra do Caldeirão tot de historische stad Silves en de majestueuze bergen van Serra de Monchique, elk deel van de route biedt unieke ervaringen en uitzichten. Kinderen zullen gefascineerd zijn door de diversiteit van flora en fauna, van rozemarijn en lavendel tot otters en kleurrijke vogels. Proef samen de lokale delicatessen zoals honing en likeur, en neem een handgemaakt souvenir mee naar huis als herinnering aan dit wandelavontuur!

Silves stadje Algarve

Route 2: Rota Vicentina Junior – Een reis door culturele landschappen

De Rota Vicentina Junior is een pad dat je meeneemt door enkele van de meest fascinerende culturele en natuurlijke landschappen van de Algarve. Deze route is zeker educatief en laat gezinnen kennismaken met de lokale flora en fauna, terwijl je ook de kans krijgt om meer te leren over de culturele geschiedenis van de regio.

Ontdek de westkust van Portugal via de magische Rota Vicentina Junior. Deze 400 km lange route slingert langs één van Europas mooist bewaarde kustlijnen, vol adembenemende kliffen en kleurrijke velden vol wilde bloemen. De Rota Vicentina bestaat uit de landelijke "caminho histórico" en het avontuurlijke "trilho dos pescadores", speciaal voor wandelaars. Onderweg ontdekken jullie verborgen stranden, traditionele dorpjes en kunnen jullie zelfs otters spotten of ooievaars die op de kliffen nestelen - uniek in de wereld. Kies uit dagetappes of kortere rondtochten, ideaal voor kleine benen. Maak van deze wandeltocht een ontspannen avontuur door gebruik te maken van de bagagetransportdiensten en geniet onderweg van lokale delicatessen. Dit is een perfecte kans voor gezinnen om de natuurlijke schoonheid van Portugal te ervaren.

Kaap Cabo de São Vicente Portugal

Kindvriendelijke routes in de Rota Vicentina Junior

Voor gezinnen zijn de volgende wandelroutes van de Rota Vicentina geschikt en onderdeel van de Rota Vicentina Junior:

Rota Vicentina Junior wandelen Algarve

Route 3: Guardiana Great Route Junior – Vogelspotten en korte ontdekkingstochten

Met een lengte van slechts 65 km is dit in totaal de kortste van de drie routes, maar zeker niet minder indrukwekkend. Deze route is ideaal voor gezinnen die geïnteresseerd zijn in vogels kijken en de unieke biodiversiteit van de Algarve willen ervaren. Je hebt hier veel mogelijkheden om vogels te observeren, een prachtige manier om kinderen kennis te laten maken met de natuur en ze te leren over het belang van het behoud van biodiversiteit.

Ontdek met je kinderen het oostelijke deel van de Algarve via de Grande Rota do Guadiana, die van Vila Real de Santo António naar Alcoutim loopt. Dit 65 kilometer lange pad is een van de best bewaarde geheimen van de Algarve, perfect te verkennen te voet of met de fiets. De route voert jullie langs drie karakteristieke landschappen van de regio: het hoogland, de barrocal en de kust. Vanuit Vila Real de Santo António, langs het kasteel van Castro Marim met zijn prachtige uitzichten, door schilderachtige dorpjes en langs de rivier de Guadiana, biedt de route adembenemende panorama's. Mis het Pontal Uitzichtpunt niet voor een spectaculair zicht op de Guadiana. Eindig in Alcoutim, waar je kunt genieten van de historische bezienswaardigheden of ontspannen aan het rivierstrand. Daarnaast nodigen 19 kortere wandelpaden, de "Caminhos do Guadiana", jullie uit om de hele Baixo Guadiana regio in detail te verkennen.

Castro Marim Algarve

Kindvriendelijke routes in de Guardiana Great Route Junior

Voor gezinnen zijn de volgende wandelroutes van de Guardiana Great Route geschikt en onderdeel van de Guardiana Great Route Junior:

Kindvriendelijk overnachten in de Algarve

Ga je naar de Algarve met je gezin en wil je verblijven op plekken waar net even wat meer georganiseerd wordt voor kinderen, zodat je na het wandelen ook zelf even kunt relaxen? Dan zijn hier drie fijne accommodaties voor gezinnen:

  • Martinhal Quinta Family Resort: luxe in je eigen villa met privé-zwembad. Perfect voor gezinnen, met een kinderclub en gamehal die uren vermaak bieden.
  • Pine Cliffs Luxury Family Resort: bekroond als 'Best Family Resort' door de World Travel Awards, biedt dit resort uitzonderlijke luxe en vermaak voor het hele gezin.
  • Memmo Baleeira: Gelegen in het adembenemende Parqua Natural da Costa Vicentina, dit hotel biedt naast een spa met Turks stoombad, ook een kids club en outdoor activiteitenclub.

Wandeltips voor gezinnen in de Algarve

Het wandelen met kinderen in de Algarve kan een onvergetelijke ervaring zijn voor het hele gezin, maar een goede voorbereiding is natuurlijk wel slim. Zorg dat iedereen goede wandelschoenen draagt en neem voldoende snacks en water mee. Een EHBO-kit is essentieel, net als zonnebrandcrème en hoeden tegen de zon. Maak duidelijke afspraken vooraf over de regels tijdens de wandeling om iedereen veilig te houden.

Wandelen in Algarve met gezin

Verder een paar handige tips om je kinderen gemotiveerd te houden tijdens het wandelen:

  • Kies voor variatie en ontdekking - De sleutel tot een geslaagde wandeling met kinderen is afwisseling. De Algarve biedt een rijke variatie aan landschappen - van ruige kliffen tot zachte zandstranden en bloeiende velden. Kies de route die jullie het meest aanspreekt.
  • Ruimte voor spel - Maak van de wandeling een avontuur door onderweg spelletjes en activiteiten in te plannen. Laat de kinderen schelpen zoeken op het strand, kastelen bouwen van takjes of steentjes gooien in het water.
  • Betrek de kinderen actief - Geef je kinderen een rol in de planning en uitvoering van de wandeling. Laat ze helpen met de route uitkiezen, navigeren of de pauzes inplannen. Verder kan naast deze wandelingen ook geocaching een spannende toevoeging zijn aan een wandeling, waarbij ze met GPS op zoek gaan naar verborgen 'schatten'.
  • Wandelen met dieren - Overweeg een wandeling met een lokale ezel- of ponyverhuur voor een extra dimensie aan jullie tocht. Dit maakt de ervaring niet alleen leuker maar ook leerzaam.
  • Focus op het doel en niet op de afstand - Vermijd het benadrukken van de afstand of duur van de wandeling. Focus in plaats daarvan op wat jullie onderweg gaan zien of doen. "We gaan naar die prachtige waterval kijken" klinkt veel aantrekkelijker dan "We gaan 5 kilometer wandelen".

Houd de wandelingen korter dan je misschien gewend bent en pas ze aan op het jongste lid van de familie. Neem regelmatig pauzes op plekken waar de kinderen kunnen spelen of ontdekken, want zo houd je het leuk en beheersbaar voor iedereen. Ook voor jezelf!

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op KleineWereldreiziger.nl. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.